fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zlocini - 103729 - 22.08.2019 : Djula - best (1)

Bosanski Šamac - zločini nad Srbima i Bošnjacima od strane Hrvata


Iako se kao početak sukoba između Bošnjaka i Hrvata uzima januar 1993. i tamo rat po Konjicu ili Zenici, hoću da napišem da smo mi muslimani, Bošnjaci iz Posavine ubijani od strane Hrvata još od aprila 1992. Zataškavaju se zločini nad Bošnjacima u Brodu, Šamcu, Derventi, Bosanskom Novom, Brčkom, Odžaku kada je hrvatska artiljerija i hrvatski dobrovoljci ubijali sve građane, nezavisno od vjere i nacije.

Prva Hrvatska granata je na Šamac pala 14. maja 1992. i ubila Fikreta Omerovića, na spomeniku u centru grada imate imena svih civila stradalih od granata i snajpera u centru grada. Ukupno je poginulo oko 90 civila.

Navodim primjer da je tokom avgusta u samom centru ubijeno 3 civila a ranjeno 20, zatim 19. septembra je ubijeno 5 a ranjeno preko 40 ljudi.

Svaki dan su padale granate i ubijale ljude do kraja 1995. Najmlađe žrtve su bili Emir Ademović od 12 godina i Zlatko Tabaković od 10 godina. Refika Pisarević je stradala od granate dok je radila u kiosku, Zejnepa baka od 70 godina, Fehim takođe.

Čak i ovi što su se žalili na taj spomenik znaju da su njihovi izginuli od hrvatskih snajpera i granata. 40 Bosnjaka je izginulo u gradu, a i mnogo Srba - jedna trudnica je ubijena sa ćerkom od godinu dana u Batkuši.
Idi na stranu - |listaj dalje|