fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

plemena - 100849 - 28.06.2017 : Milan Blagojević Bijeljina - best (2)

Porijeklo bratstva Blagojević


Poštovani, zbog ratova i migracija veliko bratstvo Blagojevića gubi trag, među danas već porodicama Blagojević. Ja slavim Sv. Đorđiju, tako mi se i pranđed zvao. Za nas je Đorđe bilo moderno ime od starog Đorđija(grcko. Georgije).

Prezime nismo mijenjali, a ni slavu. U Sarajevo smo došli iz sela Brgule kod opštine Vareš u Bosni. U Brgulama su se zadržali svi običaji, zakoni moralni koji se danas poštuju i prepričavaju kao stare priče. Kao i priča mojih predaka da smi iz srbske domovine crnogorsko-hercegovačke Pive.

Srodnici Blagojevići moji su zelenih i plavih očiju, oćelave sa godinama, visoki i krupni ljudi. Inteligentni su, uporni, izdržljivi, osećajni ljudi ali i danas postoji zlatno pravilo kod nas krvna osveta. Većina srodnika koja nam je poznata (2 porodice samo). Imamo u amanet dat' stari zlatni prsten koji se s koljena na koljeno prenosio najmanje 200 godina.

Koliko ja znam nabrojati svoje direktne pretke, ne baš previše. Pretpostavljam da smo došli pod seobom patrijarha Arsenija 4. jer nismo komunisti bili, slavili smo uvijek slavu i vjerujući ostali. Ostali smo u selu Brgule u brdu do 1970. U partiji nikada nismo bili. Kod dr. Obrena Blagojevića u naučnom djelu "PIVA, PRIRODA-ISTORIJA-ETNOGRAFIJA-REVOLUCIJA" sam našao da smo najbrojnije bratstvo u Pivi bili. Tri porodice su nastale od Blagojevića: Markovići, Aleksići i Damjanovići. U srodstvu smo sa Branilovićima. Dr. Obren Blagojević nabraja rodoslov Blagojevića do 1650. godine. Iz sela Bukovci, Duboj, Donjim Rudinicama, Potprisojima i Miloševićima u Pivi. Takođe po statistikama Blagojevići najviće ginu u Županskim bataljonima u 19. i 20. vijeku.

Dr. Obren Blagojević je bio komunista i politički komesar tokom rata. Najviše je Blagojevića poginula iz Pive. Dok ostala prezimena znatno manje.

Interesuje me zna li neko literaturu još neku ili informaciju. Ili po prvoj prilici dace Bog u Pivski manastir da odem i uz blagoslov da pogledamo zapise o Blagojevićima. I ja sam možda nekome informacije prenjeo koga interesuje naravno.

RE: Porijeklo bratstva Blagojević


Poštovani,
ja sam u Pivskom manastiru već bio i protojerej koji služi tamo mi je rekao da su sve crkvene knjige nakon 2. svjetskog rata iz manastira odnijeli komunisti, tako da oni nemaju nikakvih informacija iz vremena prije rata.
Idi na stranu - |listaj dalje|