fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

plemena - 101667 - 02.01.2018 : Miroslav Radan Nevesinje - best (0)

Porijeklo porodice Radan iz Nevesinja


U zapisu Andrije Luburića piše:

Radani
Radani se zbog krvi rasele iz Riđana i nasele u Podvrš đe su stali za dugo vrijeme. Zbog krvi se rasele u: Zalom, Podveležje, Trusinu, Stolac, Odžiće itd. 1830. g. U Preraca pogine Savo Radan (1790 - 1830) od crnogoraca - Zaknića (?). Sina mu Vidaka povede Vasilj iz Preraca (đe mu se otac bio rodio 1790. g. ) u Odžiće. Savo (1790-1830) Simov, Vilipov, Lekin. Knez Leka im reče, kad nalete na tursku krv: "nesretne ste krvi no se raselite (rasturite) po svijetu." Tako i učine."

Mjesto Podvrš se nalazi u području Vraćanovića u Crnoj Gori.

Na internetu se može naći pogrešna tvrdnja da su Radani od nekih crnogoraca Zaknića što je vrlo pogrešno. Vjerovatno je neko pogrešno prepisao pisanje Luburića koji piše: "U Preraca pogine Savo Radan (1790 - 1830) od Crnogoraca - Zaknića".

U knjizi "Hercegovačka plemena" od Rista Milićevića se kaže: "RADAN, u Žiljevu, Miljevcu, Šehovini (Nevesinje), Berkovićima (Dabar, Stolac) i Zagradacu (Gacko). Porijeklom su iz Vraćenovića (Nikšić). U Žiljevo su doselili oko 1710. godine, a prethodno su boravili u Mekoj Grudi (Bileća) i Šehovini. U Miljevac su došli iz Šehovine. I u Berkovićima su Radani starinom iz Vraćenovića: "Došao je Boško Tešanov sa braćom Lazarom, Ćetkom i Radom iza kuge. Slave Nikoljdan. U Zagradac su doselili sa Meke Grude pred Prvi svjetski rat. Ima ih nastanjenih i u Mostaru."

Ostala je zapamćena priča (koja je vjerovatno istinita):

  • "Kada se ženio jedan od braće, trebalo je da prvu noć sa mladom spava aga. Brat od mladoženje se obuče kao mlada, sačeka agu u sobi, izvuče nož i ubije ga. Zakopaju leš na ognjištu. Bojeći se da ih ne otkriju pobjegnu i nasele se u Mekoj Grudi (između Bileće i Gacka). Brat age je tražio svog brata, posumnjao, i poslije oko godinu dana sazna da su ga oni ubili i gdje su te dođe u Meku Grudu da se osveti. Dugo je posmatrao i jedne noći se privuče kod tora i u torarici ubije ovoga što je agu ubio. Poslije ovoga, ostali su morali da bježe dalje.

    Od dva brata: Radana i Vukajla prozvali su se Radani i Vukajlovići, prema njihovim imenima. Treći brat je pravio samare (od drveta) pa su se od njega prozvali Drvendžije. Sve tri ove porodice i danas slave istu slavu Nikoljdan, a prislužuju Tomindan.

    Andrija Luburić tvrdi, citiram: "Miloš Vukajlović rođen je 1789. od oca Đoka. Vele da su od jednog brata Đokova Drvendžije, a od Rada Radani."

    E sad, svejedno kako se taj predak zvao: Škeran, Šćepan ili Đoko (kako se različito navode u pojedinim šemama) postoji velika mogućnost da su Radani, Vukajlovići i Drvendžije od tri brata.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|