fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

2sr - 100981 - 27.07.2017 : Nada Krunić Herceg Novi - best (0)

Da se ne zaboravi (2)


Da se ne zaboravi II

Gospodine Željko,

Bogu hvala što postojite. Hvala Vam što prosvjećujete, osvješćujete i povezujete.

Tragajući po internetu neki čudim naletjeh na jedan zapis iz 2007. godine (03. 03. 2007. WW-2 1/785). Odnosi se na zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu. Izvjesna gospođa, Jela Kriva, pod naslovom "Da se ne zaboravi" prenosi priču svoje majke o zločinu u koji se desio u selu Mangurići. Nažalost ovaj zločin i do danas je ostao nepoznat, a imamo jaku želju da ga otrgnemo od zaborava, pa Vam se obraćamo za pomoć. Kako Vama tako i svima onima koji ponešto o njemu znaju da bi se tako utvrdio broj žrtava, kao i njihova imena.

Moja saznanja o zločinu zasnovana su na porodičnoj priči i razgovoru sa preživjelom osobom koja je tada imala 7 godina. Događaj se desio negdje u ljeto, najverovatnije 1942. godine. Jedan dio porodice Krunić otišao je preko Drine, a ostali su se skrivali po šumama i pećinama. Porodica Malkana Krunića, noć uoči zločina, vratila se u svoj dom. Zatekli su punu kuću izbjeglica, navodno iz Olova. Ujutru je neko uzviknuo "Eto ustaša". Nastao je plač i jaukanje. Uz zvuke harmonike napravili su krvavi pir i sve zapalili. Od Malkanove porodice tu su nastradali njegova supruga, osamnaestogodišnji sin i trogodišnja kći. Jedna Malkanova kćerka, koja je tada imala 7 godina, ostala je živa zahvaljujući djevojci koja je mogla imati negdje oko 15 godina. Ta djevojka, spasitelj, izvukla se ispod leševa, u naručju je držala mlađeg brata i povukla je za sobom, kroz vatru, Malkanovu stariju kćerku, a mlađa je ostala unutra, jer nije htjela da se odvoji od svoje mrtve majke. Preživjelu kćerku otac je našao, ona je živa i željela bi da sazna ko je njen spasilac.

U porodici Krunić se priča da je tu nastradalo između 35 i 40 osoba, a možda i više. Do danas nismo znali za podatak da je van kuće stradao dječak Bogdan. Zanima nas gdje je sahranjen?

Žrtve masakra sahranjene su na imanju porodice Krunić, a ne na groblju. Mjesto je neobilježeno, neopojano. Malo kome poznato. Nama su poznata imena tri člana porodice Krunić.

Molimo sve one koji na bilo koji način mogu pomoći da žrtve nađu svoj mir i da ne ostanu zaboravljene.

Hvala gospođi Jeli na dragocjenim podacima.

S poštovanjem,
Nada
Idi na stranu - |listaj dalje|