fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 100375 - 07.05.2017 : Siki Breza Breza - best (3)

RE: Stradanje Srba u Brezi


Prvo da odgovorim Veri iz Breze. Zašto bi se podizao spomenik za tu ženu i njenu djecu koju su ubili neki fanatici. Koliko ja znam, u Brezi nije bilo ratnih zločina niti progona srpskog stanovništva. Srbi, kojih je pred rat na teritoriji Opštine Breza bilo oko 2000, su živjeli kao bubreg u loju. Na svim, iole važnijim funkcijama su bili Srbi, iako je muslimanskog stanovništva procentualno bilo oko 75%. Ako treba navešću vam i imenom i prezimenom koje su sve funkcije obavljali. Vječiti načelnik stanice milicije komandir Đuro, krimi inspektori Simo i Vaso... Od ovog prvog sin Goran Lugonja je sa mnom završio osnovnu školu i gimnaziju.

Da nastavim, nije riječ o Vasiliju Bunjevcu čiji je brat Vojin Bunjevac. Išao je sa mnom u Osnovnu školu. Kasnije postaje drot i radio je van Breze.

Prije rata komandir je postao i ovaj Vaske, bio je jedne prilike '87. kod mene u kući na kafi, službeno.

Kada je riječ o Vojinu Bunjevac on nije na poziv Opštinskih vlasti htjeo predati naoružanje i prilikom akcije TO Breza pružao je oružani otpor iz duge cijevi, čak se bio po kazivanju očevidaca svezao za jedno drvo ispred kuće i tu je likvidiran.

Znam i ko ga je ucmekao, ali naravno da vam to neću reći jer je to bio oružni sukob.

Kada je riječ o direktorima škola, za mene najvažnijim funkcijama, Srbi su bili na tim funkcijama od pamtivjeka.

Kada sam ja, 1964. godište, pohađao OŠ u Brezi direktor je bio Čedo sve dok ja nisam završio. Jako važne nacionalne predmete kao što su istorija predavali su Srbi, nastavnik je prvo bio Milija pa onda Slobodan Stanišić. U Gimnaziji isti slučaj: direktor Dragan Pandža profesor istorije, Zoran Bogdanović kasnije zamijenio poziciju sa Pandžom.

Kada su brezanski Srbi listom krenuli da napuštaju Brezu na poziv SDS iz Ilijaša i njenog predsednika Ratka Adžića, gotovo kod svakog od njih pronađeno je vatreno oružje, duge cijevi da li je to kalašnjikov ili poluautomatska puška, ili bar papovka. Treba se reći ko je im dao tajno to oružje da bi se u povoljnom momentu obračunali sa muslimanima, svojim komšijama kada bude SDS odredio napad. Međutim, rukovodstvo Opštine Breza je preduhitrilo planove SDS-a i izvelo akciju pretresanja kuća i objekata od onih Srba za koje se sumnjalo da imaju spiskove za likvidacije uglednih građana i naoružanja.

Kada je sa Smrekovice kod Breze napustao Brezu, Vido Pavlović koji je sa mnom završio OS i gimnaziju, a kasnije i Rudarski fakultet u Tuzli, zaustavio ga je pored svoje kuće S. B., jedan naš školski drug, koji je po VESU i bio vojni policajac i pitao kuda ide. Vido je odgovorio da se ne osjeća sigurno i da je krenuo u Ilijaš, koga su bosanski Srbi, vrlo interesantno kao i mnoge druge Opštine u BiH već zauzeli i proglasili za srpsku opštinu. Sve nesrbe pičinju masovno otpuštati prvo sa posla a onda zaoštravati situaciju do te mjere da bi ih počeli maltretirati, zatim zatvarati, a na kraju i ubijati.

Preko 200 mještana su vlasti samoproklamovane srpske Opštine Ilijaš odveli i pobili da se ni do danas ne zna gdje su.

Srbi iz Breze nisu protjerani, bilo je Srba koji su ostali i koje niko nije ni mobilisao, Oni su čitav rat proveli u Brezi i žive tamo i dan-danas.

Svaki zločin je zločin i ne može ga niko opravdati i treba ga osuditi.

Ja tvrdim, evo ovdje odgovorno, da mogu imenom i prezimenom da navedem bar koga ja poznajem ko je dobrovoljno otišo iz Breze i ko je bio u VRS, a koji su počeli da vojno dejstvuju po teritoriji Opštine Breza.

Da se vratim na početak i da pitam tog ili tu što se predstavlja kao Vera iz Breze. Kada bi bosanski muslimani počeli dizati spomenike za pobijene civile od strane srpske ruke u ovom zadnjem ratu ne bi se moglo proći kroz BiH od spomenika.

Pozdrav Brezanin pravi.
Idi na stranu - |listaj dalje|