fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

republika_srpska - 10089 - 21.07.2006 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)


Republika Srpska postala deponija nezdrave hrane


Piše: Željko Tomić
Evo da se u ova politička prepucavanja umješam i sa jednom, ništa manje važnom temom - šta stavljamo na našu trpezu, kojom se mi Srbi tradicionalno ponosimo.

Prosječan stanovnik Republike Srpske rijetko provjeri "datum upotrebe" proizvoda koji kupuje prije nego što u svoju oskudnu "potrošačku korpu" stavi ono malo namjernica koje je u mogućnosti da kupi od svojih eventualnih primanja. Većina žitelja naših prostora vjeruje da postoje odgovarajuće institucije u državnom sistemu koje se brinu o ispravnosti proizvoda koji se uvoze.

Pogrešno!

Da je ovo netačno, potvrđuje i izjava neke Jadranke koja radi u Institutu za kontrolu hrane koja se uvozi u Republiku Srpsku. Ona je na televiziji RS izjavila (a pažljivo saslušao) da se samo svaki 100. proizvod, po principu slučajnog uzorka kontroliše na ispravnost hrane. Međutim, ona je takodje izjavila da, ako i ti naši stručnjaci, sa tim svojim primitivnim instrumentima nađu da je neki proizvod neispravan, već je kasno, jer je roba već prodata na tržištu. Naravno, tkz. "distrikt Brčko" i roba koja se uvozi preko tog područja, ne podliježe toj kontroli, tako da se gubi svaki smisao ulaganja u kontrolu, jer će privrednici koji uvoze hranu sumnjivog kvaliteta, promjeniti način uvoza ali ne i naviku da od nezdrave hrane prave veliki profit.

Pa da krenemo od hljeba našeg nasušnog koga i najviše jedemo, a koga je Bog izmislio da i sirotinja ima pun trbuh.

Nekako u isto vrijeme, na BTV sam čuo informaciju da je Vlada BiH odlučila da uveze 50% svojih potreba žita iz SAD-a. Pretstavnik Vlade kaže da će nekih, čini mi se 1. 5 miliona tona, biti uvezeno u periodu od godinu dana, "po cijenama koje još ne znaju sigurno" ali su sigurni da će biti jako povoljne. Naravno, kod donosenja odluke, Vlada BiH nije imala mnogo izbora. Uvoznik je morao biti američki! Na pitanje reportera da li je žito genetički modifikovano, predstavnik Vlade je izjavio da je "uvoznik uvjerio Vladu da amerika nema genetički modifikovanog žita, niti su opasne za narod". Samo petnaest dana kasnije, na njemačkoj ZDF gledam reportažu u kojoj se kaže da je evropska unija zabralila uvoz žitarica iz Amerike, pa se prašume u Južnoj Americi nenormalno krče kako bi se zadovoljile potrebe za zdravom hranom koju apsorbuje EU.

Pored hljeba, mlijeko je najčešći kupovni proizvod na našim trpezama. Zbog toga, mljekare u Bosni i Hercegovini rade punim kapacitetom, a otkup mlijeka je - ravan nuli. Svako pametan bi se zapitao od čega se onda pravi "sokolački jogurt" i "sarajevska pavlaka". Odgovor je jednostavan - od ukrajinskog mlijeka u prahu, jer ga EU neće zbog činjenice da je sadrži desetorostruku količinu radioaktivnog materijala od onoga koji je dozvoljen za ljudsku ishranu. Naravno, to nije razlog da se vlasnici mljekara hvale da imaju "zalihe materijala za proizvodnju mlijeka u naredne tri godine". (***Informacija preuzeta od moje komšinice).

Ako sam vas sa ovim pisanjem malo zabrinuo, uzmite pa zapalite jednu cigaru. Naravno, naša Vlada još nikada nije potrošila neki dinar na anti-pušačku kampanju, ali je zato potrošila mnogo para na reklamu da kupujete samo one cigarete koje su označene sta "akciznom markicom", jer se od njih finansiraju penzije (čitaj plate funkcionera). U isto vrijeme, razvijene zemlje dovele do toga da proizvođači cigareta mogu zaraditi neki dolar samo na istočno-evropskom tržištu, tj. kod nas. Cijene cigareta u Kanadi su sedam dolara i više (za paklo od 20 cigareta), tj. ista cijena kao u Gorazdu za vrijeme rata.

Međutim, ne treba biti pesimista! Moje je predviđanje da će BiH u narednih deset godina riješiti problem zatrovane i genetički modifikovane hrane jer njeni stanovnici ovakvu hranu neće kupovati iz prostog razloga što za to - neće imati para.

A do tada, vratimo se starom, dobrom načinu snabdijevanja - kupovinom mlijeka od komšinice, koja ima kravu. Sto se brašna tiče, pokušajte naći ono koje je uvezeno iz Srbije - koja proizvodi višak žitarica, koje sigurno nisu genetički modifikovane.
Idi na stranu - |listaj dalje|