fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 102767 - 12.10.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Istine i laži


Sada ćemo govoriti o ovlaštenjima Presedništva BiH. Već sam rekao da su zvanični dokumenti Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Tekst nije u cijelosti identičan, upotrebljeno je nešto različitih riječi, ali je suština ista. Ja ću citirati Ustav BiH kako je u njemu napisano:

Presedništvo je nadležno za:
a) Vođenje vanjske politike BiH
b) Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih orestavnika BiH od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije.
c) Prestavljanje BiH u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama u kojima BiH nije član.
d) Vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora BiH, otkazivanjei uz saglasnost Parlamentarne skupštine ratifikovanje takvih ugovora.
e) Izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine.
f) Predlaganje godišnjeg budzeta Parlamentarnoj skupštini uz preporuku Vijeća ministara.
g) Podnošenje izvještaja o rashodima Presedništva Parlamentarnoj skupštini na njen zahtjev ali najmanje jedanpit godišnje.
h) Koordinacija prema potrebi sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u BiH.
i) Vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti koje mu prenese Parlamentarna skupština ili na koje pristanu entiteti.

Ovde valja napomenuti da se sve odluke Presedništva donose jednoglasno da bi bile važeće odnosno isključena je mogućnost preglasavanja. Bezbroj puta ste slušali gospodina Dodika da će on u svom radu poštovati slovo Dejtona pa ostaje da se vidi hoće li tako i biti u praksi.

U svakom slučaju, bit će resterećeniji pošto neće praviti kalikulacije sa 30000 do 40000 hiljda bošnjačkih glasova na sledećim izborima.
Idi na stranu - |listaj dalje|