fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

politika_srbija - 100296 - 24.04.2017 : NOMAD Srbija - best (4)

Svemogući 'Mali Alek'


Zašto premijer i izabrani predsednik podseća na "lažne" sveštenike? Kako taj danas toliko moćan čovek u ono vreme nije mogao da bude ni vođa delija sa Novog Beograda, pitao sam jednog od tih oficira Arkanove paravojske, koji danas upravljaju Crvenom zvezdom i suprotstavljaju se Vučićevoj ideji da se Zvezda privatizuje. Odgovor je bio zapanjujući.

Pre ravno 26 godina, 24. aprila 1991. nad stadionom Crvene zvezde "Nebo se otvorilo" i sam Bog je (ma šta to značilo) nagradio naš najtrofejniji fudbalski klub plasmanom u finale Kupa šampiona.

Piše: Milojko Pantić

Beograd 24. april 2017

Jer samo tako se može objasniti odlučujući gol koji je Bajern dao sam sebi, a koji nikada ni pre ni posle toga nije viđen u svetu profesionalnog fudbala.

Na toj strani stadiona, na severnoj tribini u masi, kako se to nekada govorilo, najvatrenijih Zvezdinih navijača, bio je i Aleksandar Vučić, tada anonimni student prava. Danas je to čovek koji u Srbiji "pušta kišu", spasava ljude iz poplava i smetova, ruši čitav jedan gradski kvart, prvo otme između 10 i 20 hiljada, pa onda povećava za po 200 - 300 dinara davno zarađene i onako bedne penzije, gradi "Kule od karata" u "Beogradu na vodi", čuva davno izgubljeno Kosovo, nekontrolisano povećava poreze, intervjuiše samog sebe, kreči školske toalete, "hapsi", "tuži" i "presuđuje", a njegovi mediji ga uzdižu do nivoa pantokratora (božanstva). Kako taj danas toliko moćan čovek u ono vreme nije mogao da bude ni vođa delija sa Novog Beograda, pitao sam jednog od tih oficira Arkanove paravojske, koji danas upravljaju Crvenom zvezdom i suprotstavljaju se Vučićevoj ideji da se Zvezda privatizuje. Odgovor je bio zapanjujući. "On nije bio dostojan da vlada drugima, jer u nekim prelomnim trenucima za nas navijače nije umeo da vlada ni samim sobom. " Taj i takav "mali Alek" danas je uobrazio da je svemoguć.

Sve vam je međutim jasno, kad svakodnevno na nekoj od "njemu vernih" TV stanica pogledate to prenapućeno lice, dok se prenemaže pokušavajući da ostavi utisak kako govori istinu, izgovarajući uvek novu laž. Neodoljivo podseća na one "lažne" sveštenike koji se upinju da izgledaju što pobožnije, ne bi li sakrili nedostatak iskrenosti i znanja. Najjači je kad kaže: "Meni je savest mirna, ja ne kradem i nikada ništa nisam ukrao". Kako bre ne kradeš, kad si na čelu vojske rođaka, kumova, prijatelja (tzv. brat-i-ja), koji ne znaju za Boga, od krađa na računima za struju, na cenama benzina, porezima na imovinu, sudskim taksama, do "asfaltiranja" puteva, da Kosovo i Beograd na vodi i ne pominjemo. Kaže još: "Neću dozvoliti da mi napadaju brata". Pa koji je faktor u ovom sistemu taj brat da ima lično obezbeđenje? Ko je i na kojim izborima glasao za njega, da bi on u društvu činio šta mu je volja? A suspenzija Ustava i vladavina kao da on i ne postoji, pa potom zatvaranje Parlamenta i pozivanje predsednice na raport umesto obrnuto - šta je sve to nego diktatura. Nijedna diktatura međutim nije ranjivija nego kad postane jasno da nije u stanju da ispuni svoj deo nepisanog društvenog ugovora.

I bez obzira šta on mislio o sebi i svojim moćima, jasno je da mu je sudbina u rukama i glavama srpske mladosti koja je krenula "Kulturom protiv diktature". Razlika između Vučićeve i prave Srbije, kao i protesta 2000. protiv Miloševića i ovih danas protiv njega, najbolje se videla 18. aprila kada je tzv. "Večiti derbi" između Zvezde i Partizana došao da gleda najmanji broj gledalaca u istoriji - jedva petnaestak hiljada "njegovih" delija i grobara. Ti navijači po profesiji učeni su nasilju od Arkanovih do današnjih dana Saleta Mutavog, učeni da otimaju kad su jači, pa čak i da ubijaju. NJima je paljenje Skupštine i RTS-a 2000. bilo vrhunsko dostignuće u životu.

A za razliku od njih, ova školska i studentska mladost Srbije ispred Skupštine ima neviđeni integritet, što u prevodu znači poštenje, potpunost, nedeljivost. Integritet, to je i mogućnost kontrole vlastitih emocija u toj meri da ne prevladaju nad razumom i da održavaju dostojanstvo, kako lično tako i drugih ljudi.

Ja se i u tvoje ime, Aleksandre Vučiću, stidim pred tom pametnom decom, jer izgleda da ti "Nada Ajkula" kao malom Aleku nije dala nijednu knjigu koja govori o stidu i sramu.
krajina - 100259 - 20.04.2017 : Krajisnik Kitchener - best (0)

Početak rata u Bosanskoj Krupi


Veliki pozdrav Moderatoru!

Konstatacija da su Srbi 21. 04. 1992. napali Bosansku Krupu je u najmanju ruku netačna, da ne kažem gruba. U tom gradu je toga dana počeo oružani sukob, nažalost. A šta je tome predhodilo, to ćemo nekom drugom prilikom.

Živi i zdravi bili!

Početak rata u Bosanskoj KrupiIzvinjavam se, moja greška. Već sam ispravio. Tačnije rečeno, za rubriku "Na današnji dan" sam koristio više izvora, ovaj se pokazao netačan.
civili - 100305 - 25.04.2017 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

RE: Spomenici civilnim žrtvama u Odbrambeno-otadžbinskom ratu


Mislim da se ovoj temi trebalo više posvetiti, jer to govori o našem stradanju, koje je jako malo prikazano kod nas a kamoli u svijetu, bolje reći nije upošte prikazano da je srpsko civilno stanovništvo stradalo.

Međutim, što se tiće srpskih spomenika za civilne žrtve, nije tako crno kao što izgleda, ali se i dalje tome ne daje dovoljan poblicitet. Naime u Bijeljini postoji spomenik poginulim srpskim borcima i civilnim žrtvama, stim što su imena civilnih žrtava razdvojena od imena poginulih boraca.

Spomenik sa imenima poginulih na teritoriji opština Rajlovac i Vogošća nalazi se u krugu predivnog manastira na "Pet Jezera", nedaleko od Bijeljine.

Ko do sad nije obišao taj manastir, toplo preporučujem da ga obiđe i vidi predivnu pravoslavnu građevimu i spomenik sa ispisanim imenima svih poginulih, Rajlovaca i Vogošće.
politika_srbija - 100299 - 24.04.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

Debakl Voje Šešelja


DEBAKL LIDERA SRS Vojislav Šešelj samo malo jači od supruge Jadranke.

Tačno 9. 995 glasova više Vojislav Šešelj je osvojio od svoje supruge Jadranke, koja se za predsednika kandidovala 2012. Broj koji svedoči o debaklu lidera SRS.

Zvanično, prema poslednjem prebrojavanju, Vojislav Šešelj u nedelju je osvojio 157.798 glasova, odnosno 4,5 odsto (izvor RIK) glasova. Njegova supruga Jadranka, koja se kandidodavala 2012. godine u vreme dok je Šešelju suđeno u Hagu, osvojila je 147.793 glasa, odnosno 3,7 odsto glasova. To, dakle, znači sledeće: da je Jadranka svoj rezultat iz 2012. godine ponovila na ovim izborima, osvojila bi 4,2 odsto glasova - 0,3 odsto manje od supruga!

Iako javnost traži komentar zbog alarmantnih rezultata koje je lider radikala ostvario na izborima - odgovora zasad nema.

Radikalska omerta traje i treći dan nakon kraha Vojislava Šešelja: na pozive i poruke u kojima smo tražili komentar na rezultate juče nisu odgovorili ni Vjerica Radeta (predsednica Izvršnog odbora stranke), ni Nemanja Šarović (zamenik predsednika) ni Zoran Krasić (jedan od osnivača SRS).

Mislim da je konačno poražen mit da su njegovi birači nacionalno čvrsto opredeljeni: očigledno su dobar deo njih mladi ljudi za koje je on bio šoumen, koji sada nije mogao da se takmiči sa Preletačevićem. Promenila se Srbija, a Šešelj je ostao zakopan u devedesetima. Uz to, Šarović, Radeta i slični loši su saradnici koji odbijaju, a ne privlače glasače - smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Doktor Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka vidi Šešeljev pad kao pravi politički nokdaun - možda i konačni nokaut četničkog vojvode.

Pitanje je da li može da ustane posle ovoga. On nije nastavio da se politički razvija: ostao je negde u onoj operativi, ideji i stanju svesti od pre 20-30 godina.

Žestok udarac potresao je Srpsku radikalnu stranku i njenog lidera Vojislava Šešelja nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora, na kojima je osvojio 4, 47 odsto glasova - skoro duplo manje nego na parlamentarnim izborima prošle godine (8, 1). Analitičari kažu: Šešelj je drugi najveći gubitnik izbora, a radikali se "vraćaju na svoju meru"

Šešelja sigurno posebno boli to što je Luka Maksimović - Ljubiša Preletačević Beli - osvojio 9,43 - više nego dvostruko veći broj glasača od lidera SRS.

Šešelj, očigledno, nije ozbiljno shvatio Preletačevića, za kog je govorio da je "duhovit, mlad čovek", koji "nije za politiku". Kasnije ga je i otvoreno napadao govoreći da su mu "potpise skupljali proevropski kandidati", te da mu "dokumenta nisu bila ispravna".

 • Mene ne može da ugrozi Beli, ne može za Preletačevića da glasa onaj koji je spreman da mene podrži. Ja ću uzeti najmanje 20 odsto, a njega procenjujem na jedan do dva odsto - govorio je u kampanji Šešelj.

  Prema rečima Šešeljevih najbližih saradnika, lider SRS nezadovoljan je zbog lošeg izbornog rezultata, jer nije očekivao da će imati manje od pet odsto glasova.

  Izborni fijasko pokazao je da su radikali izgubili poverenje glasača, ali oni ne mare, zadržali su stari, prepoznatljivi patološki odnos prema realnosti. Umesto da analiziraju nemilosrdne činjenice, nasrnule su na onoga ko ih objavljuje.

  Za Vojislava Šešelja glasalo je 4,49 odsto građana, odnosno njih 74. 143!

  Ovo su samo neki od natpisa u dnevnim listovima o debaklu na izborima za predsednika Srbije koji je zadesio "četničkog Vojvodu" Voju Šešelja, moje lično mišljenje neću da iznosim, a rezultati kako je glasalo biračko telo u Srbiji nedvosmisleno govore koliku podršku NEMA ostareli Šeki, za kojeg je A. Vučić nedavno izjavio da mu je Voja politički otac... Jasno je da su mlađi radikali (SNS) pokazali Voji put u političku penziju... Takav je život, šta da se radi?
 • rat_teslic - 100277 - 22.04.2017 : Mrki Delic Vitkovci - best (0)

  Vitkovci


  Ma želim nešto da kažem ovim što pišu o Tešanjskom ratištu. Pa mi smo svoje Vitkovce branili dok ovi kraišnici nisu bili ni blizu nas pa šta se vi napravili u Vitkovcima sa tom tehnikom i tim svojim specijalcima koji su hodali po selu i lokali, a i ovaj Pusorac štp piše o kakvim Nišlijama, tu nije bilo nikoga dok smo mi mještani Vitkovaca radnje vrela i čečave bili to do septembra '93. posle su Krajišnici bili. Tu sam bio i ja.
  plemena - 100301 - 25.04.2017 : Aleksandar Mitrovic Valjevo - best (0)

  Poreklo porodice Mitrović


  Voleo bi da saznam poreklo porodice MITROVIĆ, kao i to ko su bili članovi te porodice kroz vekove. Sem imena oca i dede ništa o svom poreklu ne znam...
  betanija - 100266 - 21.04.2017 : Djordje K Preko Bare - best (0)

  Pančevo 1988/89 vp 5000 prvi 13 st.


  Bio sam od prvih specialaca, prvih orginal 13. Na svu sreću i nesreću predvideo sam šta će se desiti sa JNA i decembra 1989. godine sam napustio bivšu Jugoslaviju. Ovo sam uradio jer je moj otac preminuo i morao sam da vodim računao o mlađem bratu koji je imao samo 8 godina.

  Već godinama pokušavam da pronađem moje drugove, nadam se da su živi i zravi : Aleksića iz Žitorađa, Žutoga, Kuma, Boleta, Usljebrku...

  Đorđe
  rat_zvornik - 100261 - 21.04.2017 : Major Pukovnik Zvornik - best (0)

  Stražbe, pećina


  Zainteresira me mnogo toga, ali slabo se o "nama" piše. Kao da na ovom forumu ima malo onih sa ovog kraja fronta.

  Interesuje me na liniji Stražba- pećina koji dijelovi su razminirani, pošto sam išao gore i prolazio ispod oznaka sa minama, a tamo imaju dobro ugažene staze. Da li nema mina, da li neko sklonio ili jednostavno sam se igrao pa imam sreće. Eto, to me interesuje.

  Zanima me je li staza izmedu Stražbe i Pećine deminirana, jer i tu ima dobro ugažen puteljak i jednom prilikom sam došao gotovo do Pećine ali nisam smio ići do kraja jer sam znao da sam u minskom polju, a tako mi je malo bilo ostalo.

  Isto me zanima i ulaz neki u pećinu, čuo sam da ima, neki kažu da je miniran i da je prilikom muslimanskog napada 1. augusta došao kao dobro sklonište suprotnoj strani koja nije mogla na vrijeme da se izvuče.

  Volio bih da se neko javi ko je bio na tim linijama, nije bitno na kojoj strani. Ko god zna kako i šta da se javi pa da malo prodiskutujemo.
  prepiska - 100307 - 26.04.2017 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Sajt neće raditi nekoliko sati


  Zbog prenosa servera na drugu lokaciju, sajt danas ili sutra neće raditi nekoliko sati. Na osnovu prethodnog iskustva, moguće je da se prekid u radu oduži na jedan dan. Savjet: ukoliko ne radi slavicnet. com, pokušajte da pristupite sajtu "sokolac. slavicnet. com" koji je identičan sajt, samo druga adresa.
  nebojsa_spiric - 100309 - 26.04.2017 : Vogoscanin Pravi Vogosca - best (0)

  (26. 04. 1993) Poginuo je Nebojša Špiric-Špiro


  Na danasnji dan poginuo je jedan od najvećih heroja na prostoru Srpskog Sarajeva. Nakon što se ovladalo dominantnim kotama Ravnog Nabožića, iznenadni rafali pokosiše srpskog heroja.

  Nebojša Špirić-Špiro bio je pripadnik MUP-a, a do dana pogibije išao je u sve akcije koje su izvodili pripadnici VRS u okolini Vogošće. Šprino učešće bilo isključivo na dobrovoljno bazi! Vječna ti slava herojčino!
  pozdravi_sarajevo - 100267 - 21.04.2017 : Dejan Milosevic Nis - best (0)

  Pelemiš Bogoljub


  Pozdrav svim bivšim vojnicima kasarne "Viktor Bubanj"!

  Hteo bih da pitam za poručnika Pelemiš Boguljuba, koji je bio zarobjen, a razmenjen je kada smo se izvukli u Lukavicu?

  Pozdrav
  civili - 100294 - 24.04.2017 : Nemanja Jovanovic Banja Luka - best (0)

  Spomenici srpskim civilima stradalim u Otadžbinsko-odbrambenom ratu


  Kada će Republika Srpska da posveti bar malo pažnje civilnima - žrtvama rata? U Republici Srpskoj je podignuto 2000 spomenika za vojnike i borce, a civile svi ignorišu. Podsetio bih da postoje spomen sobe koje su izričito namenjene borcima dok za civile tu nema mesta. Tu su takođe i brojni spomenici gde su istaknute slike boraca dok su imena civila upisana sitnim slovima na samom dnu, bez fotografija. Umesto da pričamo o stradaloj deci i ističemo njihove fotografije, namerno se ćuti i stavlja u drugi plan stradanje srpskih civila.

  U Bratuncu se obeležava 12 juli kao dan žrtava rata, a tada ni jedan civil nije stradao, dok se datum napada na Skelane (16. januar) ignoriše i zanemaruje iako su tad stradali žene i deca.

  Sa druge strane, u Federaciji vlast ne dozvoljava podizanje spomenika vojnicima već samo civilima. Ali se niko iz RS nikad zato nije ni setio da zatraži spomenik stradalim civilima po Sanskom Mostu, Jajcu iako je tamo stradalo na desetine srpske dece. Dok muslimani zahtevaju da se u Prijedoru podigne spomenik nekakvoj deci navodno ubijenoj od Srba, ko se od Srba setio da traži spomenik za srpsku decu i civile u Sanskom Mostu i Jajcu? Niko!

  Posle se svi čude što je u svet otišla slika kako su na srpskoj strani stradali borci a na muslimanskoj samo vojnici.

  Obaveza srpskih boraca i vojnika je da prvi pričaju o stradanju dece i civila i da se bore za podizanje spomenika i fotografija, ali vidim da je to ovde skroz stavljeno u neki deseti plan.
  politika_srbija - 100311 - 26.04.2017 : NOMAD Srbija - best (0)

  Zašto?


  Željko .. . imate li realno objašnjenje?
  Željko zašto ste u postu broj 100299 koji sam poslao 24. 4. 2017. pod naslovom Debakl, a Vi dodali Voje Šešelja u poslednjem pasusu koji sam ja napisao, svako Č ste pretvoriili u Ć, a garantujem da tako nisam napisao da je u svakoj reči..

  RE: Zašto  Nomad,

  ne misliš valjda da sam to ja namjerno uradio? Problem nije ni tvoj, već je tehničke prirode. Kod jako dugih tekstova to se dešava jer imam neku grešku u JavaScript koji tako radi. Tekstove tada popravljam ručno, ponekad mi izmakne, kao u tvom slučaju. Sporni tekst sam već popravio... Inače, pravi problem je sa mojim serverom koji ne voli neka naša slova, posebno "ć" i 'ž' koje ja sa JavaScript prepravljam u "kvačice" i apostrofe. Ukoliko u tekstu imaš više od 100 pojavljivanja tog slova, JavaScript prestaje da radi.

  Inače napomena za tebe, a i za druge. Ukoliko hoćeš da uneseš duži tekst, na formi za unos klikni na sliku olovke i otvoriće ti se forma koja omogućava unos tri puta po 4000 znakova. Na taj način ja neću morati da spajam tvoje tekstove a i tekstove drugih!
  akcije - 100279 - 23.04.2017 : Natasa Spiric Novi Banovci - best (0)

  Molim za pomoć


  Poštovani gospodine Željko,

  evo prošlo je godina dana kako nisam bila na ovom sajtu jer nisam imala internet. Vidim da ste objavili da stavim kako mi se može poslati novac. Iskreno ne znam da li to više da radim. Neki ljudi su zloupotrebili moju bolest i postavljali na Fejsbuk da sam umrla prošle godine 16. 6. 2016. Ljudi koji žive u mojoj blizini i ljudi koji i meni i mojoj deci i dan-danas pomažu znaju istinu o meni.

  Hvala svima koji su zvali crkvu u Surduku i Novim Banovcima i raspitivali se za mene. Ja sam još bolesna i živim svaki dan u nadi da će se desiti neko čudo i da ću jednom reći sama sebi da više ne trebam da brinem i da je sve loše iza mene. Ako mislite da se opet ovde mogu javiti za bilo kaku pomoć javi te mi se. Interesuje me u koliko sati se daje 29. 4. parastos za poginule borce. Mom bratu je 26. 4. pomen, ali bi volela ako neko iz Beograda ide za Sokolac, da mi pomogne da me poveze da bi prisustovala i obišla bratov grob.

  Veliki pozdrav vama i svima od Nataše.
  ilidza - 100287 - 23.04.2017 : DraganVetrovic Han Pijesak - best (0)

  Milenko Lale, Nedžarići


  Interesuje me da li neko ima informaciju kako je i pod kojim okolnostima u Nedžarićima poginuo moj predratni drug Milenko Lale, septembra 92?
  betanija - 100269 - 22.04.2017 : Simke Bgd - best (0)

  Vojnik 92/93


  Ja sam bio u ovoj jedinici 92/93 godine kao vojnik septembarska klasa. Došao sam prekomandom iz Kovina gde je bi formiran odred za prepad. Od 300 vojnika nas 30-ak je posle fizičkih provera došlo u Pančevo, čuvenu kasarnu 5000. Komandant Milorad Stupar, zatim Miodrag Kapor. Najčasniji među njima bio je tada moj komandir čete Dundić Jovan.
  rat_kosevo - 100291 - 23.04.2017 : Nenad Krstic Beograd - best (0)

  Mrkovići


  Poštovani,

  Vidim da se pominje selo Mrkovići, a koje je meni ostalo u dragoj uspomeni. Tu sam bio dobrovoljac tri meseca za vreme rata, otišao na odsustvo posle tri meseca i sticajem okolnosti se nisam vratio. Svi borci koji nisu bili iz sela, bili su smešteni u jednoj nedovršenoj kući blizu komande, a moj položaj - bunker se nalazio u "eksperimentalnoj šumi", gde sam bio na smeni sa Draganom, mislim da se preziva Baričanin. Jednom sam menjao čoveka i na toj maloj kuli, kako su mi rekli građevina je ostala još iz Austro-ugarske. Komandant nam je bio Mišo Baričanin, jedan od tri brata na položaju od kojih je jedan čak imao operaciju bubrega, pa je ipak bio na liniji! Imali smo i tri kuvarice, od kojih mi je u najboljoj uspomeni ostala izvesna Zdravka.

  Linija je bila stabilna, borci prilično ozbiljni, a meni lično je najteže palo kada je dobrovoljac iz Kragujevca (izvesni Mirko) teško ranio jednog lokalnog borca, nakon bezrazložne svađe.

  Voleo bih da jednom obiđem ponovo Mrkoviće, da vidim kako je tamo sada, posle više od 20 godina, a i da u vojnoj knjižici regulišem izlazni pečat. Takođe bih želeo da čujem šta je sa Draganom Baričaninom, mada mu je i onda zdravlje bilo narušeno: bili smo dobro "upareni", davao sam mu cigarete koje sam dobijao (nekakav MT, sećam se i danas) a on mi je zauzvrat davao hranu koju je on imao viška, uglavnom konzerve iz strane pomoći.

  Krstic Nenad, Beograd tel: 063-110-55-18
  Idi na stranu - |listaj dalje|