fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sprzena_zemlja - 102673 - 11.09.2018 : Ljiljan1975 Cazin - best (1)

Spržena zemlja


Želim da pozdravim učesnike u ovom razgovoru. Sasvim slučajno sam naišao na ovaj forum i drago mi je da nakon 20 i neku godinu dobijem odgovore na neka pitanja. Dobar dio ovih događanja sam hvala Bogu zaboravio tako da kao čovjek mogu mirno naveče da spavam i da se ne budim sa kricima i u znoju.

U to vrijeme sam bio pripadnik 517. brigade i nalazio sam se na mjestu proboja. Sjećam se da je tog dana oko 8 sati ujutro počelo strahovito granatiranje. Već par dana smo se povlačili sa izgubljenih linija na Johovici. Stare linije u Krivaji su nam bile zadnje mjesto odbrane. Nalazio sam se lijevo od mezarja u Krivaji prema Lulićima.

Kada su tenkovi krenuli u proboj, na nas je u nekoliko navrata udarala pješadija. Sjećam se da je načelnik brigade Bećo dotjerao popuno u nekom Suzukiju. Bilo nas je tu 7 kod neke dvospratne kuće od cigle kada je u nju dva puta pogodio tenk. Tu su ranjena 3 borca uključujuću i Beću koji je bio pogođen u glavu, ali lakše, tako da je pokupio i ovu dvojicu i otjerao u ih u sanitet. Pošto sam imao motorolu mogao sam da čujem Kobca kako izaziva i psuje komadanta treće Štulićke čete Vehaba.

Vidio sam kada je T84 niz cestu otišao prema Rajaku, nisam odmah shvatio da je tenk zarobljen i mislio sam da je linija probijena. Nemoguće je opisati olakšavanje koji sam osjetio kada se začulo da je tenk ustvari zarobljen. A onda smo čuli da je rahmetli Nijaz (Keso) teško ranjen.

Prošao sam mnoga ratišta i kroz mnoge borbe od Autonomije, GS platoa, Ripča, Grmeča, Medvjeđeg brda, itd ali ovo je bila jedna od najtežih. 20 godina poslije ovog događaja još uvijek mi je smetao zvuk gusjenica građevinskih mašina jer su me podsjećale na onaj jezivi zvuk tenkovskih gusjenica.

Hvala ti Knindža na tako opširnom i iskrenom opisu borbe, ali vjeruj da je ofanziva bila još veća da bi bila zaustavljena jer to je bio presudan dan za Cazinsku Krajinu i znali smo da nazad dalje nema.
Idi na stranu - |listaj dalje|