fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 101825 - 29.01.2018 : Misa Dragovic Pale - best (1)

Borački dodatak na godišnjem nivou


Imam 58 godina. Išao sam u Opštinu Pale da predam zahtjev da godišnji dodatak na godišnjem nivou, jer smatram da imam pravo na to. U Zakonu o borcima u čl. 33 piše da borac ima pravo na godišnji dodatak na godišnjem nivou na osnovu angažovanja u ratu u zoni ratnih dejstava. Ja sam borac 3. kategorije, od čega u zoni ratnih dejstava imam 33 mjeseca i 20 dana, a van zone borbenih dejatava 2 mjeseca i 10 dana, što sveukupno iznosi 36 mjeseci. Rekli su mi da samo borci 1 i 2 kategorije imaju pravo na godišnji dodatak, iako u zoni borbenih dejstava imam 33 mjeseca i 20 dana. Bitni su im mjeseci van borbenih dejstava. Nisu mi dali da predam zahtjev, nego sam glatko odbijen uz obrazloženje, da ću tek nakon 60 godine imati pravo na mjesečni borački dodatak.

Kakve veze imaju godine uopšte sa ratom? Mnogi borci, oboljeli po rovovima nikad nisi ni dočekali nikakav borački dodatak. U našoj jedinici mladi borci, koji su bili na prvim linijama, nemaju dovoljno mjeseci, te su svrstani u 3. kategoriju niti imaju pravo na godišnji niti na mjesečni dodatak. Trebaju čekati 20 godina dok ne navrše 6o godina da bi primali ovaj ionako bijedni iznos.

Da li će ikada naši borci dočekati ikakvu pravdu? Bore li se uopšte, ovi foteljaši u boračkim organizacijama za boračku populaciju, zbog kojih i imaju svoja radna mjesta, a većina boraca na biroima rada godinama, i rade za dnevnicu da prehrane svoje porodice? Mogli bi bar izdejstvovati da borci imaju makar subvencije za struju, besplatno školovanje djece na fakultetima, ili bar pola iznosa školarine...
Idi na stranu - |listaj dalje|