fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

sudjenja - 104551 - 17.09.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

U Sokocu uhapšeni nevini za zločin iz 1992. godine


Eto, i Sokolac dođe na red. Svako u Sokocu, od stare babe do djeteta od tri godine, vrlo dobro zna da ljudi koji su na spisku nemaju nikakve veze sa zločinom koji se dogodio u Nevoseocima, jedinim te vrste na sokolačkoj opštini. Htjedoh još nešto napisati, ali vidim da je upravo to rekao Željko Lalić, predsjednik BORS-a, pa odustadoh.Nemam ja ništa protiv da se kazne oni koji su počinili taj zločin. Problem je što, po informacijama kojima ja raspolažem, neki od njih više nisu živi, a drugi su se nagodili sa Tužilaštvom i Hagom, pa su sada nedodirljivi. U svakom slučaju, nevini će opet da nastradaju. Interesuje me samo da li će tom nepravednom presudom biti zadovoljne porodice nastradalih Bošnjaka?

I još nešto! Kako to da je na red došlo da se sudi Srbima za zločin u kome je nastradalo četrdesetak Bošnjaka, a za onih 3600 Srba pobijenih u Bratuncu i Sebrenici još uvijek nije niko odgovarao? Isto važi i za onih 10. 000 ubijenih Srba u Sarajevu, u zoni odgovornosti tkz. Armije BiH. Hajde da počnemo od većih zločina, pa da idemo ka "manjim" poput onog u Kukavicama nadomak Rogatice, kada je na stravičan način ubijeno 59 civila, toliko stravičan da su scene tog zločina dobile Oskara u Holivudu, ali su lažno prikazane kao muslimanske žrtve.
politika_srbija - 104547 - 15.09.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Ovaj video govori sve o Borisu Tadiću


Nakon što pogledate ovaj video, vjerujem da nikada više nećete glasati za izdajnički DOS i onog Hrvata Borisa Tadića

1sr - 104545 - 14.09.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Poginuli srpski vojnici i ruski dobrovoljci na Vlasini u 1. svjetskom ratu


politika_srbija - 104513 - 31.08.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

Matija Bećković: Srbijo pamti!


2sr - 104407 - 05.07.2020 : Nedeljo Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Ko je bio Sava Biljić?


kosovo_21_vijek - 104265 - 02.05.2020 : Srbin Sokolac - best (0)

A ja molim se


kosovo_21_vijek - 104253 - 24.04.2020 : Nenocc Sokolac - best (2)

Iduće godine u Prizrenu


miodrag_lazic - 104229 - 18.04.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

Srce na dlanu


miodrag_lazic - 104207 - 14.04.2020 : Nomad Srbija - best (2)

Uspomena na heroja


prepiska - 104199 - 11.04.2020 : Nomad Srbija - best (0)

Srce moje


prepiska - 104170 - 22.03.2020 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Кaraula Mijata Tomića i druge priče


pjesma - 104169 - 22.03.2020 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Volim tebe Romanijo goro (1), Izvorna grupa 'Zavičaj'


prepiska - 104168 - 22.03.2020 : Nedeljo Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Litija od Beograda do Banjaluke (Stevo Kapović)


jovo_mijatovic - 104167 - 22.03.2020 : Nedeljo Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Sjećanje na Jovu Mijatovića (Milija Mijatović i Tomo Borovina)


1kk - 104161 - 13.03.2020 : Kartum7193 Predojević Banja Luka - best (1)

Monografija 1bVP 1. KK VRS - Izložba 'Stigla Korpusna'


Pred otvaranje izložbe "Stigla korpusna".

bosna_buducnost - 104119 - 23.02.2020 : Oklop Visegrad - best (0)

Da li će biti rata?


O tome da li će biti rata ili ne, davno su govorili starci Tadej i Gavrilo . Jedan od tih filmova ima na linku:A kako će biti u ratu govori nam ovo čudo Božije kada na Vaskrs krvotoči Spasiteljeva ikona.Da se podsjetimo, ikona Spasitelja je prokrvotočila onoga časa kad je lažni vožd otišao na noge sataninom ambasadoru u Vatikan da poljubi papuču. Tom prilikom mu je darivao i ikonu Svetog Save, koja je u tom času primopredaje proplakala.

Ko će da ratuje? Sigurno neće onaj ko je i jedan dan bio na Žuči, Grbavici, Neđarićima... Pa i sami muslimani koji su osjetili miris rata neće htjeti ratovati. Prije će cijevi okrenuti u Bakira od trezora.

Ali tu su sad desetine hiljada migranata. Sve mlada vojska. Dovoljno ih je da naprave incident i da zabava počne.

Nama, Srbima nije interes da se ratuje. Nemamo vođe, nismo složni, nemamo oružje. Mslimani to sve imaju.

Ko će da nas vodi? Mirko iz frižidera, ili Dodik iz gepeka? Ili Lukač koji je na početku rata ubijao Srbe snajperom, ili Pejova unuka, ili Dževad od Vozuće, ili Kasipović čiji je djed poklao Sargovac i Motike?

Ali i ovaj put, kao i prošlih ratova, nama rat nije bio u interesu, mi nismo htjeli ratovati, ali rat nam je nametnut. Za ljubav je potrebno dvoje, ali za rat samo jedna strana da hoće ratovati, dovoljno je.

Zato će Amerika da pusti sa lanca pse rata, onog časa kad ocijeni da se Rusija treba razvući na viće frontova. A to nije tako daleko. Već se nama Srbima gura prst u oko oko otimanja Svetinja, otimanja identiteta... I tako da je realno uskoro očekivati sukobe.

Srećom, situacija u svetu se promenila i imamo ya nijansu dve, malo bolju podršku i Rusije i drugih zemalja.

Sad nam opstanak zavisi od toga koliko ćemo se vezati za matušku Rusiju. Ako opet naše rukovodstvo napravi grešku, a pravi ih često, da malo se okrenu Rusiji, pa onda joj zabodu nož u leđa, može se desiti da ostanemo bez podrške, kao što je Milosević napravio grešku i nije ocijenio stvarnu snagu Jelcina. Postupio je česno i podržao one koji su htjeli da sruše Jelcina, a ovaj ih je pobio tenkovica, utvrdio vlast, ali izostavio podršku Srbima. Čak je poslao nekoliko brodova oružja ustašama.

Ako srbsko rukovodstvo se više poveže sa Putinom, niko nam ništa neće moći. Za manje od sat vremena rakete iz Rusije mogu da dolete na ustaške mete i tako umanje ili skroz eliminišu njihovu trenutnu nadmoć nad nama.
djukanija - 104101 - 16.02.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Beogradski sindikat: Sviće zora


beograd - 104089 - 08.02.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (7)

Objektivnost N1 televizije


Danas, u subotu 8. februara 2020. godine, odem ti ja na roštilj kod jednom mog dobrog, ali politički neobrazovanog prijatelja. Poče on meni da hvali N1 televiziju, koju sam ja poslednji put gledao prije desetak godina. Nekako u isto vrijeme sam saznao da je SBB, najveći kablovski operater u Srbiji, u vlasništvu jedne američke kompanije, pa sam SBB odmah odjavio u svom beogradskom stanu i sve do današnjeg dana gledam samo TV kanale koje mogu da uhvatim preko sobne antene.

U svakom slučaju, čim sam stigao kući, odlučih da se malo "obrazujem" pa ukucah na Google "N1 Beograd" (kako mi je on posavjetovao) i na Youtube nađem njihov dnevnik od današnjeg dana.

Od mnoštva iznesenih informacija, na koje se gleda iz pomalo iskrivljenog ugla, najviše se izdvaja halabuka vezana za promociju tri knjige Vojislava Šešelja u opštini Stari Grad, koji je salu iznajmio za potrebe "stranačkog okupljanja."

Predstavnici nevladinih organizacija (čitaj produžena ruka američke špijunske mreže) su putem interneta saznali za ovaj događaj, pa su se organizovali i došli da ga spriječe. Tu se umješalo i obezbjeđenje Radikala, pa je došlo i do manjeg incidenta.

Običnom gledaocu ništa nije jasno! Zašto je promocija jedne knjige tako važna da dođe od sukoba nevladinih organizacija i Radikala? Zašto Radikali, koji su dio koalicije koja vlada opštinom Stari Grad, nemaju pravo da koriste salu SO Stari Grad?

Ono što reporter nije eksplicitno pomenuo, a vidljivo je u montiranom prilogu, jeste da se sva ta buka digla ne zbog toga što Šešelj rezervisao salu da na "stranačkom skupu" predstavi svoje tri nove knjige pod nazivom - "U Srebrenici nije bilo genocida".

Pored toga, reporter iste televizije dozvoljava sebi da isturi neku američku marionetu, koja tvrdi da je Šešelj "osuđeni ratni zločinac", što u svakom slučaju nije tačno jer ga je čak i fašistički Haški tribunal oslobodio, uprkos velikom naporu sudija i tužioca da dokažu njegovu krivicu.

Ovakvo selektivno objavljivanje, koje ispusti jedan "mali detalj" da bi onome ko sluša a ne zapaža baš najbolje, stvorilo sasvim pogrešnu predstavu o nekom događaju, može se nazvati bilo šta sem objektivno novinarstvo.

Zbog toga sam danas odlučio da i u sledećih deset godina ne gledam N1 televiziju. Veliki američki pisac Mark Tven je rakao da je onaj koji ne čita štampu neinformisan, a onaj koji istu čita - dezinformisan. U svakom slučaju, ova njegova izjava vrijedi i za N1 televiziju. Radije ću da je ne gledam, nego da dozvolim nekome da me intelektualno siluje. Neka hvala, daleko joj kuća.

momir_krsmanovic - 104059 - 18.01.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Banjaluka: Momiru Krsmanoviću dodjeljen Orden Njegoša trećeg reda


akcije - 104019 - 28.12.2019 : Igor Sokolac - best (0)

Snježani Bašević iz Sokoca potrebna sredstva za transplantaciju bubrega
Godinama je pomagala drugima, sada je potrebno da svi zajedno pomognemo njoj.

Snježani Bašević iz Sokoca prijeko su potrebna sredstva za transplantaciju bubrega. Na prethodnim humanitarnim akcijama nije skupljeno dovoljno novca.

Obezbijedile su tek inicijalna sredstva i mjesto na listi čekanja za transplantaciju u evropskim zdravstvenim centrima.

Za potpuni tretman potrebno je još oko 40. 000 maraka, a Snježanino zdravstveno stanje se komplikuje.

Osnivač je Udruženja lica sa posebnim potrebama "Podrška". Godinama je nesebično brinula o svojim štićenicima.

Darivala im i svoje vrijeme i novac. No, život joj nije uzvratio istom mjerom. Urođenu obostranu policistozu bubrega, Snježana i njen brat, naslijedili su od majke. I bez majke, još kao djeca ostali. Preminula je u 39. godini, od iste bilesti, sa kojom se sada Snježana bori.

I to sama!

Majčinsku ljubav koja joj je tako rano uskraćena htjela je ona da daruje. Nije uspjela! U međuvremenu ostala je i bez brata! I bez oca!

- Rizikovala sam da rodim bebu, međutim 5. dan beba mi je umrla, tako da je nažalost bilo sve uzalud. 2017. morala sam krenuti na dijalizu, evo već dvije i po godine idem - priča Snježana.

Snježanina majka umrla je nakon dvogodišnje hemodijalize. Ista Snježanu u životu održava, već treću godinu!

Ali je teško narušila njeno zdravstveno stanje. Operacija na srcu i na srčanim zaliscima, odstranjivanje štitne i paraštitne žlijezde.. . samo su dio zdravstvenih komplikacija sa kojima se Snježana bori.

Strahuje od novih srčanih poteškoća, od konstantno sve većih bubrega, iako već godinama nisu u funkciji.

Spas je u kadaveričnoj transplantaciji u evropskim klinikama, jer živih srodnika i donora nema. Uvrštena je i na listu čekanja. No treću godinu traje i njena borba da prikupi neophodan novac od skoro 100. 000 maraka.

U prethodnim humanitarnim akcijama obezbijeđeno je jedva pola novca. Onima koji su na njenu humanost već uzvratili Snježana zahvaljuje.

No, za transplantaciju, prethodne preglede i hospitalizaciju potrebno je još više od 40. 000 maraka.

Stoga Snježana moli ljude ako mogu da okrenu humanitarni broj 1416 da pomognu da se izbori u za život.

Za pomoć koja Snježani Bašević život znači otvoreni su tekući računi.

Do kraja decembra u funkciji je i MTELov humanitarni broj 1416. Јedan poziv jedna marka.
akcije - 104013 - 23.12.2019 : Marko Sokolac - best (2)

Priča o Snježani Bašević


krajina - 103987 - 15.12.2019 : Saša Kovačević Ljuti Krajišnik - best (2)

Koridor života 1992


Počelo Snimanje Filma o herojskoj Akciji i bici. Film ima naziv KORIDOR ŽIVOTA 92! Učestvovaće u filmu učesnici samih tih događaja!

Lično kažem hvala Bogu da se neko setio. Za razliku od drugih, mi Srbi imamo istinite događaje i snimke sačuvane horojskih bitaka koje su bile za opstanak srpskog naroda na svojim ognjištima, za razliku drugih koji snimaju sve i svašta, sa rekla-kazala i to sa 90% izmišljenih stvari!

Pravda je spora ali dostižna! Ovde moram spomenuti i Debeljaču sa Youtube kanala koji jedini trenutno prikazuje snimke o srpakom stradanju isto tako i uspešnim vojnim akcijama Vojske Republike Srpske!!!

Lep pozdrav!
politika_srbija - 103959 - 05.12.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

Profesor Zec: Kada će Srbi biti bogati?


cemerno - 103943 - 03.12.2019 : Bijeljina RS Bijeljina - best (0)

Kapela Čemerno


O kapeli možeš više da vidiš ovde:O kapeli ima na You Tube pod naslovom "Pomen srpskim civilima ubijenim na Čemernu" video je postavio RTRS prije pet mjeseci.
kosovo_21_vijek - 103909 - 18.11.2019 : Nomad Srbija - best (1)

Istinaistorija_srba - 103889 - 09.11.2019 : NenoCC Sokolac - best (0)

Srbi u tajnim arhivama Vatikana/kako sam se zaljubio u Srbe/
Zašto sam počeo da tražim gde je greška u našem postojanju, nas Srba?
Zašto im toliko smetamo, od Engleza, Nemaca pa Amerikanaca, a da ne govorimo o komšijama.

Zašto????
Zašto prvi ministar od Izraela kaže: "da su Srbi i Jevreji nekada bili susedi"???

Zašto smo mi Srbi jedini Arijevci i zašto su Nemci preuzeli "svastiku", a nisu krst sa četiri polumeseca iz Vinčanskig pisma i to stavili u svoj grb???

ZABRANJENA ISTORIJA SRBA


Dovoljno je da ove tri reči ukucate u Google i mnogo toga će vam biti jasnije.

Zašto su nas Nemci nekad zvali VEDE , zašto su Lužički Srbi autohtoni ( Lug= Šuma,) znači Lužica = Šumadija.

Zašto u Blaidenburgu u gradskoj biblioteci postoji knjiga u kojoj piše: "da je Srbski Knez Borna odbranio taj isti grad od starih Rimljana???

Zašto u Iranu i Iraku tradicionalna nošnja podrazumeva šubaru sa kokardom - 4C ?

Šta na Japanskom znači SAMURAJ = sam u raj!

Da se vratimo u komšiluk, reka koju nazivaju Bistrica u Turskoj.
Zahvaljujem gospodinu G. Šariću Profesoru na K. U. koji se kao Hrvat bori da nama Srbima objasni ko smo i odakle dolazimo, kao i svima onima koji su predavanja cenjenih Profesora i Doktora nauka snimili i omogućili nam da ista gledamo na YouTube.
kosovo - 103871 - 01.11.2019 : Srbko Srbić Obilić - best (0)

Oj Kosovo , Kosovo


kosovo_rat - 103869 - 31.10.2019 : Srbko Srbić Obilić - best (0)

Oj Kosovo , Kosovo


bosna_komentari - 103855 - 16.10.2019 : Saša Kovačević Srpska Krajina - best (1)

Razočaran u medije


Ne mogu da verujem! Preminuo je naš heroj i legenda Vojske Republike Srpske general Manojlo Milovanović, i gledam ni jedna radio-televizija pa čak ni Youtube kanali nisu napravili u znak sećanja i poštovanja emisiju o generalu Manojlu Milovanoviću!

Šta bi sve Hrvati i muslimani učinili za svoje a vidi nas! Bez obzira na sve kod nas običnih smrtnika, Generale uvek ćeš živeti u našim srcima jer Heroji večno žive!

Neka ti je laka zemlja i večna slava!!!
rat_doboj - 103851 - 14.10.2019 : Dobojlija Doboj - best (0)

Besjeda Mirjane Milašinović iz Srpca


 • "Vozuća je jedan od najvećih ponosa koje Srbin može da doživi, jer naši očevi i djedovi nisu bježali kada su vidjeli šta im se sprema, već su ostali na položajima, dajući živote za krst, zastavu i svoju otadžbinu. Vozuća jedna od najtužnijih epopeja naše vojske u odbrambeno-otadžbinskom ratu i jedan od najvećih ponosa koje Srbin može da doživi.

  Naš narod ima hiljade stranica svog ponosa, ali je Vozuća jedna od novijih i najsvjetlijih. Ponosni smo na one koji nisu bježali kad su vidjeli šta im se sprema, već su ostali na položajima, dajući živote za krst, zastavu i svoju otadžbinu".. .

  Poručila je ovo Mirjana Milašinović iz Srpca čiji je otac Marko poginuo u velikoj ofanzivi 10. septembra 1995. godine. Nadam se da će nam Mirjana da ustupi cijelu svoju besjedu, koju je govorila 10. 09. 2019. godine u Stogu.

  Dok ju je slušao, pukovnik Šljivančanin, komandant graničnog bataljona na Кošarama je pustio suze... Pa ko ne bi pustio suzu... Dijeliti ovaj video u što većem broju.

 • 1kk - 103721 - 20.08.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Parastos poginulim vojnim policajcima 1.bvp 1.KK VRS selo Unka Brod


  Neupoznanom junaku

  Neupoznanom ujaku, lice ne vidjeh.
  Ne saznadoh mu osmijeh, sreću...
  Ne vidjeh ga, jer se još rodio nisam.
  Da li sam ja zaksnio ili je on uranio - znati - nikad nećemo.
  Ostala je samo tuga i suza.
  Suza, koja mi teče niz lice.
  Ma lažem, da je jedna, ima ih, čitava četa.
  Dok stojim kod spomenika... zamišljam, mladost njegovu, oči, kosu...
  Čitam: Ostojić Oliver - Dado, život za otadzbinu je dao.
  Svestenik molitvu čita, a meni zubi trnu...
  Svako slovo boli, kao njega onaj metak.
  Onaj metak prokleti, zbog kojeg se sve tako završi!
  Da mi je Bože, da ga vidim...
  Da mi je, da ga samo pitam...
  Kako bi se družili... dane zajedno provodili.
  Valjda ćemo se sresti u carstvu nebeskom.
  Ne znam ga, a volim ga.
  Za nikoga Bože, suzu nisam pustio...
  Zar je, za moga ujaka morala biti.
  Zar u meni ova tuga mora da živi.
  Duboka kao more...
  Ona mi rane soli.
  Srce, ne prestaje da boli.
  Znam, neću je nikada izgubiti.

  Pavle Radmanovic
  1kk - 103719 - 19.08.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Parastos poginulim vojnim policajcima 1.bvp 1.KK VRS selo Umka Brod


  Juče je održan parastos mojim poginulim saborcima iz 1. bVP 1. KK VRS, ubijenim mladim vojnicima JNA iz Vranja i Surdulice, kao i poginulim mještanima sela Unka kod Broda.

  rat_doboj - 103658 - 15.07.2019 : Aleksandar Beograd - best (0)

  Komemoracija u Petrovu, Jugoslav Jokić - Turšija 1970 - 2017


  1sr - 103653 - 15.07.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Milunka Saviš - heroina Velikog rata


  ww1 - 103649 - 15.07.2019 : Ratko Obrenovic - best (0)

  Milunka Savic - The Forgotten War Heroine
  Even though Milunka Savic was one of the highest decorated soldiers of the entire Great War, she was forgotten soon after it ended. Her great deeds for the Serbian Army and even the impossible fact that she was serving as a female soldier became lost and were only recently discovered.
  novosti - 103490 - 21.06.2019 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

  Tamni dani Psihijatrijske bolnice Sokolac; Dark days of Psyhiatric hospital


  dogadjaji - 103489 - 21.06.2019 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

  Sokolac: Prenos moštiju sveštenikomučenika Velimira Mijatovića, 08. 06. 2019.


  kultura_srpska - 103488 - 21.06.2019 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

  Novo Goražde: 16. sabor starog pjevanja u Srba, 16. 06. 2019.


  kazani - 103487 - 21.06.2019 : Nedeljko Žugić Pale - best (1)

  Sokolac: Kazani - Zaboravljeno stratište bez obilježja i pomena


  1kk - 103467 - 17.06.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

  Monografija 1bVP 1.KK VRS - Ratna zastava


  ilijas_coa - 103464 - 14.06.2019 : Aleksandar Beograd - best (1)

  Smotra nesalomivih Ilijaških Nemanjića  ilijas_coa - 103463 - 14.06.2019 : Aleksandar Beograd - best (1)

  Komandir Izviđačke čete Ilijaške brigade Milenko Zupur- Cico  rat_policija - 103454 - 13.06.2019 : Oklop Visegrad - best (0)

  Specijalna brigada Policije


  Evo pogledah na RTRS-u, specijala davala parastos svojim poginulim sabracima.

  Kako na ovom forumu ne može da se postavi video, poput onog na YouTube, evo objavljujem link na koji možete otićI ako kliknete ovdje.

  I na videu sam prepoznao Lunu. Jeste da su godine učinile svoje, ali rat i posle ratna stradanja, od momka, manekenskog izgleda su napravile mučenika čije se stradanje ne može sakriti na izrazu lica.

  Vječna slava i hvala Specijalnoj brigadi policije i njenom heroju Luni, kojega sam jedino lično poznavao.
  grahoviste - 103425 - 31.05.2019 : Jelena USA - best (0)

  Da li se bliži dan pravde za ubijene na Grahovištu?


  Godišnjica zločina nad Srbima na Grahovištu

  istorija_srba - 103318 - 14.04.2019 : Delija Kosovo Kosovo - best (0)

  Nebeski narod


  istorija_srba - 103317 - 14.04.2019 : Delija Kosovo Kosovo - best (0)

  Zabranjena istorija Srba


  kosovo - 103315 - 11.04.2019 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (0)

  Miloš Ković: Predavanje Kosova


  1sr - 103309 - 07.04.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (2)

  Pukni zoro


  vatikan - 103307 - 06.04.2019 : Kosovo Srbsko Kosovo Delija Kosovo Polje - best (0)

  Kako sam se zaljubio / Srbi u tajnim arhivama Vatikana.


  Svaka ti čast Gorane Šariću za ovo predavanje i za ono u Loznici... Neka ti Gospod da snagu i vjeru da između ostalog dobra što činiš , otvoriš oči mojim naivnim Srbima.

  kultura_srbija - 103305 - 05.04.2019 : Kosovo Srbsko Kosovo Delija Ravanica - best (1)

  Pukni zoro. Da je neko viknuo JURIŠ...


  kosovo - 103293 - 29.03.2019 : Kosovo Srbsko Kosovo - best (1)

  Bilo i ostaće naše


  Idi na stranu - |listaj dalje|