fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poginuli - 101609 - 22.12.2017 : Milic Beograd - best (1)

Re: Pero (Miloš) Kovačević - Bitka na Meremišlju


Poštovani Miroslave,
pronašao sam članak koji govori o zločinu koji su počinili muslimanski vojnici nad zarobljenim srpskim vojnicima na prevoju Meremišlje kod Višegrada, u kom se pominje i Pero Kovačević, a koji objavljujem:

..."Poslednji, teži, poraz pripadnici brigade doživjeli su u selu Meremišlje udaljenom nekoliko kilometara od paklenog tunela, gdje je bilo locirano istureno komandno mjesto brigade. Ustaše su 16. 10. 1992. izvršile napad na komandno mjesto i zločinački pobili 26 vojnika, među kojima i Načelnika štaba brigade Pera Kovačevića. U tom napadu devet srpskih boraca ustaše su zarobile, koje su potom zločinački masakrirali i pobili. Srpskog dobrovoljca iz Čačka, Dragana Davidovića, ustaše su ranjenog odvezle na drinski most u Kaošticama, gdje su ga privezanog za kamen bacili u jezero Drine. U zarobljeništvu je od posledica mučenja i patnji umro Slobodan Tanasković, a nakon oslobađanja iz logora ubrzo su umrli Mićo Obradović i Brane Šimšić.

Za zločine nad ratnim zarobljenicima ne bi se nikada ni saznalo da istu veče na Mermišlju vojna policija nije zarobila, ustašu, Muharema Samardžića, koji je kao očevidac opisao na koji su način mučeni, masakrirani i pogubljnjni srpski junaci.

Muka i žrtva koju su podnjeli za svoj narod i slobodu, neće nikada biti zaboravljena. Vječno ćemo slaviti i pominjati našu braću:

1. Mirka Rosića iz Višegrada, rođenog 29. 07. 1967. godine,
2. Gorana Tuševljaka iz Zrenjanina, rođenog 1963. godine,
3. Milana Teševića iz sela Ćaćice, rođenog 1958. godine,
4. Marjana Markovića iz Višegrada, rođenog 1961. godine,
5. Duška Zarića iz sela Biljezi, rođenog 27.04.1968. godine,
6. Milutina Šijakovića iz Višegrada, rođenog 07.03.1955. godine,
7. Miru Šijaković iz Višegrada, rođenu 25.08.1949. godine,
8. Milosava Cvrkotu iz Bijelog Brda, opština Rudo, rođenog 29. 11. 1960. godine,
9. Milivoja - Mima Stanojevića iz Višegrada, rođenog 14. 09. 1961. godine.
10. Peru Kovačevića, rođen 1953. godine u Višegradu.

Na tijelima mučenika ostali su tragovi mučenja i zaživotnog povređivanja, što je utvđeno zvaničnim uviđajem nakon razmjene njihovih posmrtnih ostataka:
 • na lešu Mirka Rosića nađeni su krvni podlivi u predjelu leđa, nastali zaživotnim zlostavljanjem;
 • na lešu Gorana Tuševljaka nađena je rasjekotina sa lijeve strane lica od ivice usta prema vratu, a odsječena mu je desna šaka;
 • rasjekotina lica sa lijeve strane nađena je i na lešu Milana Teševića, od ivice usta ka vratu, a nedostaje lijeva ušna školjka koja je odsječena;
 • i na lešu Marjana Markovića nedostaje lijeva ušna školjka, kao i prednji zubi koji su počupani, a sa desne strane lica od usta do Adamove jabučice nađen je rez, dok je desno koljeno razmrskano i potkoljenica rotirana;
 • na lešu Duška Zarića nedostaje veliki dio kosti desne strane potiljka, a na vratu, ispod donje vilice, nađen je otvor širine 2.5 cm;
 • na lešu Milutina Šijakovića nedostaje krov lobanje, a na više mjesta polomljene su i kosti lica i vilice;
 • povrede u donjem dijelu stomaka, nađene na lešu Mire Šijaković, nanjete su znatno prije nastupanja smrti;
 • i na leševima Milosava Cvrkote i Milivoja Stanojevića nađeni su tragovi zaživotnog zlostavljanja i masakriranja"...

  U vezi sa ovim zločinom poznato je da je pored komadanta Sejdića učestvovao i komadant bataljona, izvesni Zaim Kustura, kao i komandir diverzantskog voda Zakar Jamak. Presretnut je i razgovor između ove trojice tokom same oružane aktivnosti, a izjava zarobljenog muslimanskog vojnika je emitovana na vašoj lokalnoj televiziji.

  Pošto se radi o stradanju vojnika Republike Srpske i zločinu koji je počinjen nad zarobljenicima bilo bi poučno da objavite spisak svih stradalih kao i fotografiju spomen obeležja. Kada bi neko napravio i video prilog to bi bilo dobro.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|