fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rsk - 100481 - 18.05.2017 : Zeljo Poskoci Doboj - best (2)

Pohod na Vukovar


Započeo bih, kao prvo, o broju žrtava na našoj strani. Bilo ih je i previše, tačan broj ne znam a što je i najgore oni koji bi trebali to znati (JNA) u kojo smo tad bili. Zbog čega to govorim? Oni su dali ono najviše, svoj život, bilo bi nepošteno prema njima da se to umanjuje kao i to što se ovdje piše da JNA nije učestvovala, jer da nije bilo JNA Vukovar nikada ne bi bio oslobođen.

Postojale su dvije oprativne grupe: Sjever - Borovo naselje i Jug - Sajmište, gdje smo nastupali mi.

Što se tiče Mitnice, Zenge su je držale od početka do kraja, mi smo se sa Sajmišta jednim djelom naslanjali na nju u djelu Sslavija, desno od kasarne koliko se sjećam.

Od 2. oktobra bilo je akcija po cjeloj dužini Sajmišta jer tu je bila intezivna i svakodnevna borba. Pucalo se svaki dan, ali bez nekog pomaka. Sljedeća veća akcija na obe OG Sjever i Jug, kreće 16. 10. 1991. godine. Tada opet kreće napad kroz čitavo Sajmište od ulice 1. maja, Pionirske, Preradovićeve itd, pa sve do nas u Josipa Kraša. Sa nama ide i ATJ. Pančevo koji su bili dobro opremljeni: pancirke, hekleri, mp-9... Krećemo iz Dalmatinske, Sajmište prema groblju i ul. Josipa Kraša pa dalje u grad. Naše lijevo krilo ide kroz Masarikovu sa drugu stranu groblja.

16. 10. 1991 krećemo u konačno osvajanje Vukovara, duž cjelog Sajmišta, kasnije sam saznao od komšije dobrovoljca koji je napadao na Borovo naselje istog dana da su oni trebali da raspolove Borovo Naselje, čini mi se kroz Vinogradsku ulicu gdje je poginuo Blago Zadro, njihov komadant. Međutim napadali su bezuspješno, ostali su bez dosta tenkova i to M-84, i dosta pješadije.

Mi napadamo ljevom stranom a Pančevački specijalci desnom stranom ulice. Nakon ranjavanja dobijam novi pm-72 i dobijam od ranjenog druga pumpericu koja je idealna za ulične borbe je ne treba nišaniti, samo naneseš u željeni smjer i neprijatelj je zasut sa snopom sačme. Ponavljam, ova puška je idealna za ulične borbe.

Nakon artiljerijske pripreme, koja je tukla većinom tempirnim MB-minama, kreću naši tenkovi, naravno M-84, dva komada. Prvi nailazi na minu i strada mu gusjenica, drugi tuče par granata i pokriva ovog te ga kači i izvlači. Ustaše tuku tromblomima po njima i nama, tenkovima ne mogu ništa, ali za naš su ubitačni. Jednog specijalca izvlač, dobio je po nogama. Mi pucamo zolje po kućama ispred i napredujemo. Kad smo došli do njihovi položaja, groblje je bilo iznad nas, u visini krovova kuća od dva sprata oni su nas pustili namjerno u zamku, bacali su bombe i pucali zolje i nešto što do tad nisam vidio - bacali su tromblone rukama, Bombe smo uspjeli odbacivati od nas, međutim trombloni su eksplodirali odmah. Jedna bomba je eksplodirala metar od mene i nevjerovatno ništa me nije zakačilo. Uvalili smo se u par kuća, a sprcijalci su otišli dalje. Jedan komadant je preko motorole tražio vazdušnu pomoć, boga smo molili da se to ne desi jer bili smo izmješani sa ustašama.

Tu smo se borili oko dva sata ali bez nekog pomaka. Ostale jedinice kroz ul. 1. maja, Preradovićevu i ostale imale su polovičan uspjeh. Mi smo odradili jedan dio, ali smo ušli u potkovicu pa smo pri povlačenju imali najveće gubitke. Ustaše su znale kuda ćemo nazad i čekali su da krenemo sa povlačenjem. Postavili su snajperiste i mitraljeze, rasporedili se u manje grupe i počeli da tuku. Jedan moj drug i zemo iz Bočinje kod Maglaja, je nosio zolju kao i većina. Metak mu je prošao kroz stomak i aktivirao raketu, koja ga je raznijela tako da mu nije bilo pomoći. Bio je to strašan šok za sve, a posebno za mene. Uzeli smo nosila i ponjeli ga. Tada mitraljez pogađa prvu dvojicu sa nosilima. Padamo svi od prevrtanja metaka i ostalog. Jasno im je bilo da nas imaju, specijalci počinju da nas pokrivaju ali i njih zasipaju paljbom i zoljama, ja ih više nisam vidio pošto je komanda bila da čekamo oklop. Nakon nekog vremena dolazi tenk BOV i transporter koji otvaraju ubitačnu vatru po groblju gdje mi ubacujemo mrtve ranjene i ostatak nas unutra. Ostali su, zaklonjeni uz oklop krenuli nazad prema kasarni.
Idi na stranu - |listaj dalje|