fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 103167 - 06.02.2019 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Treba izmjeniti ustav Republike Srpske


Povod za ovo je priča o izmjeni krivičnog zakona RS a vezano za odlučivanje u institucijama BiH kada se prenose nadležnosti.

Hajde da to posmatramo hipotetički na konkretnom primjeru. Sutra na primer, gospodin Dodik potpiše sporazum o ulasku u NATO. Sa stanovišta Ustava BiH je to potpuno legalno i legitimno, pošto je Predsedništvo BiH organ koji vodi spoljnu politiku, a stupanje u vojni savez je svakako oblast spoljne politike. Da li neko misli da bi on bio dostupan pravosuđu RS odnosno da se prethodno ne bi obezbijedio kako on sam tako i porodicu?

Očigledno da predlagači ove inicijative polaza sa pozicije da bi samo neko od političkih protivnika mogao da izda interese Republike Srpske u zajedničkim institucijama. Umjesto te, po meni glupe inicijative, potrebno je hitno izmijeniti Ustav Republike Srpske i u njemu jasno definisati da svi oni koji rade bilo šta u zajedničkim institucijama podređeni institucijama Republike Srpske (vlada i skupština) i da bez pismene saglasnosti institucija RS-a ne mogu donositi nikakve odluke u organima BiH, a ako postupe suprotno sve te odluke smatraće se ništavnim.

U tako postavljenim pravilima igre ne bi se moglo desiti da neki drugi Šarović izađe pred skupštinu RS i izjavi da njega odluke skupštine ne obavezuju.

Ali ne vjerujem da može doći do izmjene Ustava pošto bi to automatski smanjivalo moć pojedinaca a to srpskim kvazipolitičarima ni slučajno ne bi odgovaralo.

Boračka udruženja će naravno i dalje ćutati jer zaboga zašto bi se bilo kome zamjerali mogu ugroziti svoje pozicije.
Idi na stranu - |listaj dalje|