fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 100641 - 27.05.2017 : Siki Breza - best (5)

Nastradali Srbi u Brezi


Naravno da ti ja neću odgovoriti direktno šta sam i gdje sam ja bio u tim vremenima, ali ti mogu reći bar što se početka rata tiče kao i vremenima koja su mu prethodila, da sam se nalazio blizu ljudi koji su kasnije obnašali ratne funkcije od predsjednika Opštine do tamo nekih komandanta.

Ja se ne bih volio ponavljati kada je u pitanju izbijanje rata na području opštine Breza i Ilijaš ali ću nastojati biti objektivan i nepristrasan jer taj oružani sukob mi je nanio nenadoknadive gubitke ali o tom potom.

Navodi se ovdje da je, na osnovu izjava gore dvojice pomenutih u Brezi, postojao ili postojali nekakvi logori za masovna zatočavanja tamošnjih Srba. Ja sam već jednom napisao da u Brezi nije postojao logor tipa Trnopolje, Keraterm, Dretelj i tome slično niti je bili masovnog zlostavljanja srpskog stanovništva.

Tog gore navedenog Jevrića nisam poznavao.

Moram da se vratim malo unazad i da napomenem da su se na području Opštine Breza još prije oružanog sukoba isticali pojedini Srbi kao nekakvi velikosrbi, vjerovatno su bili pod velikim uticajen SDS i pričaće se još '91. rat u Bosni voditi za teritorije i tome slično. Kod tih i takvih vršen je pretres kuća i stanova april- juni '92. jer je postojala osnovana sumnja da se kod tih lica nalazila SDS nasilnim vojnim putem kao u Ilijašu da se takva lica i likvidiraju. Na jednom takvom spisku pronađenom kod prof. Milorada Subotića bilo je i moje ime.

Takva lica su privođena u stanicu policije u Brezi a kasnije su prebačeni njih 10-tak u prostorije Male škole preko puta Gimnazije. Znam da su se tu nalazili još u augustu mjesecu, kasnije su razmijenjeni. Ni jedan nije strijeljan a da su popili batine to ne poričem. Kontaktirajte ga, ako je još živ M. Subotića, živi u Melburnu ili mu brata Špiru on će vam to potvrditi.

Brezanski Srbi su još u februaru i martu '92. masovno napuštali Brezi na poziv SDS Ilijaša tj. Ratka Adžića i Karadžića jer su se osjećali nesigurnim iako nije bilo pojma o ratu niti je ko prijetio srpskom stanovništvu.

Ako te interesuje, ja ti mogu imenom i prezimenom reći koji su Srbi u Brezi nastradali od fanatika i to je za svaku osudu. Ali su se slične stvari dešavale i u Ilijašu

Ja lično znam da je u Brezi nastradala ona žena sa dvoje djece, onda je jedan ne mogu ti reći njegovo ime jer se vodi istraga, ubio onaj bračni par Buzadžija pred Dabravinama i onaj drogeraš Šota Hrvat je ubio svog najboljeg do rata jarana Čabaka ali i taj Čabak je bio prijeratni pijanica i brezanski kabadahija i da ga je u Vrboviku bacio u Stavnju kao da je pokušao preći na srpsku stranu.

To su ti Srbi koji su ubijeni u Brezi tj. na području opštine Breza o kakvim vi logorima uopšte pričate to je priča za malu djecu.

Vidiš tog Lakića sa Soca mi kažemo soce iako je Seoce. Radio je godinama sa muslimanima i nije mu ništa falilo. Vidiš šta je falilo Gojku Lakiću, ostao je čitav rat u Brezi i danas je tu.

Neđu Runjevca kod one bezinske kod Rudnika znam lično. On je ostao a brat zvani Kina je otišo '93-'94 za ženom Nadom u Ilijaš, pa je kasnije pucao na brata a Kinina kuća je ostala netaknuta a Neđina 150 metara prije je sravnjena sa zemljom. Pitajte Kinu, eno ga u Bijeljini. Brat mu Neđo, prijeratni geometar je i danas-dan tu, inače je prvi komšija od onog Gane koji je prvi poginuo od Brezana.

To ti je onaj prvi čovjek što je poginuo od nas Brezana. Naravno na laznjaka se tamo uselio kao i mnogi drugi iz Breze onaj Vukan Gitarista, rođena setra tog Vukana Stanišića je bila udata za rođenog brata od tog Gane Jakuba Ganića zvanog Kobac ima njih iz Potkraja puno koji su otišli. Naročiti se isticao onja Dragisa Ostojić, a tu je i onaj nezaboravni pjevac Ljubisa Kalaš i tako dalje.

Vidiš i sam kako se je svo rukovodstvo kada je u pitanju SDS dobro uhljebilo i snašlo, svi su pokupovali stanove i kuće u Beogradu i svi bježe tamo u Srbiju. Opljačkali su svoj narod i pobjegli, naravno da je to slučaj i sa ostale dvije strane moj zemljače kakav otadžbinski rat i kakvi bakrači, o čemu vi uopšte pričate.

Siki Brezanin
Idi na stranu - |listaj dalje|