fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

2sr - 92979 - 05.05.2015 : Filip Lazarov Bosna - best (5)

Sutjeska: Operacija Schwarz ili Peta ofenziva


Evo svi pogledajete i sjetite se Sutjeske! Kad se diglo 130.000 njemačkih, bugarskih, italijanskih, albanskih, ustaša protiv 18.000 proletera. I protiv desetina hiljada ranjenika i naroda koji su svi krenuli sa Titom.

Obruc je bio faktum: i sta se onda desilo. Nema predaje nema kopromisa nego se ratuje do kraja.

Koliko puta se pokoazalo da veličina ne odlučuje nego koliko je narod odlučan da se odbrani!

Da je komanda Krajine donijela prave odluke i postavila svje jedinice na prava mesta i dan danas bi Krajina živjela, mislim ja. KO partizani odrediš uporišta na Dinari, Knin ne smije pasti i tako dalje, utvrditi sve položaje, i da je krv prolivena za slobodu naroda ne neke "velike Srbije" o kojoj niko nema pojma i ništa ne zna.

1995. u augustu se digla cijela Hrvatska 200.000 vojnika, ustaša i stranih plaćenika. Sprema se velika ofanziva, ranjenici neće da pristanu. Gdje su obveznici, gdje je omladina?

Krajinu brani 35.000 vojnika bez teškog naoružanja jer je UNFOR uzeo sve oružje i stavio po kontrolu. Mi nemamo ništa!

Da li moram još nešto da objašnjavam?

Hvala svima koji su razumjeli!
treca_juga - 93939 - 22.10.2015 : Nenad Srbija,Sabac - best (5)

Treća Juga po modelu SAD-a


Pozdrav drugovi,

ja sa pomalo zapamtio zlatnu SFRJ i to vreme kada je Bog šetao od Vardara do Triglava. Nažalost, ta šetnja je trajala od 1980-god, još narednih 8 godina. Moglo bi se reći da je dobro, potom narednih godina dođoše iz palka tri đavola pa su oni Jugom posejaše svoje veliko zlo za koje su svi narodi brastva i jedinstva zabijali nož u leđ jedni drugima i to bez ikakvog razloga.

Ovim putem molim sve drugove i drugarice da, makar mi mladi ljudi koji imamo razumevanja jedni za druge, pokušamo napraviti TREĆU JUGU PO MODELU USA.
odgovor - 83001 - 24.02.2013 : Ali Sadikoivc Hadzici - best (4)

Laži


G. Željko,

Ja lično mislim da si ti jedan veliki lažov, zagovornik falisifikovanja historije, jedan veliki mrzitelj islama i muslimana.

Čovjek koji je ko bajagi korektan i tolerantan, a dopušta da mu stoje na sajtu vulgarni, lažni i uvredljivi tekstovi, nastali u križarskim, genocidnim glavama.

Čovjek koji traži i voli istinu, a sam piše laži i krije jednu veliku želju o stotinama i hiljadama poginulih boraca Armija muslimanske BiH.

Čovjek, koji svojim ekspertizama negira genocid i zločine.

Stručnjak u laži, koji priprema mlade izrastajuće pravoslavne duše, u izvršavanje gore navedenog.

Okorjela genocidna duša, naučena u svome domu, od bradatog pretka, kako se falisifikuje Lim i Drina godine 41. prošlog veka.

Spremni!

RE: Laži

Ali,

meni je baš žao što mi ne vjeruješ, a posebno što si sebe raskrinkao i na ovom portalu objelodanio tvoje pravo JA.

Što se mene tiče, ja sa tobom mogu da diskutujem na svaku temu, od broja poginulih Srba u Jasenovcu pa do broja poginulih vojnika u ratu u Bosni i Hercegovini.

Podatak koji je tebe posebno uzbudio jeste broj poginulih vojnika Armije BiH u prethodnom ratu. Odmah da ti kažem da je ovo zvanični podatak koji je objavljen od strane:

IDC (2007). "Rezultati istraživanja "Ljudski gubici '91-'95"". Sarajevo: Istraživačko Dokumentacioni Centar.

Drugim riječima, mi Srbi sa tim nemamo ništa, to je vaša institucija iz Sarajeva i ona lijepo kaže da je u prošlom ratu poginulo:

 • 31.270 muslimanskih vojnika
 • 5.439 hrvatskih vojnika
 • 20.649 srpskih vojnika

  Ja se sa ovim podatkom ne slažem jer mislim da je srpskih vojnika poginulo bar 2-3 hiljade manje, a pogotovu se ne slažem sa brojem muslimanskih žrtava jer mislim da je broj civilnih žrtava uvećan u odnosu na broj vojnih žrtava, kao i da je nekoliko hiljada Srba ubijenih u Sarajevu od strane Armije BiH prikazano kao muslimanske žrtve što je i najveći apsurd u ovome ratu!

  Ti bi, prije svega, trebao da shvatiš da ste vi u prethodnom ratu ratovali sa pet armija:

 • Srbima iz Republike Srpske
 • Srbima iz Republike Srpske Krajine
 • Hrvatima iz Hrvatske,
 • Hrvatima iz Hercegovine i Centralne Bosne
 • Mislimanima iz Babine Krajine

  U taj broj od 31.270 muslimanskih vojnika su uračunati i Babini muslimani.

  Još jednom mi je žao što mi ne vjeruješ, ali bih ti preporučio da se dobro raspitaš prije nego što napadneš nekoga ko iznosi zvanične podatke "Istračkog dokumentacionog centra" iz Sarajeva, tj. institucije koja radi pod vašim patronatom.

  Vidim da si našao i moje spiskove o Srebrenici. Odmah da ti kažem da sam ja lično našao na desetinu muslimana koji se vode poginulim a ustvari su živi. Kada god u novinama ili na internetu pročitam da je neki musliman iz Srebrenice napravio neki zločin nad nekim Srbinom, ja obavezno pogledam u moju bazu podataka i gotovo uvjek ga nađem. Napominjem da je ovaj portal jedini na internetu koji imam bazu podataka za "nastradale" u Srebrenici, kojoj i ti možeš pristupiti ako klikneš OVDJE. Napominjem i to da se ja ovim poslom bavim već desetak godina i sebe smatram stručnjakom u toj oblasti!

  Ja lično mislim da je Srebrenica jedna velika sramota - i srpska i muslimanska. Srbi jesu pobili jedan izvjestan broj muslimana, ali se ne zna koliko i zašto. Sa druge strane, Alija Izetbegović je zajedno sa Klintonom iscenirao ovaj zločin, a nakon završetka rata vlasti u Sarajevu su naduvali jedan ogroman balon koji će kad-tad pući tako da će ljaga koju su muslimani pokušali da bace na Srbe jednoga dana pasti i po njima!

  Pozdrav,
  Željko Tomić

  P.S. Da bi našao stranicu na Wikipediji otkucaj "Rat u Bosni" i Wikipedia na Google i sve će ti se pokazati. Ja sam već napomenuo da se ja sa tim podacima ne slažem jer tamo piše da je u prethodnom ratu stradalo samo 4.000 srpskih civila, a ja pouzdano znam da ih je samo u Sarajevu i Srebrenici stradalo 8 plus 3 hiljade tj. ukupno jedanaest hiljada.

  Sve ovo pišem istine radi, nisam ovo naučio iz nekih dnevnih novina već sam proveo dosta vremena studirajući ovu materiju!
 • betanija - 92118 - 11.01.2015 : Lasta 1 Pancrevo - best (4)

  MIlorad Stupar


  OBŠC Pančevo 85 / 86.

  Čast mi je pomenuti MIlorada Stupara. Upoznao sam ga kao majora kada je došao u OBŠC Pančevo u 2022. na mjesto komandanta zamjenivši majora Lukića koje je prešao u 2020. Kao njegov lični pratilac mogu da da kažem da nije bilo šklolovanijeg i časnijeg karda sa najčasnijom vizijom u tom vremenu od ovog čovjeka.Ono što su DO I Armije, IDG Odred I Armije, obuka i zadaci i mističnost oko njihovog postojanje i djelovanja, stvaranje bezbjednosnog korpusa I Armije. Nije predmet sada. Nego počas i vječna slava ovog čovjeka.

  Lasta-1.
  ambih - 83425 - 09.03.2013 : Max Sarajevo - best (4)

  Hronologija običnog čovjeka - Barikade


  Pozdravi za sve učesnike i da krenemo redom!

  Nakon saopštenja sredstava javnog informisanja o poznatom ubistvu na Baščaršiji, eksponirani ekstremisti iz reda srpske nacionalnosti su počeli zagovarati konkretne akcije (okupljanje, blokade, proteste), kao odgovor na izvršeno ubistvo.

  Do 20:00 istog dana, već se raspolagalo provjerenim podacima od Više izvora Službe da ovi ekstremisti u naoružanim grupama planiraju izvršiti totalnu blokadu grada izvana i unutra, precizirajuči da će se sa blokadom otpočeti u 23:00 sati. Pri tom se konkretno operisalo sa podacima o kojim se punktovima radi, broju naoružanih grupa, načinima prebacivanja, uvezivanja i komuniciranja, kako međusobno tako i prema rukovodstvu Kriznog štaba SDS-a.

  O svim tim saznanjima zbog hitnosti, načelnik Sektora SDB Sarajevo je, oko 20:00 sati, informisao ministra za unutrašnje poslove, pomoćnika za poslove milicije, načelnika CSB Sarajevo i rukovodnog dežurnog SDB-a u sjedištu.

  Nakon toga s obzirom na usložnjavanje bezbjedonosne situacije, u tri navrata, načelnik Sektora SDB Sarajevo se Interesovao kod ministra za unutrašnje poslove da li je o tim podacima, s obzirom na njihov značaj, upoznao Predsjedništvo, Savjet za zaštitu ustavnog poretka, Komandu JNA, na što mu je odgovoreno da je upoznat predsjednik Predsjedništva SRBiH i svi koji o tome trebaju da znaju.

  Pomoćnik ministra za unutrašnje poslove za poslove i zadatke milicije je u prisustvu dežurnog rukovodnog radnika SDB, telefonom informisao predsjednicu Savjeta za zaštitu ustavnog poretka i sa istom dogovorio da, zbog složenosti situacije, dođe u MUP kako bi je o svemu detaljnije upoznao. Međutim, predsjednica Savjeta za zaštitu ustavnog poretka nije došla u MUP prema dogovoru.

  Istovremeno je na nivou SDB, animiran operativni sastav (a na podrućju Saktora SDB Sarajevo su svi op. radnici pozvani u Sektor Kako bi se radno angažirali.

  Od prvih saznanja o barikadama pa do 5. 3. o. g. , Sektor SDB Sarajevo je redovno informisao rukovodne radnike MUP-a o svim interesantnim zapažanjima odnosno ukazano je da je do izrazitog pogoršanja bezbjedonosne situacije došlo neposredno nakon završetka referenduma i objavljivanja prvih rezultata glasanja, a manifestovalo se u postavljanju barikada i potpunim blokiranjem skoro svih vitalnih ulica i raskrsnica u Sarajevu.

  1) te svih putnih pravaca koji vode iz grada
  2) čime je Sarajevo bilo potpuno blokirano i odsječeno od ostalih dijelova Bosne i Hercegovine.
  3) Barikade su takođe bile postavljene i na područjima jednog broja opština sarajevske regije.

  Barikade su prvi počeli postavljati lica srpske nacionalnosti, a većinu barikada su postavili u veoma kratkom vremenskom intervalu, i to od 23:00 časova 1. 3. do 7, 30 časova 2. 3. 1992. godine.

  Kao reakcija i odgovor na ove barikade, u jutarnjim satima 2. 3. iste su postavila i lica muslimanske nacionalnosti.

  Zaprečavanje ulica, raskrsnica i putnih pravaca vršeno je...

  Slijedi nastavak
  zuc_razno - 89875 - 23.04.2014 : Vedran Vogosca Vogošća - best (3)

  Saša Lazić


  Osobno sam ga poznavao pošto smo živjeli na Ciglanama u ratu. Bio je ljudina, gradsko dijete, kad je poginuo čitava ulica je plakala.
  prepiska - 82791 - 19.02.2013 : Ali Sadikoivc Hadzici - best (3)

  Hadžići, 25. maj 1992. godine


  U kasarni Žunovnica je 25. 5. 1992. godine smrtno je stradalo 15 vojnika VRS a 25 ih je ranjeno. Ovo je bilo i najveće stradanje u jednom danu od strane pripadnika VRS sa teritorije opštine Hadžići. Kamion sa srpskim vojnicima, koji je išao na ispomoć u kasarnu, je uletio u zasjedu jer nije znao da su se vojnici Armije BiH spustili toliko duboko u vašu teritoriju.

  Ovu informaciju sam dobio od Mirka, koji sada živi u Pragu, u Českoj. Inače je oženjen muslimankom iz Hadžića. Mirko je taj dan teško ranjen, dok su svi ostali na kamionu smrtno stradali. Njega su previli i tu ostavili njegovi poznanici, vojnici Armije BiH: Dedan, Šuki i Mekac.
  betanija - 91577 - 09.11.2014 : Goran Stanimirović Vlasenica - best (3)

  Betanija


  Čitam već skoro dve godine o Betaniji i stvaranju 72. brigade. Pitam se samo ko piše ove neistine o Betaniji, brigadi i smrti tadašnjem puk. Stuparu.

  Znam sve o stvaranju 72. brigade. Ona je formirana '92, jer tada smo kao jedinica VP za PTD iz garde otišli na zadatak u Pljevla, kad je završen zadatak nismo se vratili u kasarnu 4794 nego na Avalu. Od tada počinju zadaci, a jedan od njih je i Betanija. Da smo izdani, to je tačno, i to od strane osoblja hotela u kome smo boravili. Ako koga više interesuje dešavanje u samom medicinskom centru neka se javi.
  hrasnica - 91261 - 29.09.2014 : Hrasnica11 Hrasnica - best (3)

  O ratu u Hrasnici


  Šta je Fikret Prevljak radio po pitanju šverca, ja to ne znam niti me zanima.

  Kada je riječ o borbi u Vojkovićima, a bilo je to 4. avgusta 1992. godine, ja sam upravljao lijevim krilom. Igrom slučja sam u tom dijelu bio najmlađi, a samo jedan dečko u cijeloj jedinici je bio mlađi od mene. Ipak, imao sam dovoljno godina da znam zašto ratujem. Ipak, mogu reći da nisam nikada zamrzio nikoga pa ni Srbe. Ratovao sam ne iz mržnje nego radi odbrane Bosanaca.

  Tom prilikom mi je jedan veliki čovjek, čije ime ne bih ovdje spominjao, umro na rukama. Fikret me je dočekao na nekom putu i pomogao iznijeti mrtvog saborca. Vidno umoran i iscrpljen, nisam imao hrabrosti pitati kakvo je stanje kod njih a moglo se po njihovim licima vidjeti da imaju mrtvih.

  Treba pogledati njihov dnevnik od 04. 08. bilo koje godine pa vidi za koliko svojih mrtvih služe parastos. Ne ponosim se, niti slavim bilo čiju smrt, samo želim reći da nije istina što ovaj mamlaz ovdje piše.

  Takođe želim napomenuti da sam lično čuo preko radio veze kada je neko pitao da li je sve spremno. Fikret (hadžija) je odgovorio da jeste i dodao jako lijepu riječ kojom se ponosi svaki čovjek a posebno Bosnjak jer ga vodi čovjek koji nije nacionalno opterećen nego istinski patriota.

  Svakoo dobro želim tebi čitaoče!
  srdjan_aleksic - 94945 - 26.01.2016 : Amer Arslanagić Trebinje - best (3)

  Dan uoči 23 godine od smrti Srđana Aleksića


  Žalosno je, veoma žalosno, i nakon cijele 23 godine od smrti/pogibije Srđana Aleksića da se toliko želi zaobići istina i izokrenuti sve ono što je vezano za Njegovo ime.

  Ogorčeni zbog ličnih životnih iskustava, javljaju se demoralisani i duhovno poraženi izopćenici sa nekim čudnovatim fikcijama i opisima događanja na trebinjskoj pijaci tog turobnog januarskog dana 1993. godine.

  Tako, nailazeći na komentare pune neistine, blaćenja, bljuvotina, proizvoljnih zaključaka, samo se dolazi do zaključka koliko su ti pojedinci (a na žalost i velike grupe ljudi) zatucani u tom svom ograničenom poimanju ljudskosti i onoga što im je, kao pripadnicima ljudske vrste, pokazao i u amanet ostavio Srđan Aleksić.

  Sjećajući se Njegovog lika, ubjeđen sam da bi, da se kojim slučajem može pojaviti i vidjeti sve ovo što se o Njemu priča, prepričava i naglaba, svim tim jadnim bezdušnicima, ali i onim koji su se usudili to Njegovo urođeno ljudsko osjećanje za bližnjega svoga prenijeti u neke etničke, nacionalne i torovske visine, britko i kratko odgovorio i labrnje im začepio.

  Činjenice su jedno, a ova pusta laprdanja, kojih je, žalosti, u izobilju na ovom a i drugim mjestima, su sasvim nešto drugo. Ja samo znam da bi Srđan isto učinio i da su se ološi okomile i na Njegovog Bora, ili Peđu, ili Baneta. Ali, eto, sudbina je htjela da to bude Alen, pa su stvari, po prirodi zakržljalih ljudskih osobitosti u poganim vremenima, prevedene u gotovo životinjske.

  A danas, iz prikrajka debelog 23 godine, još jasnije se vidi slika Trebinja i širokog okruženja, te nije zgoreg još jednom ponoviti: Pisale se istorije po volji moćnika ili ne, ostaje Srđanovo djelo daleko, daleko iznad ovozemaljskog Trebinja da svijetli i opominje.

  hrvatska - 94331 - 08.11.2015 : Mario Vilovič Zagreb - best (2)

  Zaboravljeno


  Stoko četnička, napadali ste Hrvatsku i Hrvate, jebem vam mrtve sinove četničke što smo vam ih pobili po Neovisnoj Državi Hrvatskoj! Majku vam j**e. m, trebali smo vas sve pobit u OLUJI!
  ozren - 94848 - 16.01.2016 : Samir Lozic Borovnica - best (2)

  Treba priznati poraze


  Bio sam učesnik ovih događaja od prvog pa do zadnjeg ratnog dana. Nekako ne mogu da progutam to da baš ni jedan srpki vojnik neće da prizna vojnički poraz, a bogami bilo ih je puno. Ne vrijeđam nikoga jer smo svi mi u ratu branili svoje. Ipak, treba priznati vojničke poraze kao što su Vozuća, Treskavica, Bjelašnica, Nišićka visoravan, Igman itd...

  RE: Treba priznati poraze



  Samire,

  mnogo ti toga nabroja, ali ne napomenu da su Igman i Nišićka visoravan doista bili porazi muslimanske strane, te da se na Treskavici i Bjelašnici vodio krvav rat bez nekih značajnijih pobjeda. Izuzetak je svakako Trnovo, koje je bilo u muslimanskim rukama oko godinu dana, ali ga je VRS povratila pod svoju kontrolu. Konačno, Vozuća jeste srpski poraz.

  Najveći muslimanski poraz, po mom mišljenju je bio proboj Koridora od strane VRS i stvaranje Srpskog Sarajeva.

  Dešavanja u 1995. godini ne mogu da se nazovu pobjedama ili porazima. Primjera radi, Srebrenica nije nikakva srpska pobjeda jer je ovaj gradić predat bez borbe, već znamo i zbog čega. Isto važi i za Krajinu. Nadam se da ćeš se bar složiti da Srpsko Sarajevo nije zauzeto vojnički, tj. predato je politički, nakon Dejtona.

  Što se Ozrena tiče, očigledno je da je politika igrala veliku ulogu u njegovom padu. Da je ono kojim slučajem bilo od izuzetne važnosti za Srbe, kao što je bilo važno za muslimane, njega bi Srbi i sačuvali.
  rat_teslic - 94767 - 09.01.2016 : Diverzant72 - best (2)

  Usora


  Dovoljno je reći da smo mi na srpskoj strani ispred rovova i tranšeja postavljali mrežu, onu za ograde i armaturu da nam ne upadaju bombe. Bilo je dijelova linije gdje je neko ko može dosta baciti bombu, mogao sasvim lako da je ubaci onom preko puta. I sam sam to uspio nekoliko puta, da se malo i pohvalim.

  Najgore je bilo dole skroz do Usore, razdaljina je bila možda najviše 30 metara, a između je bio blagi brežuljak, tako da se nismo direktno vidjeli.

  Nekoliko puta sam prilazio tim rovovima, prolazio čak. Mogu reći definitivno najteže moguće mjesto za izviđanje i prilazak neprijatelju. Često smo izviđali iz naše pozadine, jednostavno lakše je bilo. Iza negdje je bio naš Zis. Mislim da se to mjesto zvalo Čedina kosa.

  Jednom smo mi mjenjali neke naše momke iz 3. bataljona dole, i došli nam, dali krampove, i rekli ovaj rov mora 2 metra naprijed. Odbili smo naređenje.

  Možeš li mi reći tačno kuda je sve vodila linija tvoje brigade, hoću da uporedim nešto.

  U kom periodu ste zarobili te tenkove?
  rat_sekovici - 94433 - 24.11.2015 : Miki Miki Sekovici - best (2)

  Pelemiši


  Pozdrav i za tebe. Tako je bilo i na našoj strani kad je linija padala, isto je to izgleda bilo na obje strane. Često se pitam, ako znaš da mi kažeš: '94. godine, kada je Bandijerka pala, tada ste probili liniju skroz, imali ste otvoren put pravo za Šeković, preko Trnova na Popoviće i za dvadesetak minuta ste u centru grada? Da li niste bili toliko smijeli da uđete duboko, ili vam je bilo samo da zauzmete kotu Bandijerka? To sam se uvijek pitao?
  rat_zvornik - 94632 - 23.12.2015 : Alex Nis - best (2)

  Zvornik, april 1992. godine


  Poštovani,

  da li neko može da objasni šta se desilo od 6. do 8. aprila 1992. godine. Kada je ko napao/zauzeo/oslobodio Zvornik?

  Pozdrav!
  muslimani - 94751 - 08.01.2016 : Fehmo Sapna - best (2)

  206. viteška brigada


  Zanima me malo o ovoj brigadi. Znam puno toga ali volio bi malo i da se drugi izjasne.
  komunizam - 89668 - 10.04.2014 : Pera Detlić Sokolac - best (2)

  Sava Biljić (Bilić) - obračun sa odmetnicima


  Nakon završetka 2. svjetskog rata izvjestan broj četničkih oficira i vojnika na Sokocu odbio je da se preda i prizna novu komunističku vlast. Ostali su da se kriju po raznim mjestima. Pomoć su im pružali njihovi rodbina i prijatelji tj. jataci.

  Protiv ovih odmetnika država je angažovala posebne vojne i policijske snage KNOJ-a i UDBE. Na čelu UDBE na Sokocu bio je potpukovnik Sava Bilić mještanin inače strog i hrabar oficir. Odbjegli četnici i jataci veoma su ga se plašili.

  Sava Bilić je lično predvodio potjerne jedinice koje su 17. februara 1947. godine u Milan planini mjesto Sokolina kod Žeravica uništile odmetničku grupu jačine 21 četnika. Poginuo je tom prilikom i komandant te uništene grupe Borko Radović iz Kruševaca kao i Arsen i Saja Višnjić iz Drapnića. Stradala je i jedna žena koja je četnicima kuvala i prala a jedino se spasio bjekstvom Milovan Golubović zvani Glavonja.
  jezik - 88087 - 11.01.2014 : Sokolac Sokolac - best (2)

  Gramatika


  Ime Rade i Radeta (akcenat na zadnjem a ili kako gdje se izgovara) su dva različita imena, pa će biti, odgovor Radu (dativ).
  skola - 88029 - 08.01.2014 : Sokolac Sokolac - best (2)

  Odgovor Radu Simiću


  Da li vas Rade, moj stil pisanja i odgovora, asocira na nekog ko je po zanimanju šumarski tehničar? To je daleko, daleko od šumarskog tehničara ili nekoga ko je imao prosjek 7 ili skoro 9, tj. 8 i nešto. Odličan student je taj neko ko ima prosjek od 9, 5 do 10.

  Zar ne razumijete, stečeno zanimanje je samo uslov da bi se mogao obavljati neki posao i ništa više. Sve studente, koji studiraju, ocjenjuju doktori nauka, koji opet imaju svoje kriterije ocjenjivanja. Neko sa sedmicom, zna gdje se pišu mala, a gdje velika slova, a dok onaj sa skoro devetkom, ne zna.

  Takav je propis, da se mora formirati komisija i provesti proceduru prijerma prema Pravilniku. Komisija ne otkriva super talente, već samo boduje činjenično stanje. Zaprepastili biste se da kandidati sa prosjekom skoro devet ili nešto više od 8, ne znaju da kako se pišu vlastite imenice, gdje se piše malo, a gdje veliko slovo i sl. Pa to se učilo, još u ovoj Osnovnoj školi.

  Vi ste ogorčeni, jer vaša supruga je na predhodnom konkursu, bila na drugom mjestu bodovne liste, a primao se samo jedan kandidat.

  Dokumentacija za prijem radnika je svima dostupna, pa i vama. Možete provjeriti.

  Da nije uredu, odavno bi imala posla inspekcija rada i prosvjetna inspekcija. A Školskom odboru, niko se nije žalio na rad komisije.

  Vi uopšte ne znate šta je sramota i stid, pa zato ih ne pominjite. Suviše ste zajedljivi, neiskreni, sarkastični, proizvoljni, drski i nije vaše da vi procjenjujte prosvjetne radnike i šta je koga dopalo. Bolje vam je da ćutite.
  izreke - 86777 - 25.09.2013 : Edina Smajlović Zenica - best (2)

  Moja misao


  Od potopa smo spašeni jedni Nojevom, a drgi Nuhovom barkom! Pitam se: "Da li bi svijet bio sretniji da smo svi otplovili Nuhojevom"?
  rat_derventa - 84390 - 16.04.2013 : Filip Tesar Ceska - best (2)

  O mom tekstu


  Ne poričem niti zločine, niti prisutnost HV-a u Posavini 1992. godine. Međutim, na dan zauzimanja Dervente od strane srpske vojske, koliko sam mogao znati i primjetiti, HV-a nije bilo tamo.

  Opisao sam ono što sam lično vidio, ne ono što sam čuo ili negdje čitao. I stojim iza toga što sam napisao, da je tako bilo. Zato sam i napisao svoje puno ime. Moguće da griješim u detaljima, znam da nakon 20 godina pamćenje nije sigurno.

  Ovaj portal sam pronašao slučajno, i prvo što sam čitao bila je prepiska između Srba i muslimana vezano za Bihać.

  Očito sam pogriješio misleći da su na ovom forumu bar donekle dobrodošli pogledi sa druge strane. Ako znate komunicirati samo uvredama.
  oglasi - 78090 - 12.10.2012 : Sinisa Milici - best (2)

  Prodajem auto


  Prodajem auto, AUDI 80, jaje. Očuvan, u dobrom stanju, nije registrovan. Hitno prodajem, cijena 1500 KM!
  Telefon 065/431-279
  srpski_simboli - 68562 - 15.04.2012 : Dušan Internet - best (2)

  Srbski simboli


  Nisam istoričar, ali se bavim istraživanjem svega vezano za srbstvo. Došao sam do spoznaje da je krst sa simbolima tačke, polumjesecoidnim simbolima u poljima krsta, stariji od "Vizantije" i hrišćanskog tumačenja ovog simbola. Uostalom kao i naše Slave. Dvoglavi orao je starosrbski simbol koji je preuzela "Vizantija". Originalno je "Vizantije" prije toga imala skroz drugi simbol, orla sa jednom glavom.

  Takože, Vizantija je naknadno izmišljeno ime koje su smislili Germani kako bi omalovažili carstvo i zametnuli tragove. Originalni naziv "vizantije" je Romeja, i naš Car Dušan je bio vladar Srbljem i Romejom, a ne nekakvom Vizantijom. Trebali bi početi stvari nazivati onakvim kakve su bile.

  Takođe je pogrešno išta u antici nazivati grčkim, pošto je naziv za grčki narod tek uveden 1800 i neke. Car Dušan je na kraju krajeva izgradio Meteore, a ne nekakvi Grci. Kritska kultura je starosrbska, a nekakvih grka. Aleksandar Veliki je bio naše gore list, a ne nekakvih Grka. Pelezgi narod po kojem Peloponez nosi ime nema nikakve veze sa Grcima i da ne nabrajam dalje.

  Nema potrebe Romeju nazivati Vizantijom, niti grcima pripisivati toliki značaj u našoj istoriji. Na kraju krajeva i grčko pismo je nastalo po ugledu na našu azbukovicu (Vinča je starija od sve "grčke" civilizacije.

  Čak su nam i naziv za azbukovicu naše drevno pismo nametnuli kao Ćirilicu, nekakvom popu koji čak nije ni bio u našim krajevima, pa nije ni mogao da nam donese pismenost koju smo već ionako imali.

  Što se tiče boja na našoj zastavi nisam stekao kompletnu sliku, ali po analogiji stvari i tu nam unose falsifikate. Pogledajte boje na skoro svakoj zastavi sadašnjih slavenskih zemalja i svaka ima crvenu, plavu i bijelu.

  Recimo Lužički Srbi (Srbi iz današnje Njemačke) imaju plavo-crveno-bijelu zastavu. I to su Srbi, nismo samo mi odavde Srbi. Imaju i oni što šta da ispričaju o srbstvu samo ih niko ništa ne pita.

  Teško je danas nositi bremen imena srbskog, pa treba poštovati svakoga ko smije da se izjasni kao Srbin u nesrbsim sredinama.
  bosna_arapi - 30243 - 18.05.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (2)

  Napad na Republiku Srpsku


  Darko Trifunović, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, upozorava da ovaj tim raspolaže najnovijim informacijama o kampovima mudžahedina na "obodnim dijelovima" Republike Srpske, koji imaju planove da Srpsku napadnu sa nekoliko desetina autobusa punih mudžahedina sa dugim cijevima u cilju zauzimanja saobraćajnica i drugih vitalnih infrastrukturnih objekata, a kao posebna meta je nova zgrada Vlade u Banjaluci.

  Trifunović je u intervjuu SRNI naveo da Republika Srpska treba da se okrene sebi i da zaštiti živote svojih građana, jer ni Srpska ni njeni građani nemaju nikakvo povjerenje u institucije BiH u pogledu bezbjednosti i zaštite od terorizma.

  "Vlada Republike Srpske u interesu vlastitih građana mora hitno da donese niz mjera, koje podrazumijevaju da traži vraćanje nadležnosti na polju bezbjednosti na nivo Srpske, da formira ministarstvo za vanredne situcije, jer je terorizam jedna od vanrednih situacija, kao i poplave, te da traži veću zaštitu međunarodne granice BiH i unutrašnje entitetske granice Republiek Srpske", istakao je Trifunović u intervjuu agenciji SRNI.


  Trifunović smatra da podizanje nivoa aktivnosti MUP-a Republike Srpske na fizičkoj zaštiti lica i objekata i zaštićenog lica nema nikakvu svrhu bez obavještajne bezbjednosti Srpske.

  "Republika Srpska mora imati vlastiti sistem bezbjednosti koji podrazumijeva obavještajnu komponentu, jer mora imati saznanja kada se šta sprema, posebno u situaciji kada Srpska i njeni građani nemaju povjerenja u zaštitu bezbjednosti institucija BiH jer su funkcioneri BiH umiješani u razne terorističke aktivnosti o čemu svjedoče brojna dokumenta i izvještaji", naglasio je Trifunović, koji je profesor na beogradskom Fakultetu bezbjednosti.

  Prema njegovim riječima, Bošnjaci iz Federacije BiH će za nekoliko godina sa područja tog entiteta prelaziti u Srpsku, jer se oni i njihova djeca neće osjećati bezbjedno od pripadnika vehabijskog pokreta.

  Komentarišući informaciju "Nezavisnih novina" u kojoj se navodi da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili dvojicu državljana Saudijske Arabije koji su u Lukavici špijunirali kretanje najviših funkcionera iz Srpske, Trifunović je rekao da Sipa nije uhapsila tu dvojicu Arapa - to bi svakako učinio MUP Srpske na osnovu dojave građana, što dodatno opterećuje nepovjerenje u Sipu.

  "Republika Srpska je ekonomski i politički zaokružena cjelina i napreduje u svakom pogledu u odnosu na Federaciju BiH, zbog čega određeni krugovi u Sarajevu koriste vehabije kao udarnu pesnicu koja fizički treba da napadne Srpsku iz svih pravaca", kaže Trifunović.


  On je naglasio da Srpska trenutno raspolaže jedino Antiterorističkom jedinicom koja ima duge cijevi i koja može da je brani, ali se postavlja pitanje da li je ta jedinica u stanju da se odupre napadu nekoliko hiljada utreniranih mudžahedina.

  Trifunović ocjenjuje da je iluzorno očekivati da Republika Srpska i dalje zarad nekih evropskih integracija plaća i investira u sistem bezbjednosti na nivou BiH, "koji ne samo da ne funkcioniše, već i direktno ugrožava bezbjednost Srpske i njenih građana".

  On smatra da nedavni teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu nije neočekivan i da treba očekivati i nove terorističke napade u BiH, te podsjeća da su članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope već nekoliko godina upozoravali na moguću opasnost od terorizma u BiH na bazi dokumenta međunarodnih organizacija.

  "Kada smo govorili o širokoj razgranatoj mreži islamskih fundamentalista koja primjenjuje terorizam kao metodu borbe mi smo nagovijestili da je SDA od samog početka bila u tijesnoj vezi sa najmračnijim teroristima današnjice i to u slučaju žTVRAž ili Agencije za pomoć trećem svijetu", kaže Trifunović.


  On je naveo da se iz dokumenta Interpola "Visbaden" i austrijskog Interpola, koji su vodili simultanu istragu, dolazi do zaključka da je sa Osamom bin Ladenom i mnogim tada poznatim teroristima u kontaktu bio vrh SDA, odnosno Alija Izetbegović, Hasan Čengić, Husein Živalj i mnogi drugi koji su i danas akteri političke scene u BiH.

  Trifunović je rekao za SRNU da "Ekspertski tim, kada je govorio o umiješanosti trenutnih političara BiH, kao što je Haris Silajdžić, u mrežu terorizma nije iznosio svoj stav - već stav na bazi dokumenata Kantonalne policije u Sarajevu koja je radila istragu šverca oružja 'Er Bosne' gdje se Silajdžić povezuje sa švercom oružja i samim kontaktom sa Osamom bin Ladenom".
  sokolje - 25620 - 22.11.2010 : Dijete Sarajevo - best (2)

  1. decembar 1992. godine


  To da je Šemso bio manipulator, u to vijerujem. Kada je 1. decembra izveden napad na Sokolje, vaši su probili liniju iz pravca Zabrđa i Rajlovca, na mjestu kuće Bora Lemeza pa preko livade do prvih kuća. Zatim ste osvojili i donji desni dio kuća iz Zabrđa sve do kuće Šemsa Jusupovića. Bili ste u naselju i počeli ste paliti kuće pa ste zbog toga bili zadržani par sati.

  Iz pravca Rajlovca ste uspjeli zauzeti istureni rov, zvani "crvena kuća", a sa druge strane brda prema Zabrđu ste zauzeli i kuću Hilme Gluhića i par kuća oko nje. Ispod Hilmine kuće ste kroz malu šumicu krenuli sa dva tenka, dok je transporter već bio ušao duboko u naselje.

  Desetak do petnaest vaših je pokušalo da formira liniju od navedenih kuća prema naselju. U roku od jednog sata stigla je ispomoć od strane Druge viteške brigade tj. jurišnika koji su zajedno sa lokalnim borcima formirali liniju odbrane i krenuli u protivnapad. Nakon toga je u vašim redovima nastalo radulo a ostavili ste i nešto svojih mrtvih u mahali. Jedan od tenkova je bio pogođen, ali se nažalost samo ugasio da bi nakon nekoliko minuta krenuo dole naniže prema Zabrđu.

  Mi smo vas natjerali u jedan prolaz tj. kotlinu, nedaleko od kuće Muharema "Profe", ljevo od kuće Hilma Gluhica. Sve mine koje ste vi postavili blizu naših kuća su skinute i postavljene u ovu dolu tj kotlinu koju spominjem bez ikakvih pravila i nacrta. Mi da smo zarobili trideset posto vašeg nauružanja, da bismo vas potop protjerali preko Mijatovića kose i preko Paljeva.

  Kao što doktor Lazić reče izlazili smo iz zemlje i to je tako i bilo. Zna se da je bilo poginulih i na našoj, isto kao i na vašoj strani. Tvrdite da vam Sokolje nije bilo bitno a jeste.

  Mi smo se naoružali iz kasarne Rajlovac, za vrijeme dok je ista bila prazna jer je vojska otišla na neku vježbu. Bilo je samo par vojnika koji su "čuvali magacine". To su bile prve puške koje su došle na Sokolje a ostalo smo polako sakupljali od onoga što ostane iza vas.

  Luna je tačan i realan i vjerujem da je bio u borbama. Ostale molim da ispričaju istinitu priču za 1. decembar 1992. godine, kao što sam je i ja ispričao.
  ilijas - 20732 - 21.02.2009 : Radikal - best (2)

  Vasketu Vidovic


  Zašto niko ne pise ništa o vojvodi Vasiliju Vasketu Vidoviću. Ja mislim da je taj čovek itekako zaslužio. Ovde se spominje Brne i neki koji nemaju ni jednu pravu akciju. Vaske je oslobodio skoro celu opštinu Ilijaš, ratovao na Žuči, išao na Žepu, Goražde, Vozuću...

  Vjerovatno si u pravu. Međutim, mislim da o Vasketu ne treba pisati na ovom mjestu. Kako se on dovodi u direktnu vezu sa Vojom, kome se sada sudi, bilo bi dobro to poglavlje naše istorije odložiti za bolja vremena.
  tuzla - 69510 - 18.05.2012 : Tuzlak Tuzla - best (2)

  Tuzlanska kolona


  Iako sam imao samo 15 godina tog 15. maja 1992. godine, sjećam se kao da je to bilo danas. Postaviću samo nekoliko pitanja, bez ikakvih odgovora:

  1. koliko eksplozija može biti od zapaljenog kamiona

  2. kako su poslije (16 maja) oko ovih zapaljenih kamiona nalazilo neksplodirane granate tenkova, haubica i dr. teškog naoružanja, a da ne govorimo o neispaljenim mecima iz pješadijskog naoružanja ili u samim izgorenim puškama ako nisu nosili municiju sa sobom

  3. Kako su granate sa zapaljenih kamiona letjele nekontrolisano po okolnim ulicama i zgradama

  4. Ako ste dogovorili izlaz na jednu stranu, a Vi skrenete na drugu, nedogovorenu, šta treba da radi taj koji vam je dao odobrenje već da vas sankcioniše

  5. Ako neko puca po vama hoćete li sjediti skrštenih ruku ili uzvratiti istom mjerom

  6. Kako je ranjeni vojnik dao izjavu u Beogradu (2008-09) da su se svi ponašali korektno prema njemu ako su svi bili mučeni i zlostavljani od strane TO i MUP-a BiH. Namjerno sam velikim slovima napisao u Beogradu jer tamo niko ne može srpskog vojnika prisiliti da priča "neistine".

  Tuzlak,

  meni se sve čini da si ti još uvijek dijete, jer ti je i priča takva. Ako jedan od dvjesta nastradalih vojnika iz Tuzlanske kolone kaže da nije mučen, to ne znači da su muslimani bili korektni prema svima ostalima. Prava je šteta što i onih 180 ubijenih vojnika i oficira JNA ne može da govori, jer bi tek onda saznali pravu istinu.

  Vojnik koga ti pominješ nije bio "srpski vojnik" već vojnik JNA. On čak nije bio ni Srbin!

  Ni meni, a ni tebi, nisu poznati detalji ugovora o iseljavanju JNA iz Tuzle, pa zbog toga o tome ne možemo ni diskutovati jer nemamo dovoljno informacija za to. Ono što mi je poznato, i što se moglo vidjeti i na televiziji, jeste da su iz Tuzle izlazili i tenkovi, kao i oklopna vozila. Pored toga vojnicima je bilo dozvoljeno nošenje ličnog naoružanja. Pa zar misliš da bi neko pristao da se kreće u koloni bez ličnog naoružanja nakon zločina u Dobrovoljačkoj ulici?

  U koloni su se nalazili vojnici iz cijele Jugoslavije, pa većina njih nije ni poznavala grad. Jedan od vozača jednog od tih vozila je greškom skrenuo desno, jer mu nije bila poznata maršruta evakuacije. Ostatak kolone je krenuo za njim, takođe greškom.

  Ukoliko vi Tuzlaci baš volite sankcionisanje, predlažem da u vašim školama podjelite učiteljima pištolje, pa ukoliko neki prvačić ne zna neki datum iz istorije, npr. kada je bila Kosovska bitka, dozvolite svojim prosvjetnim radnicima da takvo djete - ubije. Ne znam da li bi to bilo fer, ali bi bilo podjednako pravedno kao i vaš odnos prema vojnicima JNA iz Tuzlanske kolone.

  Zločin je zločin, bez obzira šta neko kaže na televiziji. Nemoj lagati sebe, odrasti već jednom i shvati da je JNA imala puno pravo da bude na tim prostorima!
  kompjuteri - 62522 - 04.02.2012 : Ikac - best (10)

  Problem sa Javom


  Moze mala pomoc? Imala sam instaliranu Javu u laptopu kada sam ga kupila, ali sam nešto slučajno obirisala i sada ne mogu da je deinstaliram. Kada hoću da instaliram novu verziju, traži da zauzme mesto stare, ja kliknem yes i izbaci mi gresku 1723? Sta mogu da uradim da bi je ponovo instalirala?

  Unapred hvala! :)

  Izgleda da je, zbog nekog razloga, verzija Jave koju ti imaš na svom kompjuteru oštećena: može biti virus, ali i loša manipulacija sa tvoje strane.

  Moj savjet ti je da skineš sa svog kompjutera sve tragove Jave koju posjeduješ a kasnije skineš sa interneta i instaliraš "offline installation package".
  pofalici - 91219 - 24.09.2014 : Miki - best (6)

  Zločini u Pofalićima


  Ovaj komentar je u vezi snimka u kome se spominje masakr u Pofalićima, gdje priča Pikulić iz Bijeljine a živio je u Pofalićima.

  On tamo kaže da je živio fino i nije bio ni u jednoj stranci, da nije imao oružje i tako dalje.... Kada je tako odakle mu članska kartica na njegovo ime u njegovoj kuci od SDS stranke i Papovka? Kada je toliko pošten znaju to vaši dobro! Pa kakvi su ono spiskovi što su nađenu u štabu SDS-a u Mjesnoj zajednici? Ko, sta i gdje sve planski pa kakva su ono vjesala kod doktorove kuci iza brda gdje se ide ka Humu i kakve su ono kame i tako te neke stvari... Za sve ovo imaju dokazi koji su vam ostali jer se niste nadali da ćete morati bježati.

  Ovaj sto priča za roditelje svoje što su ostali u Pofalicima od Pikulića oni su ubijeni, njegova majka je bila toliko drska žena i kada smo dolazili na pretres kuće, a mi smo tada obavljali svoje i našli u sinovoj kući oružije a u njenoj kući nismo našli ništa. Posto su kuće u jednom dvorištu, poslije kada su izbjeglice dolazile naseljavale se po kućama gdje je bilo prazno. Ona im nije dala da se useljavaju u njenu kucu i sinovi vjerovatno je neko ih odveo i pobio mozda radi toga da uđu izbjeglice.

  Što se tice mene ja sam se borio za ovu svoju drzavu volim je prvo borio sam se za opstanak svog naroda svoje porodice dva puta sam ranjavan i slobodno živim.

  Zločini u Pofalićima



  Miki,

  za ovaj tvoj tekst baš i nije potreban komentar, dovoljno je da ga i sam još jednom pročitaš pa ćeš neke stvari shvatiti.

  Da si ovo napisao prije 20 i kusur godina, dok si još bio u ratu, ja ti mnogo ne bih zamjerio jer bih shvatio da si zadojen neprijateljskom propagandom. Međutim, ti i nakon 23 godine još uvjek pominješ neke "Štabove SDS-a", koji je kao i tvoja SDA bila legalna i zakonita stranka. Za tebe je neko "zločinac" zbog toga što je član iste, dok u isto vrijeme sebe, koji si pripadaš suprotnom taboru, smatraš "legalnim" i "poštenim" članom države za koju si se borio.

  Alal ti vjera junače kad si tako pametan!
  montevideo - 87571 - 09.12.2013 : Slobodanka Trifunović Jagodina - best (6)

  Sergej Trifunović


  Poštovani,
  Nadam se da će neko od Vas ovo proučiti i postupiti po pravilima istine.

  Ja sam majka Sergeja Trifunovića, rodom iz Mostara, a i njega sam rodila u Mostaru. Potekla iz srpske porodice. Moga djeda i dva strica i mojih Ivkovića u jamu su bacile ustaše 41. godine. Ukupno njih dvadesetoro!

  Pitam se, da li je moguće da potomak takve porodice može biti blizak "ratnom zločincu" odnosno Divjaku, čija se krivica, kako sam čula nije ni dokazala. Da li vi mislite da je Sergej znao i čuo uopšte za tog Divjaka do te proklete majice. Garantujerm da u Srbiji do tada 98% ljudi nije znalo ko je Divjak. Izvinite, ali, da li vi uopšte razmišljate glavom? Moj suprug, a Sergejev otac je toliko učinio za Srbe u Hercegovini u toku rata, kako rijetko ko iz Srbije je učinio. Raspitajte se o Tomi Trifunoviću i njegovom učešću u pomoći Srbima u ovom ratu. Neka vam je na čast svaka loša riječ o mom sinu i pljuvanju po njemu. Ja sam vjernik, a moja, poštena suza, kao i drugih poštenih ljudi, je mnogo teška. Neka vam je Gospod na pomoći, ali ljude koji toliko, bez ikakvog osnova mrze treba žaliti i moliti se za njih. Evo, ja ću se moliti za vas.

  Boba

  RE: Sergej Trifunović



  Poštovana gospođo,

  Vašeg sina, Sergeja Trifunovića, sam nekada jako cijenio kao glumca i čovjeka, isto kao i Đorđa Balaševića i Dragana Bjelogrlića koje danas prezirem i apsolutno bojkotujem njihovo djelo.

  Duboko poštujem Vašu porodici i hvala Vam što ste sa nama podjelili istoriju svojih predaka jer sam jako dirnut sa tim što sam saznao od Vas.

  Međutim, postupak Vašeg sina nikako ne opravdavam i ne mogu da se sa Vama složim da je to Vaš sin uradio iz neznaja. Uostalom, nositi majicu sa likom čovjeka koji je uhapšen u Beču pod optužbom da je ratni zločinac od strane države čiji ste Vi državljanin ipak nešto govori. To što se Sergej usprotivio potezu koji je uradila Srbija, zemlja u kojoj je rođen, neka mu bude na čast.

  Svim čitaocima ovog foruma je jako dobro poznato da je Vojni sud JNA, još prije početka rata u Bosni, osudio Jovu Divjaka za prodaju oružija Hrvatima u Kiseljaku još prije nego što je rat u Bosni i počeo. Među nama ima i svjedoka koji mogu da potvrde da je Jovo Divjak komandovao jedinicama, čak i prisustvovao mučenju zarobljenih srpskih vojnika. Činjenica da za svoja zlodjela nije odležao ni jednog dana zatvora me nimalo ne iznenađuje jer nad Srbima su svi zločini opravdani i mnogi naši dušmani su prošli nekažnjeno. Ipak, to ne znači da nisu krivi i da ih gore u Carstvu Nebeskom ne čeka zaslužena kazna.
  cemerno - 89239 - 12.03.2014 : Jusuf Mušinbegović Visoko - best (5)

  Moje učešće u masakru na Čemernu


  Slučajno sada naiđoh na navode, vrlo stare, u vezi masakra na Čemernu, pa pronađoh i ime : Jusuf Mušinbegović, kao "naredbodavac napada". U to vrijeme Jusuf nije bio ni jednoj vojnoj dužnosti, a kamo li da je "naredbodavac napada".

  Nisam ni čuo za taj masakr, ako ga je uopće bilo. Jusuf po svojoj moralnoj konstituciji, bez obzira što je oficir bivše JNA, nikada ne bi mogao narediti bilo kakav masakr, pa ni ovaj. Negov lik oficira dobro poznaju moje komšije - Srbi, Vukovići, Vojnovići, Gorani, Bujaci i sl. i danas sam sa njima u dobrim odnosima.
  cazin - 88005 - 06.01.2014 : Krajišnik Cazin - best (5)

  RE: Zašto nas mrze Hrvati i muslimani


  Ovaj Portal sam pročitao uzduž i poprijeko, trebalo mi je dugo vremena ali se ipak isplatilo. Mislio sam da je ta mržnja i ta naša neslaganja već daleka prošlost, ali sam se jako razočarao. Pronašao sam i tekstove koji dolaze od ljudi za koje ne vjerujem da su normalin.

  Ako se ne okrenemo nekom drugom pravcu ne znam cemu ce ovo opet da sve vodi. Također se ne slažem sa ovim pitanjem, ako postoji mržnja onda je to vise mržnja prema srpskoj politici ali ne prema narodu. To je tačno da smo svi iz rata izašli krvavih ruku, svi su radili sve i svašta ali upravo se nalazimo u tom trenutku da se suočimo sa istinom i pravdom a to nam je nažalost svima najteže.

  Ako se osvrnemo na Nijemce, oni su najveći zločinci, ali poslije-ratna je to politika sve saprala i sve to izgladila kao da se ništa nije ni desilo.

  Poceo bih od 91. godine. Sjećam se tog nacionalizma koji se svakodnevno prikazivao na televiziji, od kojeg sam lično imao i strah jer nisam znao što će se desiti, a mislio sam kao i svi drugi da nam slijedi sve ono najgore.

  Prvo što sam tada zapazio jeste progon Hrvata s Korduna i spaljivanje njihovih sela koje sam gledao svojim očima. Počelo je ispod Plješevice pa tako sve naokolo do Cetingrada a mozda i dalje, a narednih dana su se slijevale izbjeglice koji su izgledali jadno i nemoćno. To je obilježilo početak rata pa se zbog toga dobro i sjećam tih crnih dana.

  Zatim dolazi maj '92. godine, čuje se sve i svašta, mnogi od nas u Cazinskoj Krajini po prvi put se susreću s pojmom Mudžehedin, Šehid, Džihad itd.

  Kod nas u Cazinu, uz hrvatsku granicu, je bilo jedno malo selo naseljeno Srbima. Tog maja '92. godine dolazi jedna grupa tih nekih samo-proglasenih Mudžehedina s namjerom da ih protjeraju, kuće popale i ko zna šta su sve imali u glavi. Istog momenta su se digli mještani iz susjednog sela i sa policijom krenuli tamo da takvo nešto spriječe u čemu su i uspjeli. Kasnije su se, pod pritiskom građana, Mudžehedini rasformirali i tako Peti korpus završava rat bez i jednog Mudžehedina, mada se svasta pisalo o njemu. Ipak, svatko ima pravo na svoje misljenje.

  Ovo je jedan primjer da susjedstvo može dosta da pomogne a u drugom smislu i da odmogne. Mnogi prosvjetni radnici srpske nacionalnosti su živjeli i radili cijeli rat kod nas koji nisu imali nikvih problema osim što su se malo osjećali nesigurno ali to je sve uticaj rata.

  Zatim se sve završava, izlazimo s mnogo žrtava i mnogo štete i to sve u ovom slučaju od strane srpske vojske. I šta mi u Krajini činimo, zaboravljamo sve, hvatamo se beznisa, trgovine se pune s svim srpskim artiklima, kao prva opština u BiH vraća sve nekretnine prijeratnim vlasnicima, vec 96. se dovode skoro svi srpski pjevači da nam pjevaju što je i danas praksa kod nas u Cazinu, izuzev Cecu i Baju malog Knindžu, koji ovamo ne dolaze iz svima dobro poznatih razloga.

  Da mi imamo takav stav da mrzimo Srbe i sve što je srpsko onda sigurno ne bi se život kod nas u Krajini odvijao ovim tokom.

  Rat je učinio svoje, došlo je do nepovjerenja i tako da to sve i danas vuče posljedice, takodjer nisam tog mišljenja da svi Srbi mrze muslimane, ja sam optimista i nadam se da ćemo jednog dana naći zajedničku riječ.

  Ono što mi se ovdje posebno sviđa, su doživljaji iz rata sa raznih strana a šta mi se ovdje ne sviđa jeste iznošenje nekakve istorije iz vremena Rimljana, Osmanlija, Austrougara i drugih.
  bosna_statistika - 77773 - 03.10.2012 : Kenan Sarajevo - best (5)

  Srbi NOTARI u federalnom Sarajevu


  Ovdje se često priča da Srbi u Sarajevu žive pakao od života, ali se stalno zaboravljaju oni koji žive puno bolje od ogromne većine Bošnjaka i zgrću ogromna bogatstva. Da - masa i Bošnjaka i Srba je strašno materijalno ugrožena u Sarajevu, ali sada treba malo i da nabrojimo one koji to nisu.

  Od 12 notara u tri sarajevske centralne opštine, čak troje je srpske nacionalnosti. Ako se zna da notari zarađuju i po 50. 000 KM mjesečno bez problema, vi vidite kako su ovi Srbi ugroženi.

  1. Ljubiša Marković - Centar
  2. Zdravka Bago - Stari Grad
  3. Miloš Jovović - Novo Sarajevo
  4. Vesna Softić - Novi Grad
  5. Vesna Tataragić - Novi Grad

  Za jednu još osobu nisam siguran, ali trebala bi biti još jedna. Za Ljubišu Markovića samo da dodam da je bio i predsjednik opštine Centar iza rata i da tamo takođe nije radio za kikiriki. Čuo sam i za nekoliko jakih građevinskih poduzetnika - multimilionera. Čik pogodite nacionalni sastav u njihovim firmama.. .

  Molim da mi se nabroje Bošnjaci u RS-u koji zgrću tolika bogatstva i da su tako istaknuti u društvu...

  Kenane,

  zaboravljaš jednu bitnu činjenicu da je Sarajevo glavni grad države koja se zove Bosna i Hercegovina i da je u tom gradu je nekada živjelo 150 hiljada Srba a sada ih čak ni po papirima nema više od 6 hiljada. Zaboravljaš i to da su nekada direktori svih velikih giganata u Sarajevu bili Srbi, a sada ih tamo više i nema.

  Po meni, teško je vjerovati da notari zarađuju toliko koliko ti kažeš. Ukoliko je to doista tačno, onda Bakir i njemu slični kupe kajmak a Srbi sa spiska su samo oni koji muzu stado.

  Mislim da je bilo pametnije da si izaćao sa predlogom da da Sarajevo dobije pet puta više notara jer bi se tako riješio problem nezaposlenih pravnika. Možda bi bilo bolje smanjiti takse za pet puta.

  Nemoj da budeš naivan i povjeruješ da su sarajevski tajkuni dozvolili nekakvom Srbinu u čaršiji zarađuje 50 hiljada dolara. Kao što ti je i samom poznato, neke organizacije sa Zapada su procjenile da je Sarajevo najkorumpiraniji grad na Balkanu, pa tu ovakve stvari ne mogu proći nezapaženo!
  bosna_danas - 91731 - 02.12.2014 : Hazim Orlović Sarajevo - best (5)

  Noćas spaljujemo iluzije (2)


  Iskreno rečeno koristim nazive uobičajene kod nas, a kod nas u Sarajevu se u medijima koriste oba naziva iz Dejtonskog sporazuma i Republika Srpska i srpski entitet.

  Za bjedu u BiH dio krivice snose politike sva tri naroda, ali ipak najviše rat u kome su Srbi vodili glavnu riječ, i ovih zadnjih 8 godina gdje srpska nacionalna politika kroz Dodika vodi orkestar. Ne svaljujem krivicu ekskluzivno na Srbe, ali Srbi zbog povlaštene ustavne pozicije imaju najveću moć, pa i najveću odgovornost za stanje.

  SDS mi je drag, jer ga vodi Bosić koji je intelektualac, a da Baja pjeva svaki dan poljem se širi miris ljiljana ne bi mi pasovao, jer je nabusit i bahat. Ne volim takve ljude.

  Jugoslovenski sistem je imao istina mogućnost da evoluira, ali Jugoslaviju nisu htjele neke svjetske sile, i ponajviše Slovenci i Hrvati, a i Srbija se danas zove Srbija, a ne Jugoslavija.

  BiH je htjela Jugoslaviju, i muslimani nisu imali rezervni plan, kao ni Srbi, ali nakon raspada zemlje nisu mogli u okrilje Srbije. Puno nas je i jaki smo, da bi bili podređeni. I tebi se ne sviđa BiH u kojoj imaš čak RS, jer nisi u većini, a tražiš od muslimana da im se sviđa Srbija u kojoj bi bili kao Raška danas, zadnja rupa na svirali. Uostalom Srbi nisu nikad ni pokušali da se umile muslimanskim masama, nego je bilo ili sa nama ili protiv nas sa uperenom puškom. Ne baš pametno i ne baš diplomatski.

  Sada Dodik veliča Čovića i isti onaj HDZ koji je izglasao nezavisnu BiH. Ko će takvima vjerovati? Danas jedno, sutra drugo.

  BiH ne postoji u kapacitetu jedne jake suverene i nezavisne države i tu se mogu složiti sa tobom. Međutim postoji kao jedna labava zajednica vezana zajedničkom valutom, vojskom, granicama, dokumentima, zajedničkim institucijama itd. itd. Pored toga ta zemlja ima jak nukleus u vidu dva miliona Bošnjaka koji drže ključne komunikacije i gradske centre. Kakav god da bude rasplet, dobro i jeste.

  Ne spominjem bogumile, to je stara istorija i nije relevantna. Ne znam ja u šta ko vjeruje, ali postoje razlike između glagola vjerovati i biti.

  RE: Noćas spaljujemo iluzije (2)



  Hazime,

  Moram da priznam, malo si napredovao u pisanju! Još uvijek kudiš ali si dosta realniji.

  Ovaj put ću ti odgovoriti u pogledu Raške. U pravu si da je ona, na žalost, dosta mrtva, ali njenu sudbinu dijele i mnogi drugi regioni u Srbiji. Primjera radi, vranjanski kraj, prokupački kraj... drugim riječima čitava Južna Srbija polako odumire i nestaje. U Beogradu se sa pravom kaže "što južnije to tužnije" i tako doista i jeste jer se relativno dobro drže samo područje Beograda i Vojvodine.

  Vama je SDS drag jer je u prvih 12 godina vladavine doveo Republiku Srpsku do raspada iako je u godinama poslije rata bilo mnogo više potencijala i uslova za bolji život nego što ih to ima danas.

  Bilo bi lijepo da sada "opališ" po svojima i napišeš isto ovoliko i lijepih i ružnih riječi.

  Vita jela, zelen bor, čekam brzi odgovor!
  politika_srbija - 84977 - 12.05.2013 : Aleksandar Randjelovic - best (5)

  Srbi u Bosni još jedan odgovor


  Ako se Srbi pravoslavci budu odricali pripadnosti geografskog etniciteta Bosna na taj način olakšavaju pa čak i pomažu muslimanima da se oni pojave kao jedini "vlasnici" tog geografskog prostora i da ga svojataju kao samo njihovo.

  Bosna nije država po Dejtonu naziv te države je Bosna i Hercegovina sa dva entiteta i to Republika Srpska i Federacija BiH. Za razliku od Srba pravoslavaca i nemuslimana uopšte sa geografskog prostora Bosne Srbi pravoslavci i drugi nemuslimani sa geografskog prostora Hercegovina ne odriču se svog geografskog etniciteta "Hercegovac".

  Pored toga treba malo pogledati toponime (imena reka, planina, naselja... ) pa će se videti da su to srbski toponimi. I još jednom mislim da Srbi pravoslavci i drugi nemuslimani ne treba da se odriči geografskog etniciteta i na taj način pokažu da su starosedeoci na tom kao i svim ostalim nasim prostorima.

  Napomena: Turci su, nakon što su osvojili naše prostore na geografskom prostoru Bosne, hrišćanski narod koji je tu živeo su nazivali Bošnjaci.
  raspad_bosne - 87767 - 23.12.2013 : Mali Muharem Sarajevo - best (4)

  RE : Kome je Jugoslavija bila naklonjena ?


  Što se novog rata tiče, Dodik ga stalno izaziva. Naši jadovi ne progovaraju ni riječ, nego samo kradu, li kradu... Nismo ih zato izabrali, već da se bore sa Dodikom i sličnim njemu. Ko god traži raspad BiH i želi da sabije dvomilionski bošnjački narod u evropsku Palestinu - traži novi rat. On je svoje namjere iznio, sad se čeka na konkretne poteze. Zašto oklijeva - to oni tamo u RS-u znaju.

  Da smo mi isti narod ne bi srpska vojska tretirala naš narod kao neprijateljski u ratu. Mi imamo isti korijen, zajednički slovenski, isti jezik, ali na tome se sve i završava. Bošnjacima nije u interesu da budu dio Srbije, ili da budu u zajednici sa Srbijom, jer imamo istorijsko iskustvo i nemamo povjerenje u Srbe pravoslavce ni u kakvoj varijanti. Mislim da je to obostrano i da treba prestati sa pričom da smo isti narod, jer to ne odgovara realnosti. Mi tu priču doživljavamo kao majorijaziciju našeg naroda.

  Kraljevina Jugoslavije nije imala milosti prema muslimanima i BiH, pa nam je prvo zemlja oteta agraranom reformom 1921, pa je BiH podijeljena na 1929 na banovine koje ne prate našu državnu granicu (čitaj: uzeta nam je državnost), i konačno sporazumom Cvetković-Maček 1939. podijeljena na srpski i hrvatski dio.

  Složiću se da smo pod Titom doživjeli procvat, ali su Srbi najviše vodećih pozicija u društvu i državi, i jako su im smetali i naši malobrojni Pozderci, Dizdarevići, Džema Bijedić, a nisu kao Alija bili islamski ekstremisti. Na kraju se vidjelo ko je držao vojsku i policiju, i koliko smo glavama platili.

  Složiću se da je Titova Jugoslavija od Vardara pa do Triglava bila po mjeri Bošnjaka muslimana, i ne samo nas, ali ne i Miloševićeva Srbija 90-tih koja nam je prodavana pod krnju Jugoslaviju.

  Viđenja i doživljaj Jugoslavije nam se razlikuju. Nikad moja noga nije kročila u Srbiju, a vi ste tamo studirali, ženili se, udavali, , radili...

  Od Titove Jugoslavije smo svi imali korist, ali mi Bošnjaci muslimani ponajmanje. Hrvati su dobili zlatni rudnik - Jadran, spas od odmazde za zločine, Slovenci i Makedonci državu koju nikada ne bi imali, Srbija vojnu i političku prevlast i aboliciju od kolaboracije sa Nijemcima. Srbi su i u Zagrebu vodili glavnu riječ, a nekamoli u Sarajevu.

  Čak ste i vi Srbi iz BiH dobili RS koju nikada ne biste imali da nije bilo jugoslovenskog oružja koje smo vam i mi platili i kupili.
  Ne znam na šta se žalite...
  treca_juga - 78692 - 02.11.2012 : Draženka Varaždin - best (4)

  Jugosfera


  Zaista želim čestitati uglednom engleskom novinaru, gospodinu Timu Džudi, na inovativnoj ideji za Jugosferu kao novi naslov našeg zajedničkog područja. Fascinirana sam posebice time da je smislio ovaj termin za nas Jugoslavene koji sami, zbog ratnih i drugih strahota, nismo bili u stanju da se saberemo i shvatimo da smo neraskidivo vezani prije svega kulturno, jezički, ekonomski a zatim i ljudski i obiteljski. Sličnosti naših naroda daleko nadilaze razlike! To izravno dokazuje da je svaki rat bio nepotreban i zato smatram da trebamo kao građani i građanke pomoći formiranje fleksibilne Jugosfere kao demokratske zajednice suverenih naroda i država unutar Europske Unije što bi nam omogućilo da se osjećamo daleko sretnije nego je sada slučaj.
  arkan - 9660 - 13.05.2006 : Srbin Forever Svijet - best (3)

  Arkanovci i Ključ


  Igrom slučaja bio sam na ratištu kod Ključa kad je i sam Arkan bio tamo sa svojom ekipom.

  U to vrijeme je u Sarajevu bilo potpisano "primirje" pa su sa Sarajevskog ratišta poslali par autobusa u ispomoć na Banjalučko ratište.

  Po dolasku i prolasku kroz Banjaluku nešto me je veoma začudilo! U gradu se uopšte nije naslućivalo da je muslimansko-hrvatska bratija na nekih 40 km od grada!!! Narod je šetao a sve je radilo. To sam vidio kad smo stali da se umijemo i osviježimo. Lično sam bio tad u pratnji pukovnika Josipovića a moj prijatelj je vozio. Sa nama je jos bio nacelnik bezbjednosti...

  Na Manjaču kad smo stigli, moju jedinicu su smjestili na potez prema Ključu a sa nama je još bila i Specijalna jedinica MUP-a RS na čelu sa Lunom (da nespomenem ime ovog Vogošćanskog heroja i predratnog specijalca kod Vikića), i jedan dio jedinice Arkanovih Tigrova...

  Može pričati ko šta hoće, ali ti momci koje sam ja vidio, govorim za Tigrove, su bili toliko "jaki i dobro spremljeni" da bih sa njima išao gdje kod je tad trebalo. Uz to sve je i Luna sa svojim momcima bio zastrasujući "metak" za Turke. Žive smo ih hvatali ali i oni su nas nažalost...

  U jednoj akciji su uhvatili jednog našeg momka, zvao se mislim Dragan Šorak i bio je Srbijanac dobrovoljac koji je čitav rat proveo u Vogošći. Šta su mu sve radili.. nije ni za priču a ni za priču ni za pisati!!!

  Za informaciju svima da samo kažem da smo bili nadomak Ključa tj. ulaska u grad ali tad je opet potpisano Famozno "primirje".

  Sa turske strane, nasuprot nama se borila njihova "slavna" 505 Buzimska brigada potpomognuta sa nekoliko vodova mudžahedina iz odreda "El Mudjahedin".

  Uopste nisu toliko hrabri kao što se pričalo i sad piše o njima! Oni su velike kukavice koji kolju i pale što stignu, a u borbi su neprimjetni.

  Zarobili smo ih dosta i svaki od njih je molio i plakao za život otkrivajući položaje na kojima su bili i šifre za vezu..

  Arkan je tad sa svojim momcima pokazao šta znači srpstvo i junastvo.

  Isto ovo mogu reći i za Lunu i članove Specijalne MUP-a RS. Svaka im čast!

  Bili smo tu 15-tak dana a onda smo se vratili u Vogošću.

  Svako dobro i Bog vas pozivio...
  australija - 69177 - 07.05.2012 : Dejan V. Doboj - best (2)

  PITANJE


  Imam 28 godina i zavrsenu srednju medicinsku škola ( farmaceutski tehničar ), završena Visoku medicinsku škola ( viši sanitarni tehničar ) i završen Fakultet zdravstvenih nauka ( diplomirani sanitarni inženjer )

  Od kurseva, samo engleski ( starter, elementary, pro-inter. i intermediate nivo )

  Pitam čisto iz radoznalosti kakve su šanse za dobijanje vize za Australiju i posla u struci sa gore navedenim diplomama.

  S' poštovanjem

  Što se tiče godina i diploma - zadovoljavaš. Da li je za tu tvoju profesiju potrebno doškolovanje, tj. da li priznaju tvoju diplomu, nisam siguran, ali mislim da je odgovor "ne". Međutim, nemaš radno iskustvo i znanje engleskog jezika - što je najvažnije.
  softver - 68234 - 03.04.2012 : Aleksandar Rajacic Sabac - best (2)

  Problem antivirus


  Kada hoću da instaliram antivirus on počne da se instalira a potom stane i više ne može da nastavi. I sa Facebook imam problem: tastatura radi normalono sve dok ne otvorim stranu Facebook neće da radi kao da je u kvaru?

  Mislim da ti je vrijeme da ponovo instaliraš Windows.
  prepiska - 78238 - 18.10.2012 : Stari Blizo Blizo - best (2)

  Susret Srba Sarajevsko-romanijske regije


  Poštovani Krajuišnik-Kičiner,

  Koliko sam se samo obradovao da ću nakon dvadesetak godina vidjeti mnogo mojih drugova i poznanika koji žive u Kičineru i Torontu, još više sam se razočarao u snimak koji nam je ponuđen.

  Znam da snimatelj nije profesionalno lice, ali ako je već htjeo da nam predoči naše zemljake u dalekoj zemlji Kanadi, onda je trebao da malo uspori snimanje, kako bi mogli bar nekog prepoznati. Ovako je ispalo kao da je sa kamerom trčao pored gostiju koji su sjedili za svojim stolovima.

  Iskreno rečeno, nisam prepoznao nikoga od onolikog broja prisutnih. Ipak vjerujem da će drugi uspjeti pronaći nekog od svog roda ili poznato lice.

  Hvala ti i za ovo što si nam ponudio.
  Pozdrav svima, Stari.
  bors - 92507 - 03.03.2015 : Mladen Jović Banja Luka - best (7)

  Borački dodatak


  E moji borci! Koliko vi para tražite, to ne bi mogla isplatiti ni Njemačka a kamo li RS. Pa jesmo li išli u rat zbog para ili da branimo svoje i slobodu? A sad hoćete da vam se plati svaki dan u ratu i to tako da možete živjeti od toga?

  Niko nema toliko para, samo za vas a zinuli ste opasno puno, izgubili svaku mjeru i pomamili se na pare opasno! Kad smo časno branili otadžbinu, ne brukajmo se sada kao da smo smo bili goli plaćenici, i to za sitnu lovu.

  Pozdrav svim čestitim i časnim borcima.
  bosna_buducnost - 93041 - 19.05.2015 : Roko Fribourg - best (7)

  O situaciji u Regionu


  Pozdrav svim čitateljima ovog portala. Problem koji imamo u regionu je rezultat pravoslavnog i katoličkog "terorizma" koji se pojavio 90-tih godina. Mi muslimani smo jedini bili protiv tog "terorizma" i borili se za svoja ljudska prava, za čovjeka. Danas smo stavljeni u to isto, što svakako nije tačno, jer danas imamo te "teroriste" koji čine produženi "teror" nad nedužnim narodom.

  Takođe mislim da FAŠIZAM nije pobjeđen već samo je upakovan kroz druge oblike. 9. MAJ je skup najvećih FAŠISTA I TERORISTA današnjice.

  Dalje, ne sviđa mi se što neki loši pisci nazivaju "Takozvanim AR BIH" jedinu časnu Armiju ovog svijeta, koja se borila protiv TERORISTA zato nejma ni HVALA LIJEPA.

  Zašto nas nazivate TURCIMA?

  Volite sve što je netačno i nakaradno, jednostavno rečeno narod ste bez tačne istorije, imate samo bajke od istorije.

  Hvala vam pravoslavci i katolici, među vama ljubavi ima. HVALA.
  poturice - 24777 - 14.08.2010 : Hamze.505 Sultan - best (6)

  Zašto nema muslimana u Srbiji?


  Kao prvo, Bošnjaci su slavenskog porijekla, isto kao što su i plemena Srba i Hrvata. A biti slaven ne znači biti samo Srbin.

  Kao drugo, u BiH nisu živjeli Srbi, nego Bošnjaci tri različite vjere.

  Kao treće, vi pokušavate reći kad su Turci došli u BiH da su tamo svi tad bili Srbi?? I tih pola Srba u BiH se poturčilo! To nema nikakve logike, jer Turci su nad Srbijom vladali 100 godina duže nego nad BiH, pa kako onda tamo danas nije pola stanovništva poturčeno? Zar su to Turci poturčavali Srbe samo u Bosni i nigdje drugo? Nema logike! Kada se ovako provaljivate bar malo razmislite.

  RE: Zašto nema muslimana u Srbiji?

  Hamza,

  morao sam da izbrišem sve one uvrede koje si napisao, je ti mene nazva i "budalom" i svakakvim drugim pogrdnim riječima. Ne želim da te na ovom mjestu vrijeđam, ali moram da ti reći da si najneobrazovanija osoba koja se ikada oglasila na ovom forumu. Zbog toga znam da te je nemoguće "prevaspitati" jer to nije pošlo za rukom ni tvome učitelju, a Bogami i svim pametnim koji su radili na tvom obrazovanju. Ipak, pokušaću da ti objasnim nekoliko stvari, mada i nisam siguran da ćeš ih i shvatiti...

  Tvoje pitanje: "Zašto nema muslimana u Srbiji? "

  Kao prvo, nije tačno da nema muslimana u Srbiji. Ima ih u Raškoj i na Kosovu. Nastali su poturčavanjem srpskog stanovništva. Doduše, bilo ih je i širom čitave Srbije, ali su protjerani nakon oslobađanja Srbije od Turaka. Dobar dio muslimana je iz Srbije otišao za Tursku, ali se još više njih naselio na bosansku obalu Drine. Zbog toga smo mi Srbi iz BiH sve do 1992. godine imali veliku koncentraciju muslimana u Podrinju: Bijeljini, Janji, Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, Višegradu, Foči... Srbija se tako riješila poturica, a mi smo ih dobili na teret. Evo šta o tome piše u Vikipediji:

  Prema podacima turskog putopisca Evlije Čelebije, u vreme kada je on boravio u Beogradu 1660. godine, grad je imao oko 98. 000 stanovnika, od kojih su 77. 000. bili muslimani. U Beogradu je tada bilo čak 273 islamske bogomolje, džamija i mesdžida. Najvećom i najlepšom smatrana je Batal džamija, na mestu današnje Savezne skupštine, koju su putopisci upoređivali sa Aja Sofijom.

  Iseljenje muhadžira iz Srbije podrazumeva kontinuirano iseljavanje muslimana iz Srbije tokom više sukcesivnih etapa. Najmasovnija iseljenja su se odigrala u periodu Prvog srpskog ustanka 1804. godine, sticanja nezavisnosti Kneževine Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine i tokom Prvog balkanskog rata 1912.

  U više navrata, veliki broj muslimana, uglavnom Bošnjaka, Turaka i Albanaca je prisilno iseljen iz zemlje. Nakon povlačenja Osmanlija sa teritorija pod srpskom kontrolom, dolazi do uništavanja islamskih verskih zdanja a prisilna iseljenja muslimanskog stanovništva neretko poprimaju razmere verskih progona.


  Protjerivanje poturica iz Srbije je značajno smanjio procenat Srba u Bosni. Uprkos intrnzivnom poturčavanju Srba, prema zvaničnim procjenama Otomanske imperije procenat Srba u Bosni i Hercegovini je sredinom devetnestog vijeka prelazio 50 procenata i nije se značajno smanjivao sve do Drugog svjetskog rata.

  Protjerivanje muslimana iz Srbije, opjevano je i u srpskim narodnim pjesmama. Jedna pjesma kaže:

  Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala
  Nije mala, nije mala triput ratovala
  Dvanaeste, dvanaeste Turke istjerala
  Trinaeste, trinaeste pred Bugare stala
  Četrnaeste, četrnaest Švabo udario
  Osamneste, osamneste Srbin pobedio...


  Ovu pjesmu zna svaki Srbin, ali mnogi id njih ne znaju šta znači stih "dvanaeste Turke istjerala". Naime, te godine se desio zadnji veliki progon Turaka iz Srbije, tačnije njenih južnih krajeva.

  Da napomenem i to da je protjerivanje okupatorskog naroda iz neke zemlje vrlo je česta pojava. Pa zar nije i Tito 1945. zbog zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom protjerao sve Nijemce iz Vovodine? Nakon raspada Turskog carstva, druge nacije su se prema Muhamedovim podanicima odnosile daleko okrutnije od Srba. Primjera radi, Grci i Bugari su u potpunosti očistili njihove zemlje od pripadnika islamske vjeroispovjesti.

  Tvoje pitanje: "Koliko su Srbija i Bosna bile pod Turcima? "

  Južna Srbija (današnja Makedonija) je pod Turke pala 1371. godine, nakon bitke na Marici. Nakon Kosovske bitke, 1389. godine, Srbiju nije više imao ko da brani ali je ona ostala slobodna sve do 1459. godine, kada pod Tursku vlast pada i glavni grad - Smederevo.

  Nakon Jedrenskog mira 1828. godine izdata su dva naročita sultanova pisma - hatišerifi 1830. i 1833. godine, kojima su se potvrđivala samoupravna prava kneževine Srbije. Srbija tako postaje samostalna kneževina, ali je i dalje plaćala turskoj Porti godišnji danak koji je ukinut tek 1878. godine.

  Bosna je pod Turke pala 1463. godine a Hercegovina 1482. godine. Za vrijeme turske okupacije, stanovništvo sa područja današnje Bosne se borilo odlaskom u hajduke, a bilo je i dosta ustanaka. Ipak, najčuveniji je onaj koji je predvodio kapetan Husein Gradaščević (Zmaj od Bosne). On je Turke pobjedio u nekoliko bitaka ali je poražen u bici kod Sarajeva 1832. godine. Kao što je poznato, vladavina Turaka u Bosni je trajala sve do 1878. godine.

  Kao što vidiš, Srbija je bila pod Turcima od 1459. do 1833. godine, a Bosna od 1463. do 1878. godine. Zbog toga te pitam otkuda ti ta informacija da je Srbija pod Turcima bila sto godina duže?

  Moj odgovor: "Da li su muslimani narod? "

  Riječ "Bošnjaci" označava muslimansko življe. Naziv "Bosanci" označava naciju, čija država je zauzimala područje u dolini rijeke Bosne.

  Da ti ovo objasnim i na jednom primjeru! U jednu naciju ulaze svi narodi koji žive na teritoriji neke države. Na primjer, srpska nacija se danas zove "Srbijanci" i nju sačinjavaju svi današnji stanovnici Republike Srbije: Srbi iz Srbije, muslimani iz Raške, Mađari iz Vojvodine, itd... Bosnu nikada nisu sačinjavali "Bošnjaci tri različite vjere". Bosanska država je postojala samo u Srednjem vijeku u dolini rijeke Bosne, i možda možeš reći da su nju sačinjavali "Bosanci tri različite vjere, ali pri tome treba da znaš da Romanija, Zvornik i Srebrenica nisu bili u sastavu srednjovjekovne Bosne.... "

  Pojam "Bošnjak" je novokomponovani termin koji treba da zamjeni od svih intelektualaca ismijanu vlastitu imenicu "Musliman". Svrha ove zavjere je da Srbi islamske vjeroispovjesti postanu jedan izmišljeni narod, ili, kako Meša Selimović napisa, muslimani su etnička grupa koja je "ko rukavac što ga je bujica odvojila od majke pa nema više ni toka, ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. " Ovo je isto kao da neko pokušava da lokvu punu žabokrečine proglasi jezerom!

  Moj komentar: "Besjeda o jeziku"

  Osnovna odlika nekog naroda je jezik. Srbi i Hrvati dijele jedan te isti jezik, prije svega jer su vrlo blizak narod po porijeklu. Postoje tri dijalekta ovoga jezika: štokavski, kajkavski i ikavski. Oko 66% Hrvata govori kajkavski i ikavskim dijalektom. Svi Srbi govore štokavskim dijalektom, koji se dalje razvodnjava na dvije varijante: ekavski i ijekavski.

  Oko 33% Hrvata govore štokavskim dijalektom, preciznije ijekavskim narečjem. Apsurdno je da je ova varijanta ujedno i hrvatski službeni jezik. Konačno, i Srbi i Hrvati koriste jedno te isto pismo, koje ima ćiriličnu i latiničnu verziju, a koje je napravio jedan te isti čovjek - Vuk Stefanović Karadžić.

  Dobar dio današnjeg hrvatskog stanovništva potiče od Slovenaca. To se vidi iz činjenice da su kajkavski i slovenački jezik veoma slični, moglo bi se reći i gotovo identični.

  Eto, kao što vidiš, Srbi i Hrvati imaju mnogo zajedničkih stvari, a razdvaja ih samo političko ubjeđenje i religija.

  Kao što vidiš, vi muslimani ste narod bez korjena: nemate svoju istoriju, jezik, pismo, kulturu... Izgleda da ste vi jedini "narod" koji nema svoje porijeklo - vjerovatno ste pali sa Marsa.

  Eto toliko za sada. Ovom prilikom sam ti objasnio tri stvari, pa ako si išta od ovoga upamtio - već si malo pametniji! Uprkos tome, zamolio bih te da se ovdje više ne javljaš! Pametniji si kada ćutiš.

  Pozdrav sa gore Romanije!
  forum - 86477 - 22.08.2013 : Ljubomir Petkov Beograd - best (6)

  O ovom portalu


  Ovo je vrlo dobar portal, ali mislim da se ponekad preteruje u opisima bitaka i veličanja srpskih boraca.
  ogovaranja - 89519 - 29.03.2014 : Saša Slavković - best (5)

  Cicko Bjelica


  Neka je Bjelica osuđen, on je Bog i Sokolac nikad niti je imao niti će imati boljeg i sposobnijeg načelnika!
  dobrinja - 92837 - 20.04.2015 : Fejsal Dzipa Bec - best (4)

  Uvaženoj gospođi Hajvaz


  Uvažena gospođo Hajvaz,

  Ja sam siguran u svoju nedužnost i u sebe. Ja sam ispravan i meni nema šta biti oprošteno. Za Boga znam i jedino se njegove kazne bojim. Što se tiče vašeg pamćenja ne mogu suditi. Interesuje me i zbog čega krijete svoj identitet? Vidim da ste loše informisani i da nemate pojma o kome pisete ovaj tekst, ja imam kćerku rođenu 14. 07. 1988. godine.

  A što se tiče tih osjećaja, drago mi je da ih nemam i ako je moj otac bio zarobljen i odvededen na Kulu. Što se tiče osobe "preko bare" niti jedna riječ nije istina. To je propaganda uvijek ugroženih Srba. Za razliku od vas, ja sam svoj identitet objavio vrlo obširno, jer nemam straha i ne krijem se, tu sam u Beču.

  A što se tiče moćnih krugova, istina imam je ali je ne koristim, nema potrebe i niko me ne pokriva ničim. Što se tiče novca i tog nekakvog srpskog zlata koga vi spominjete, interesantno, za vašu informaciju ja sam Sarajevo napustio 13. 01. 1997. godine autobusom za Zagreb u 22 sata sa 50 maraka u džepu. Zamolio bih vas da budete precizni o kakvoj se to regrutacij radi i čega?

  Što se tiče Mosada, ne budite smješni, znam toliko o toj službi da ne može stati u 10 knjiga, to bi vama trebalo biti jasno, pa ja živim u Beču, srećem ih 300 puta dnevno. Ja i moje društvo nismo otpad, mi smo časno branili našu zemlju. Ja ne znam koji su to ljudi koje bih trebao "čikati" i ne znam ko bih me mogao i za šta tužiti. Pokušali su pojedinci, ali je još veća istina da sam ja slobodan građanin najstarijeg kontinenta bez mrlje na sebi.

  Da rezimiramo, moje prezime potiče iz Počitelja, i na to sam ponosan. Pradjeda Ali Ruždija, dedo Adil, babo Mehmed Bajazit, Zijo Džipa i ja Fejsal Džipa smo rođeni u Sarajevu.
  P. S. Mosad sam prevazišao prije 25-30 godina
  Fejsal Džipa
  zuc - 20531 - 07.02.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

  Ratno sjećanje - Slaviša Ćorović


  Mnogi od vas će da se upitaju ko je Slavisa Ćorović! Ja ću pokušati da vam objasnim.

  Slavića Ćorović zbog svoje skromnosti više poznat u svijetu nego nego u našoj zemlji. Kao vrhunski sportista tadašnje Jugoslavije sa osvojenom srebrenom medaljom na karate prvenstvu svijeta u teškoj kategoriji. Mislim da je to bilo 1990. godine, i da je te iste godine osvojio zlatnu medalju na Svjetskom kupu u Los Angeles-u pobjedivši svjetkog prvaka. Kao vrhunski sportista radio na obezbjeđenju važnih ličnosti.

  Bio trener i takmičar "KK Bosna". Dobio je i odličnu ponudu od "KK Partizan" i odlazi u Beograda da tamo živi. Njegova karijera je bila u stalnom usponu, ali kada je trbalo da se vine u svjetske visine u Bosni počinje rat. Sa tim ratom počinje i njegovo propadanje.

  Njegov nesreća je bila što je bio Srbin!

  Svi se pitate šta to ja pričam i o čemu pišem. Slaviša u Beogradu saznaje da je Juka Prazina zarobio njegovog psihički bolesnog brata na ulici, dok je na kiosku kupovao cigarete. Telefonske veze su još uvjek funkcionisale i on poznavajući se sa Draganom Vikićem lično naziva i moli da se njegov brat pusti iz zatvora. Vikić mu odgovara da nema problema, da on dođe u Sarajevo kod njega i on će sve završiti. Slaviša dolazi u Sarajevo kod Vikića u kancelariju. Ovaj uzima telefon naziva Juku i kaže da mu šalje Slavišu i da on to završi. Kada je Slaviša došao kod Juke zatvorili su i njega sa bratom. Iz ćelije su ga izvlačili u neki hodnik, tukli dok se ne bi onesvjesti i onesvješćenog vraćali nazad. Kada bi došao sebi to bi ponovili. Njegove muke su trajale dvadesetak dana.

  Razmjenjen je u Vogošću, i za vrijeme provedeno u zatvoru izgubio je preko dvadeset kilograma. Tešini vukovi su ga primili u svoju jedinicu. Pomogli mu da se psihički oporavi i on je nastavio sa njima da ratuje. Najčešće njegove riječi su bile "ubitću Vikića". Zbog svojih sposobnosti odlazi u Vojnu policiju Vogošćanske brigade. Dobija poziv u reprezentaciju Republike Srpske za prijateljski meč sa Jugoslavijom. Bez trninga sve svoje mečeve dobija sa lakoćom i posle tog meča predsjednik Karadžić ga demobiliše i šalje u Beograd u njegov klub "Partizan".

  Kada su započeli napadi na Srpsko Sarajevo 1995. godine, dolazi dobrovoljno da pomogane svom narodu u odlučujućoj bici.

  Nadam se da vam je sad jasno koliki je heroj bio Slaviša Ćorović. Kažu mi da sada živi u Prijedoru, gdje radi kao trener.

  Ovm prilikom mu šaljem jedno veliko hvala za sve ono što je učinio za srpski narod. Njegovo ime zaslužuje da bude zapisano uz naše heroje, jer to Slaviša Ćorović doista jeste!
  simo_jelaca - 19643 - 04.12.2008 : Dr. Simo Jelača Kanada - best (4)

  Podunavlje, prva srpska postojbina


  Miloš Milojević piše da su Srbi od iskoni živeli na svojim sadašnjim zemljama, od Italije ili Sredozemnog mora do Grčke i od Jadranskog do Crnog mora, tu su imali svoje sveštenstvo i uređenu crkvenu upravu u licu svojih arhiepiskopa sa sedistem, izmedju prvog i cetvrtog veka n. e. u Sirmijumu, drugoj rimskoj prestonici, današnjoj Sremskoj Mitrovici. U četvrtom veku, pod navalom Huna, povukli su se u Zvečan, na Kosovo, gde su takođe stvorili Kosovsku Mitrovicu. Po Milojevićevim nalazima srpska crkva starija je od rimske i grčke.

  Zna se da su Srbi u prastara vremena bili monoteisti (verovali su u jednoga boga), dok je mnogoboštvo nastalo kasnije u Grčkoj. Prema Veselinu Čajkanoviću srpska religija pretežno je indo-evropska i u njoj ima najviše elemenata iz indo-evropskih vremena. Kazimir Šulc navodi pismo apostola Pavla, prema kome je on (apostol Pavle) propovedao "Hristovo Jevanđelje", Hristovu veru kod Srba, od Jerusalema do Italije.

  Draško Šćekić u svojoj knjizi "Sorabi - istina o srpstvu od iskone" iznosi da su Srbi na našim današnjim prostorima živeli više od 7500 godina. On takodje tvrdi da su Srbi zvanično počeli da broje godine od 5508 godine pre Hrista, prema čemu se navodi da je despot Stefan Djuradj Brankovic poginuo 6935 godine i da je knez Lazar poginuo na Kosovu 6893 godine. Prema tome, autor ovoga teksta pise ovo godine 7511-e u Kanadi. Scekic takodje navodi da su Mesopotamci poceli brojati godine 3200 a Egipcani 3000 godina pre Hrista, Rimljani od 743 (godina stvaranja Rima) godine pre n. e, Grci od 776 godine pre nove ere, od prvih olimpijskih igara, prema tome Srbi su poceli meriti vreme davno pre svih. Prema tom srpskom kalendaru Car Dusan je proklamovao svoj Zakonik na praznik Vaznesenja, 21 Maja 6857 godine. Dusanov Zakonik ima gotovo svetovni karakter, bazira na hiljadugodisnjim tradicijama srpskog naroda, koje se nalaze u Vedama, a one nose pecat neprolazne mudrosti izvan vremena i prostora. Svi danasnji slovenski narodi bili su ujedinjeni pod imenom Srbi, govorili su zajedničkim jezikom, iz koga se kasnije razvilo 12 razlicitih govora. Šćekić takođe prikazuje, kad je reč o prakolevci srpstva, Indiji, da je tamo nastala prva Srbija, pod imenom Sarbarska. Odatle su oko 4500 godina pre Hrista započele prve seobe i to u tri pravca: prva u pravcu rajske zemlje Mesopotamije, druga ka srednjoj Aziji, a treća ka severnoj Aziji, današnjoj Rusiji, gde je stvorena plemenska država nazvana Sirbidija, Sirbirija ili Sirbija - Sibir. Ovo je u saglasnosti i sa drugim autorima koji će dalje biti prikazani.

  U vreme kralja Milutina (1282-1321) na srpskom dvoru jelo se zlatnim viljuskama i kasikama, a u Evropi je viljuska prvi put uvedena u XVI veku, u vreme Henrika III i to je doživljeno kao izuzetan događaj.

  U traganjima za srpskim korenima Ognjen Radulović navodi da je Balkansko poluostrvo bio prvi naseljeni region iz koga su kasnije naseljavani ostali delovi Evrope. Srbi se ovde nisu doselili, već su tu živeli od svoga početka i odatle su se raseljavali. Podunavlje je kolevka evropske, pa i svetske civilizacije. Prema tome, sadašnji stanovnici Balkana su potomci plemena Rašana, koji su tu živeli od najstarijih vremena. Istoriju Tribala, trinaest vekova pre Hrista, Herodot smesta u Pomoravlje, kako kaže zapadno od reke Istkar, gde iz ilirske zemlje reka Angro teče na sever i uliva se u Astkar. To prema sadašnjem stanju odgovara slivu zapadne i velike Morave i Dunava. U knjizi "Civilizacija Germana i Vikinga" izdata 1976 u Švajcarskoj, Patrik Lut (Patrick Louth) piše da su 2000 godina pre Hrista u Skandinavske prostore dosli narodi iz Podunavskih ravnica. Za mnoge istraživače ostali su "misteriozan" narod. Drugi Švajcarac Judžin Pitar (Eugene Pittard) kaže da su ti "misteriozni" narodi naselili i obale Norveške i Škotske, a smatrali su ih pripadnicima dinarske rase, bili su visokog stasa i lepi. Po Pitaru kretali su se od Venecije, preko Centralne Evrope i Nemačke, do Švedske i Norveške, a druga grana prešla je moreuz Kale i nastanila britanska ostrva. Sve su to bili naši pretci, Srbi.

  Obelisk iz Ksantosa je natpis uklesan u kamenu, koji pretstavlja zbirku zakona starih Srba. Ovaj zakonik stariji je nekoliko vekova od Mojsijevog. Prema Ptolomejevoj "Azijskoj i Evropskoj Sarmatiji i delu Indije" u Grckoj na ostrvu Halkidici jedno mesto, na kome je Kserks preveo 1, 700. 000 vojnika u V veku pre Hrista, jos uvek se zove Prevlaka. Senzaciju u svetu izazvao je ruski istoricar Jurij Miroljubov 1954 godine kada je poceo da objavljuje prevode "Velesove knjige", koja pretstavlja hristove dascice na kojima je urezana slovenska hronika od 650 godina pre Hristovog rodjenja. Svetislav Bilbija prvi je desifrovao etrursko pismo, primetivsi da etrurska slova potsecaju na slova Vukove cirilice. Kada ih je poceo da cita s'desna u levo uspeo je da sklapa reci koje su imale isti koren kao mnoge reci u savremenom srpskom jeziku. Tako je nadjen kljuz za etrursku bravu. Bilbija je zatim nasao da se cirilica razvila iz klinastog pisma Nizana, naroda u literaturi zabelezeni kao Hiti iz Male Azije, koji su 2000 godina pre Hrista u oblasti Likiji podigli grad Srb. Uporedivsi zapise sa obeliska iz Ksantosa sa znacima Vukove cirilice Bilbija je procitao sve spomenike etrurskog naroda i time utvrdio da svi ti narodi poticu iz Podunavlja, sa podrucja na kome danas zive Srbi. A zna se da su Etrurci pre Latina ziveli u danasnjoj Italiji i sebe su nazivali Rasanima. Opste je prihvaceno tumacenje naucnika da rec Ras oznacava soj, rasu, pripadnost plemenu koje govori istim jezikom. A mi danas znamo da su Rasani bili zitelji Nemanjine drzave i jos postoje rusevine grada Ras. Prema tome govoriti o Etrurcima, znaci govoriti o Rasanima koji su ziveli na podrucju vencanske kulture, severozapadno od Prokuplja. Komentarisuci istrazivanja profesora Deretica, Ognjen Radulovic navodi da su Rimljani prelaskom Jadranskog mora, krenuli u osvajacke pohode i naisli na Ilire, a kasnije i na Tracane, narode koji su naseljavali te oblasti. Iliri su zapravo bili Veneti ili Vendi - srpski narod, a Rimljani su im dali ime Iliri prema tadasnjem vladaru koji se zvao Ilija, u podrucju danasnje Hercegovinei dela Crne Gore. I na ostrvu Rabu postojao je grad Sarba. Za Tracane se navodi da su bili vrlo žilav narod, a po brojnosti odmah iza Indusa.

  Prema istraživanjima dr Milorada Stojića, Tribali su naseljavali oblasti celog srpskog Podunavlja, kompletno Pomoravlje, donju Posavinu, deo Kolubare, istočnu Srbiju, severozapadnu Bugarsku i na jug do Skoplja. Kontinuitet Tribala na ovim područjima traje od trinaestog veka pre nove ere pa do drugog veka posle Hrista. Imali su uređenu državno-pravnu teritoriju, što svedoči njihov grb, koji se pojavljuje posle propasti srednjovekovne srpske države. Srpska država Nemanjića imala je svoj grb: na crvenom štitu dvoglavi beli orao, a grb Tribalije se javlja od sedamnaestog do osamnaestog veka kao grb Šumadije. U novije vreme brojni istraživači smatraju da su Iliri i Sarmati, odnosno Sloveni jedinstven etnos. Herodot je tvrdio da su Veneti i Iliri isti narod, a Ptolomej da Veneti čine deo Sarmatije. Milan Budimir opisuje pojave Veneta na obalama Atlantika, Baltika, u Alpima, u dolini reke Po, na Balkanu ( Dalmacija, Tesalija, usce Dunava) i u severnoj Anadoliji. Naš književnik Miloš Crnjanski naveo je na desetine geografskim pojmova u Britaniji koji odgovaraju nazivima na tlu naše zemlje. Anonimni autor iz sedmog veka pisao je da su postojale tri Srbije: jedna do Grčke, druga u Dačiji, a treća u Sarmatiji. Celokupnu ovu oblast osvojili su Rimljani, pod svojim imenom Ilirik. Upravni centar bio im je u Sirmijumu, gde vladavina "ilirskih i dačkih careva" traje od 248 do 392 godine nove ere.
  mico_vlahovic - 19699 - 09.12.2008 : Marija Maksić Novi Sad - best (4)

  Ime ulice


  Jutros kad sam pročitala Vašu želju i volju da se pomogne selu u vezi promene naziva ulice suze su mi krenule. Davno me neko nije tako oduševio svojom ljudskošću.

  Bio je pokušaj, mislim '95, da Železnička ulica promeni naziv. Tada je išla peticija od kuće do kuće koja, kako su nam tada rekli, nije prošla jer većina stanovništva nije htela da se ulica zove po nekom tamo ubici - strašno! Kad pišem stanovništvo to se odnosi na socijaliste i ostalu elitu. Mi kao mladež bili smo nemoćni pred takvom vrstom politike jer godine iskustva i lopovluka su učinili svoje.

  Inače Mići je baš pravo ime Mićo, nije Milan. Nadimak mu je bio Kroki.

  Veliki pozdrav i daj bože da zaživi predlog o promeni ulice. Imate moju punu podršku.

  Marija,

  ma ja tu ne vidim nikakvih problema. Vidiš, ja nisam neki političar, ali ja polazim od sledećeg: Aleksandrovo ime 2, 665 stanovnika, od koga 2, 435 Srba. Srpskog seljaka je lako pridobiti, a najbolje ide na rakiju. Zbog toga, kupiš 200 litara rakije, po 3 evra po litru i kreneš od kuće do kuće. Vjerujem da će bar njih 90% biti za peticiju, kada im uz to lijepo objasniš ko je bio Mića Vlahović, i za šta se borio.

  Iskreno rečeno, srpski borci su u to vrijeme, uglavnom nepravedno imali lošu reputaciju. Evo, na primjer, kada sam ja nakon devet mjeseci rata prvi put kročio na tlo Srbije, dođem u Lazarevo kod moje tetke, a ona me pita: "Kojim si ti autom došao".

  Ja joj objasnim da sam došao autobusom, a ona mi jedva povjerova. Onda mi ispriša za jednog Krajišnika koji, svaki put kada dođe u posjetu svojoj familiji u Lazarevo, dođe sa punim kamionom stvari. U Krajinu se vraćao autobusom, jer bi tu prodao i kamion.

  Znam da nema smisla da o ratnim profiterima pišem na ovoj, Mićinoj stranici, jer Mića nije bio takav. Kao što rekoh, Miću nisam poznavao, ali imam neograničeno povjerenje u Mićine saborce, koji kažu da je Mića bio neustrašiv borac, koji je srljao u vatru ne žaleći dati svoju glavu za svoj narod.

  Ako možeš da mi se javiš na moj email, slavicnetŽhotmail.com, i da mi pošalješ telefon gospodina Slobodana Cucića, kao i par pojedinaca koji bi bili zainteresovani da pomognu u obnavljanju peticije o preimenovanju ulice u kojoj je Mića živio.

  Zbog Miće, i zbog moga obećanja pokojnom Božuru da ću jednoga dana pisati o njemu i njegovim saborcima, kada njih više ne bude među živima, ja sam mnogo sati proveo sa perom u ruci! Ne želim da budem poput onih odvratnih, masnih političare koji su svoje duše prodali đavolu za šaku prljavih, zelenih novčanica.

  Sreća ne dolazi upakovana u skupocjeno auto i luksuzne vile. Prava sreća je u djeci i zadovoljstvu da smo učinili neko humano djelo.
  mico_vlahovic - 19691 - 08.12.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

  Ulica Miće Vlahovića


  Kako bi bilo da stanovnicima Aleksandrova ponudimo neku pomoć u vezi preimenovanja Željezničke ulice u ulicu Miće Vlahovića. Naravno, više u smislu 1000+ evra, što bi bilo dovoljno za administrativne troškove, izrade tabli za označavanje ulice ili tako nešto.

  Mislim da bi bilo fer da to uradimo za našeg Miću. Ovdje se isključivo obraćam za pomoć Vogošćanima koji su ga poznavali i koji rade u inostranstvu. Svi ostali mogu pomoći tako što napišu po koju lijepu priču koja bi stanovnicima Aleksandrova predstavila pravu veličinu ovog, po mnogima najhrabrijeg ratnika sarajevskog ratišta.

  Naravno, kao i uvijek, ja sam spreman da učestvujem sa minimalno 30% od ukupnog iznosa potrebnog da se "pogura" ova akcija. Namjeravam da kontaktiram gospodina Slobodana Cucića, i da vidim vidim šta se u tom smislu može učiniti. Mislim da su se i političke prilike u Srbiji sada promjenile, pa socijalisti više neće praviti probleme. Ne radi se ovdje o Mići Vlahoviću radikalu, nego o uzornom mladiću i prije svega velikom patrioti, nadahnuću za buduće generacije...

  Ulica Željeznička ili ulica Miće Vlahovića, pitanje je sad.

  Molim vas za vaše komentare! Interesuje me koliko vas bi bilo spremno da učini nešto za našeg Miću, da se njegovo ime ne zaboravi.




  Idi na stranu - |listaj dalje|