fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

plemena - 100357 - 05.05.2017 : Vladimir Vuksanovic Svedska - best (0)

Poreklo glasinačkih Vuksanovića - Belovića


Mi, nekoliko rođaka porodice Vuksanović sa Glasinca, već više godina istražujemo naše korene. Zahvalni smo za bilo koju dodatnu informaciju.

Znamo sledeće:

U knjizi "Glasinac", napisana 1930-ih godina, Milenko S. Filipović, pisš:

 • "Vuksanovići su starinom iz neke Brezne u Hercegovini (od Nikšića). Doselio je pre 90-100 godina Joksim, ded Alimpija-Mališe, koji ima 70 godina. Bili su ranije u Baltićima. Znaju da ih je jedan deo ostao u Breznoj, a neki su odavde otišli u Srbiju. Zovu ih Belovićima, jer je Joksimov sin Mitar imao nadimak Bele. Od Vuksanovića su i Mrdovići u selu, prozvani tako po dedu koji je imao nadimak Mrdo."

  U Pivi (Gornja i Donja Brezna) nema Vuksanovića, niti je bilo. Više smo puta otišli tamo i to proverili.

  U knjizi "Potomci Nemanjića u srpskom rodu", koja je nedavno izašla, autor Božidar Kljajević, pominje se da su naši Vuksanovići od Šćepanovića. Ova nam informacija nije potvrđena. Autor nam još nije naveo izvor tog podatka.

  Blizu Manastira Morače, opština Kolašin, ima jedno selo, Liješnje. To selo se svalo Brezno do pre 200 godina. Znači postoji mogućnost da je Joksim dolazio iz tog sela, ali ovo još nismo uspeli proveriti.

  Druge tragove koje probamo istražiti su Šušići iz Zagulja (ili je Zaljuga?) kod Durmitora/Donja Bukovica. To pošto smo našli u knjizi Drobnjaci, Andrije Luburić, gde piše da je JOKSIM Šušić odselio na Glasinac 1820 god. A na internetu ("prezimena u Crnoj Gori") piše da je jedan JOKSIM Jovović naselio Glasinac 1820. godine, i da su Jovovići od Šušića.

  Pitanja koja nam i dalje ostaju:

 • ODAKLE JE KRENUO JOKSIM?
 • DA LI JE MENJAO PREZIME?
 • S KIM JE DOLAZIO?
 • Idi na stranu - |listaj dalje|