fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srbija - 101399 - 22.10.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Istine radi


Poštovani Željko,

ovaj post pišem samo da bih dopunio ovu Vašu objavu i ni zbog čega drugog, što bi se reklo istine radi.

Napisali ste (preuzeto, pošto sam pročitao ovaj članak na nekom drugom portalu) da su na aeromitingu povodom 73. godine od oslobođenja Beograda leteli vojni vazduhoplovi MiG 29 koje je Srbija dobila od Ruske Federacije što nije tačno. Ti vazduhoplovi nisu u operativnom stanju jer nisu prilagođeni potrebama našeg vazduhoplovstva. Na tim letelicama (šest aparata) treba da se izvrši zamena elektronskih uređaja i naoružanja, a završetak tih radova planiran je za jun 2018. godine.

Trenutno se u Lipecku nalazi grupa pripadnika vazduhoplovno-tehničke službe koja tamo pohađa kurseve obuke sa ciljem da se ovlada održavanjem lovaca MiG-29.

Takođe postoje poteškoće i sa modernizacijom Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" u kome bi se uskoro trebalo da se izvrši remont srpskih MiG-ova 29, a koji bi se realizovao uz asistenciju ruskih stručnjaka.

Ne zna se koje su tačno godine proizvedeni, ali pretpostavlja da je reč o letelicama koje su sklopljene 1989. godine, dakle dve godine pre nego što je obustavljena proizvodnja ovog modela.

MiG-ovi su rasklopljeni došli u Srbiju početkom oktobra, iako je njihovo sletanje najavljivano od proletos, a javnost je tek pre neki dan saznala da ih neće videti na nebu najverovatnije do sredine naredne godine. Takođe, saznalo se da sa Rusijom nije sklopljen nikakav ugovor o modernizaciji MiG-ova, mada iz Ministarstva odbrane ovih dana najavljuju da takav ugovor samo što nije.

Inače Mig-ovi koji su u sastavu RV Srbije tek treba da se remontuju, tako da sada ni jedna dvadesetdevetka ne leti. Od šest MiG-ova, jedan je već vraćen u Rusiju na remont. Da ruski MiG-ovi neće leteti nad Beogradom, već da će biti izloženi prizemljeni na batajničkom aerodoromu 20. oktobra, izjavio je, nakon što su stigli u delovima transporterom 2. oktobra, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak. Bilo je to za mnoge iznenađenje i razočarenje. Ruski MiG-ovi su stari 28 godina, rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. Domaći, koji idu na remont u Rusiju, stari su 30 godina. Oni su nama faktički poklonili avione koji su povučeni iz naoružanja i čija je sudbina bila da budu izloženi u muzeju, ispred neke škole ili da budu uništeni, uz poklon, Srbija treba da uloži dodatno 185 miliona evra, kako se procenjuje.

Što se organizacije tiče, ona je sprovedena od vladajuće stranke SNS i na aerodrom Batajnica dovođeni su članovi SNS-a sa autobusima da bi sve bilo pod kontrolom vladajuće elite. Inače ranije nikada nije bilo naplaćivanja ulaznica na aeromiting (lično prisustvovao). Ovaj Vaš post mi liči na političku propagandu jer niste napisali činjenično stanje tj. istinu, i ne vidim čemu to, kada je stanje u vojsci R. Srbije sasvim drugačije.

RE: Istine radiNomad,

sve ovo što si objavio su čiste nebuloze, koje nemaju nikakve veze sa istinom.

Niko ne poriče da su avioni 30-tak godina stari, ali je dogovor sa Rusijom (slušao na ruskoj televiziji 1TV) da se kroz remont aviona naši stručnjaci obuče, kako bi u budućnosti mogli da rade remont aviona drugih zemalja, tj. uslužni remont. Po meni je ovo mnogo bolje nego "ključ u ruke" jer na taj način će naše fabrike dobiti značajne poslove u budućnosti.

Ima jedna kineska poslovica koja kaže: "Bolje je čovjeka naučiti da peca, nego mu dati po jednu ribu."

Migovi 29, koje smo mi dobili, mogu da lete ali su došli u rasklopljenom stanju jer ne mogu dobiti dozvolu da prelete preko vazdušnog prostora Evropske Unije. Standardna je praksa da se takvi avioni transportuju teretnim avionima, i pri tome se "rasklope" samo krila da bi se smjestili u takav avion. Izuzetak su avioni koji se koriste na aero-mitinzima, poput Striževa koji su letjeli i na aero-miting u Parizu.

Nenad Miloradović, pomoćnik Ministra odbrane, je rekao da su Migovi oko 28 godina stari, ali da su različito godište. Pored toga, naglasio je da su dopremljeni u "letećem stanju" tj. da su povučeni direktno iz aktivne upotrebe. Drugim riječima, nisu stajali negdje u hangarima, letjeli su i bili su planski održavani. Pogledaj video ispod, ali ovaj put malo bolje poslušaj!

Ti kažeš da su ovi migovi za staro gvožđe. Međutim, ja mnogo više vjerujem Lazanskom koji je u jednom prilogu, koji sam ja nedavno objavio, rekao jasno i glasno da ovi naši migovi "nakon remonta mogu da lete i štite naše nebo još punih 14 godina"...

Istine radi, mi imamo par Migova 29 koji još lete, prema tome imamo i obučene pilote za te Migove. Jedan od njih je i major Nenad Stević, koji na donjem videu komentariše akrobacije koje izvode Striži. Međutim, sa svim tim novim Migovima, koje smo dobili ili ćemo ih još dobiti, logično je da ih pošaljemo na usavršavanje za taj tip aviona, a pošto mi takve škole nemamo moramo da ih šaljemo u inostranstvo...

Inače, ja sam imao priliku da se družim sa nekoliko pilota na Mig 29, zahvaljujući jednom avio-mehaničaru iz Vogošće. Oni su danas organizovani u jedno sportsko društvo koje ima i svoj sportski aerodrom u blizini Beograda.

I na kraju, istine radi, da ispravim i onu tvoju neistinu u vezi naplaćivanja ulaznice. U vrijeme dok je Tadić bio na vlasti, ulaznice su doista naplaćivane, i ja to pouzdano znam za jednu godinu, mada se ne sjećam koja je to godina bila. Istine radi, ulaznica i nije bila toliko skupa, možda tridesetak dinara. Ja to ne mogu tačno reći jer je istu neko drugi platio za mene. Na pitanje jednog mog prijatelja zašto se plaća ulaznica dobio je odgovor: "Pa neko mora i da čisti posle vas!"

Imao bih ja još mnogo toga da navedem u svrhu ispravljanja ovih nebuloza koje si ti naveo, međutim moram da kažem da Tadić širokim narodnim masama nikada nije platio vojnički pasulj, a Vučić meni jeste pa mu se ja (kao gost kod dobrog domaćina) srdačno zahvaljujem.

Idi na stranu - |listaj dalje|