fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rsk - 102259 - 02.05.2018 : Kune 3gbr S. Brod - best (6)

Bljesak (2)


Oklopna bojna 3. gbr imala je dva pravca napada: jedan je išao auto-putem Zagreb-Beograd, a drugi, gdje sam bio i ja sa svojim tenkom, starom magistralom od Novske-Grabovca-Okučani. Tempo napada je bio tempiran i izveden kao na vježbama koje smo imali u Gasincima, gdje smo vježbali i vježbali kao specijalne jedinice sve do automatizma.

U akciji sam potrošio dva BK-a, što govori o borbi i izvršavanju i gađanju svih ciljeva koje nam je pješaštvo tražilo. Da ne bi nastradali u uličnim borbama pješaštvo je bilo uz nas, gađao sam prve kuće, a BOV-ovi i M-80 bili su iza mene u klinu i šarali kuće i bašte. Pješaci su išli ispred i čistili sa bombama i OSA-ma sve ispred.

Bila je ovo najsavršenija akcija u kojoj sam učestvovao. Snage tzv. SAO bile su ispresjecane od Pakraca, Bijeli Stijena, Okučana... Bile su kanalizirane, upravo kako smo i zamislili. Onda smo posao odrađivali sve vojnički sinhronizirano, bez uzaludnih žrtava na našoj i na civilnoj strani. Pustili smo njihove snage da se povlače preko Save bez nepotrebnog okruženja gdje se ljudi najžešće bore.

Bila je to naša veličanstvena pobjeda, šta god da velika većina čitalaca ove stranice mislila.
Idi na stranu - |listaj dalje|