fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_brcko - 102798 - 18.10.2018 : Pele Brčko - best (1)

Artiljerija u Brčkom


Pozdrav svim učesnicima, i prije svega jedno veliko HVALA svim borcima VRSK, od ondašnjeg tinejdžera, kojeg su čuvali i sačuvali u Brčkom. Jedini u svojoj užoj porodici nisam bio pripadnik VRS, jer sam bio premlad za to, ali sam cijeli rat proveo u gradu.

Male ispravke - divizioni 122 mm i 155 mm nisu bili samostalne jedinice. HAD 122 mm je bio dio Prve posavske (komandant je legenda ovog kraja bio, i ako nije odavde), dok je HAD 155 mm bio dio Korpusne artiljerije IBK, na terenu praktično podređen 1. istoj brigadi.

Što se tiče VBR-a, nije mi jasno ovo mjesto "Čerkezovići" koje spominje "Sledge Hammer". Ako misli na Oraški džep, onda je VBR ostao u životu i do kraja rata gađao isključivo naseljeni dio grada. On je 2000. godine bio u skladištu HVO (Federalne armije) u Bukovoj Gredi (100% provjereno - rumunski APR-40).

Trinaest izmaskariranih boraca VRS su iz Grbavice, sela na istočnoj strani grada. Priča kako su nastradali je odmah bila poznata. Njihov komandir je išao prvi u izviđanje i bio zarobljen u jednoj kući u Boderištu. Jednog po jednog je dozivao svoje saborce u klopku. Kada su razmijenjeni, tijela su im bila topla. Snimci govore o stanju u kojem su se nalazili. Tijela je nama uručio Mirsad Đapo kao njihov predstavnik komisije za razmjenu. Do dan-danas nije progovorio od koga ih je preuzeo, a ako se ne varam, bio je i kandidat za podpredsjednika RS iz bošnjačkog naroda.

Puno zdravlja svima želim!
Idi na stranu - |listaj dalje|