fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vocarstvo - 102964 - 27.12.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Kalemari starih sorti voća


Njih ima mnogo. Sakupljaju i čuvaju stare sorte, kaleme voće, često daju sadnice i besplatno. Ovo su samo neki od njih.

Mile Tica iz sela Prislonica kod Čačka, se bavi proizbodnjom šljive na pet hektara. Cjelokupni rod pretvara u rakiju, koju sam peče. Svoju radnu karijeru je počeo kao novninar u jednom pribojskom listu, ali se nakon raspada Jugoslavije preorjentisao na voćarstvo. U svojoj kolekciji Mile ima mnogo sorti šljiva, ali i krušaka i jabuka. Nekada je imao rasadnik, ali se sada tim poslom ne bavi.

Miroslav Šarac iz Rume Miroslav Šarac, diplomirani pravnik iz Rume do prije četiri godine nije znao ništa o voćarstvu. Međutim, kada je ovaj 45-godišnjak naslijedio voćnak u obližnjem selu Pavlovci, počeo ja da krči zemlju, tako da je upornim radom stigao do dva hektara voćnjaka. Kalemi stare sorte voša na divlje podloge. Sadni materijal gaji organski. Ne koristi nikakva hemijska sredstva. U svojoj kolekciji ima oko 600 starih sorti voća.

Gvozden Damnjanović iz sela Kolari na Tari (susjedno selo je Sredojevići), je veliki zaljubljenik u stare sorte voća, a posebno krušaka. Ovom poslom se bavi preko dvadeset pet godina. On je kalemar, ali i sakupljač autohtonih sorti. Ima 93 sorte krušaka kojima zna ime i osobine, kao i 17 sorti onih kojima ne zna ime. Ima 17 sorti jabuka, 14 sorti jabuka, 17 sorti lesnjaka, kajsija ima 18 sorti. Ima sibirske sorte drenjina, trnjine. Ima i našu staru sortu breskve - Ševteliju.

Tikomir Đoković na svom imanju u selu Duboko kod Užica ima oko 800 sadnica voća starih sorti, od kojih su neke kako on kaže stare više od 1000 godina. Tikomir tvrdi da se neke od ovih sorti više ne mogu pronaći u Srbiji sem na njegovom imanju. Inače, ovaj poljoprivrednik živi od proizvodnje malina, a ne od prodaje kalemljenih stabala voća.Rade Bogićević iz Kačulica (na magistrali Čačak - Kraljevo

Ovaj zaljubljenik u stare sorte voća, je više kolekcionar nego kalemar. Po zanimanju je umetnik, pa je dosta putovao po svijetu. Svoje prve kaleme je radio ne dedinom imanju, na kome i danas živi. Ima na desetine starih sorti voća.Čedomir Stevanović iz sela Žirovnica kod Kragujevca na imanju gaji šljivu Grosa Felicija. Ovaj čovjek nije kalemar, ali se na mom spisku našao zbog toga što je spreman da da kalemarsku grančicu - plemku, svakom ko želi da se bavi uzgojem ove jako krupne i dobre šljive.
Idi na stranu - |listaj dalje|