fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 100599 - 21.05.2017 : Vogošćanin Pravi VogoŠ'a - best (1)

Zatvor za Srbe postojao je u Brezi


Pošto Siki Breza nije se udostojio da odgovori na moje pitanje, koji su mu argumenti da može tvrditi da Srbi u Brezi nisu bili maltretirani i zlostavljani. Siguran sam da on zna da je njegova tvrdnja lažna, zbog čega očito nije htjeo da mi da svoj odgovor.

U toku '93. godine, dok sam bio komandant Vogošćanskog bataljona, u to vrijeme u Vogošću su stizale izbjeglice iz svih krajeva u kojima su muslimanske snage imale kontrolu. U tom talasu izbjeglica našle su se i izbjegle porodica iz Breze. Tvrdili su da su Srbi, samo zato što su Srbi, pritvarani po brezanskim zatvorima.

Smatrao sam da su to njihove ratne propagandne priče, kako bi pridobili sažaljenje domaćeg stanovništva i priliku da im se što prije riješi stambeno pitanje. Moje sumnje demantovala je razmjenjena grupa zarobljenih Srba, koja je doša iz Breze.

Dvojica razmijenjenih iz Breze stigli su u Vogošću i bili raspoređeni kod mene u bataljon. Jedan je imao tek 21 godinu, bio je neoženjen, zvao se Boris, zaboravio sam mu prezime, ali sigurno se mnogi Vogošćani sječaju tog momka, jer je u ovom gradu u toku rata upravo on bio jedan od onih koji su formirali "Karate klub" za našu djecu i bio njihov trener. Drugi je Nenad Jevrić. Bili su u Brezi u zatvoru samo zato što su Srbi.

Zaboravio sam detalje i razlog Borisovog hapšenja, ali Jevrićev sam dobro zapamtio. Nenad Jevrić, inače rođen i odrastao u Brezi, nakon što se oženio djevojkom sa Hreše, preselio se u Sarajevo. Početak rata i maltretiranje Srba po Sarajevu stvorilo je u Jevriću nesigurnost i strah od komšija, koji ga vrlo malo ili skoro nikako ne poznaju, ali znaju da je Srbin, što je bilo dovoljno da bude stavljen na crnu listu. Da bi izbjegao tu opasnost, Jevrić se odlučio da se sa svojom suprugom vrati u kuću svojih roditelja, u svoje rodno mjesto, u svoju Brezu. Za Jevrića je povratak u Brezu bio koban, jer je po samom dolasku odmah bio osumnjičen da je došao dizati "srpski ustanak"! Bio je priveden i zatvoren u brezanski kazamat. Jevrić je samo zato što je Srbin proveo više od godinu dana u brezanskom zatvoru.

U toku ljeta '93 godine Jevrić je bio razmijenje. Ovu priču saznao sam lično od Jevrića, prilikom njegovog dolaska u jedinicu. Mnogi bi u tom momentu izmislili neku herojsku priču, da bi sebe i svoju hrabrost uveličali, ali Jevrić je tvrdio da je uhapšen samo zato što je Srbin, jer drugog razloga za njegovo pritvaranje nije bilo, zbog člega sam siguran u istinitost ove priče.

Nakon rata, Nenad Jevrić je kao ratni zarobljenik dobio stalnu boravišnu vizu u Americi, odselio se sa svojom suprugom i tamo dobio dva predivna sina.

Eto, tako je bilo Srbima u Brezi!
Idi na stranu - |listaj dalje|