fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

lijekovi - 10255 - 26.08.2006 : - best (0)

Medovina


U stara dobra vremena život je bio mnogo jednostavniji a tajna srećnog braka krila se u obicnom alkoholnom napitku na bazi meda.

Upravo venčane parove mnogi su terali da piju medovinu svake noći, punih mesec dana nakon stupanja u brak. Plod tog recepta, u bračnom razdoblju koje se i danas naziva medeni mesec, pokazao bi se devet meseci kasnije, kad na svet dođe detence.

Medovina je tip alkoholnog likera napravljen fermentacijom mešavine meda i vode. Popularno među onovremskim mladencima, davalo se i vojnicima, koji su njime zalivali rane verujući da će brže da zacele.

Medovina je bila više nego samo piće, poput vina, veš se verovalo u njene magične moći revitalizacije i lekovitosti, medovina je smatrana eliksirom za dug život pa su ljudi verovali da će, pijući je, postati besmrtni.

Verovalo se da medovina poboljšava muževnost i plodnost a u tome, kao i u svakom mitu i legendi, ima istine, jer je medovina bogata vitaminom B i amino-kiselinama koje podstiču izgradnju proteina koji deluju na izdržljivost.

Medovina je jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je Srbin otkrio, što nije nemoguce. Med, kao osnovna sirovina, bio je lako dostupan u prirodi, koristio se za ishranu, a vremenom se dodavao raznim napicima i tako je nastala medovina.

Medovina se dobija alkoholnom fermentacijom rastvora prirodnog meda, a postupak kojim se dobija isti je kao u proizvodnji vina. Prema nekim ispitivanjima, medovina sadrži oko 13 odsto alkohola, pet odsto ekstrakta i 0, 17 odsto mineralnih soli. Može da se proizvodi kao alkoholno i kao bezalkoholno piće, prijatne je arome i ukusa.

Medovina nije veštačko pice, naprotiv, ona je prirodni proizvod sličan vinu, pošto se osnovni sastojci med, odnosno grožde, pod uticajem alkoholog vrenja, pretvaraju u alkohol i ugljen-dioksid.

Kao što kod vina ukus i kvalitet zavise od sorte grožda i njegovih osobina, tako i kvalitet medovine zavisi od vrste meda, načina njegove proizvodnje i starosti.

Medovina je piće za koje tvrde da popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit, ali i usporava starenje!
Idi na stranu - |listaj dalje|