fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 102599 - 24.08.2018 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

Laži i istine


U narednih nekoliko članaka pokušaću da pokušaću da pokažem kako to srpski kvazipolitičari jedno govore a drugo rade.

Koristiću samo zvanične dokumente a bazni dokumenti ove države su Dejtonski sporazum i Ustav BiH. To su jedini legalni i validni dokumenti na kojima se zasniva kompletan pravni i politički poredak. Dejtonski sporazum koji koristim nosi na sebi logo USAID što znači da USAID stoji iza njegovog štamponja i ne bi trebalo sumnjati u njegovu tačnost.
Ustav BiH je objavljen na internetu i koristim taj.

Za početak krenućemo od Vijeća ministara, premda u gotovo svim srestvima informisanja pa i u izjavama pojedinaca udomaćen je naziv savjet ministara. Kada je u pitanju Vijeće ministara i u Ustavu BiH i u Dejtonsko sporazumu potpuno je isti tekst i ja ga citiram:

 • Predsjedništvo će imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma. Predsjedavajući će imenovati ministra vanjskih poslova, ministra vanjske trgovine i drge ministre po potrebi, a koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavnočkog doma. Predsjedavajući i ministri zajedno sačinjavaju Vijeće ministara i odgovorni su za provođenje politike i odluka Bosne i Hercegovine u oblastima kako je naznačeno u stavovima 1, 4i5 člana III, o čemu podnose izvještaj Parlamentarnoj skupštini(uključujući, najmanje jedanput godišnje, izvještaj o rashodima Bosne i Hercegovine). Najviše dvije trećine svih ministara mogu biti imenovani sa teritorije Federacije. Predsjedavajući će takođe imenovati zamjenike ministara(koji neće biti iz istog konstitutivnog naroda kao i njihovi ministri)koji će preuzeti dužnost nskon odobrenja Predstavničkog doma. Vijeće ministara će podnijeti ostavku ukoliko mu Parlamentarna skupština izglasa nepovjerenje.

  I to je sve što piše u Ustavu ali da ne bi bilo nepoznanica citiraću član 3. stav 1., 4. i 5. Ustava BiH:

  Stav 1. Vanjska politika
  Stav 4. Monetarna politika, kako je predviđeno članom 7.
  Stav 5. Finansiranje institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine

  Kao što vidite u Ustavu su veoma precizno formulisane nadležnosti Vijeća ministara a sada vi to uporedite sa onim što imamo u praksi. Ja ću navesti samo jedan primjer neustavnog djelovanja Vijeća ministara a ima ih bezbroj. Vijeće ministara krši ustav kada predlaže donošenje zakona.

  Otkuda od 3 člana Vijeća ministara u početku sada ovoliki broj ministara a ni jedno novo ministarstvo se nije moglo oformiti bez saglasnosti srpskih političkih prestavnoka u zajedničkim institucijama BiH? Sa davanjem saglasnisti za otvaranje svakog novog ministarstva su doprinosili unitarizaciji BiH iako su deklarativno svi protiv.

  Šta je naravoučenije cijele ove priče. Nikada ne donosite sudove o srpskim kvazipolitičarima na osnovu onog što pričaju već na osnovu onog što rade.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|