fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

slavuj - 10046 - 13.07.2006 : Slavko Jovičić - Slavuj Istočno Sarajevo - best (0)

SKANDALOZNO I SRAMNO (3)


Kao potvrda informaciji do koje sam došao - sutrašnje banjalučke NEZAVISNE NOVINE objavljuju sljedeći i opširniji tekst o ovom nevidjenom skandalu!Datum: 13. 07. 2006
Haški optuženik i bivši savjetnik Sulejmana Tihića i dalje na platnom spisku u Predsjedništvu BiH

N. Krsman

Delić prima 1. 000 KM mjesečno

SARAJEVO - General Rasim Delić, haški optuženik i bivši savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, redovno prima platu u ovoj instituciji, iako na ovoj funkciji nije duže od godinu, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Haški tribunal optužio je po komandnoj odgovornosti ratnog komandanta Armije RBiH Rasima Delića za ratni zločin nad srpskim civilima na području Vozuće, koji su počinili pripadnici jedinice El Mudžahid. Delić se početkom 2005. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu i brani se sa slobode.

Generalni sekretar u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković kazao je juče da se Deliću isplaćuje 60 odsto od plate na osnovu odluke iz Kabineta Sulejmana Tihića, te Zakona o radu u institucijama BiH.

"To morate provjeriti u Kabinetu predsjedavajućeg Tihića, gdje je Delić radio. Mi smo iz tog kabineta dobili odluku na osnovu Zakona o radu u institucijama BiH, na osnovu koje se Deliću islaćuje 60 odsto od plate", kazao je Ninković.

O Delićevoj plati, koja je u junu bila 984, 96 KM, nismo dobili obrazloženje u Tihićevom kabinetu, jer je, kako je kazala sekretarica, predsjednik na putu sa savjetnicima i niko ne može dati komentar.

"Najbolje bi bilo da provjerite u Generalnom sekretarijatu", poručili su iz Tihićevog kabineta.

U ovom sekretarijatu, međutim, nisu mogli davati obrazloženja zašto isplaćuju platu savjetniku koji više ne radi nakon što je protiv njega podignuta optužnica u Haškom tribunalu. Ni u Kabinetu Borislava Paravca, člana Predsjedništva iz RS, juče nikoga nije bilo, a dostupan je bio jedino Paravčev savjetnik Slobodan Radulj, koji je na godišnjem odmoru.

"Zapanjen sam tom informacijom. To samo pokazuje kako su različiti aršini za haške optuženike, u zavisnosti kojem narodu pripadaju", kazao je Radulj.

On, međutim, nije mogao objasniti kako je došlo do toga da Delić i dalje prima platu, kazavši da kabineti članova Predsjedništva odvojeno djeluju. Juče nismo uspjeli dobiti obrazloženje da li je Delić, kao penzionisani general, radio po ugovoru o djelu, jer kao penzioner nije mogao biti stalno zaposlen.
U Zakonu nema uporišta

U Zakonu o radu u institucijama BiH, u članu 50 koji reguliše naknade zaposlenicima, nigdje se decidno ne navodi pravo da se zaposleniku isplaćuje 60 odsto od plate usljed prekida rada. U ovom članu navode se uslovi pod kojima zaposlenik ima pravo na novčanu naknadu za period u kojem ne radi iz opravdanih razloga. Kao razlozi navode se godišnji odmori, porodiljsko odsustvo, liječenje, plaćeno odsustvo, te ukoliko je došlo do prekida rada ako zaposlenik za to nije kriv.
Idi na stranu - |listaj dalje|