fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_doboj - 101721 - 08.01.2018 : Putko Brdo Bojovnik - best (4)

Bitka na Putnikovu brdu 12.07.1992. godine


Pokućat ću malo da pojasnim Vidaku a i ostalim o žestokom višednevnom boju. Razlozi napada na Putnikovo Brdo tj. oslobođenje Doboja su ovi trebalo je rasteretit obranu Dervente jer je dole bilo kritično i povući VRS na ovu stranu, ali glavni cilj je bio oslobodit Doboj, koji je pao 05. 05. 92.

Zapovjedništva TO i 110. HVO zaključili su da mogu da izvedu ofanzivnu akciju da imamo dovoljno snaga a to je bilo par minobacača sa par mina od artiljerije, ostalo puške i RRB, ali imali smo ogroman moral i voljni momenat. Odluka je pala- krećemo u zoru 12. 07. međutim zbog meni neznanih razloga krećemo malo prije podne, što je bila naša sreća jer Srbi su znali da mi trebamo napasti inf. je procurila od pete kolone koja je bila cjeli rat jaka.

Napad je bio frontalni, cjelom dužinom Makljenovca od ušća Usore do Putnikovog Brda tzv. češalj, kakav je bio plan da u rezervi nije bilo niti jedne jedinice što ide u proboj oni će i zauzet i držat, možete mislit, a to su bili TO tj. 203. abih i 2. bojna 110. HVO, daleko najjača postrojba iste sastavljena od sela dobojske općine.

Malo prije podne otvara se pakao na dužini linije od nekih 5-6 KM koji će trajati narednih 7 dana, što u ofanzivi što u defanzivi to nikad viće nisam doživio a vidio sam dosta toga, nisi mogao izaći pišati van zaklona.

Konkretno moja postrojba ima zadatak ovladati kotama Razbenjak i Visoka Glavica najvišim tj. ljevom stranom Putnikova Brda i sastati se sa snagama 203. koja će doći sa desne strane Putnikovog Brda.

Neću da opisujem detalje borbe, a bilo je žestoko i krvavo i sa jedne i druge strane, s tim da su prema nekim našim informacijama gubici VRS bili strahoviti. Mi smo imali 4 poginula i ne sjećam se koliko ranjenih. Zarobili smo 4 vojnika VRS, 2 tenka i masu oružja, i zauzeli sve zadato, te čekali 203. da se povežemo, međutim oni su zaglavili u žestokoj borbi na Putnikovom Brdu, nešto su zauzeli nešto ne, izmješali se također bilo je krvi do koljena, neke nisu uspjeli ni izvući, znam mnogo po njihovim pričama, ali nisam bio sa njima pa neću o tome.

Mi smo se zadržali gore dva dana, ispucali granata što je bilo u ova dva tenka dio na Doboj dio na Stanove, tenkove smo u povlačenju uništili jer ih nismo mogli pokrenut, skinuli smo sa njih Browinge i povadili unutarnje mitraljeze, one stare ruske sa dobošima koji koriste municiju kao i PKT-M-84.

Iznenadili smo VRS nanjeli joj ogromne gubitke pokazali da smo opasni i da im u buduće neće biti lako kao na početku rata, imali smo i mi naravno gubitke, mislim 6 vojnika HVO i 24 abih.

Nakon našeg povlačenja VRS je neselektivno zasula granatama Usorska sela da se to ne može objasnit niti opisat. To je trajalo danima da mi nije bilo jasno kako im se cjevi nisu raspale, razjareni radi gubitaka iskalili su svoj bjes na civilnim ciljevima, tako je bilo i to je istina, bez ljutnje ali šta se može to je bio rat.
Idi na stranu - |listaj dalje|