fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_hadzici - 100841 - 28.06.2017 : Djordjo Australija - best (1)

Izvlačenje i povlačenje


Savez logorasa Republike Srpske
N/R predsjednika Dukić Branislava
Sydney, 30. 05. 2017.

Predmet: Izvlačenje i provlačenje!

Nešto više od godinu dana, tačnije 24. 02. 2016. smo ukazali na nepravilnosti u Pravosuđu BiH. Banjalučki Glas srpske i portal BN tv su prenijeli naše zebnje. I šta vrijedi? Sa udaljenosti od 20000 km, teško nam je pokriti, pratiti, govoriti o sudskim predmetima koji direktno dotiču srpske žrtve bosanskog građanskog rata 1992-1996. , još teže nam je gledati institucije RS, pozvane i odgovorne pojedince, ovdje mislimo na predsjednike: logoraške organizacije i sve ostale koje u svojim statutima imaju za obavezu zločince privesti licu pravde i pratiti procesuiranje istih, podnosioce tužbenih prijedloga i novinare, "zavisne i nezavisne", JER, ne prate i ne rade posao koji se od njih očekuje.

U predmetu "Mustafa Divjan i drugi", (broj predmeta: S11 K 018919 15KV), ukazali smo na "spuštanje" predmeta sa Suda BiH na Кantonalni sud u Sarajevu. Pisali smo, u formi Prigovora, VSTV Suda BiH na nepravilnosti koje su učinili a sve pozivajući se na Strategiju istog. Nismo uspjeli, naš prigovor nije usvojen!? Znamo, nije usvojen, ne zbog Strategije na koju su se lažno pozvali nego zbog političke odluke zvaničnog Sarajeva. Postupajući tužilac je bila Zorica Đurđević, nažalost, nije uspjela povjereni joj predmet povezati sa komandnom odgovornošću tako da je suđenje krenulo kao individualna odgovornost na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Predmet preuzima kantonalno tužilaštvo, tj. Tužilac Aida Ćatović.

Podsjećanja radi, pomenućemo događaj iz 1993. godine. Naime, 22. 04. 1993. se desilo bjekstvo četvorice logoraša, državnog koncentracionog logora Silos, koji su bili na prinudnom radu na lokalitetu sela Butmir, tik uz sarajevsku aerodromsku pistu. Bjekstvo je bilo odvojeno, povezuje ga isti datum i Srbi logoraši. Dvojica njih su pobjegla prema srpskoj Ilidži a dvojica prema Gornjem Kotorcu. Na Poljoprivrednom institutu Sarajevskog fakulteta, za odmazdu strijeljana su trojica logoraša. Odmah, po saznanju, vojnik druge butmirske čete, Mustafa Divjan je rafalno iz automatske puške ubio, u tranšeju, nemoćne: Slavoljuba Kapetinu i Ranka Varagića. Tri-četriri sata nakon bjekstva i sprovedene torture, izveden je i strijeljan Milan Krstić. Njega je, iz pištolja 7,65 mm, ubio vojni policajac Ferid Delić koji je pucao u grudi logoraške i dok je padao i na koljenima molio, pok. Milan je bio ovjeren, metkom u čelo!

Tom događaju je prethodila posjeta komandnog kadra 4. motorizovane brigade sa sjedištem u Hrasnici. Informisani smo, privatno, da je jedan od optuženih, bolestan! Bio je to optuženi za ubistvo, strijeljanjem, vojni policajac, Ferid Delić, zvani Feđa!

U oktobru 2016, svjedoci su potvrdili, u momentu strijeljanja tog 22. 04. 1993, prisustvo visoko-komandnog kadra 4. motorizovane brigade ABiH, gospodina Vahida Aladjuza i Fikreta Prevljaka. Suđenje je prekinuto jer je sudsko vijeće, na zahtjev odbrane Ferida Delića, istom, odobrilo bolničko liječenje u bolnici na Koševu. Nažalost, bolnicko osoblje nije uspjelo sanirati oboljelog. Umro je 17. 01. 2017. (!?)

PO Box 82 Doonside 2767 NSW
E-mail: silos9296Žhotmail. com
Ph: 0422348152

The Association of Serbian Victims of the Bosnian Civil War 1992-1996, Australia, Inc.
ABN 66305059934

Ovih dana, tačnije 15. 05. 2017. nastavljeno je suđenje, saslušavanjem (R. V. ), svjedoka iz Australije. Svjedočio je oko jedan sat uz neuobičajene loše audio komunikacije, bio je prekinut od strane sudskih službenika u momentu kada je pomenuo i posvjedočio komandnu odgovornost gore pomenutih pripadnika ABiH.

Pratili smo suđenje, do novembra 2016, čitajući izvještaje povlaštenih novinara koji imaju eksluzivnu priliku pratiti suđenje a to su novinari BIRN-a, odnosno DETEKTOR. BA. Novinari, BIRN-a nisu donijeli uobičajeni raport sa suđenja! Na rasporedu Kantonalnog suda nema ovog predmeta za dan 15. 05. 2017. (!?) Nameće se pitanje: Zašto?

Kontaktirali smo BIRN novinare, rekli su nam da iz finansijskih razloga nisu u mogućnosti pratiti suđenja na kantonalnim i lokalnim sudovima.. . (!?) Navodeći, ovaj predmet kao primjer, kako pravosuđe BiH zataškava zločine učinjenje od pripadnika ABiH, zahtjevamo od predsjednika SLRS, g-dina Dukić Branislava, da:

1. Organizuje praćenje i kontrolu predmeta koji se tiču ratnih zločina izvršenih nad Srbima, na sudovima BiH!

2. Organizuje novinske kuće, objektivne novinare da javnom mnjenju u BiH donesu korektan raport sa suđenja!

3. Po potrebi ukaže na nepravilnosti, koristeći raspoložive medije i u pisanoj formi, VSTV Suda BiH, ulaže prigovore!

Molimo vas reagujte odmah! Ne dozvolite da sudski predmeti prođu kroz pravosudni sistem neprimjećeno i nevidljivo jer za cilj imaju sakriti zločine i zlocince ABiH! Kako narod reče: Kadija te tuži, kadija te sudi!
Idi na stranu - |listaj dalje|