fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 20732 - 21.02.2009 : Radikal - best (2)

Vasketu Vidovic


Zašto niko ne pise ništa o vojvodi Vasiliju Vasketu Vidoviću. Ja mislim da je taj čovek itekako zaslužio. Ovde se spominje Brne i neki koji nemaju ni jednu pravu akciju. Vaske je oslobodio skoro celu opštinu Ilijaš, ratovao na Žuči, išao na Žepu, Goražde, Vozuću...

Vjerovatno si u pravu. Međutim, mislim da o Vasketu ne treba pisati na ovom mjestu. Kako se on dovodi u direktnu vezu sa Vojom, kome se sada sudi, bilo bi dobro to poglavlje naše istorije odložiti za bolja vremena.
tuzla - 69510 - 18.05.2012 : Tuzlak Tuzla - best (2)

Tuzlanska kolona


Iako sam imao samo 15 godina tog 15. maja 1992. godine, sjećam se kao da je to bilo danas. Postaviću samo nekoliko pitanja, bez ikakvih odgovora:

1. koliko eksplozija može biti od zapaljenog kamiona

2. kako su poslije (16 maja) oko ovih zapaljenih kamiona nalazilo neksplodirane granate tenkova, haubica i dr. teškog naoružanja, a da ne govorimo o neispaljenim mecima iz pješadijskog naoružanja ili u samim izgorenim puškama ako nisu nosili municiju sa sobom

3. Kako su granate sa zapaljenih kamiona letjele nekontrolisano po okolnim ulicama i zgradama

4. Ako ste dogovorili izlaz na jednu stranu, a Vi skrenete na drugu, nedogovorenu, šta treba da radi taj koji vam je dao odobrenje već da vas sankcioniše

5. Ako neko puca po vama hoćete li sjediti skrštenih ruku ili uzvratiti istom mjerom

6. Kako je ranjeni vojnik dao izjavu u Beogradu (2008-09) da su se svi ponašali korektno prema njemu ako su svi bili mučeni i zlostavljani od strane TO i MUP-a BiH. Namjerno sam velikim slovima napisao u Beogradu jer tamo niko ne može srpskog vojnika prisiliti da priča "neistine".

Tuzlak,

meni se sve čini da si ti još uvijek dijete, jer ti je i priča takva. Ako jedan od dvjesta nastradalih vojnika iz Tuzlanske kolone kaže da nije mučen, to ne znači da su muslimani bili korektni prema svima ostalima. Prava je šteta što i onih 180 ubijenih vojnika i oficira JNA ne može da govori, jer bi tek onda saznali pravu istinu.

Vojnik koga ti pominješ nije bio "srpski vojnik" već vojnik JNA. On čak nije bio ni Srbin!

Ni meni, a ni tebi, nisu poznati detalji ugovora o iseljavanju JNA iz Tuzle, pa zbog toga o tome ne možemo ni diskutovati jer nemamo dovoljno informacija za to. Ono što mi je poznato, i što se moglo vidjeti i na televiziji, jeste da su iz Tuzle izlazili i tenkovi, kao i oklopna vozila. Pored toga vojnicima je bilo dozvoljeno nošenje ličnog naoružanja. Pa zar misliš da bi neko pristao da se kreće u koloni bez ličnog naoružanja nakon zločina u Dobrovoljačkoj ulici?

U koloni su se nalazili vojnici iz cijele Jugoslavije, pa većina njih nije ni poznavala grad. Jedan od vozača jednog od tih vozila je greškom skrenuo desno, jer mu nije bila poznata maršruta evakuacije. Ostatak kolone je krenuo za njim, takođe greškom.

Ukoliko vi Tuzlaci baš volite sankcionisanje, predlažem da u vašim školama podjelite učiteljima pištolje, pa ukoliko neki prvačić ne zna neki datum iz istorije, npr. kada je bila Kosovska bitka, dozvolite svojim prosvjetnim radnicima da takvo djete - ubije. Ne znam da li bi to bilo fer, ali bi bilo podjednako pravedno kao i vaš odnos prema vojnicima JNA iz Tuzlanske kolone.

Zločin je zločin, bez obzira šta neko kaže na televiziji. Nemoj lagati sebe, odrasti već jednom i shvati da je JNA imala puno pravo da bude na tim prostorima!
oglasi - 78090 - 12.10.2012 : Sinisa Milici - best (2)

Prodajem auto


Prodajem auto, AUDI 80, jaje. Očuvan, u dobrom stanju, nije registrovan. Hitno prodajem, cijena 1500 KM!
Telefon 065/431-279
bosna_arapi - 30243 - 18.05.2011 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (2)

Napad na Republiku Srpsku


Darko Trifunović, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, upozorava da ovaj tim raspolaže najnovijim informacijama o kampovima mudžahedina na "obodnim dijelovima" Republike Srpske, koji imaju planove da Srpsku napadnu sa nekoliko desetina autobusa punih mudžahedina sa dugim cijevima u cilju zauzimanja saobraćajnica i drugih vitalnih infrastrukturnih objekata, a kao posebna meta je nova zgrada Vlade u Banjaluci.

Trifunović je u intervjuu SRNI naveo da Republika Srpska treba da se okrene sebi i da zaštiti živote svojih građana, jer ni Srpska ni njeni građani nemaju nikakvo povjerenje u institucije BiH u pogledu bezbjednosti i zaštite od terorizma.

"Vlada Republike Srpske u interesu vlastitih građana mora hitno da donese niz mjera, koje podrazumijevaju da traži vraćanje nadležnosti na polju bezbjednosti na nivo Srpske, da formira ministarstvo za vanredne situcije, jer je terorizam jedna od vanrednih situacija, kao i poplave, te da traži veću zaštitu međunarodne granice BiH i unutrašnje entitetske granice Republiek Srpske", istakao je Trifunović u intervjuu agenciji SRNI.


Trifunović smatra da podizanje nivoa aktivnosti MUP-a Republike Srpske na fizičkoj zaštiti lica i objekata i zaštićenog lica nema nikakvu svrhu bez obavještajne bezbjednosti Srpske.

"Republika Srpska mora imati vlastiti sistem bezbjednosti koji podrazumijeva obavještajnu komponentu, jer mora imati saznanja kada se šta sprema, posebno u situaciji kada Srpska i njeni građani nemaju povjerenja u zaštitu bezbjednosti institucija BiH jer su funkcioneri BiH umiješani u razne terorističke aktivnosti o čemu svjedoče brojna dokumenta i izvještaji", naglasio je Trifunović, koji je profesor na beogradskom Fakultetu bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci iz Federacije BiH će za nekoliko godina sa područja tog entiteta prelaziti u Srpsku, jer se oni i njihova djeca neće osjećati bezbjedno od pripadnika vehabijskog pokreta.

Komentarišući informaciju "Nezavisnih novina" u kojoj se navodi da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili dvojicu državljana Saudijske Arabije koji su u Lukavici špijunirali kretanje najviših funkcionera iz Srpske, Trifunović je rekao da Sipa nije uhapsila tu dvojicu Arapa - to bi svakako učinio MUP Srpske na osnovu dojave građana, što dodatno opterećuje nepovjerenje u Sipu.

"Republika Srpska je ekonomski i politički zaokružena cjelina i napreduje u svakom pogledu u odnosu na Federaciju BiH, zbog čega određeni krugovi u Sarajevu koriste vehabije kao udarnu pesnicu koja fizički treba da napadne Srpsku iz svih pravaca", kaže Trifunović.


On je naglasio da Srpska trenutno raspolaže jedino Antiterorističkom jedinicom koja ima duge cijevi i koja može da je brani, ali se postavlja pitanje da li je ta jedinica u stanju da se odupre napadu nekoliko hiljada utreniranih mudžahedina.

Trifunović ocjenjuje da je iluzorno očekivati da Republika Srpska i dalje zarad nekih evropskih integracija plaća i investira u sistem bezbjednosti na nivou BiH, "koji ne samo da ne funkcioniše, već i direktno ugrožava bezbjednost Srpske i njenih građana".

On smatra da nedavni teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu nije neočekivan i da treba očekivati i nove terorističke napade u BiH, te podsjeća da su članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope već nekoliko godina upozoravali na moguću opasnost od terorizma u BiH na bazi dokumenta međunarodnih organizacija.

"Kada smo govorili o širokoj razgranatoj mreži islamskih fundamentalista koja primjenjuje terorizam kao metodu borbe mi smo nagovijestili da je SDA od samog početka bila u tijesnoj vezi sa najmračnijim teroristima današnjice i to u slučaju žTVRAž ili Agencije za pomoć trećem svijetu", kaže Trifunović.


On je naveo da se iz dokumenta Interpola "Visbaden" i austrijskog Interpola, koji su vodili simultanu istragu, dolazi do zaključka da je sa Osamom bin Ladenom i mnogim tada poznatim teroristima u kontaktu bio vrh SDA, odnosno Alija Izetbegović, Hasan Čengić, Husein Živalj i mnogi drugi koji su i danas akteri političke scene u BiH.

Trifunović je rekao za SRNU da "Ekspertski tim, kada je govorio o umiješanosti trenutnih političara BiH, kao što je Haris Silajdžić, u mrežu terorizma nije iznosio svoj stav - već stav na bazi dokumenata Kantonalne policije u Sarajevu koja je radila istragu šverca oružja 'Er Bosne' gdje se Silajdžić povezuje sa švercom oružja i samim kontaktom sa Osamom bin Ladenom".
srpski_simboli - 68562 - 15.04.2012 : Dušan Internet - best (2)

Srbski simboli


Nisam istoričar, ali se bavim istraživanjem svega vezano za srbstvo. Došao sam do spoznaje da je krst sa simbolima tačke, polumjesecoidnim simbolima u poljima krsta, stariji od "Vizantije" i hrišćanskog tumačenja ovog simbola. Uostalom kao i naše Slave. Dvoglavi orao je starosrbski simbol koji je preuzela "Vizantija". Originalno je "Vizantije" prije toga imala skroz drugi simbol, orla sa jednom glavom.

Takože, Vizantija je naknadno izmišljeno ime koje su smislili Germani kako bi omalovažili carstvo i zametnuli tragove. Originalni naziv "vizantije" je Romeja, i naš Car Dušan je bio vladar Srbljem i Romejom, a ne nekakvom Vizantijom. Trebali bi početi stvari nazivati onakvim kakve su bile.

Takođe je pogrešno išta u antici nazivati grčkim, pošto je naziv za grčki narod tek uveden 1800 i neke. Car Dušan je na kraju krajeva izgradio Meteore, a ne nekakvi Grci. Kritska kultura je starosrbska, a nekakvih grka. Aleksandar Veliki je bio naše gore list, a ne nekakvih Grka. Pelezgi narod po kojem Peloponez nosi ime nema nikakve veze sa Grcima i da ne nabrajam dalje.

Nema potrebe Romeju nazivati Vizantijom, niti grcima pripisivati toliki značaj u našoj istoriji. Na kraju krajeva i grčko pismo je nastalo po ugledu na našu azbukovicu (Vinča je starija od sve "grčke" civilizacije.

Čak su nam i naziv za azbukovicu naše drevno pismo nametnuli kao Ćirilicu, nekakvom popu koji čak nije ni bio u našim krajevima, pa nije ni mogao da nam donese pismenost koju smo već ionako imali.

Što se tiče boja na našoj zastavi nisam stekao kompletnu sliku, ali po analogiji stvari i tu nam unose falsifikate. Pogledajte boje na skoro svakoj zastavi sadašnjih slavenskih zemalja i svaka ima crvenu, plavu i bijelu.

Recimo Lužički Srbi (Srbi iz današnje Njemačke) imaju plavo-crveno-bijelu zastavu. I to su Srbi, nismo samo mi odavde Srbi. Imaju i oni što šta da ispričaju o srbstvu samo ih niko ništa ne pita.

Teško je danas nositi bremen imena srbskog, pa treba poštovati svakoga ko smije da se izjasni kao Srbin u nesrbsim sredinama.
sokolje - 25620 - 22.11.2010 : Dijete Sarajevo - best (2)

1. decembar 1992. godine


To da je Šemso bio manipulator, u to vijerujem. Kada je 1. decembra izveden napad na Sokolje, vaši su probili liniju iz pravca Zabrđa i Rajlovca, na mjestu kuće Bora Lemeza pa preko livade do prvih kuća. Zatim ste osvojili i donji desni dio kuća iz Zabrđa sve do kuće Šemsa Jusupovića. Bili ste u naselju i počeli ste paliti kuće pa ste zbog toga bili zadržani par sati.

Iz pravca Rajlovca ste uspjeli zauzeti istureni rov, zvani "crvena kuća", a sa druge strane brda prema Zabrđu ste zauzeli i kuću Hilme Gluhića i par kuća oko nje. Ispod Hilmine kuće ste kroz malu šumicu krenuli sa dva tenka, dok je transporter već bio ušao duboko u naselje.

Desetak do petnaest vaših je pokušalo da formira liniju od navedenih kuća prema naselju. U roku od jednog sata stigla je ispomoć od strane Druge viteške brigade tj. jurišnika koji su zajedno sa lokalnim borcima formirali liniju odbrane i krenuli u protivnapad. Nakon toga je u vašim redovima nastalo radulo a ostavili ste i nešto svojih mrtvih u mahali. Jedan od tenkova je bio pogođen, ali se nažalost samo ugasio da bi nakon nekoliko minuta krenuo dole naniže prema Zabrđu.

Mi smo vas natjerali u jedan prolaz tj. kotlinu, nedaleko od kuće Muharema "Profe", ljevo od kuće Hilma Gluhica. Sve mine koje ste vi postavili blizu naših kuća su skinute i postavljene u ovu dolu tj kotlinu koju spominjem bez ikakvih pravila i nacrta. Mi da smo zarobili trideset posto vašeg nauružanja, da bismo vas potop protjerali preko Mijatovića kose i preko Paljeva.

Kao što doktor Lazić reče izlazili smo iz zemlje i to je tako i bilo. Zna se da je bilo poginulih i na našoj, isto kao i na vašoj strani. Tvrdite da vam Sokolje nije bilo bitno a jeste.

Mi smo se naoružali iz kasarne Rajlovac, za vrijeme dok je ista bila prazna jer je vojska otišla na neku vježbu. Bilo je samo par vojnika koji su "čuvali magacine". To su bile prve puške koje su došle na Sokolje a ostalo smo polako sakupljali od onoga što ostane iza vas.

Luna je tačan i realan i vjerujem da je bio u borbama. Ostale molim da ispričaju istinitu priču za 1. decembar 1992. godine, kao što sam je i ja ispričao.
kompjuteri - 62522 - 04.02.2012 : Ikac - best (10)

Problem sa Javom


Moze mala pomoc? Imala sam instaliranu Javu u laptopu kada sam ga kupila, ali sam nešto slučajno obirisala i sada ne mogu da je deinstaliram. Kada hoću da instaliram novu verziju, traži da zauzme mesto stare, ja kliknem yes i izbaci mi gresku 1723? Sta mogu da uradim da bi je ponovo instalirala?

Unapred hvala! :)

Izgleda da je, zbog nekog razloga, verzija Jave koju ti imaš na svom kompjuteru oštećena: može biti virus, ali i loša manipulacija sa tvoje strane.

Moj savjet ti je da skineš sa svog kompjutera sve tragove Jave koju posjeduješ a kasnije skineš sa interneta i instaliraš "offline installation package".
bosna_statistika - 77773 - 03.10.2012 : Kenan Sarajevo - best (5)

Srbi NOTARI u federalnom Sarajevu


Ovdje se često priča da Srbi u Sarajevu žive pakao od života, ali se stalno zaboravljaju oni koji žive puno bolje od ogromne većine Bošnjaka i zgrću ogromna bogatstva. Da - masa i Bošnjaka i Srba je strašno materijalno ugrožena u Sarajevu, ali sada treba malo i da nabrojimo one koji to nisu.

Od 12 notara u tri sarajevske centralne opštine, čak troje je srpske nacionalnosti. Ako se zna da notari zarađuju i po 50. 000 KM mjesečno bez problema, vi vidite kako su ovi Srbi ugroženi.

1. Ljubiša Marković - Centar
2. Zdravka Bago - Stari Grad
3. Miloš Jovović - Novo Sarajevo
4. Vesna Softić - Novi Grad
5. Vesna Tataragić - Novi Grad

Za jednu još osobu nisam siguran, ali trebala bi biti još jedna. Za Ljubišu Markovića samo da dodam da je bio i predsjednik opštine Centar iza rata i da tamo takođe nije radio za kikiriki. Čuo sam i za nekoliko jakih građevinskih poduzetnika - multimilionera. Čik pogodite nacionalni sastav u njihovim firmama.. .

Molim da mi se nabroje Bošnjaci u RS-u koji zgrću tolika bogatstva i da su tako istaknuti u društvu...

Kenane,

zaboravljaš jednu bitnu činjenicu da je Sarajevo glavni grad države koja se zove Bosna i Hercegovina i da je u tom gradu je nekada živjelo 150 hiljada Srba a sada ih čak ni po papirima nema više od 6 hiljada. Zaboravljaš i to da su nekada direktori svih velikih giganata u Sarajevu bili Srbi, a sada ih tamo više i nema.

Po meni, teško je vjerovati da notari zarađuju toliko koliko ti kažeš. Ukoliko je to doista tačno, onda Bakir i njemu slični kupe kajmak a Srbi sa spiska su samo oni koji muzu stado.

Mislim da je bilo pametnije da si izaćao sa predlogom da da Sarajevo dobije pet puta više notara jer bi se tako riješio problem nezaposlenih pravnika. Možda bi bilo bolje smanjiti takse za pet puta.

Nemoj da budeš naivan i povjeruješ da su sarajevski tajkuni dozvolili nekakvom Srbinu u čaršiji zarađuje 50 hiljada dolara. Kao što ti je i samom poznato, neke organizacije sa Zapada su procjenile da je Sarajevo najkorumpiraniji grad na Balkanu, pa tu ovakve stvari ne mogu proći nezapaženo!
arkan - 9660 - 13.05.2006 : Srbin Forever Svijet - best (3)

Arkanovci i Ključ


Igrom slučaja bio sam na ratištu kod Ključa kad je i sam Arkan bio tamo sa svojom ekipom.

U to vrijeme je u Sarajevu bilo potpisano "primirje" pa su sa Sarajevskog ratišta poslali par autobusa u ispomoć na Banjalučko ratište.

Po dolasku i prolasku kroz Banjaluku nešto me je veoma začudilo! U gradu se uopšte nije naslućivalo da je muslimansko-hrvatska bratija na nekih 40 km od grada!!! Narod je šetao a sve je radilo. To sam vidio kad smo stali da se umijemo i osviježimo. Lično sam bio tad u pratnji pukovnika Josipovića a moj prijatelj je vozio. Sa nama je jos bio nacelnik bezbjednosti...

Na Manjaču kad smo stigli, moju jedinicu su smjestili na potez prema Ključu a sa nama je još bila i Specijalna jedinica MUP-a RS na čelu sa Lunom (da nespomenem ime ovog Vogošćanskog heroja i predratnog specijalca kod Vikića), i jedan dio jedinice Arkanovih Tigrova...

Može pričati ko šta hoće, ali ti momci koje sam ja vidio, govorim za Tigrove, su bili toliko "jaki i dobro spremljeni" da bih sa njima išao gdje kod je tad trebalo. Uz to sve je i Luna sa svojim momcima bio zastrasujući "metak" za Turke. Žive smo ih hvatali ali i oni su nas nažalost...

U jednoj akciji su uhvatili jednog našeg momka, zvao se mislim Dragan Šorak i bio je Srbijanac dobrovoljac koji je čitav rat proveo u Vogošći. Šta su mu sve radili.. nije ni za priču a ni za priču ni za pisati!!!

Za informaciju svima da samo kažem da smo bili nadomak Ključa tj. ulaska u grad ali tad je opet potpisano Famozno "primirje".

Sa turske strane, nasuprot nama se borila njihova "slavna" 505 Buzimska brigada potpomognuta sa nekoliko vodova mudžahedina iz odreda "El Mudjahedin".

Uopste nisu toliko hrabri kao što se pričalo i sad piše o njima! Oni su velike kukavice koji kolju i pale što stignu, a u borbi su neprimjetni.

Zarobili smo ih dosta i svaki od njih je molio i plakao za život otkrivajući položaje na kojima su bili i šifre za vezu..

Arkan je tad sa svojim momcima pokazao šta znači srpstvo i junastvo.

Isto ovo mogu reći i za Lunu i članove Specijalne MUP-a RS. Svaka im čast!

Bili smo tu 15-tak dana a onda smo se vratili u Vogošću.

Svako dobro i Bog vas pozivio...
australija - 69177 - 07.05.2012 : Dejan V. Doboj - best (2)

PITANJE


Imam 28 godina i zavrsenu srednju medicinsku škola ( farmaceutski tehničar ), završena Visoku medicinsku škola ( viši sanitarni tehničar ) i završen Fakultet zdravstvenih nauka ( diplomirani sanitarni inženjer )

Od kurseva, samo engleski ( starter, elementary, pro-inter. i intermediate nivo )

Pitam čisto iz radoznalosti kakve su šanse za dobijanje vize za Australiju i posla u struci sa gore navedenim diplomama.

S' poštovanjem

Što se tiče godina i diploma - zadovoljavaš. Da li je za tu tvoju profesiju potrebno doškolovanje, tj. da li priznaju tvoju diplomu, nisam siguran, ali mislim da je odgovor "ne". Međutim, nemaš radno iskustvo i znanje engleskog jezika - što je najvažnije.
prepiska - 78238 - 18.10.2012 : Stari Blizo Blizo - best (2)

Susret Srba Sarajevsko-romanijske regije


Poštovani Krajuišnik-Kičiner,

Koliko sam se samo obradovao da ću nakon dvadesetak godina vidjeti mnogo mojih drugova i poznanika koji žive u Kičineru i Torontu, još više sam se razočarao u snimak koji nam je ponuđen.

Znam da snimatelj nije profesionalno lice, ali ako je već htjeo da nam predoči naše zemljake u dalekoj zemlji Kanadi, onda je trebao da malo uspori snimanje, kako bi mogli bar nekog prepoznati. Ovako je ispalo kao da je sa kamerom trčao pored gostiju koji su sjedili za svojim stolovima.

Iskreno rečeno, nisam prepoznao nikoga od onolikog broja prisutnih. Ipak vjerujem da će drugi uspjeti pronaći nekog od svog roda ili poznato lice.

Hvala ti i za ovo što si nam ponudio.
Pozdrav svima, Stari.
softver - 68234 - 03.04.2012 : Aleksandar Rajacic Sabac - best (2)

Problem antivirus


Kada hoću da instaliram antivirus on počne da se instalira a potom stane i više ne može da nastavi. I sa Facebook imam problem: tastatura radi normalono sve dok ne otvorim stranu Facebook neće da radi kao da je u kvaru?

Mislim da ti je vrijeme da ponovo instaliraš Windows.
poturice - 24777 - 14.08.2010 : Hamze.505 Sultan - best (6)

Zašto nema muslimana u Srbiji?


Kao prvo, Bošnjaci su slavenskog porijekla, isto kao što su i plemena Srba i Hrvata. A biti slaven ne znači biti samo Srbin.

Kao drugo, u BiH nisu živjeli Srbi, nego Bošnjaci tri različite vjere.

Kao treće, vi pokušavate reći kad su Turci došli u BiH da su tamo svi tad bili Srbi?? I tih pola Srba u BiH se poturčilo! To nema nikakve logike, jer Turci su nad Srbijom vladali 100 godina duže nego nad BiH, pa kako onda tamo danas nije pola stanovništva poturčeno? Zar su to Turci poturčavali Srbe samo u Bosni i nigdje drugo? Nema logike! Kada se ovako provaljivate bar malo razmislite.

RE: Zašto nema muslimana u Srbiji?

Hamza,

morao sam da izbrišem sve one uvrede koje si napisao, je ti mene nazva i "budalom" i svakakvim drugim pogrdnim riječima. Ne želim da te na ovom mjestu vrijeđam, ali moram da ti reći da si najneobrazovanija osoba koja se ikada oglasila na ovom forumu. Zbog toga znam da te je nemoguće "prevaspitati" jer to nije pošlo za rukom ni tvome učitelju, a Bogami i svim pametnim koji su radili na tvom obrazovanju. Ipak, pokušaću da ti objasnim nekoliko stvari, mada i nisam siguran da ćeš ih i shvatiti...

Tvoje pitanje: "Zašto nema muslimana u Srbiji? "

Kao prvo, nije tačno da nema muslimana u Srbiji. Ima ih u Raškoj i na Kosovu. Nastali su poturčavanjem srpskog stanovništva. Doduše, bilo ih je i širom čitave Srbije, ali su protjerani nakon oslobađanja Srbije od Turaka. Dobar dio muslimana je iz Srbije otišao za Tursku, ali se još više njih naselio na bosansku obalu Drine. Zbog toga smo mi Srbi iz BiH sve do 1992. godine imali veliku koncentraciju muslimana u Podrinju: Bijeljini, Janji, Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, Višegradu, Foči... Srbija se tako riješila poturica, a mi smo ih dobili na teret. Evo šta o tome piše u Vikipediji:

Prema podacima turskog putopisca Evlije Čelebije, u vreme kada je on boravio u Beogradu 1660. godine, grad je imao oko 98. 000 stanovnika, od kojih su 77. 000. bili muslimani. U Beogradu je tada bilo čak 273 islamske bogomolje, džamija i mesdžida. Najvećom i najlepšom smatrana je Batal džamija, na mestu današnje Savezne skupštine, koju su putopisci upoređivali sa Aja Sofijom.

Iseljenje muhadžira iz Srbije podrazumeva kontinuirano iseljavanje muslimana iz Srbije tokom više sukcesivnih etapa. Najmasovnija iseljenja su se odigrala u periodu Prvog srpskog ustanka 1804. godine, sticanja nezavisnosti Kneževine Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine i tokom Prvog balkanskog rata 1912.

U više navrata, veliki broj muslimana, uglavnom Bošnjaka, Turaka i Albanaca je prisilno iseljen iz zemlje. Nakon povlačenja Osmanlija sa teritorija pod srpskom kontrolom, dolazi do uništavanja islamskih verskih zdanja a prisilna iseljenja muslimanskog stanovništva neretko poprimaju razmere verskih progona.


Protjerivanje poturica iz Srbije je značajno smanjio procenat Srba u Bosni. Uprkos intrnzivnom poturčavanju Srba, prema zvaničnim procjenama Otomanske imperije procenat Srba u Bosni i Hercegovini je sredinom devetnestog vijeka prelazio 50 procenata i nije se značajno smanjivao sve do Drugog svjetskog rata.

Protjerivanje muslimana iz Srbije, opjevano je i u srpskim narodnim pjesmama. Jedna pjesma kaže:

Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala
Nije mala, nije mala triput ratovala
Dvanaeste, dvanaeste Turke istjerala
Trinaeste, trinaeste pred Bugare stala
Četrnaeste, četrnaest Švabo udario
Osamneste, osamneste Srbin pobedio...


Ovu pjesmu zna svaki Srbin, ali mnogi id njih ne znaju šta znači stih "dvanaeste Turke istjerala". Naime, te godine se desio zadnji veliki progon Turaka iz Srbije, tačnije njenih južnih krajeva.

Da napomenem i to da je protjerivanje okupatorskog naroda iz neke zemlje vrlo je česta pojava. Pa zar nije i Tito 1945. zbog zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom protjerao sve Nijemce iz Vovodine? Nakon raspada Turskog carstva, druge nacije su se prema Muhamedovim podanicima odnosile daleko okrutnije od Srba. Primjera radi, Grci i Bugari su u potpunosti očistili njihove zemlje od pripadnika islamske vjeroispovjesti.

Tvoje pitanje: "Koliko su Srbija i Bosna bile pod Turcima? "

Južna Srbija (današnja Makedonija) je pod Turke pala 1371. godine, nakon bitke na Marici. Nakon Kosovske bitke, 1389. godine, Srbiju nije više imao ko da brani ali je ona ostala slobodna sve do 1459. godine, kada pod Tursku vlast pada i glavni grad - Smederevo.

Nakon Jedrenskog mira 1828. godine izdata su dva naročita sultanova pisma - hatišerifi 1830. i 1833. godine, kojima su se potvrđivala samoupravna prava kneževine Srbije. Srbija tako postaje samostalna kneževina, ali je i dalje plaćala turskoj Porti godišnji danak koji je ukinut tek 1878. godine.

Bosna je pod Turke pala 1463. godine a Hercegovina 1482. godine. Za vrijeme turske okupacije, stanovništvo sa područja današnje Bosne se borilo odlaskom u hajduke, a bilo je i dosta ustanaka. Ipak, najčuveniji je onaj koji je predvodio kapetan Husein Gradaščević (Zmaj od Bosne). On je Turke pobjedio u nekoliko bitaka ali je poražen u bici kod Sarajeva 1832. godine. Kao što je poznato, vladavina Turaka u Bosni je trajala sve do 1878. godine.

Kao što vidiš, Srbija je bila pod Turcima od 1459. do 1833. godine, a Bosna od 1463. do 1878. godine. Zbog toga te pitam otkuda ti ta informacija da je Srbija pod Turcima bila sto godina duže?

Moj odgovor: "Da li su muslimani narod? "

Riječ "Bošnjaci" označava muslimansko življe. Naziv "Bosanci" označava naciju, čija država je zauzimala područje u dolini rijeke Bosne.

Da ti ovo objasnim i na jednom primjeru! U jednu naciju ulaze svi narodi koji žive na teritoriji neke države. Na primjer, srpska nacija se danas zove "Srbijanci" i nju sačinjavaju svi današnji stanovnici Republike Srbije: Srbi iz Srbije, muslimani iz Raške, Mađari iz Vojvodine, itd... Bosnu nikada nisu sačinjavali "Bošnjaci tri različite vjere". Bosanska država je postojala samo u Srednjem vijeku u dolini rijeke Bosne, i možda možeš reći da su nju sačinjavali "Bosanci tri različite vjere, ali pri tome treba da znaš da Romanija, Zvornik i Srebrenica nisu bili u sastavu srednjovjekovne Bosne.... "

Pojam "Bošnjak" je novokomponovani termin koji treba da zamjeni od svih intelektualaca ismijanu vlastitu imenicu "Musliman". Svrha ove zavjere je da Srbi islamske vjeroispovjesti postanu jedan izmišljeni narod, ili, kako Meša Selimović napisa, muslimani su etnička grupa koja je "ko rukavac što ga je bujica odvojila od majke pa nema više ni toka, ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. " Ovo je isto kao da neko pokušava da lokvu punu žabokrečine proglasi jezerom!

Moj komentar: "Besjeda o jeziku"

Osnovna odlika nekog naroda je jezik. Srbi i Hrvati dijele jedan te isti jezik, prije svega jer su vrlo blizak narod po porijeklu. Postoje tri dijalekta ovoga jezika: štokavski, kajkavski i ikavski. Oko 66% Hrvata govori kajkavski i ikavskim dijalektom. Svi Srbi govore štokavskim dijalektom, koji se dalje razvodnjava na dvije varijante: ekavski i ijekavski.

Oko 33% Hrvata govore štokavskim dijalektom, preciznije ijekavskim narečjem. Apsurdno je da je ova varijanta ujedno i hrvatski službeni jezik. Konačno, i Srbi i Hrvati koriste jedno te isto pismo, koje ima ćiriličnu i latiničnu verziju, a koje je napravio jedan te isti čovjek - Vuk Stefanović Karadžić.

Dobar dio današnjeg hrvatskog stanovništva potiče od Slovenaca. To se vidi iz činjenice da su kajkavski i slovenački jezik veoma slični, moglo bi se reći i gotovo identični.

Eto, kao što vidiš, Srbi i Hrvati imaju mnogo zajedničkih stvari, a razdvaja ih samo političko ubjeđenje i religija.

Kao što vidiš, vi muslimani ste narod bez korjena: nemate svoju istoriju, jezik, pismo, kulturu... Izgleda da ste vi jedini "narod" koji nema svoje porijeklo - vjerovatno ste pali sa Marsa.

Eto toliko za sada. Ovom prilikom sam ti objasnio tri stvari, pa ako si išta od ovoga upamtio - već si malo pametniji! Uprkos tome, zamolio bih te da se ovdje više ne javljaš! Pametniji si kada ćutiš.

Pozdrav sa gore Romanije!
mico_vlahovic - 19699 - 09.12.2008 : Marija Maksić Novi Sad - best (4)

Ime ulice


Jutros kad sam pročitala Vašu želju i volju da se pomogne selu u vezi promene naziva ulice suze su mi krenule. Davno me neko nije tako oduševio svojom ljudskošću.

Bio je pokušaj, mislim '95, da Železnička ulica promeni naziv. Tada je išla peticija od kuće do kuće koja, kako su nam tada rekli, nije prošla jer većina stanovništva nije htela da se ulica zove po nekom tamo ubici - strašno! Kad pišem stanovništvo to se odnosi na socijaliste i ostalu elitu. Mi kao mladež bili smo nemoćni pred takvom vrstom politike jer godine iskustva i lopovluka su učinili svoje.

Inače Mići je baš pravo ime Mićo, nije Milan. Nadimak mu je bio Kroki.

Veliki pozdrav i daj bože da zaživi predlog o promeni ulice. Imate moju punu podršku.

Marija,

ma ja tu ne vidim nikakvih problema. Vidiš, ja nisam neki političar, ali ja polazim od sledećeg: Aleksandrovo ime 2, 665 stanovnika, od koga 2, 435 Srba. Srpskog seljaka je lako pridobiti, a najbolje ide na rakiju. Zbog toga, kupiš 200 litara rakije, po 3 evra po litru i kreneš od kuće do kuće. Vjerujem da će bar njih 90% biti za peticiju, kada im uz to lijepo objasniš ko je bio Mića Vlahović, i za šta se borio.

Iskreno rečeno, srpski borci su u to vrijeme, uglavnom nepravedno imali lošu reputaciju. Evo, na primjer, kada sam ja nakon devet mjeseci rata prvi put kročio na tlo Srbije, dođem u Lazarevo kod moje tetke, a ona me pita: "Kojim si ti autom došao".

Ja joj objasnim da sam došao autobusom, a ona mi jedva povjerova. Onda mi ispriša za jednog Krajišnika koji, svaki put kada dođe u posjetu svojoj familiji u Lazarevo, dođe sa punim kamionom stvari. U Krajinu se vraćao autobusom, jer bi tu prodao i kamion.

Znam da nema smisla da o ratnim profiterima pišem na ovoj, Mićinoj stranici, jer Mića nije bio takav. Kao što rekoh, Miću nisam poznavao, ali imam neograničeno povjerenje u Mićine saborce, koji kažu da je Mića bio neustrašiv borac, koji je srljao u vatru ne žaleći dati svoju glavu za svoj narod.

Ako možeš da mi se javiš na moj email, slavicnetŽhotmail.com, i da mi pošalješ telefon gospodina Slobodana Cucića, kao i par pojedinaca koji bi bili zainteresovani da pomognu u obnavljanju peticije o preimenovanju ulice u kojoj je Mića živio.

Zbog Miće, i zbog moga obećanja pokojnom Božuru da ću jednoga dana pisati o njemu i njegovim saborcima, kada njih više ne bude među živima, ja sam mnogo sati proveo sa perom u ruci! Ne želim da budem poput onih odvratnih, masnih političare koji su svoje duše prodali đavolu za šaku prljavih, zelenih novčanica.

Sreća ne dolazi upakovana u skupocjeno auto i luksuzne vile. Prava sreća je u djeci i zadovoljstvu da smo učinili neko humano djelo.
simo_jelaca - 19643 - 04.12.2008 : Dr. Simo Jelača Kanada - best (4)

Podunavlje, prva srpska postojbina


Miloš Milojević piše da su Srbi od iskoni živeli na svojim sadašnjim zemljama, od Italije ili Sredozemnog mora do Grčke i od Jadranskog do Crnog mora, tu su imali svoje sveštenstvo i uređenu crkvenu upravu u licu svojih arhiepiskopa sa sedistem, izmedju prvog i cetvrtog veka n. e. u Sirmijumu, drugoj rimskoj prestonici, današnjoj Sremskoj Mitrovici. U četvrtom veku, pod navalom Huna, povukli su se u Zvečan, na Kosovo, gde su takođe stvorili Kosovsku Mitrovicu. Po Milojevićevim nalazima srpska crkva starija je od rimske i grčke.

Zna se da su Srbi u prastara vremena bili monoteisti (verovali su u jednoga boga), dok je mnogoboštvo nastalo kasnije u Grčkoj. Prema Veselinu Čajkanoviću srpska religija pretežno je indo-evropska i u njoj ima najviše elemenata iz indo-evropskih vremena. Kazimir Šulc navodi pismo apostola Pavla, prema kome je on (apostol Pavle) propovedao "Hristovo Jevanđelje", Hristovu veru kod Srba, od Jerusalema do Italije.

Draško Šćekić u svojoj knjizi "Sorabi - istina o srpstvu od iskone" iznosi da su Srbi na našim današnjim prostorima živeli više od 7500 godina. On takodje tvrdi da su Srbi zvanično počeli da broje godine od 5508 godine pre Hrista, prema čemu se navodi da je despot Stefan Djuradj Brankovic poginuo 6935 godine i da je knez Lazar poginuo na Kosovu 6893 godine. Prema tome, autor ovoga teksta pise ovo godine 7511-e u Kanadi. Scekic takodje navodi da su Mesopotamci poceli brojati godine 3200 a Egipcani 3000 godina pre Hrista, Rimljani od 743 (godina stvaranja Rima) godine pre n. e, Grci od 776 godine pre nove ere, od prvih olimpijskih igara, prema tome Srbi su poceli meriti vreme davno pre svih. Prema tom srpskom kalendaru Car Dusan je proklamovao svoj Zakonik na praznik Vaznesenja, 21 Maja 6857 godine. Dusanov Zakonik ima gotovo svetovni karakter, bazira na hiljadugodisnjim tradicijama srpskog naroda, koje se nalaze u Vedama, a one nose pecat neprolazne mudrosti izvan vremena i prostora. Svi danasnji slovenski narodi bili su ujedinjeni pod imenom Srbi, govorili su zajedničkim jezikom, iz koga se kasnije razvilo 12 razlicitih govora. Šćekić takođe prikazuje, kad je reč o prakolevci srpstva, Indiji, da je tamo nastala prva Srbija, pod imenom Sarbarska. Odatle su oko 4500 godina pre Hrista započele prve seobe i to u tri pravca: prva u pravcu rajske zemlje Mesopotamije, druga ka srednjoj Aziji, a treća ka severnoj Aziji, današnjoj Rusiji, gde je stvorena plemenska država nazvana Sirbidija, Sirbirija ili Sirbija - Sibir. Ovo je u saglasnosti i sa drugim autorima koji će dalje biti prikazani.

U vreme kralja Milutina (1282-1321) na srpskom dvoru jelo se zlatnim viljuskama i kasikama, a u Evropi je viljuska prvi put uvedena u XVI veku, u vreme Henrika III i to je doživljeno kao izuzetan događaj.

U traganjima za srpskim korenima Ognjen Radulović navodi da je Balkansko poluostrvo bio prvi naseljeni region iz koga su kasnije naseljavani ostali delovi Evrope. Srbi se ovde nisu doselili, već su tu živeli od svoga početka i odatle su se raseljavali. Podunavlje je kolevka evropske, pa i svetske civilizacije. Prema tome, sadašnji stanovnici Balkana su potomci plemena Rašana, koji su tu živeli od najstarijih vremena. Istoriju Tribala, trinaest vekova pre Hrista, Herodot smesta u Pomoravlje, kako kaže zapadno od reke Istkar, gde iz ilirske zemlje reka Angro teče na sever i uliva se u Astkar. To prema sadašnjem stanju odgovara slivu zapadne i velike Morave i Dunava. U knjizi "Civilizacija Germana i Vikinga" izdata 1976 u Švajcarskoj, Patrik Lut (Patrick Louth) piše da su 2000 godina pre Hrista u Skandinavske prostore dosli narodi iz Podunavskih ravnica. Za mnoge istraživače ostali su "misteriozan" narod. Drugi Švajcarac Judžin Pitar (Eugene Pittard) kaže da su ti "misteriozni" narodi naselili i obale Norveške i Škotske, a smatrali su ih pripadnicima dinarske rase, bili su visokog stasa i lepi. Po Pitaru kretali su se od Venecije, preko Centralne Evrope i Nemačke, do Švedske i Norveške, a druga grana prešla je moreuz Kale i nastanila britanska ostrva. Sve su to bili naši pretci, Srbi.

Obelisk iz Ksantosa je natpis uklesan u kamenu, koji pretstavlja zbirku zakona starih Srba. Ovaj zakonik stariji je nekoliko vekova od Mojsijevog. Prema Ptolomejevoj "Azijskoj i Evropskoj Sarmatiji i delu Indije" u Grckoj na ostrvu Halkidici jedno mesto, na kome je Kserks preveo 1, 700. 000 vojnika u V veku pre Hrista, jos uvek se zove Prevlaka. Senzaciju u svetu izazvao je ruski istoricar Jurij Miroljubov 1954 godine kada je poceo da objavljuje prevode "Velesove knjige", koja pretstavlja hristove dascice na kojima je urezana slovenska hronika od 650 godina pre Hristovog rodjenja. Svetislav Bilbija prvi je desifrovao etrursko pismo, primetivsi da etrurska slova potsecaju na slova Vukove cirilice. Kada ih je poceo da cita s'desna u levo uspeo je da sklapa reci koje su imale isti koren kao mnoge reci u savremenom srpskom jeziku. Tako je nadjen kljuz za etrursku bravu. Bilbija je zatim nasao da se cirilica razvila iz klinastog pisma Nizana, naroda u literaturi zabelezeni kao Hiti iz Male Azije, koji su 2000 godina pre Hrista u oblasti Likiji podigli grad Srb. Uporedivsi zapise sa obeliska iz Ksantosa sa znacima Vukove cirilice Bilbija je procitao sve spomenike etrurskog naroda i time utvrdio da svi ti narodi poticu iz Podunavlja, sa podrucja na kome danas zive Srbi. A zna se da su Etrurci pre Latina ziveli u danasnjoj Italiji i sebe su nazivali Rasanima. Opste je prihvaceno tumacenje naucnika da rec Ras oznacava soj, rasu, pripadnost plemenu koje govori istim jezikom. A mi danas znamo da su Rasani bili zitelji Nemanjine drzave i jos postoje rusevine grada Ras. Prema tome govoriti o Etrurcima, znaci govoriti o Rasanima koji su ziveli na podrucju vencanske kulture, severozapadno od Prokuplja. Komentarisuci istrazivanja profesora Deretica, Ognjen Radulovic navodi da su Rimljani prelaskom Jadranskog mora, krenuli u osvajacke pohode i naisli na Ilire, a kasnije i na Tracane, narode koji su naseljavali te oblasti. Iliri su zapravo bili Veneti ili Vendi - srpski narod, a Rimljani su im dali ime Iliri prema tadasnjem vladaru koji se zvao Ilija, u podrucju danasnje Hercegovinei dela Crne Gore. I na ostrvu Rabu postojao je grad Sarba. Za Tracane se navodi da su bili vrlo žilav narod, a po brojnosti odmah iza Indusa.

Prema istraživanjima dr Milorada Stojića, Tribali su naseljavali oblasti celog srpskog Podunavlja, kompletno Pomoravlje, donju Posavinu, deo Kolubare, istočnu Srbiju, severozapadnu Bugarsku i na jug do Skoplja. Kontinuitet Tribala na ovim područjima traje od trinaestog veka pre nove ere pa do drugog veka posle Hrista. Imali su uređenu državno-pravnu teritoriju, što svedoči njihov grb, koji se pojavljuje posle propasti srednjovekovne srpske države. Srpska država Nemanjića imala je svoj grb: na crvenom štitu dvoglavi beli orao, a grb Tribalije se javlja od sedamnaestog do osamnaestog veka kao grb Šumadije. U novije vreme brojni istraživači smatraju da su Iliri i Sarmati, odnosno Sloveni jedinstven etnos. Herodot je tvrdio da su Veneti i Iliri isti narod, a Ptolomej da Veneti čine deo Sarmatije. Milan Budimir opisuje pojave Veneta na obalama Atlantika, Baltika, u Alpima, u dolini reke Po, na Balkanu ( Dalmacija, Tesalija, usce Dunava) i u severnoj Anadoliji. Naš književnik Miloš Crnjanski naveo je na desetine geografskim pojmova u Britaniji koji odgovaraju nazivima na tlu naše zemlje. Anonimni autor iz sedmog veka pisao je da su postojale tri Srbije: jedna do Grčke, druga u Dačiji, a treća u Sarmatiji. Celokupnu ovu oblast osvojili su Rimljani, pod svojim imenom Ilirik. Upravni centar bio im je u Sirmijumu, gde vladavina "ilirskih i dačkih careva" traje od 248 do 392 godine nove ere.
mico_vlahovic - 19691 - 08.12.2008 : Zeljko Tomic Sokolac - best (4)

Ulica Miće Vlahovića


Kako bi bilo da stanovnicima Aleksandrova ponudimo neku pomoć u vezi preimenovanja Željezničke ulice u ulicu Miće Vlahovića. Naravno, više u smislu 1000+ evra, što bi bilo dovoljno za administrativne troškove, izrade tabli za označavanje ulice ili tako nešto.

Mislim da bi bilo fer da to uradimo za našeg Miću. Ovdje se isključivo obraćam za pomoć Vogošćanima koji su ga poznavali i koji rade u inostranstvu. Svi ostali mogu pomoći tako što napišu po koju lijepu priču koja bi stanovnicima Aleksandrova predstavila pravu veličinu ovog, po mnogima najhrabrijeg ratnika sarajevskog ratišta.

Naravno, kao i uvijek, ja sam spreman da učestvujem sa minimalno 30% od ukupnog iznosa potrebnog da se "pogura" ova akcija. Namjeravam da kontaktiram gospodina Slobodana Cucića, i da vidim vidim šta se u tom smislu može učiniti. Mislim da su se i političke prilike u Srbiji sada promjenile, pa socijalisti više neće praviti probleme. Ne radi se ovdje o Mići Vlahoviću radikalu, nego o uzornom mladiću i prije svega velikom patrioti, nadahnuću za buduće generacije...

Ulica Željeznička ili ulica Miće Vlahovića, pitanje je sad.

Molim vas za vaše komentare! Interesuje me koliko vas bi bilo spremno da učini nešto za našeg Miću, da se njegovo ime ne zaboravi.
zuc - 20531 - 07.02.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (4)

Ratno sjećanje - Slaviša Ćorović


Mnogi od vas će da se upitaju ko je Slavisa Ćorović! Ja ću pokušati da vam objasnim.

Slavića Ćorović zbog svoje skromnosti više poznat u svijetu nego nego u našoj zemlji. Kao vrhunski sportista tadašnje Jugoslavije sa osvojenom srebrenom medaljom na karate prvenstvu svijeta u teškoj kategoriji. Mislim da je to bilo 1990. godine, i da je te iste godine osvojio zlatnu medalju na Svjetskom kupu u Los Angeles-u pobjedivši svjetkog prvaka. Kao vrhunski sportista radio na obezbjeđenju važnih ličnosti.

Bio trener i takmičar "KK Bosna". Dobio je i odličnu ponudu od "KK Partizan" i odlazi u Beograda da tamo živi. Njegova karijera je bila u stalnom usponu, ali kada je trbalo da se vine u svjetske visine u Bosni počinje rat. Sa tim ratom počinje i njegovo propadanje.

Njegov nesreća je bila što je bio Srbin!

Svi se pitate šta to ja pričam i o čemu pišem. Slaviša u Beogradu saznaje da je Juka Prazina zarobio njegovog psihički bolesnog brata na ulici, dok je na kiosku kupovao cigarete. Telefonske veze su još uvjek funkcionisale i on poznavajući se sa Draganom Vikićem lično naziva i moli da se njegov brat pusti iz zatvora. Vikić mu odgovara da nema problema, da on dođe u Sarajevo kod njega i on će sve završiti. Slaviša dolazi u Sarajevo kod Vikića u kancelariju. Ovaj uzima telefon naziva Juku i kaže da mu šalje Slavišu i da on to završi. Kada je Slaviša došao kod Juke zatvorili su i njega sa bratom. Iz ćelije su ga izvlačili u neki hodnik, tukli dok se ne bi onesvjesti i onesvješćenog vraćali nazad. Kada bi došao sebi to bi ponovili. Njegove muke su trajale dvadesetak dana.

Razmjenjen je u Vogošću, i za vrijeme provedeno u zatvoru izgubio je preko dvadeset kilograma. Tešini vukovi su ga primili u svoju jedinicu. Pomogli mu da se psihički oporavi i on je nastavio sa njima da ratuje. Najčešće njegove riječi su bile "ubitću Vikića". Zbog svojih sposobnosti odlazi u Vojnu policiju Vogošćanske brigade. Dobija poziv u reprezentaciju Republike Srpske za prijateljski meč sa Jugoslavijom. Bez trninga sve svoje mečeve dobija sa lakoćom i posle tog meča predsjednik Karadžić ga demobiliše i šalje u Beograd u njegov klub "Partizan".

Kada su započeli napadi na Srpsko Sarajevo 1995. godine, dolazi dobrovoljno da pomogane svom narodu u odlučujućoj bici.

Nadam se da vam je sad jasno koliki je heroj bio Slaviša Ćorović. Kažu mi da sada živi u Prijedoru, gdje radi kao trener.

Ovm prilikom mu šaljem jedno veliko hvala za sve ono što je učinio za srpski narod. Njegovo ime zaslužuje da bude zapisano uz naše heroje, jer to Slaviša Ćorović doista jeste!
treskavica - 27161 - 07.03.2011 : Neba Bak Smederevo - best (3)

Sarajevske Laste i Zaim Imamović


Hteo bih najpre da se izvinem g. Razvigoru zbog pogrešnog tumačenja teksta na koji sam malo žustrije reagovao. Bio sam na Treskavici, baš kao što sam i napisao, kao i na mnogim drugim mestima samo što mnoge stvari nisu za javnost jer razni ljudi pilotiraju po ovom forumu pa mogu zloupotrebiti bilo koju priču a ne samo moju.

Zaimovu pogibiju sam gledao kroz vojnički durbin. Inače, čuo sam da je bio veliki krvolok, baš kao što g. Razvigor i navodi. Mogu vam reći da sam od očevidaca slušao da je lično učestvovao u mučenjima naših civila. Toga dana, kao što sam i napisao, sa njim su bili i plavi šlemovi i koliko sam mogao videti kroz durbin, gledali su nekakve mape. Tek kasnije sam na Palama saznao da su toga dana planirali zajedničku agresiju po svim linijama fronta ali to niko nikad nije pomenuo kao ni mnoge druge stvari koje su ostale tajne koje verovatno nikom nisu bile "interesantne".

Mi smo đavolski narod, kao što su nas nazivali neki unprofoci, jer kako Vi kazete g-Razvigore, to je tačno da su muslimani bili brojniji i da su njihovi rovovi bili na udaljenosti od svega 25-30 metara dok su naši bili mnogo udaljeniji. Naši rovovi su popunjavala 2-3 čoveka a muslimanske rovovima se nalazili po 5 boraca.

A da smo mi đavolski narod kažem zbog toga što smo mi mnogo neustrašiv narod u odnosu na muslimane i Hrvate i da mnogo odskačemo od njih jer su oni bili heroji koji su pod uticajem droga jurišali na naše rovove a trezveni su bili kao miševi. Ovo kažem jer sam se lično uverio u to - u njihovim rovovima smo pronalazili razno-raznu drogu, isto tako i kod zarobljenih.

Kad sam već spomenuo drogu moram da kažem i to da su muslimani na Treskavici nosili ženski donji veš kao amajlije, verovatno od svojih žena i lične karte svojih žena su čuvali kod sebe. Eto, takva je bila elitna jedinica sarajevskih "Lasta", em drogirani, em plašljivi sa ženskim vešom kod sebe, i za tili čas su zgulili sa Huma za nekih 45 minuta, što je za mene bila najbrža akcija u kojoj sam učestvovao.

Ovom prilikom bih hteo da pozdravim Raduljicu Roberta, ako je među živima i da mi se javi. Inače momak je rodom iz Bosne a živeo je u Beogradu i 1995. godine je krenuo put domovine da pomogne svom narodu kako kaže to je osećao i zato je pošao na ratište. Pozdrav za braću Srbe.
cemerno - 24762 - 10.08.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)


Obeležena 18. godišnjica masakra Srba na Čemernu

I ove godine je 10. juna 2010. godine obilježena osamnaesta godišnjica od strahovitog pokolja u selu Čemernu, opština Ilijaš. Za razliku od prethodnih, ove godine je na lice mjesta izašlo i dvadesetak predstavnika razno-raznih humanitarnih i nevladinih organizacija, među njima i nekoliko osoba sa Sokoca.

U pratnji mješovitih snaga MUP-a Republike Srpske i MUP-a Federacije, kao i snaga UNPROFOR-a, na mjesto gdje je nekada bilo selo Čemerno izaši su Srbi sa namjerom da odaju počast nastradalim civilima u jednom od najsvirepijih masakara koji se desio u bosanskom ratu a koji je značajno doprineo da se plamen mržnje između Srba i muslimana još više razbukti...

Od sela Čemerno ostalo je samo par zidova zaraslih u travu na zgarištima spaljenih kuća. Oni nas podsjećaju na stravične scene koje su se tamo desile u praskozorje jednog junskog jutra sada već daleke 1992. godine.

Selo pusto, bez i jedne žive duše! Povrtnika nema, a kažu da ih neće ni biti jer su gotovo svi mještani iščezlu u tom stravičnom pokolju...

Gotovo u potpunosti je uništeno i pravoslavno groblju. Nekoliko preživjelih Srba iz tog sela je zapalilo sveće i položilo cveće i tako obelježilo 18. godišnjicu velikog stradanja 32 srpska civila, koje su u mučkom napadu na najsvirepiji način poubijali od strane svojih komšija muslimana.

Prema izjavama malobrojnih preživelih, u ranu zoru 10. juna 1992. godine oko 60 muslimanskih ekstremista iz susednih sela Korita i Mahmutovića rijeke uz povike "Alah je veliki" upalo je u ovo nezaštićeno srpsko selo i na kućnom pragu ili u postelji usmrtilo skoro sve meštane, među kojima je bilo najviše žena, dece i staraca.

Jedan od svjedoka tog pokolja, bio je i kuvar Pero, koji sada živi u Lukavici. Iako gotovo potpuno slijep, sam osjećaj da se nalazi na mjestu na kome se desilo nešto što normalan čovjek ne može ni da zamisli, budio je u njemu bujicu osjećanja... Plakao je čovjek kao malo djete!

Još potresnija je priča o jednom mještaninu kome su komšije muslimani u pokolju na Čemernu ubili čak deset članova porodice. Bio čovjek na liniji na nekoj drugoj lokaciji pa izbjegao pokolj! Od tog stravičnog dana, 10. juna 1992. godine, život je za njega stao a on utjehu nalazi jedino u alkoholu. I na godišnjicu pokolja je bio poprilično pripit pa nije bio baš mnogo raspoložen za priču. Međutim, bol na njegovom licu je govorio više od hiljade riječi! Ime ovoga jadnika zaboravih, pa ću morati da naknadno da ga objavim.

Da pomenem i to da vremenske prilike uopšte nisu bile naklonjene hodočasnicima na ovo veliko stratište nevinih Srba. Obilne kiše u maju i junu su pretvorile seoske puteve u kaljuge, pa se do Čemerna moralo pješačiti preko sat vremena. Nije pomoglo i to što je UNPROFOR imao terenska vozila. Zbog izuzetno loših vremenskih uslova, a i zbog ograničenog vremena provedenog na licu mjesta, niko od prisutnih nije napravio ni jednu jedinu sliku! Da ispravim ovu nepravdu, svoj najbolji digitalac sam poklonio osobi koja će i idućeg ljeta ići na Čemerno, pa se iskreno nadam da ćete iduće godine biti u prilici da vidite slike koje bismo svi mi, a i generacije koje dolaze nakon nas, morali da zapamtimo za sva vremena.

Eh Čemerno, baš si gorko i čemerno!
vogosca - 21410 - 17.04.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

Socijala Nove Drinčića


Ovo je dokaz de se ne treba pisati nešto što se nije vidjelo svojim očima. Novo Drinčić je bio u mojoj jedinici skoro čitav rat. Bilo mi je žao šta je proživio na početku rata. Zbog toga sam počeo da ga sklanjam sa opasnih mjesta tokom rata.

Kada smo izgubili Lađevički potok(*), dobio sam naređenje da pokrijemo jedan dio terena u tom regionu. U mojoj jedinici je bio Novo Drinčić. Pokrivali smo tri rova na kojim smo organizovali smjene. Jednu noći, dok sam bio na spavanju, poče pucnjava u jednom rovu. Nije mi bilo jasno šta se dešava, jer su sa mnom bili sve iskusni borci koji noću nisu trošili municiju na šumske životinje. Ustadoh i pođoh do rova iz koje se čula rasprava. U rovu su se Šiki i Novo žestoko raspravljali. Ušao sam u rov da vidim šta se dešava. Šiki je bio ljut jer je Novo pucao po krovu od rova. Svi smo znali koliki trud treba da se izgradi jedan takav rov.

Kiša je neprekidno padala i krov je počeo da curi. Rov je bio uništen samo jednim rafalom. Pitao sam Novu zašto je pucao.

Počeo je da priča nevjerovatnu priču. Rekao je da se muslimanski borac privlačio prema njegovom rovu. Gađao ga je čaurom, sa kojom ga je pogodio u nos. Nakon toga mu se popeo na krov od rova. Pomislio sam da je Novo pukao od silnih borbenih događaja.

Sutradan sam ga povukao sa linije. Nako toga sam ga stavio u saobraćajni vod. Kako je bio polupismen, često je pravio smiješne ispade. Jednom prilikom kao saobraćajac na punktu pregledao je dokumente nekom vozaču. Dok mu je pregledao saobraćajnu dozvolu pitao je vozača, gdje ti je slika. Nakon tog su počele šale na njegov račun. Ubrzo poslije toga sam ga sklonio i iz saobraćajnog voda. Stavi sam ga na obezbjeđenje komande, odakle ga je kasnije i Vrbas otjerao.

Jednom prilikom me nazvao Vrbas na telefon pa kaže "Sklanjaj mi onu mrcinu ispred očiju, jer ako ga vidim sljedeći put onakog, ubiću ga"! Novo je bio na rampi i kada je Vrbas nailazio on je držao cigaru u ustima i podizao rampu. Njegov stav nije bio vojnički što je komandanta često iritiralo.

Novu Drinčića sam morao skloniti iz komande. Više ga nisam koristio za borbena dejstva. Pred sami kraj rata sam ga morao udaljiti iz Vojne policije, zbog nevojničkog ponašanja.

Danas se osjećam prevarenim, saznavši da me je Novo lagao za svoje doživljaje tokom rata.


(*)Tada je poginulo nekoliko borca Vogošćanskog bataljona, među kojima i moj dobar prijatelj od prije rata srpski borac, Hrvat po nacionalnosti, Čelan Josip. Vogošćani ga se dobro sjećaju. Bio je to dobar čovjek, vedra duha, uvjek nasmijana lica. Ostao je u našem gradu sa svojom rajom da se bori od zajedničkog neprijatelja. Neka mu je vječna slava i hvala.
vub - 12615 - 08.05.2007 : - best (3)

Balega Univerzitet


Jeb'o ti ovu državu i ovaj grad. Čela Bakmaz ne zna da se potpiše, a treba da magistrira na "Balega Univerzitetu". Kupio Golfa 5 pa misli da je čitav svijet njegov. Dobro ga tata naučio, kako su harali za vreme rata tako i posle rata.

Subotom kad se okupi raja, koristi imaju obojica Mačar Dekan, Čela zamenik kako su nastavili imaće i Boing za koji mjesec. Pa šta radi ta inspekcija! Oni uzimaju za ispite, za knjige, za odvoz profesora, nema više za šta da ne uzimaju. Uđeš i i izađeš i gotovo.

Profesori "Balega Univerziteta" se dave u obližnjim restoranima kao da nikada nisu jeli i kao da su utekli od gladi.
losi_srbi - 24820 - 21.08.2010 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

RE: Zločini Srba nad Srbima


Kao i mnogo puta do sada, Vogošćanin Pravi je dotakao jednu vrlo zanimljivu temu, a radi se o zločinima Srba nad Srbima.

Petnaest godina nakon rata mogu i da shvatim one koji su zbog gladi i straha za svoje porodice, prije svega djecu, uzeli puške u ruke i borili se na strani Armija muslimanske BiH.


Međutim, ne mogu da shvatim pojedine Srbe koji su se naprosto iživljavali nad Srbima. Primjera za ovo ima mnogo: sjećam se da je snajperista na Dobrinji bila jedna Srpkinja, inače reprezetativac bivše Jugoslavije. Pored toga, bilo je i Srba koji su bili komadanti muslimanskih diverzantskih jedinica, a takvo povjerenje se moglo postići samo izuzetnim zaslugama, tj. moralo se dokazati tako što se iživljavaš na zatvorenicima i srpskim civilima.

Ova tema bi bila jako interesantna za obraditi, pa bih vas zamolio da objavite sve ono što znate.
islam_komentari - 25763 - 14.12.2010 : Jeff SAD - best (3)

Jeff Foxworthy o muslimanima


1. Živiš od proizvodnje heroina, a smatraš da je alkohol neprihvatljiv za društvo u kome živiš - vjerovatno si musliman.

2. Posjeduješ automatsku pušku od 3000 dolara i raketni lanser od 5000 dolara a nemaš para za cipele - vjerovatno si musliman.

3. Imaš više žena nego zuba - vjerovatno si musliman.

4. Brišeš dupe golim rukama, a smatraš da je slanina prljava - vjerovatno si musliman.

5. Vjeruješ da se zaštitni prsluk pravi na dva načina: pancir i samoubilački - vjerovatno si musliman.

6. Ne postoji iko protiv koga nisi u Džihadu - vjerovatno si musliman.

7. Smatraš da je televizija opasna, a nosiš eksploziv ispod kaputa - vjerovatno si musliman.

8. Iznenadiš se kada čuješ da telefon ima i drugu vrstu primjene osim one da aktivira tempiranu bombu pokraj puta - vjerovatno si musliman.

9. Nemaš ništa protiv žena i vjeruješ da bi svaki čovjek trebao da ima bar četiri - vjerovatno si musliman.

10. Rođak ti je predsjednik Amerike - vjerovatno si musliman.

11. Vjeruješ da je ovaj tekst rasistički i ne bi ga preporučio ni jednom prijatelju - vjerovatno si musliman.

Jeff Foxworthy on Muslims:

1. You refine heroin for a living, but you have a moral objection to liquor. You may be a Muslim

2. You own a $3, 000 machine gun and $5, 000 rocket launcher, but you can't afford shoes. You may be a Muslim

3. You have more wives than teeth. You may be a Muslim

4. You wipe your butt with your bare hand, but consider bacon unclean. You may be a Muslim

5. You think vests come in two styles: bullet-proof and suicide. You may be a Muslim

6. You can't think of anyone you haven't declared Jihad against. You may be a Muslim

7. You consider television dangerous, but routinely carry explosives in your clothing. You may be a Muslim

8. You were amazed to discover that cell phones have uses other than setting off roadside bombs. You may be a Muslim

9. You have nothing against women and think every man should own at least four. You may be a Muslim

10. Your cousin is president of the United States. You may be a Muslim

11. You find this offensive or racist and don't forward it. You may be a Muslim.
zuc - 20554 - 08.02.2009 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (3)

Ratno sjećanje - Radenko Galinac


Radenko Galinac - Gali je rodom iz Vojkovića. Početak rata ga je zatekao kao vojnika pod ugovorom. Kada se JNA povukla iz Bosne, on je sa svojom jedinicom otišao u Novi Sad, ali se otuda sa porodicom vraća u junu mjesecu u Hotonjski bataljon.

Kao istaknuti borac prolazi kroz sve linije odbrane od Orahovog Brijega pa do Visa. Bio je uvijek angažovan na linijama koje su napadnute. Sa Jurišnim vodom iz Hotonja učestvuje u svim ofanzivnim dejstvima. U jednoj od tih akcija bio je pogođen u grudi ali se brzo oporavio i vratio u svoju jedinici. Pričalo se da je bio ranjen jer se nikada nije saginjao.

U najtežim trenucima za Vogošću, pojačava liniju odbrane na "Ježevima".

Zbog dobrih osobina dolazi u Vojnu policiju Vogošćanske brigade, a posle i Treće sarajevske brigade. Kao istaknut borac dobija unapređenje i postaje komandir borbenog voda. Za njegovih uspjeha na svim borbenim linijama na kojima je ratovao, Josipović mu dodjeljuje pistolj 7, 65mm. Unapređen je u čin starijeg vodnika i odlikovan ordenom za hrabrost. U najjačim napadima muslimana na vanjski prsten isticao se hrabrošću.

Radenko Galinac je zaustavio prodor 7. muslimanske na putu Semizovac-Srednje, zaustavio prodor mudžahedina u Lađevačkom potoku, zaustavi prodor neprijatelja na Lipi, povratio Mali Jasen... Zaustavio je sve sile svijeta koje su krenule na srpski narod. Jedinu silu koju nije uspio da zaustavi je bila avio-bomba koju dušmani baciše na njega znajući da je to jedini način da se zaustavi takav junak.

Za sobom je ostavio svoje sinove Stefana i Nemanju i vječitu tugu i bol svima onima koji su ga poznavali.

Radenko Galinac - Gali počivaj u miru i neka ti je vječna slava i veliko hvala za tvoja junaštva i život koji si podario svom narodu.

Radenko Galinac je opjevan u guslarskim pjesmama.
islam_komentari - 19459 - 15.11.2008 : Mirza Saidovic Brcko - best (2)


Nije tri vjere jedna nacija, nego tri vjere jedan narod

Čitam komentare kojekakvih stručnjaka istorije koji pišu, ko su i šta su Bošnjaci. E pa dragi moji strucnjaci, evo to je ovako:

U Bosni su živjeli Bošnjaci svih religija, sve do kraja 19-tog stoljeća. U Bosni su uvijek živjeli Bošnjaci, i ni jedan bosanski velikan se nikad nije izjasnio ni jednim drugim imenom osim Bošnjačkim. Krajem 19-og vijeka, veliko-hrvatski i veliko-srpski projekti su uspjeli katolike i pravoslavce ubijediti da su Srbi i Hrvati i na taj način su uspjeli razjediniti Bošnjake i počeli komadati Bosnu, što im nije uspjelo kako postoji Bosanska država.

U Bosni su živjeli pravoslavci Bošnjaci a dolaskom okupatora Turaka došli su i Srbi koji su bili istureni u prvim redovima Turske vojske. Dolaskom Turaka Srbi su naselili i područje koje danas nazivaju Republika Srpska Krajina (Htvatska). Inače, Srbi su se zvali Servi sto na latinskom znaci sluge.

Dolaskom Turaka u Bosnu zatečeno je katoličko i pravoslavno stanovništvo i stanovništvo koje je pripadalo Crkvi Bosanskoj, i zvali su se Bogumili. Znači, živjeli su ljudi različitih religija koji su se izjašnjavali da su Bosnjaci ili Dobri Bosnjani kako su ih nazivali strani putopisci. Pripadnici crkve bosanske su prihvatili islam, kao i jedan dio katolika i pravoslavaca.

Neka mi neko nađe da je se i jedan bosnaski vladar izjasnio kao Srbin ili Hrvat. Sve zastave u istoriji Bosne su bile s ljiljanima a ni jedna nije imala kokardu ili šahovnicu. Ilija Garašanin, autor Nacertanije i tvorac ideje o Velikoj Srbiji u 19-om vijeku kazuje ovako. "Moramo ubijediti Bošnjake da postanu dio Srbije i da su Srbi. Lako će biti sa Bošnjacima pravoslavcima i nešto teže sa Bošnjacima katolicima. Jako će teško ići sa Bošnjacima muhamedovcima"... Gospodo Srbi, ako meni ne vjerujete pročitajte vašu Nacertaniju.

Krajem 19-og vijeka počinje unošenje nemira i razdora u Bosnu od strane Srbije i Hrvatske. Posljedice toga, na žalost osjetimo i dan danas.

Gospodo Srbi, ako su Tturci tolikom silom i žestinom širili islam, pa zar za 500 godnina ne bi trebali svi na Balkanu da budu muslimani. Po nekoj logici, za 500 godina vladanja Osmanlija sve bi trebalo da se zeleni od islama.

Turci jesu okupatori, ali ako sam ja Bošnjak musliman primio od turaka vjeru Islam onda si i ti primio pravoslavlje od nekog bugarskog medvjeda.

Stalno govorite ko smo i šta smo mi. Hvala, ne treba mi znamo ko smo i šta smo, a ko ste vi! ? Odakle je vaše porijeklo? Da niste možda Iliri kao vaša braća Albanci.

Bošnjaci su stariji narod od vas Srba na balkanu, imaš istorijske dokaze koji to i potvrđuju.

Žalosno je što ste uvijek iskrivljivali istoriju i ponavljali laži. Takav ste vi narod, izgubljen u vremenu i prostoru, bez porijekla...

Pozabavite se sebi jer vas je svakih sto godina sve manje i teritorija vam je sve manja.

U ime bosanskih kraljeva i posljednje bosanske kraljice Katarine izjavljujem: Tri vjeri - jedna nacija.

Poštovani,

čitam ove tvoje nebuloze, i ne mogu da vjerujem da na ovom svijetu ima idiota koji ne shvataju suštinu stvari, pa vjeruju u sve ono što im plagijatori istorije i mahalski političari serviraju za istinu.

Kao prvo, treba da znaš da je narod koji se naselio na ove prostore slovenski, što znači da smo i ja i ti, ali i onaj Franjo iz Zagreba, porijeklom od plemena sa područja Kavkaza i Čehoslivačke, Rusije, ali nikako Azije, Anadolije i Medine.

Svaki narod ima svoj jezik. Treba napomenuti i to da je zvanični jezik Srba, Hrvata i Bošnjaka najsličniji jeziku Lužičkih Srba. U to sam se i lično uvjerio jer, dok sam živio u Njemačkoj, imao sam prijatelja porijeklom iz ovoga naroda, koji još uvijek govori ovim jezikom. Pošto sam i sam govorim ruski, a poznajem dobro i češki i poljski, mogu ti reći da sam se jako zaprepastio kolika je sličnost naša dva jezika, što znači da je to isto pleme uspjelo da Starim Slovenima nametne svoj jezik. Sarkastično je i to da tim jezikom, koji je službeni jezik Hrvata, ne govori dvije trećine hrvatskog "naciona", a vi Bošnjaci ste usvojili tu "hrvatsku" varijantu, u 66% Hrvata ne koristi u svom svakodnevnom životu.

Do raspada Rimskog carstva 476. godine, taj slovenski narod, mješavina razno-raznih slovenskih plemena, je već uveliko primio hrihšanstvo. Nakon raspada rimske države, uglavnom zahvaljujući Konstantinu, prvom rimskom imperatoru koji je primio hrišćanstvo, ova religija doživljava procvat i postaje zvanična religija Istočnog Rimskom Carstvu, a kasnije i u zapadnom dijelu. Prema tome, nisi u pravu da su Srbi primili hrišćanstvo od Bugara. Na engleskom jeziku se pravoslavlje kaže "Greek Orthodox" jer je pravoslavlje došlo na Balkan sa prostora današnje Grčke i Turske.

Sa prodorom Osmanlija u Evropu, pod tursku vlast su padali srpski gradovi i državice, a 1453. godine je pao i Konstantinopolj, predstonica pravoslavlja. Turci su uništili i srpske gradove na Kosovu i Metohiji, te u Raškoj. U mnogobrojnim seobama Srba, od kojih je najpoznatija ona pod vođstvom Arsenija Čarnojevića, naseljeni su i kravjevi tkz. Republike Srpske Krajine.

Tačno je da su se neke srpske jedinice borile u turskim redovima, čak i u nekim ratovima u Aziji, ali to je zbog toga što su na početku osvajanja Balkana, Turci garantovali slobodu nekim državicama, ako one Turcima daju vojnu pomoć.

Kada su Turci došli u Bosnu, tamo su zatekli jedan narod, sa tri različite religije: pravoslavce, katolike i bogumile. Sve ove tri vjerske grupe su pravili crkve, podizali stećke, izgledale isto. Pod pritiskom Turaka, pojedinci iz sve tri vjerske grupe su primale islam, od čega najviše pravoslavci jer su bili daleko najbrojniji. Za vrijeme austro-ugarske vladavine bilo je dosta slučajeva da Srbi primaju katoličanstvo. Na primjer, veliki broj Hrvata iz područja Kiseljaka vodi porijeklo od Srba. O tome mi je i lično pričala jedna starica, Mara iz Kiseljaka, koja je takođe Hrvatica. Stanovništvo Konavla (Hrvatska) je sve do Drugog svjetskog rata slavilo krsne slave, mada su se izjašnjavali kao Hrvati. Ima slučajeva i da su čitava hrvatska sela primala pravoslavlje. Bogumili su asimilirani od strane sve tri religije: pravoslavne, katoličke i islamske. Vlasi, kojih još uvijek ima u Rumuniji, su takođe asimilirani od strane sve tri religijske grupe.

Ono što je najtužnije je da ste ti i tvorci bosanske (h)istorije, ja je zovem "histerije", dovoljno glupi da ne shvatate razliku između nacije, naroda, i religije.

nacija je vještačka tvorevina u okviru jedne države. Takva je "američka nacija", na primjer. Nekada je postojala i "jugoslovenska nacija" ali je danas više nema. Nacije stvaraju političari i vladari, pa se oni i izjašnjavaju onako kako njima odgovara - u skladu sa njihovom politikom. Zbog toga nije ni čudo što su se bosanski vladari (Srbi ili Hrvati) izjašnjavali kao Bosanci. Nije ni meni smetalo da me zovu Bosanac dok je Juga postojala, ali današnju bosanksu državu ne priznajem, a Bosanac više nikada neću biti.

Takođe treba da shvatiš da bosanska nacija i bosanska država od prije 900 godina nemaju nikakve veze sa bosanskom državom koja trenutno stoji na staklenim nogama. Ove dvije države se čak ni teritorijalno ne poklapaju. Država bosanskog vladara Kulina Bana uključivala je i Hvar, Brač i Split, i ona je razlog što je Šešelj smatrao da Velika Srbija treba da uključi i te teritorije - jer je Kulin Ban na te prostore naselio (gle čuda) pravoslavce.

narod - etnička pripadnost određena genetskim porijeklom. Etnička pripadnost je usko povezana sa rasom, bojom kože, ali i jezikom, kulturom... Da napomenem i da tvoje nebuloze o Iliji Garašaninu nemaju nikakvog smisla, jer on govori o stvaranju "srpskog naciona" i on kaže da se Srbija ne "ne ograničava na sadašnje njene granice, no da teži sebi priljubiti sve narode srpske koji ju okružavaju. " Pri tome misli na pravoslavce, ali i muhamedance iz Bosne, jer je to isti narod. I još nešto! Nema smisla da pod navodnicima navodiš nešto što Ilija Garašanin nije nikada rekao, jer nismo mi ovdje glupi da nasjedamo tvojoj islamskoj propagandi.

religija je ideološko opredeljenje pojedinaca i ne mora da ima nikakve veze sa narodima. Na primjer, određen broj Srba je je druge religije, da navedem Nemanju (Emira) Kusturicu, Mešu Selimovića, ili Lepu Brenu za primjer.

Ako si bar polovinu ovoga shvatio, onda bi ti trebalo da bude jasno da nije tri vjere jedna nacija, nego tri vjere jedan narod.
pjesma - 68395 - 08.04.2012 : Mrakovica Kozara Kozara - best (2)

Novograđani Sarajeva


Dok sjedim sa društvom, gledam prolaz
Kroz koji se ljudi žure koje-kuda
Nema odakle ih ovdje došlo nije
Pa čak i onih žutih, sa Nepala Buda

Žurno prolaze jedni pored drugih
Čuju se žagori iz cijeloga svijeta
Svako svojim jezikom priču priča
A da niko nikome još ne zasmeta

Tada se sjetih "našeg" Sarajeva grada
Kada u njemu bijaše drugarstva i pjesme
Bilo nam je ravno sve do "našeg" mora
Pjevajući, pili pivu ko vode sa česme

Dozivali se sa ulice i vilikoga parka
I tražili zaklon od onog žarkog Sunca
Da bi uz mezu i hlađnu sarajevsku pivu
Naše veselje stiglo do samog vrunca

Sada je to vrijeme drugarstva prošlo
Prošlo kao što prođe i mladost naša
Ponovo se izgleda vraća ono vrijeme
Davno prošlih zemana, begova i paša

Dizali su buku na sve strane svijeta
Pričali laži da im Srbi prave smicalice
A nesmiju javno svom narodu da kažu
Da je Alija pobio narod Srebrenice

Razišli se Srbi na sve strane svijeta
Sa velikim bolom i tugom u sebi
Da u Bosni sada slušaju "nove" pjesme
To nikako sebi mogli, dozvoliti nebi

Mislima svojim nad Sarajevom letim
Letim kao mnoge ptice velikih krila
A nema mjesta gdje bi mogao da sletim
Sarajevska raja nije, što je nekad bila

Sada su tu došli oni, iz uvala i brda
Od kojih sarajlije stare ne mogu da dišu
Muče se sa njima a naročito pred kišu
Jer mnogi od njih na ovčarnik mirišu

Povukle se u sebe "naše" sarajlije stare
Znam da im nije, pa ni bolje neće biti
I sada se čude šta ih sve to snađe samo
Da se zbog novog jezika moraju kriti
Jer se samo čuje kahva i goramo-dolamo

I još se na sve strane čuje vika na Srbe
U čaršiji se po cijeli dan samo to telali
A u gradu sarajlije stare ne smiju da se jave
Jer će brzo postati njihovi, veliki a mali
rat_sarajevo - 69622 - 21.05.2012 : Max Sarajevo - best (2)

Srbi u Armiji BiH


Mnogo pozdrava g-dinu Željku, Pravom, Valteru, Nebi, Borisu, Mineru, F-16 Brioni, Novaku , Oku kao i ostalim posjetiocima...

Ako ovako nastavim nabrajati samo jedan tekst ću morati napisati kao pozdravi i želje.... hahahahahahaha.... šalim se naravno!

Za F-16 Brioni: Ovo što sada pišem je moje lično mišljenje! Rade Zoranović i Prica Simonović su moji veliki prijatelji, za mene heroji i čak ću biti slobodan da napišem i moja braća, kao i ostali koje ću pomenuti u nastavku teksta.

Pericu nisam vidio duži vremenski period, uvijek je u pokretu, trenutno je na relaciji Sarajevo - Zagreb.

Poznato mi je to šta je izjavio kada je otišao za Beograd poslije rata, neki zlonamjernici su mu zamjerili zbog te izjave, stavi se ti u njegovu poziciju, ja ga razumijem jer je to bilo vrijeme dok je Arkan još uvijek bio živ. Ipak trebalo je imati petlje pa otići odmah poslije rata u Beograd. Pričao mi je o tom njihovom susretu i rekao kako je Arkan tada bio korektan, ako je Perica lagao mene onda i ja sad lažem tebe.

Sa Radetom se viđam redovno. Rade je bio zamjenik k-dira ID čete, strašan ratnik.

Na tvoje pitanje šta ih je navelo da se bore sa nama navešću moje mišljenje pa se sa njim možeš ali i nemoraš složiti. Mi se nismo djelili po nacionalnoj pripadnosti, nismo gledali da li je neko Srbin, Hrvat, musliman ili ostali.

Napisaću i to da je rasturanje i razbijanje Armije RBiH počelo upravo onda kada je bila najjača, mislim po pitanju nacionalnog sastava, a ne po naoružanju. Preko noći su se počele formirati nacionalne brigade npr. muslimanska. Ali to su sve bile igre iz samog vrha Armije jer se u međuvremenu u njoj svašta nakotilo mislim na ubačene elemente KOS-a. Da se neko od čitalaca ne bi zbunio pišem za Armiju RBiH.

Realno, u tom perodu i ARBiH, VRS iHVO su imali svoje izdajnike.

Zbog ljudi kao što su Perica i Rade kao i još mnogih drugih koji su preživjeli i borili se zajedno sa nama od početka do kraja i poput pokojnih za mene heroja Vita, Radenka, Aleksandara, Dubravka, Nikole, Zorana, Drenka, Velibora B., Gorana, Milorada, Darka, Miroslava, Srđana Sretena, Svete, Riste, Davorina, Nebojše, Zdravka, Josipa, Branislava, Zvonka, Predraga, Tomislava, Predraga, Davora, Ivice, Momčila, Jadranka, Mladena, Dragana, Marina, Mladena P. , Ivana, Krešimira, Velibora S. , Miodraga S. , Dušana, Branka, Milorada T. , Rudolfa, Stanoje, Miroslava V., Davora V., Željku B. laka im crna bosanska zemlja, ja ne osjećam niti smijem osjećati nikakvu mržnju prema pravoslavcima i katolicima za one radikalne da me razume ću napisati Srbima i Hrvatima. Za mržnju se uvijek može nači bezbroj razloga. Čak bi me bilo i stid da osjećam bar dio mržnje.

Kao što sam uvijek pisao ljude dijelim na ljude i neljude.

Mnogo pozdrava svim čitaocima!
Max
odgovor - 69930 - 30.05.2012 : Sreten Milovanovic Bijeljina - best (2)

Etnologija Bosne i Hercegovine


Gospodine Tomiću,

Pratim dugo ovaj sajt i nisam imao namjeru da se javljam iz samo meni poznatih razloga, ali čitajući ovaj tvoj zadnji tekst o Etnološkoj situaciji u BiH i islamizaciji, ne mogu a da ne budem samo nijemi čitalac.

Sve je to OK, ali zašto ti to sada pišeš? Koga to danas interesuje šta se dešavalo prije nekoliko stotina godina? Apsolutno nikoga! Pitaj vladiku Kacavendu ili Grigorija, oba će ti reći da si lud. Zar u ovakvom teškom vremenu da se neko bakće sa islamizacijom i događajima od nekoliko stotina godina unazad. Smiješno! Nikom to ne treba, sit je narod svega samo nije hljeba.

Ti si počeo kao i naši političari pisati i govoriti o nečemu drugom da bi ono glavno zataškao. A glavno i crna naša stvarnost je da se teško živi, da ljudi rove po kontejnerima, nezaposlenost, prezaduženost, korupcija, nemoć i nebriga vladajuće garniture da popravi iole stanje.

O tome junače piši pa ćeš da vidiš koliko ćeš imati učesnika a ovako svaki dan ih je sve manje, jednostavno postao si dosadan sa svojim komentarima i pisanjima o Turcima, islamizaciji, Bošnjacima, muslimanima.

Kako god bilo da bilo, nama valja živjet dalje. Turci su bili i prošli sada su na sceni neki novi domaći janičari koji su gori od onih stambolskih. Eto, tako pa ti vidi hoćeš li ovo objaviti ili ne, ali upravo je tako.

Dosvidanija daragoj druzja !!!

Poštovani,

nisam mogao da odolim pa pogledah tvoju IP adresu sa koje se javljaš, a koja je 31.176.135.73. Ispostavilo se da ti ne živiš u Bijeljini nego u Sarajevu, tačnije Federaciji BiH, a samim time, nisi ti nikakav Sreten, nego Mujo ili Muhamed.

Moram da te razočaram, ali ja sam siguran da ovo moje "gradivo" ima svoju publiku. Primjera radi, na tebe je ostavilo jako dobar utisak, pa si napisao ovaj, dosta pismen članak. Svaka čast!

Nemam ja ništa protiv da se piše o ekonomsko-političkoj situaciji u BiH. Za početak, i ti bi nam mogao napisati kakva je situacija u Sarajevu. Vjeruj mi, mene ovo jako puno interesuje!

Istorija je nešto, drug moj, što ni gladniji od tebe nisu zaboravili. Samo ako shvatimo prošlost, i to njen svaki segment, imaćemo šanse za svjetliju budućnost. Samo ukoliko sagledamo greške koje smo pravili u prošlosti, moći ćemo da budemo sigurni da ih nećemo ponoviti u vremenima koji su ispred nas. A, kod nas se istorija stalno - ponavlja.
sc_komentari - 70502 - 20.06.2012 : - best (2)

Za koga glasati?


Samo vi glasajte za SNSD na predstojećim izborima, pa nam svima kukala majka, sve su upropastili i šume, bolnicu, školstvo, svu opštinu, navodno napravili dvoranu, Cicko je 2/3 napravio, kite se tuđim perjem, bogate se na sopstvenom narodu i još se busaju. Treba ih protjerati sa ovih prostora jer su unazadili opštinu za 200 godina.
drinski_korpus - 24014 - 09.03.2010 : Ratko Obrenovic Detroit, Usa - best (2)

Drinski korpus Vojske Republike Srpske


1995. godine Drinski korpus je imao oko 15. 000 vojnika organiziranih u 13 geografski određenih jedinica, a to su:


 • 1. zvornička lpbr - U sastavu ove brigade nalazilo se osam bataljona i Podrinjski odred specijalnih snaga "Vukovi sa Drine". Ukupni gubici Zvorničke brigade su 538 poginulih boraca, 32 nestala i 1800 ranjenih, od kojih je oko 1100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

 • 1. vlasenička lpbr - u sastavu ove brigade poginulo je 146 boraca. Kroz brigadu je prošlo oko 1500 boraca.

 • 1. birčanska lpbr - Ova brigada je poznata i kao Šekovićka brigada. Formirana je 19. maja 1992. godine, a u njenom sastavu su poginula 352 srpska borca.

 • 1. milićka lpbr - Kroz ovu brigadu je prošlo negdje oko 1500 boraca. Ova brigada je izgubila oko 226 boraca.

 • 1. bratunačka lpbr - ova brigada je formirana u novembru 1992. kao laka pješadijska brigada u sklopu Drinskog korpusa. Ova brigada je, zajedno sa Samostalnim pješadijskim bataljonom "Skelani", u prethodnom ratu imala 635 poginulih boraca. Brigada se sastojala od tri pješadijska bataljona i voda Vojne policije. U julu 1995. brigada je brojala oko 2.100 vojnika, a komandant je bio Vidoje Blagojević, koji je u Hagu osuđen na 15 godina zatvora.

 • 2. romanijska motorizovana brigada - Ova brigada je do novembra 1993. godine bila u sastavu SRK. U njoj je poginulo 286 srpskih boraca.

 • 1. podrinjska lpbr - ova brigada je poznata i pod nazivom Rogatička brigada. U sastavu ove jedinice poginulo je 227 boraca, što je izuzetno puno za opštinu koja je imala oko 10.000 Srba. Brigada je do novembra 1993. godine bila u sastavu SRK.

 • 2. podrinjska lpbr - Ova brigada je poznata i kao Višegradska brigada. Formirana je 12. maja 1992. godine. Kroz ovu jedinicu je prošlo je više od 1700 boraca, poginulo 144, a ranjeno oko 200. Prvi komandant Brigade je bio Drago Gavrilović. Ova jedinica je prestala da postoji krajem 1994. godine kada se spaja sa 5. podrinjskom lakom pješadijskom brigadom.

 • 3. podrinjska lpbr je takođe poznata i kao Čajnička brigada. U 1994. godini je prešla je u sastav Hercegovačkog korpusa pod nazivom 14. laka pješadijska brigada.

 • 4. podrinjska lpbr - brigada opštine Rudo. Ova brigada u 1994. godini prelazi u sastav Hercegovačkog korpusa i stapa se u 14. laku pješadijsku brigadu

 • 5. podrinjska lpbr - Višegradska brigada

 • Manevarska brigada

  Ostale jedinice Drinskog korpusa

 • 5. bataljon vojne policije
 • 5. inžinjerijski batljon
 • 5. bataljon veze
 • 5. sanitetski bataljon
 • 5. autobataljon
 • 5. mješoviti artiljerijski puk
 • 5. puk PVO
 • Samostalni pješadijski bataljon Skelani - prema mojoj slobodnoj procjeni ovaj bataljon je imao negdje oko tridesetak poginulih.
 • rat_vlasenica - 73234 - 29.08.2012 : Jovan - best (2)

  Birač i srednje Podrinje


  Jurišni odred Vlasenica, je bila jedinica koja je nastala krajem 1992. godine. Ovo je bila udarna igla tokom proljetne ofanzive na Cersku (ostaci vlaseničke opštine) i Konjević Polje (ostaci bratunačke opštine) 1993. godine.

  Ova dva uporišta smatrana su se jednim od najelitnijih u tadašnjoj tzv. srebreničkoj subregiji koja se prostirala od Žepe do Snagova u zvorničkoj opštini, a od sela Sapne u zvorničkoj opštini, tadašnjeg ruba tuzlanskog okruga odnosno zone muslimanskog 2. korpusa bili su udaljeni svega 20-ak kilometara vazdušne linije.

  Početkom rata u selo Konjević polje dolazi Nurif Rizvanović sa 500 mladića naoružanih do zuba, nakon jednogodišnje obuke u Hrvatskoj kod tadašnjih "Zengi".

  Ovo selo je bilo direktno povezano s mrežom sela zvanih Cerska, a u koje se smjestilo i muslimansko ratno rukovodsto iz Vlasenice na čelu sa Bećom Mekanićem. Cerska je bila jako muslimansko uporište.

  Tokom Božića 1993. godine, kada je palo selo Kravica, došlo je do kulminacije moći Nasera Orića, ali i očaja, prije svega, Bratunačke brigade koja se našla pred totalnim raspadom.

  Naredbom GŠ VRS na područje Bratunca se dovodi kompletna jedinica "Pantera", sastavljena od boraca koji su se već odavno prekalili na Brčanskom ratištu. Panteri su bili i najzaslužnijih što je Brčko na početku rata ostalo pod srpskom kontrolom.

  Ovo pišem jer treba da se zna da su jedinice iz istočnog dijela Republike Srpske zaslužne za uspostavljanje Koridora. Uz svo herojstvo i poštovanje prema Krajišnicima, vjerujem da bi se oni zaustavili kod Gradačca da nije bilo "Pantera" i njima sličnih.

  Srpska proljetna ofanziva 1993. godine na srebreničku subregiju jedino je bila moguća iz pravca Vlasenice i djelimično iz Zvornika. Ove brigade su imale stabilne situacije u svojim redovima. Napominjem da je Zvornička brigada smogla snage da održi stabilnost u svojim redovima i nakon stravičnog poraza 6. novembra 1992. godine na Glođanskom brdu, kada je poginulo 126 srpskih boraca.

  Jurišni odred je nastao od boraca sa područja Vlasenice i tokom 1993. godine pod vođstvom Miše Pelemiša pretvorio se u respektabilnu jedinicu koja je odlazila i na Višegradsko ratište da krpi rupe prilikom muslimanskih derneka i vojnih uspjeha na Rogatičko-višegradskom ratištu.

  Tokom osvajanja Cerske i Konjević Polja u martu 1993. godine od strane jedinica iz Vlasenice, glavni teret je pao na Jurišni odred iz Vlasenice i sve zasluge treba da idu upravo njima. Veliki doprinos u uspjehu akcije dala je i podrška sa zvorničke strane uz pomoć "Pantera".

  Da napomenem da je Mauzer bio Arkanovac, a naučene vještine ratovanja je znao dobro prenijeti na svoje borce.

  Voljeli ih ili ne, Arkanovci su bili srpska vojna elita. Njih su se Glavaš i Osječani bojali kao guje. Priče o njihovim ratnim zločinima su navikane i samo su dio folkora muslimanske propagande. Ne mogu da kažem da ih nije bilo, jer kao u svim drugim jedinicama na sve tri strane, uvijek je bilo pojedinaca koji se u pojedinim momentima otmu kontroli.

  Ipak, treba istaći da su Naser i njegovi mudžahedini bili najveći zločinci u čitavoj Erceg Bosni. Takva svirepost prema ratnim zarobljenicima, veoma često praćenu dugotrajnim patnjama, nije zapamćen na našim prostorima.

  Slični zločini su se desili i u srednjem i gornjem Podrinju. Sjetimo se samo Jabuke ili Jošanice.

  U jednom momentu, Jurišni odred je brojio oko 250 boraca, pa su prilikom kretanja u akciju znali zarlaukati opasno. Dao bi sve na svijetu da su oni mogli biti na nekom boku u Vozućoj u septembru 1995. godine, uz Vukove sa Drine i Specijalnu policiju. Ne bi danas po portalu Patriotske lige i Avaza bilo bajki o slavnim muslimanima na Vozućoj i slične mitomanije.

  Doveli linijaše iz Prnjavora mudžahedinima na noge.

  Zato će mi uvijek ostati gorčina na ovaj rat kad gledam muslimane kako likuju, npr. u vezi Vozuće, ili kada kažu da su mogli zauzeti Banjaluku...

  Jer, opet napominjem, uz hroničan nedostatak ljudstva i potpunu ostavljenost na milost i nemilost od strane Srbije (naročito u 1995. godini) stvari nisu mogle biti mnogo drugačije.

  Naravno, treba napomenuti da su čak i u ta najteža vremena uz nas bili časni vitezovi, rijetki dobrovoljci iz Srbije. Među njima je bio i Novak iz Beograda, koji je na ovom portalu napisao jedan odličan post o akciji na Goražde 1994. godine.

  P.S. Čuo sam i ja da su Fočaci bili opasni borci.
  naoruzanje - 73576 - 04.09.2012 : Zabranjeni - best (2)

  Mrud


  Mrud je mina usmjerenog dejstva, fabrički napravljena da se aktivira na električni upaljač pomoću štipaljke ili baterija. Na Sarajevskom ratištu, preciznije po Žuči, a najviše se nalazila na Ježevima i Perivoju, postavljane su da se aktiviraju na potez, obično na svoj električni upaljač, a dodavani su i potezni upaljači.

  Ovo mogu pouzdano da tvrdim jer sam u više navrata morao da te naše Mrudove deaktiviram, iako nisam mnogo znao o tome.

  Mrud je bio lako uočljiv, pa se obično obezbjeđivao sa paštetama.

  Više informacija o ovome bi svakako mogao da da Miner.
  amerika - 78528 - 28.10.2012 : Jelena Jakšić Beograd - best (2)

  Profesionalni sportista


  Poštovanje!

  Moje pitanje je jednostavno! Ja sam Miss Universe u Fitness i Bodybuildingu, za grčku reprezentaciju, pošto sam živela tamo 15 godina. Vratila sam se iz Grčke pre 2 meseca i razmišljam na koji način da odem za Ameriku. Popularna sam kao sportiskinja ovog sporta u Americi. Po zanimanju sam maserka-terapeut i personal trener. Nivo engleskog mi je otprilike 5.

  Da li mi je potreban neki papir iz Amerike koji će da mi garantuje smeštaj ili posao kao trener u nekoj od teretana?

  Hvala unapred

  Moja stranica je: www. jelena. greekmuscle. net

  Uh! Bio sam na tvojoj stranici i mogu samo da kažem SVAKA ČAST! Profesionalni sportisti, pogotovu MISS UNIVESE, mogu veoma lako da dobiju Green Card. Potrebno je samo da se javiš u njihovu asocijaciju kojoj i ti pripadaš ili da kontaktiraš njihovog selektora. On će ti to završiti za par sedmica, naravno ukoliko je zainteresovan za tebe! Da sam na njegovom mjestu ja bih ti to zbog tvog izgleda sigurno završio!

  Sve najbolje u životu i sportskoj karijeri. I izvini na šali!
  softver - 78014 - 10.10.2012 : Jasmina Halilovic Sarajevo - best (2)

  Display drivers


  Lijep vam pozdrav,

  Nedavno sam nosila laptop na formatiranje, i sve je ok, ali mi se odnedavno pojavio problem. Ako otvorim više tabova (koristim Google Chrome) ekran se zamrači, i to traje neko vrijeme, nakon čega piše "display drivers unexpectedly..." nešto nakon čega su se "successfully recovered". Ovo mi se desilo dva puta. Nakon toga se kompjuter restartuje. OS je Win7.

  Jasmina,

  imaš problem sa "display driver", koji moraš da ponovo instaliraš. Vjerovatno je taj drajver neodgovarajući za tvoj kompjuter ili je oštećen (corrupted).

  Pošto vidim da malo sporije kapiraš, moraću da dopunim prethodni komentar:

  Na internetu imaš mnogo različitih verzija istog drajvera, pa pokušaj da pronađeš onaj pravi. Skini drajvere sa više portala i nakon svake neuspjele instalacije potraži novi drajver.

  Ukoliko ništa ne pomaže, instaliraj Windows XP.

  Da li si prilikom kupovine laptopa dobila odgovarajući CD/DVD? Ako nisi onda pokušaj da skineš drajvere direktno od proizvođača hardvera!

  P.S. Nisi napisala o kojem se kompjuteru radi, pa ne mogu da ti pomognem sa više detalja.
  grahoviste - 9664 - 14.05.2006 : - best (2)


  heheheh cuuj belog orla sto kukurice. . . . . . .
  znas li kako je dragad vikic provjeravao sa holiday inn-a koliko mozete letiti. . . . . . ne budi srbine glup, ušuti se dok ti je vrijeme pa zar ti nije dosta sto si popusio ovu situaciju sad hoces jos i sa jos gorim posljedicama! po meni nije zlocin nikakav oguliti i dati kerovima zeljku i ostale 'junake', jer su oni ubili djete. . . . . .
  Ja onih pjesmica znam mali milion i treba mi citav dan da ih napisem tako da ne znam sta hoces s onim da kazes, nisu pjesme glavne nego muda a vi ih nemate. . . . . . dok ti pricas ovdje kuce na grahovistu i drugim vasim zlocinackim uporistima polako nestaju u travi, bolje bi vam bilo da to malo raskrcite, nece vas niko dirati sta ste se prepali, mozda je ostala jos koja baba ili neko ala zeljko, pa da i to pretvorite u tu neku vasu demagogiju da mozda jos koja porodica izumire, ako je tako odkud vas ovdje toliko po vama bi trebali svi da ste mrtvi. . . . . . . . da je gore bilo ikakvog zlocina valjda bi neko do sad odgovarao za to!!! izgleda da su i sudovi saglasni da nije zlocin oguliti, obariti i osusiti ubice djece. . . . .
  arkan - 9658 - 13.05.2006 : - best (2)

  U vezi Arkana i Ključa


  Pad Kninske i Visoke Krajine je dogovoren u Karađorđevu, između Tuđmana i titinog zeta, gospodina Jeza.

  Međutim, Hrvati su počeli uzimati više nego što je dogovoreno, pa su se čak primakli i Banjaluci na nekih 30-tak kilometara.

  Arkanovci su tada poslati da vrate ono što su Hrvati uzeli, a što nije bilo dogovoreno u Karađorđevu.
  cemerno - 9642 - 13.05.2006 : Rade - best (2)

  Čemerno


  Čemerno, da čemernije ne može biti!

  "Desetog juna 1992. poklano je Čemerno. Tu su bili izbjegli Srbi iz Debele Međe, sa Vlahinje, Slivna i okolnih sela. Svi su izbjegli u Čemerno misleći da tu nema opasnosti jer je ovdje bila srpska artiljerija. Izbjegli su tu ne bi li kako preživjeli rat. Doveli su sa sobom preko 2. 000 ovaca a i mještani su bili bogati ljudi. Selo je bilo naseljeno samo Srbima.

  Bio je Trojčindan i Srbi su se spremali za slavlje i bili su se opustili, a ovi su udarili.

  Borbene linije bile su petnaestak kilometara daleko odavde. Iznad Srednjeg preko Ljubine i Korita. A tu je bilo vrlo malo vojske. Samo posada srpske artiljerije.

  Sedamnaest dana su izviđali i privlačili se srpskim selima. Enes Durak ih je vodio. Bio je milicioner (mislim da je iz Banjalučice). Privukli su se po noći. Sin Vukašina Damjanovića je imao na leđima onu radio-stanicu. Zarobili su ga, natjerali da na leđima i dalje nosi stanicu, i gonili ga sve do sela. Tu su ga zaklali i oči mu izvadili. Poklali su pedesetak ljudi.

  Cijele porodice su pobijene na jednu krv. Damjanoviće su pobili: Ranku, Jadranku, Milana Spasu, i sina (zaboravila sam mu ime). U moje zaove Ljubice sve je poklano u kući. Dvije cure k'o dvije vile su zaklali. Niko nije ubijen iz puške. Odsijecali su im glave sjekirama i trnokopima. Staki su glavu odsjekli trnokopom. Trnokop su našli kraj nje.

  Četrdeset-pedeset duša su pobili. Preživjela je samo jedna cura, Trifkovićka " sakrila se u đubre: jednom je bila na televiziji i od tada nikad više. I Pero, kuvar kod naše vojske. Drugi niko.

  To nesretno Čemerno niko više ne spominje. Kao da se nikad nije ni dogodilo. A što to kriju zločine Alijine vojske? ", pita se nesretna starica.

  Odgovor joj je teško ponuditi.

  Poklani su tada Trifkovići, Damjanovići, Raševići, Vujadinovići i Zekići. Pedesetak duša, sve civila i nejači...
  fk_glasinac - 17972 - 02.06.2008 : Eka Sokolovicki Pala & Sokolac - best (2)

  Ne kontam


  Pozdrav svim Sokocanima i najljepšem selu na svjetu - Sokolovićima.

  Ja sam trubadur, što se fudbala tiče i nikada nisam bio navijač, osim reprezentacije Srbije, ali simpatizer jesam i to par klubova.

  Crvenu Zvezdu sam zagotivio zbog pokojnog ujaka, a i sva mi rodbina za nju navija, što su imali kurčevitog Piksija i onog firauna propalog Ognjenovic Pericu ( ni sam ne znam sto mi je Perica bio drag?! ), Želju zbog rodne mi Grbavice, Bayern jer sam dugo živio kod Minhena, a "Glasinac" valjda što sam smješni lokal-patriota i što su utakmice "Glasinca" bile prve "tekme" koje sam gledao uživo. Kako god, volim taj klub!

  Znam da je oskudacija i kokuzluk u klubu opasna bolest i da se liječi finansiskim injekcijama. Ako nema repa, nema ni uspjeha. Ali...

  Ne kontam da nikoga, ali baš nikoga od ljudi sa lovom ne interesuje FK "Glasinac", jedan od simbola Sokoca. E to mi nije jasno, ali nikako.

  Pa da li ima bolje reklame za Sokolac, a i za lokalne poslovne ljude, koji bi se mogli afirmisati u RS i BiH, pa i šire u regionu, da "Glasinac" igra u Premijer ligi?!

  Ne kontam!
  pena - 12182 - 07.04.2007 : - best (2)

  O junaštvu Vitka i Pene


  E da vi rečem o čojstvu i junaštvu Vitka i Pene.

  Da li ta Snježa ( ako je to ona polušokica udata za Celana iz Omladinske ). Ako je riječ o njoj, ja razumijem da je zaogrjela k'o kaubojska tava, jer je u najbolje godine ostala udovica, pa sad i na zvijezde laje.

  A Solomon reče da je jedno od tri najveća zla, baš to kad se udovica upali. I sad ona, sirotica traži adekvatnu terapiju, koju joj ja mogu pružiti, ali ne garantujem da će, onako pomršava moći i preživjeti.


  A sad da vi rečem o junastvu Pene. Da Pena nije junak, ne bi mu Željko Subotić (jedan od najvećih srpskih hit-mejkera ) spjevao pjesmu "Hej brate Pena, sretne ti rane junače".

  Zar nije junak da preživi 27 mitraljeskih metaka, i da nakon godinu liječenja opet juriša na balijske rovove i da ih ćera, ko soko tiće golubove.

  A što se Vilija tiče, koliko su puta lično on i njegov brat Dule sačuvali Pretisovu teretnu kapiju.
  Kad se povuče redovna straža, na bojištu ostanu samo Dule i Vili i rašćeraju Turke. To je bilo barem 20 puta u toku ovog rata, i da osim toga nijesu ništa uradili dovoljno je.
  svijet - 21177 - 23.03.2009 : Nenocc Pescano Selo - best (2)

  Re: Predrasude i opanci


  Trebao si tom svom rođu da preporučiš kakvu polovnjaču, i ne treba sve nas trpati u istu vreću sa njim. I bolje bi bilo da si mu rekao istinu u lice.

  Kako je počelo moraćemo da se pravdamo i babama i čičama...

  Tačno je da je čovjeku suđeno da umre u opancima u kojima se rodio ali je takođe tačno da se usranome ne da ni do potoka.

  Nažalost!
  cemerno - 12876 - 23.05.2007 : - best (2)

  Čemerno(3)


  Prema podacima iz Crne knjige stradanja Srba u BiH, nalog za napad na Čemerno izdao je bivši oficir JNA Jusuf Mušimbegović. U odredima Teritorijalne odbrane iz Kaknja i Breze, prema izjavama sjedoka, nalazili su se:
  1. Džamal Alić iz Breze,
  2. Karlo Barić iz sela Nasići,
  3. Stjepan Barić iz sela Solakovići,
  4. Enver Beka iz Breze,
  5. Ferid i Mirso Bušatlija, zvani Šumar, iz Korita,
  6. Musa i Nusret Bešlija iz Korita,
  7. Suljo (Adila) Bešlija (26),
  8. Marko Cvjetković iz Orahova kod Breze,
  9. Nijaz Čabaravdić (grupa iz sastava "Handžar divizije"),
  10. Enes Durak i Muamer Frljak iz Breze,
  11. Pavo Ivanić, Stipo Ivanić, Gojko Ivić iz Nasića,
  12. braća Simo i Stjepan (Miše) Pavlović,
  13. izvjesni Zoran i izvjesni Salkić (predratni policajac u Vogošći),
  14. Hasan Selimović iz Korita,
  15. Senad Sikira iz sela Papratno (Kakanj),
  16. Fikret Smajlović iz Solakovića,
  17. Džemo Smadko iz Kaknja,
  18. Teufik Turudija zvani Tufo (komandir manevarske jedinice u sastavu Kakanjske brigade),
  19. Spahić (ili Selmanović, sin Karabegov),
  20. Elvedin Velić,
  21. Željko Vidić iz Ljubine kod Ilijaša...
  Prema navedenom dokumentu, Zejnil (Zahida) Herić iz sela Ivančići u svom svjedočenju ustvrdio je da je u pokolju, sem Enesa Duraka, komandovao i Mirso Bušatlija zvani Šumar, iz Korita. U masakru su učestvovale jedinice iz Breze, Korita, Mahmutovića Rijeke. Isti svjedok je potvrdio učešće predratnog milicionera Salkića, sina Avde Mahmutovića iz Mahmutovića Rijeke, kao i izvjesnog "Srbina" iz Breze, koji je, kao i Mahmutović, poginuo i koji je posmrtno odlikovan "zlatnim ljiljanom".
  zlocini - 13183 - 07.06.2007 : - best (2)

  Oko za oko, zub za zub


  Oko za oko, zub za zub. Bice ubrzo, ako Bog da.

  I Gospod rece: "Gnev je moj i osveta je moja, ja cu vratiti".

  Kad budemo Oricu celjad pekli na raznju kao sto je on onu djevojku od 19 godina pekao, i kada sa jataganima sa karte izbrisemo sve i jedno tursko selo, kao sto on zbrisa Kravicu, a njegova braca Grahovište, Čemerno, Pofalice, Bradinu.... onda ce pravda da bude zadovoljena.

  Dzaba vam Balije:
  1. Onaj zeleni tamic sto je redovno prevozio srpske leseve na smetljiste u Buljakov potok
  2. Ovi okupatori koji ce se, ako Bog da, ubrzo o svom jadu zabaviti
  3. One kamionske gume sto ste palili na srpskim lesevima u Kazanima
  4. One peci iz Vase Miskina
  Sve cemo to lijepo naplatiti i to sa zateznom kamatama, kao u svakoj civilizovanoj zemlji.

  A vas balije sto pece istina, da ste nesposobni ljeba jesti, dok vam neko drugi do usta ne donese, to je druga stvar.

  Lagali ste o progonu, cifre kazu drugacije. Bulaznite o pokoljima. Ne ide vam to u prilog! Zna se da su se prvi pokolji desili u: Sjekovcu, preko Grahovištu, Pofalicima, Bradini i Čemernu.

  E, sada je druga stvar sto ste onijem glinenim golubovima na Žuci i Zlatistu, slagali da su nekakvi labudovi i laste, pa morase raskomadani i prepeceni da leprsaju nebu pod oblake. Valjda nijesu znali da procitaju onaj svrakopis oko vrata sto im odza kžo obicnim govedima sveza. Ne znam sto ulema ne nakaci na prsa svoj svrakopis, pa da zajurisa na srpski tenk? No, i sad nesto oce, pa skici k'o krme u vreci. Neka bira mjesto za megdana.

  No, balije, barem vi, koji ste daleko do alijinih veabija i odza, koji ste vidjeli pitomi svijet, umjesto svadje s nama, procitajte ko ste i okle ste, pa se vrcite vjeri pradjedova, i krstite se vodom, da nas nasa ruka ne krsti u krvi.

  Dani osvete su blizu.
  vub - 15259 - 11.10.2007 : Vojvoda Janko Sokolac - best (2)

  Oglas


  Ako nemate znanja, a imate para
  upišite fakultet kod Mačara. (Cickovića)

  Prve prijave koje budu hitre
  dobiće da odmah polažu za magistre.
  Doktorat je teško dobit' - zna se,
  jer ga je Mačar rezervis'o za se.


  Obavještavaju se studenti da prilikom upisa obavezno dostave ljekarsko uvjerenje (da bi se vidjelo da nisu normalni), štednu knjižicu (dokaz da potiču iz bogatih SDS porodica ) i partijske knjižice (svoju, tatinu maminu sestrinu a ako je moguće dedovu i babinu radi sigurnosti), kako bi SDS-komisija u što kraćem roku izvršila prijem.

  Mole se roditelji upisane djece da na vrijeme pronađu vaze za polaganje ispita kako ne bi "Miš Bjeli" morao da interveniše.

  Svi koji završe (a moraju) fakultet imaju obezbjeđena radna mjesta u poljoprivrednim organizacijama u Sokocu za šta je saglasnost dao "Mali Šef" inače kum "Miša Bjelog".

  "Mali šef" je zainteresovan za diplomirane kopače, diplomirane orače, diplomirane okopače, diplomirane prebirače krompira koji misli da zasije čim bude imao diplomirani kadar za te poslove.

  Zato: Dobro nam došli dragu brucoši, željno vas očekujemo a pogotovu vaše novčanike!
  Uprava VUB-a
  vub - 15362 - 18.10.2007 : Cicko Bjeli Sokolac - best (2)

  Upisana nova grupa na VUB


  Prva grupa studenata predvođena konjem i kobilom Zike Belovića upisala je popularni sokolačko-mačarski fakultet VUB. Upisani studenti morali su da prodju poprilično težak kvalifikacioni ispit, ali svi su položili. Prijemna pitanja bila su iz matematike i socjologije i bila su tipa opcijskih pitanja. Jedna od pitanja su bila:

  1. Kad ubobemo šestar i opišemo kružnicu dobijemo:
  a) KRUG
  b) KVADRAT
  C) ROMB

  2. Na Drini ćuprija napisao je:
  a) IVO ANDRIĆ
  b) JANKO JANKOVIĆ
  c) PERO PEROVIĆ

  Moramo priznati da su pitanja bila jako teška al uz dobre astitente i sardnike ovoga fakulteta ipak su uspješno riješena. Spisak kompletnog prijemnog ispita biće naknadno objavljen.

  Među upisanim studentima našli su se: Nino(Draga)Koprivica i žena mu, Mile Lizdek i njegov sin Nikola, šumari iz šumskog gazdinstva Sokolac, Super Beba, Bašo (bivši) Komandir, i ko zna ko još se naknadno upisao, al spisak studenata ćemo objaviti naknadno sa pitanjima i tačnim odgovorima prijemnog ispita.

  PR (piar) MENAGER ovoga fakulteta Čela Bakmaz je na samom početku prijemnog ispita podjelio studentima uplatnice da uplate školarinu prije nego se predomisle i pristupe rješavanju zadataka koje su satavljali Zoka i Sisko, a većinu pitanja su preuzeli sa interneta.
  mico_vlahovic - 19701 - 09.12.2008 : Oko Bijeljina - best (2)

  Ulica Mice Vlahovića


  Mico Vlahovic - heroj iz Vogošće, Sarajevo

  Željko,

  toliko me priča o ulici Miće Vlahovića pogodila da sam zaplakao, a kada sam vidio sliku koju ti je Nataša poslala. Apsolutno podržavam tvoju akciju o preimenovanju ulice.

  Pozdrav od Oka
  ekshumacije - 19703 - 09.12.2008 : Miner Vogosca Vogošća - best (2)

  Za Miću Vlahovića


  Pozdrav Željko,

  u potpunosti podržavam tvoju akciju i odmah se uključujem sa sledećih 30%. Pokojni Mićo zaslužuje da njegovo ime bude i u kakvom većem gradu Republike Srpske, a ne samo samo u njegovom rodnom mjestu.

  Pozdrav svim borcima Republike Srpske, kao i ostalim posijetiocima foruma.

  Miner

  Poštovani prijatelju,
  hvala na podršci, iskreno sam se nadao da ćeš se javiti jer si ti bio i donator u akciji za malu Jelenu. Jeste da si se i ti borio rame uz rame sa Mićom, ali si u mnogo boljoj finansijskoj situaciji, pa ću tebi "dozvoliti" da pomogneš.

  Namjeravam uskoro da stupim u kontakt sa gospodinom Slobodanom Cucićem i ispitam "teren", i tako ustanovimo da li je ta akcija uopšte izvodljiva. Mislim da treba dosta toga da se uradi pa da uopšte dođe do toga da (možda) treba sakupiti neke pare.

  Pored toga, bilo bi mi draže da nas 1000 nas da po jedan evro, jer bismo tako napravili jednu masovnu akciju koja bi mnogo rekla i o tome ko je bio Mićo Vlahović. U prethodnoj akciji, nas nekoliko je sakupilo par hiljada evra, i tako je Jelena Madžgalj dobila neke pare za liječenje.

  Da napomenem i to da nisam zaboravio ni pokojnog Božura. Uskoro ćemo raditi i na tome.
  mico_vlahovic - 19687 - 08.12.2008 : Dana Smiljanic Novi Sad - best (2)

  Mićo zaslužuje da ga se narod seća


  Čudo jedno, ja sam osam godina živela u Aleksandrovu, i ne mogu da verujem da nikad nisam čula za Miću Vlahovića. Možda bi stvarno trebalo da se učini nešto da se narodu osvaži memorija.

  Ako je bio takav heroj, a vidim iz priloženog da jeste, onda zaslužuje da ga se narod iz njegovog sela seća.
  olovo - 18645 - 14.08.2008 : Ziki Ivazovic danska - best (2)

  Istina


  Poštovana gospodo, pozdrav svim Sokočanima. Ja sam tek ušao na ovaj forum i jako mi se svideo. Želim da dam nekoliko komentara u vezi olovskog ratišta.

  Prvo, sve priče da je Olovo odbranjeno zahvaljujući Olovčićima je laž jer su to obični miševi koji su proveli cijeli rat u podrumima.

  Drugo, Denijal Grbo iz Meljina i njegov podređeni šef nekakve vojne policije su odgovorni za mnoge zločine počinjene nad Srbima u selima oko Olova i Sokoca.

  Ja sam musliman i bio sam na tom ratištu, tako da znam mnogo stvari. Hvala!
  pjesma - 18661 - 16.08.2008 : Mikci ns - best (2)

  * * *


  Radovane Beograd te krije
  izdade te Cicko s' Romanije.
  islam_komentari - 19467 - 16.11.2008 : Milan Kezunovic Vidrici - best (2)

  Ko su Bošnjaci


  Molio bih nekoga da mi konačno i detaljno objasni taj pojam "Bošnjaci".

  Odrastao sam u Sarajevu gdje smo nekada svi zajedno živjeli ( muslimani, Hrvati, Srbi... ), a taj izraz sam čuo tek polovinom devedesetih da se upotrebljava.

  Da li je to neka zamjenica za muslimane ili...

  Milane,

  do ustava 1975. godine muslimani u Jugoslaviji su se izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati islamske vjeroispovjesti. Tako su se, na primjer, Avdo Karabegović, Meša Selimović i Alija Izetbegović izjašnjavali kao Srbi, a Mak Dizdar kao Hrvat, Ćamil Sijarić kao Crnogorac.

  Ustavom 1975. godine, muslimani su priznati kao nacionalna manjina, poput Albanaca, Mađara, Slovaka i drugih narodnosti. Dobili su svoju narodnost, ali su nažalost izabrali pogrešno ime, jer jer riječ "musliman" označava religijsku opredeljenost, a ne etničku pripadnost.

  Navešću ti jedan primjer. Negdje 1990. godine, neki novinar je pitao Emira Kusturicu na nekom filmskom festivalu šta je on. Emir mu je odgovorio: "musliman". Novinar ga je onda pitao: "Ma dobro, ti si musliman, ali kojem narodu pripadaš". Emir Kusturica se malo zamislio, i nakon toga je postao veliki kritičar upotrebe tog termina, muslimanima nametnutim od komunista.

  U toku rata, tvorci islamske politike su pokušali da isprave ovu grešku. Naravno, pošli su od istorijskih činjenica da su se stanovnici srednjovjekovne države zvali "Bošniaci", pa su muslimani prisvojili ime nacije jedne srednjovjekovne države, jer su tako htjeli da pokažu svijetu (a i sebi) da su oni narod najstariji na Balkanu. Naravno, bošnačko stanovništvo u srednjem vijeku su sačinjavali pravoslavci i djelimično katolici.

  Postojala je i varijanta da se muslimani nakon stvaranja njihove države nazovu i Bosanci, što je za mene i logičnije. Međutim, to je odbačeno iz političkih razloga, jer je to ime rezervisano za naciju koja bi trebala da se stvori na području Bosne. Tako bi ti i ja trebali da budemo Bosanci, a Bošnjaci narod nastao od Bogumila, koji je na prostorima Bosne živjeli još prije doseljavanja Slovena.

  Mi svi znamo da sno ja, ti, ali i oni, porijeklom Srbi. Uzalud nas oni dijele na bosanske, crnogorske, hrvatske ili srbijanske Srbe. Mi treba da budemo svjesni da smo svi mi, jedni te isti Srbi. Što se nacije tiče, možda ću jednog dana biti i Šveđanin, ali nikada neću biti Bosanac. Sada sam samo Srbin iz Republike Srpske, nemam svoju naciju, jer ona nije još fornirana, a ona jugoslovenska više ne postoji. Nacija "Srpski Republikanac" još uvijek nije aktuelna jer naša zemlja još uvijek nije formirana kao samostalna politička jedinica.

  Konačno, nikada neću govoriti bosanski jezik, jer su oni i njihovi učitelji u školama učili naš - srpski jezik.
  simo_jelaca - 19642 - 04.12.2008 : Dr. Simo Jelača Kanada - best (2)

  Srbi u severozapadnoj Evropi


  Za Hrvate govori se da se to ime pominje prvi put od šestoga veka nove ere i da se odnosilo na Srbe koji su živeli po planinskim predelima, hrbatima, slično današnjem nazivu Zagorci.

  Sam hrvatski istoričar V. Kljajić u svojoj istoriji "Seoba Hrvata" piše da se deo Srba nazivao Goranima ili Horvatima, što nije označavalo narod nego plemena. Česi su ih nazivali Hrbatima, a Safarik navodi da reč Hrvat označava brđanina. Po Dalimilu i Safariku, Hrvata, kao naroda, uopšte nije bilo.

  Ruski istoričar Nikola Durnov kaže: "Milioni Srba primivši katoličanstvo pretvoriše se u Hrvate". On u "Ruskom Straniku" opisuje Zagreb kao prestonicu pokatoličenog srpstva. U "Varšavskom dnevniku" general Gurka pisao je 1880: "Nikad Rusija neće sankcionisati istorijsko nasilje da se stvori zasebno od srpskog naroda Hrvatska katolička kraljevina gde živi srpski pokatoličeni narod".

  Na prostorima današnje Galicije i Poljske od pre preko tri milenijuma postojala je Bela Srbija. Njen drugi deo obuhvatao je prostore danasnje Češke i Bavarske. Česi su živeli u Beloj Srbiji, a samo ime Čeh imalo je počasni karakter. Oko reke Morave živeli su Moravci. Bliski Moravcima bili su Slovaci, čije poreklo takođe datira od Srba po tvrdnji austrijskog istoričara Sinise, kao što su i Srbi Korutanci, današnji Slovenci, prema nemačkom istoričaru Dimleru. Oni Srbi koji su živeli po gajevima i šumama dobili su ime Lesi ili Šumadinci (šuma se na ruskom zove les), a oni koji su živeli u nizinama nazvani su Poljacima. Poljski istraživač Jozef Kostrzevski potvrdio je ime Poljske, koje je doslo od srpske reci polje, a odnosilo se na zemljoradnju. Po Jovanu Luciju Bela Srbija bila je u Karpatskim gorama, a Safarik je pisao da je za Tatrama, današnji delovi Poljske i Rusije, živeo veliki srpski narod. I upravo iz tih prostora Bele Srbije dogodila se poslednja velika seoba Srba početkom sedmoga veka nove ere (preciznije 632 godine). Za Poljake, kao narod, kaže se da nastadoše od preostalih Belih Srba, koji se i dalje zadrzžse u staroj postobini.

  Rimski i grčki istoričari Plinije i Ptolomej, koji su živeli u doba Hrista, pisali su o Srbima koji su živeli iza Dona u Sarmatiji. Otuda ih Rusi smatraju za svoje praroditelje. Reč Rus javlja se tek od devetog veka, pa Safarik u knjizi "Srbove v Rusku" tvrdi "da su Rusi ostatak onog srpskog ogranka koji se iselio na Balkan". Poljski istoričar dr Vaclav Macjejovski kaže: "Treba znati da su slovenska narečja u Bugarskoj i Srbiji stvorila staroslovenski crkveni jezik, a iz ovoga je postao ruski jezik".

  Za Bugare se navodi da su uralsko-mongolskog porekla, koji su okupirali predele sadašnje Bugarske i pokorenom srpskom stanovnistvu nametnuli svoje ime a primili njihov jezik (koji su veoma iskvarili), kulturu i veru. Smatra se da su vekovna razdvojenost i uticaji susednih naroda sa delimičnim ukrštanjima doveli do izvesnih oprečnosti među plemenima nekada istoga naroda, kao i uticaji religija, što je sve rezultiralo u nastanku posebnih današnjih naroda na evropskim prostorima.
  Idi na stranu - |listaj dalje|