fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srk - 100371 - 07.05.2017 : Razvigor Srbija - best (6)

Jurišnici Sarajevsko-romanijskog korpusa


U potpunosti se slažem sa onim što kažu Vuk i Vogošćanin Pravi, ali sam ja i napomenuo da ću izneti samo neke akcije jedinica koje su i zvanično bile specijalne.

Sve jurišne (intervetne) jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa su bile izuzetnog kvaliteta. SRK je ukupno imao oko 700 jurišnika i to su sve bili birani borci, izuzetno sposobni, prekaljeni ratnici.

Teško je nabrojati sve njihove akcije tokom nekih 45 dana te mulimanske ofanzive, jer je tih akcija bilo na stotine i svaka je imala veliku vrednost. Te jedinice nisu imale pravo na grešku i svaka je besprekorno odrađivala svoje zadatke, jer su svi borci znali da se vodi borba na život i smrt.

Udeo tih jedinica u odbrani Srpskog Sarajeva je neosporan i svaka jurišna jedinica se tokom tih 45 dana ovenčala besmrtnom slavom. Treba napomenuti i to da je svaka jurišna jedinica SRK- mogla da se nosi sa najboljim muslimanskim jedinicama u svakom pogledu. Ravnopravno su mogli da se bore i sa "Vikićevim specijalcima" i njihovim vojnim specijalnim jedinicama. To se dobro videlo u Neđarićima tokom borbi za Betonaru, gde mnoborjne specijalne i elitne muslimanske jedinice nisu duže od mesec dana mogle da isteraju iz Betonare borce iz Neđarića. Jeste da su tu bili ozbiljni borci, ali nikakve druge jedinice tu nisu Srbima dolazile u pomoć. Uz to su tu muslimani imali izuzetno velike gubitke, kako to svedoči njihov general Ajnadžić. Na kraju su se Srbi sami povukli kad su ispunili svoj zadatak da vežu veće protivničke snage za taj deo fronta i srušili su Betonaru.

Svim pripadnicima jurišnih jedinica, kao i svim borcima SRK-a koji su svi bili nedeljiva celina, neka je slava i hvala za sve nadljudske podvige ostvarene tokom rata u odbrani Srpskog Sarajeva.
Idi na stranu - |listaj dalje|