fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zvornik - 101057 - 13.08.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Mučenik Slobodan dobija spomenik


V. Mitrić đ 13. avgust 2017.

Boračka organizacija Republike Srpske posle deset godina odužuje dug najnevinijoj žrtvi. Stradao od Orićevih koljača. Spomenik do kraja leta, mora biti na vidnom mestu.

BEOGRADSKI likovni umetnik, Mirko Mrkić, član ULUS, uradio je reljef dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića iz sela Donje Kamenice, kod Zvornika, koji je, izmasakriran početkom juna 1992. godine, u svom dvorištu, kada se vratio po psa. Tragedija Stojanovića, inače, je jedna od najstrašnijih srpskih rana iz rata devedesetih u BiH. Najmlađi Stojanović, Slobodan (12) izmakao je pažnji roditelja i krišom se vratio u svoje selo Kamenica. Orićevi su već bili u njemu. Uhvatile su ga komšije.

Kako, za "Novosti", kaže akademik Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, vlasnik firme "Evro mermer" dugo se čekalo, dogovaralo i organizovalo da se Slobi podigne spomenik. Na kraju, on je odlučio da uradi beleg dečaku u čast i za poruku čitavom svetu.

Spomenik bi, kako kaže general Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, trebalo da bude završen do početka jeseni i biće postavljen u zvorničkom kraju na mestu koje će biti vidljivo ljudima i prolaznicima i onima koji tu borave iz svakog ugla.

Inicijativa za podizanje spomen-obeležja pokrenuta je pre skoro deset godina, ali je bilo niz odlaganja iz razloga koji nisu dostojni spomena.

Dragoljub Drago Marković je u Republici Srpskoj i Crnoj Gori uradio besplatno više od 500 spomenika palim borcima VRS i nekoliko stotina socijalno ugroženim ljudima.

  • Bogu hvala, sada je završetak spomenika samo tehničko pitanje, jer je BORS ispunila sve obaveze prema umetniku koji je radio reljef, a ostalo je moja briga - kaže Mirković. - Na spomeniku će biti isklesane misli velikih domaćih i svetskih umova o deci, njihovim sudbinama, našem odnosu prema njima i obavezi sveta da čuva, ne samo njihove živote, već i prava i da im obezbedi bezbrižno detinjstvo.

    UBICA VESELI

    ALBANKA Eltefe Veseli (na slici), jedan od ubica malog Slobodana, odnedavno čeka suđenje u zatvoru u Sarajevu. Dok sud ne kaže svoje, ostaje priča (i obducentski nalaz) da mu je ona nožem rasparala stomak, odsekla uvo i pucala u njega iz blizine. Stojanovićeve komšije muslimani bili su publika.

    Otac Slobodana Ilija i majka Desa umrli su sredinom prošle decenije. U smrt ih je odvela tuga i nepravda što niko nije bio zvanično ni okrivljen za smrt njihovog deteta.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|