fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sudjenja - 100927 - 10.07.2017 : Acim Novi Sad - best (0)

RE: Petar Kovačević i drugi mučenici


Što je sela oko Višegrada, što srpskih što muslimanskih, svako srpsko selo je imalo svog Petra. Dolinom rjeke Rzave od Višegrada do kamenog vojnika u Vardištu svi su znali Petra Kovačevića. Nikda Petar nije došao u Višegrad ili Užic da nije bio obučen u svečano odjelo: Pantalone rajtarice od čohe, vuneni sako i šajkača na glavi. Ko ga ne poznaje na prvi pogled stekne utisak da se radi o nekom starijem Srbinu koji se, eto, još uvjek nosi kao nekada stari ljudi višegradskog kraja. Njegov karakter odaje smirenog i poštenog gorštaka, ne boji se nikoga i nikome se ne ulaguje. Što su ga oni koji ne vole srpsku nošnju gledali ispod oka, mrko poprijeko, Petar im to njima nije zamjerao, ali je na svaku provokaciju zbog svog imidža odgovarao u skladu sa njegovim karakterom.

Kada se stvarala nezavisna Bosna i Hercegovina, po mjeri druga dva naroda a u inat Srbima Petar, je bio već 1991. godine označen kao pretnja tom naumu, i to samo zbog njegovog odjela a pomalo i zbog umjeća u vašerskim tučama. Tako je iz Dobrunske parohije Petar već bio određen za suđenje, a iz drugih srpskih sela tipovani su odvažni Srbi i stavljeni na spisak za suđenje. Iz Donje Lijeske pred suom BiH osuđen je, fizički najspremni i najljepši momak, Novo Rajak, iz Župe Boban Šimšić, iz grada Višegrada Željko Lelek.

Još 1991. Iz Višegradske policije protjeran je najbolji policajac Milan Josipović kome nije bilo ravna po hrabrosti i ljepoti, a koji je na kraju mučki ubijen 2005. godine.

Ovi Srbi su osuđeni a da ni jednom nije dokazano, ne daj Bože, neko ubistvo. Pravda u Sudu BiH je takva da se Srbin ne može braniti ako je na spisku odvažnih, a svi bi oni jedva dočekali da odu na taj poligraf: "Pa neka ide glava", kako su sami govorili, ali izalud taj dokaz ne važi.

Ono što su ustaše 1941. uradile Srbima oko Višegrada mnogo je strašnije od ovog suđenja, mada je ovo mučenje modernije. Ustaše su sudile srpskom biću, a ovi danas sude imidžu, karakteru, ljepoti, duši i duhu pravoslavnom.

Kada će zemlja Bosna prestati biti zemlja mržnje i pakosti, da li iko to zna?
Idi na stranu - |listaj dalje|