fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_danas - 100863 - 02.07.2017 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (1)

(03.07.1993) Operacija Prsten


Na današnji dan 03. jula 1993 godine, nakon 15 mjeseci odbrambenih dejstava, srpska vojska je u Vogošći počela ofanzivu na Ugorsko. Ofanzivu je organizovala Taktička grupa pod komandom potpukovnika Josipovića, u sklopu operacije "Prsten".

Vogošćanski bataljon je u samom početku ofanzive uspio da probije neprijateljsku liniju, ovlada i uspostavi kontrolu velikim dijelom teritorije od tog sela. U samoj borbi Vogošćanski bataljon imao je jednog poginulog borca, Vladimira Makića i dvojicu ranjenih boraca, Popa lakše ranjen i Tica, koji je zbog zatrovanih neprijateljskih metaka izgubio donji dio ekstremiteta.

Nakon organizovane odbrane i uspostavljene nove linije na osvojenoj teritoriji palo je nekoliko granata i u usmrtila komandira prve čete Božu Harta, komandira Treće čete Radovana Vučkovića, Živojina Kovačevića i Iliju Lučića.

Uslijedio je žestok nastavak ofanzive na više pravaca na tom prostoru. Neprijatelj je pružio otpor sa Menjaka i usmrtio Dragana Kujundžića i Nebojšu Lalića, a komandira njihove jedinice Mićo Vlahović bio lakše ranjen.
Idi na stranu - |listaj dalje|