fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

plemena - 103410 - 19.05.2019 : Marica Grabovičkić Crno Blato Tuzla - best (0)

RE: Loza Gajić iz sela Crno Blato, Tuzla


Poštovani,

20. 10 2018. godine, na forumu slavinet.com, objavljen je tekst "Loza Gajić iz sela Crno Blato, Tuzla".

Slučajno sam, tek sada, pročitala tekst. Objavljen je pod brojem i imenom: 102799-12. 10. 2018: Živan Gajić Beograd, Srbija. Nisam sigurna u uspjeh , ali javljam vam se sa informacijama o navedenoj "lozi".

Živim u Crnom Blatu i čukun-unuka sam Jove Gajića, praunuka njegovog sina Pere Gajića. Jovo Gajić je sahranjen krajem 19. vijeka na groblju u Crnom Blatu. Veliki nadgrobni krst na pomenutom groblju i danas postoji. Na njemu ne napisano da tu počiva "tijelo raba božijeg, težaka Jove Gajića."

Danas, nama, njegovim potomcima je važno da sačuvamo taj nadgrobni krst, palimo svijeće njemu i njegovoj supruzi koja je sahranjena pored njega.

Umro je krajem 19. vijeka. Živio je oko 80 godina. Jovo Gajić je po predanju bio dobar guslar i izuzetna ličnost. Ženio se dva puta, pa je velika dobna razlika među njegovom djecom, tako da je danas živ njegov unuk. Njegovi sinovi su bili Pero i Kosto. Kosto je bio dijete iz drugog braka i dosta mlađi od Pere. Potomci Koste i Pere i danas žive u Crnom Blatu, ali i u Beogradu i drugim zemljama Evrope.

Sudbine Jovinih predaka su različite, neke bolne , a vezane za 2. svjetski rat. Kćerke Koste i Pere su udate "preko Majevice", neke i u Pipere kod Šibošnice. Danas su živi potomci sina Jovinog Pere: praunuci , čukununuci i djeca čukunuka. Živi su potomci i Jovinog sina Koste: jedan unuk, praunuci, čukununuci.

Pero Gajić je imao dva sina i čini mi se pet kćeri. Sinovi su se zvali Stevan i Peran. Obojicu je nadživio otac, jer su obojica ubijena u 2. svjetskom ratu, kao civili. Iza Stevana je ostalo četvoro troje djece. Jedan steavnov sin, Gajo, umro je prije 2. svjetskog rata. Stevana su svi zvali Stevo. Ja sam Stevanova unuka po kćerci, koja je imala samo dvije godine kada je njen otac ubijen. Bio je izrazite ljepote, bogat i ugledan. Posjedujemo njegove fotografije.

Iza Perana je ostalo devetoro djece. Imo ih je desetoro, jedno je umrlo. Znam da je 10. sinu , kum bio kralj Petar.

Ako je porodica gospodina Živana, koji je tražio informacije, porijekom iz Pipera kod Šibošnice, onda su se ta davna braća danas opet našla zajedno u dva braka između njihovih potomaka.
Iz tih brakova danas žive već novi potomci, jedan sa svojim roditeljima živi u Crnom Blatu, a dvoje u Bijeljini.
Puno bi mi značilo kada bih dobila još informacija
o porodici Gajić iz Crnog Blata.

Pozdrav iz Crnog Blata kod Tuzle.

Sada smo razasuti po bijelom svijetu, ali nas je još ostalo i u Crnom Blatu.


U Crnom Blatu se nalaz
Idi na stranu - |listaj dalje|