fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 103997 - 16.12.2019 : Dalibor Ilijas - best (1)

Ilijaš: Ravni Nabožić


Na Nabožiću je VRS pomjerala svoje linije par puta i kontrolisala taj dio gotovo cijelo vrijeme rata, počevši od Mlina, kasarne Misoča itd da ne nabrajam. Toga 15. juna pripadnici tkz. ABiH jesu uzeli par kilometara šume Pelesije u tom rejonu i postigli početne uspjehe par dana ali gotovo sve je vraćeno pod našu kontrolu, vrlo brzo, čak su i bageristu poslali put da pravi koji je zarobljen.

Pitam se samo da li je to bilo vrijedno i nečije ponašanje je bijedno ionako one tri budale skrojile ranije mape samo vojnici trebaju krvlju to da plate na obe strane?

Drskom hrabrošću svojstvenoj samo izuzetnim borcima, "gaženi" su rovovi, zaobilažene minsko-eksplozivne zapreke i uspinjalo "čukama" kao da se na vojnoj vježbi. Ono što posebno zadivljuje, bila je brzina kojom su, uprkos velikom nagibu terena i mnoštvu načičkanih zemunica, te povremenoj vatri neprijateljske artiljerije, "knjiženi" kilometri novooslobođene teritorije. Dakako, izvrsnu pomoć svojim, nadasve preciznim pogocima davali su artiljerci i PAM-isti Sedme, "vezući" sitni vez nabožićkim šipražjem".

  • "Sve udaljeniji eho rafala i kratki tonski signali "iscrtavanja" trenutnih pozicija bili su siguran pokazatelj da uspjeh ni tada neće izostati. A i kako bi kada su heroji Bazuka, Šiške, Ramos, Gađun, Soša i Zuka predvodili svoje vitezove i pod budnim okom pukovnika Patkovića i Brzine, te majora Mašovića "šnjirali" brežuljke i doline, bratski uvezani u najdivniji đerdan pobje-donosnog pohoda"

    Eh, moji Jarani to mnogo košta vise vas vec nas za politicare bi sitno ali za vojnike bitno, nema Zoke, Drage itd a ni Koprdze Ramosa itd... Sve za par kilometara šume koju ste kao i cijelo Srpsko Sarajevo bili vec dobili na papiru samo to nismo tada znali ni mi a ni vi.

    Ali svako to vidi drugačije, možda ja grešim šta znam. Moji Jarani tih prvih dana smo izgubili mnogo i mi i vi, mislim ja, ali smo uspjeli odbraniti taj dio 15, 16 i 17. juna i kasnije 15. jula i bilo je pakleno tih dana mogu da kažem.

    Moram istinu reći, bili ste zaista hrabri, obučeni, opremljeni i imali izvrsnu podrsku artiljerije i svega što je potrebno za uspjeh, ali i nesreću da ispred sebe imate ljude koji nisu imali šta da izgube i srpske specijalce jurišnike koji su stizali na svaki dio teritorije kada je bilo potrebno uz ogromne napore i naprezanje izvlačili su maksimum od sebe. Ne hvalim se nečim, niti imam čime, ja sam se po podrumima krio i pokazati nisam smio samo tako vidim te lude dane.
    Kanjonom rijeke Misoče ste mogli faktički da idete do kasarne i grada jer tu nije bilo rovova, niti linije odbrane samo dva rova na putu za mam. rijeku i razmak oko dva kilometra između. Vaša linija bila s boka VRS i napred tako nepotrebno hvaljenje i preuveličavanje sa vaše strane, zato sam odreagovao ovako i ispisao ovo.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|