fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vocarstvo - 102647 - 02.09.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Brekinja: divlje voće, vitaminska bomba


Sorbus torminalis L
Familija: Rosaceae

Brekinja je drvo srednje guste i jako razgranate krożnje, izduženo-okruglastog oblika, visine 12-16 m. Raste u żumama, kako ravničarskim tako i brdskim. Sa starożću kora ispuca plitko, napravilno, uzdużno i popreko i poprima tamno-smeđu boju.

Cveta u maju i junu, cvetovi su bele boje, skupljeni u gronjaste cvasti. Plod brekinje je kożtunica, najčeżće krużkastog oblika smeđe boje, sa svetlim tačkicama. Cveta u maju i junu, istovremeno sa listanjem, a sazreva u septembru. Jestiv je i izuzetno bogat suvom materijom: sadrżi skrob, żećer, minerale, vitamin C, karotenoid, tanin, pektin i organske kiseline. U ishrani se koristi u sveżem stanju u fazi gnjilosti i prerađenom u kompote ili pekmeze. Cveta u maju i junu, istovremeno sa listanjem, a plodovi sazrevaju u septembru.

Ova vrsta je kod nas skoro pa zaboravljena. Takođe je vrlo retka u prirodi. Jedna je od retkih vrsta koje prużaju jestive plodove (koji su pogodni i za ishranu divljih żivotinja), medonosnost cveta, lekovitost, izuzetnu dekorativnost, neżto brżi rast od hrasta, pa i vrlo kvalitetno drvo, izuzetno cenjeno na zapadu Evrope.

Interesantno je da se zeleni list brekinje smatraju za ultimativnu poslasticu.

Idi na stranu - |listaj dalje|