fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

djukanija - 104021 - 29.12.2019 : Nomad Srbija - best (2)

Da li je baš tako?


Ne slažem se sa mnogim Vašim navodima u ovom postu, a i da dopunim post sa činjanicama koje su istinite i za koje znaju svi koje to interesuje ovde u Srbiji.

Opšte je poznata politika USA administracije na ovim prostorima, ali ni vlast u Srbiji nije baš gadljiva na saradnju sa USA i sa NATO.
Što se politike tiče, Vučić kaže da će sve učiniti da dovede Trump-a u Srbiju, a sa NATO, Vojska Srbije je imala više vojnih vežbi nego sa Rusima, a najavljuju se i vežbe sa Kinezima, a kineska policija je letos imala zajedničku patrolu sa MUP Srbije ulicama Beograda.

Što se tiče dešavanja u Crnoj Gori ovih dana, režim u Srbiji ćuti tako da to ćutanje prosto para uši, a i patrijarha srpskog nema nigde na beo dan. Politika Srbije se svodi na to da koketira sa vojnim industrijama Rusije (polovna i remontovana tehnika, avioni stari 30 godina, remontovana borna vozila proizvedena 1962. g. ), a što se tiče sistema S-400 i sami Rusi su rekli da je to maketa i da Srbija nije u mogućnosti da kupi isti, sa USA i NATO redovno održava kontakte pošto nacionalna garda države Ohio i NATO imaju kancelariju u Generalštabu VS, na sajmu naoružanja lično je Vučić rekao inžinjeru Browing-a da će kupiti veliki broj teških mitraljeza tipa Vulkan da bi ih ugradili na borna vozila domaće proizvodnje, kupljeno je i nekoliko helikoptera za Vojsku Srbije i MUP Srbije američke proizvodnje, od Kineza primaju donacije koje se svode na ne borbena sredstva, a vežbu sa kineskom vojskom najavio je Vučić u 2020. godini, od Francuza kupljeno je nekoliko borbenih helikoptera... toliko o saradnji samo sa Rusima.

Da ne pominjem blam koji je doživeo Vučić kada je Putin bio u Beogradu i gde je Vučić na sve načine pokušavao da nagovori Putina da se obrati narodu, odnosno okupljenim pristalicama SNS-a koji su autobusima dovedeni iz cele Srbija (a i Dodik je poslao 50 punih autobusa) međutim Putin kao ozbiljan državnik je izbegao da se obrati na stranačkom skupu (SNS) i rekao Vučiću na konferenciji za štampu da po protokolu nije predviđeno da se bilo kome javno obraća, a u hramu Svetog Save Vučić (čulo se i i TV prenosu) nagovara patrijarha da utiče na Putina da se obrati okupljenoj stranačkoj publici, međutim i tu Putin uzima mikrofon i samo je rekao: "Spasobo za družbu" i odmah predao mikrofon svojoj sekretarici, i seo u automobil, tako da smatram da je Putin izuzetno ozbiljan državnik da bi dozvolio da ga Vučić uvuče u stranački muting.

Što se tiče povlačenja priznanja Kosova to je dobar marketinški potez, ali isto tako i jalov, uzgred budi rečeno plaćen proizvodima namenske industrije Srbije na štetu iste te vojne industrije gde je finansijsko stanje recimo "Krušika" i po rečima ministra vojnog Vulina alarmantno teško.

Što se tiče snimanja filmova i serija "patriotskog" i istorijskog sadržaja tu je situacija tragi-komična, novac za snimanje dobijaju samo politički podobni režiseri i glumci, a sadržaj snimljenog materijala je izuzetno niskog nivoa, a o propustima u sadržaju da i ne govorim. Što se tiče heroja sa Košara svelo se na to da je podignut spomenik Tiboru Cerni koji je kao redovan vojnik poginuo 1999. g. a ostali borci (radi se o vojnicima koji su bili na redovnom odluženju vojnog roka u Prizrenu) su odavno pali u zaborav i žive veoma teško, bolesni i u teškom materijalnom stanju, dva puta je bilo javnih poziva da se nekima napravi kuća jer one u kojima žive ti bivši borci nisu ni za štalu kod pravih domaćina, a i da se snimi film niko od tih boraca neće živeti bolje, zar ne.

Što se tiče Nemaca i njima je sadašnja vlast podigla spomenik, kako kažu u znak pomirenja i nepravde prema Nemcima koje su komunisti posle drugog svetskog rata proterali iz Vojvodine, a takođe je ova vlas podigla spomenik stradalim Mađarima koje su partizani pobili na kraju rata, valjda da učine jednakim žrtve Mađarskih fašista i nevino stradalog naroda koji su ti isti mađarski fašisti bacali pod led u Dunav.
Što se tiče Albanaca oni i srpske "patriJote" imaju sasvim bliske odnose a to se može videti sa fotografija gde zajedno sede Pacoli i Rakić na jati u Crnoj Gori i gde u restoranu uz piće sa Haradinajem sedi siva eminencija Milan Radojičić inače čovek od Vučićevog poverenja sa izrazito kriminogenom prošlošću.
U Briselu Vučić je potoisao sporazum koji je ostao mrtvo slovo na papiru, a šiptari imaju sve poluge vlasti i biju Srbe na Kosovu kada god im se prohte, a Srbija im pomoći ne može. A ubijen je Oliver Ivanović koji nije odgovarao ni šiptarima, a ni Vučićevim harambašama iz Kosovske Mitrovice koji su postavljeni po diktatu zvaničnog Beograda.
Vučić često sastanči i sa Edi Ramom i potpisuje nekakve sporazume u kojima bi kako on kaže Albanci iz Albanije lako dobili papire u Srbiji i zaposlili se u Srbiji, a Srbi sa KiM gleadju propast svakog dana, groblja porušena, imovina se često pljačka, a Albanci mogu da rade u Srbiji legalno.. . ima toga još, ali od muke ne mogu sada da pišem o tome.
Što se plitičkih opcija u Srbij tiče tu je situacija jasna, Vučića podržava Evropska Unija, otvoreno okreću glavu od diktatorskog manira vođenja politike, a protiv Miloševića su pričali i što jeste i što nije, ma k.. . a je ta Evropa, bila i ostala podržava samo one od kojih ima koristi kao i sada od Vučićeve politike.
Po čemu je to opozicija izdajnička kada nema ni mogućnost da bilo šta izda jer nije na vlasti???
O SRS-u ne treba trošiti reči, Milošević je bio blagonaklon prema Šešelju kao opozicionaru jer je Šešelj prepustio svoju izbornu pobedu Milutinoviću, a za uzvrat dobio ko zna šta.. . kao i sve ostalo sa čim je Šešelj trgovao u politici, pa tako i sada ćuti o preotimanju stranke od strane Nikolića i Vučića dok je on bio u Hagu, kako i sam Šešelj kaže ćutim jer moram, a ne sumnjam ni da ima materijalnu korist, sve u svemu "patriotizam" je itekako na prodaju.
Ne zaboravimo da je sadašnja Vučićeva supruga bliska rođaka Mila Đukanovića (devijačko prezime Đukanović)
Mnogobrojne afere potresaju "patriotsku" vlast sa Vučićem na čelu, a račun će naravno platiti Srbija kada Vučić ode sa vlasti, nadam se uskoro, valjda će mu isteći mandat koji je dobio od EU i USA, i dokle god se zadužuje od Nemaca, Francuza i ostalih kreditora, tapšaće ga po ramenu.

RE: Da li je to baš tako?Nomad,

iskreno govoreći, meni se ti čini da si ti veliki laik za politiku. Ovaj tvoj post me podsjeća na nekog domaćina, koji svojoj kokoški prospe pšenicu u govna, a ona trči okolo i kljuca, govoreći: "Evo ga još jedan kukuruz!".

Meni se čini da se ti ni posrati ne umiješ a da ne pomeneš Vučića. Pošto te ne znam, zamišljam te sa facom onog govneta Trifunovića, jer ništa odvratnije u mojoj glavi ne mogu smisliti. Izgleda da ti je vlast onog pedera Tadića bila dobra, grijali ti guzicu, pa se sada svetiš svima onima koji su ih pregazili!

Na ovaj tvoj post neću odgovoriti jer za to ne vidim nikakvog smisla. Umjesto toga, napisaću nekoliko manjih postova, kojima ću potkrijepiti ove moje stavove.
akcije - 104019 - 28.12.2019 : Igor Sokolac - best (0)

Snježani Bašević iz Sokoca potrebna sredstva za transplantaciju bubrega
Godinama je pomagala drugima, sada je potrebno da svi zajedno pomognemo njoj.

Snježani Bašević iz Sokoca prijeko su potrebna sredstva za transplantaciju bubrega. Na prethodnim humanitarnim akcijama nije skupljeno dovoljno novca.

Obezbijedile su tek inicijalna sredstva i mjesto na listi čekanja za transplantaciju u evropskim zdravstvenim centrima.

Za potpuni tretman potrebno je još oko 40. 000 maraka, a Snježanino zdravstveno stanje se komplikuje.

Osnivač je Udruženja lica sa posebnim potrebama "Podrška". Godinama je nesebično brinula o svojim štićenicima.

Darivala im i svoje vrijeme i novac. No, život joj nije uzvratio istom mjerom. Urođenu obostranu policistozu bubrega, Snježana i njen brat, naslijedili su od majke. I bez majke, još kao djeca ostali. Preminula je u 39. godini, od iste bilesti, sa kojom se sada Snježana bori.

I to sama!

Majčinsku ljubav koja joj je tako rano uskraćena htjela je ona da daruje. Nije uspjela! U međuvremenu ostala je i bez brata! I bez oca!

- Rizikovala sam da rodim bebu, međutim 5. dan beba mi je umrla, tako da je nažalost bilo sve uzalud. 2017. morala sam krenuti na dijalizu, evo već dvije i po godine idem - priča Snježana.

Snježanina majka umrla je nakon dvogodišnje hemodijalize. Ista Snježanu u životu održava, već treću godinu!

Ali je teško narušila njeno zdravstveno stanje. Operacija na srcu i na srčanim zaliscima, odstranjivanje štitne i paraštitne žlijezde.. . samo su dio zdravstvenih komplikacija sa kojima se Snježana bori.

Strahuje od novih srčanih poteškoća, od konstantno sve većih bubrega, iako već godinama nisu u funkciji.

Spas je u kadaveričnoj transplantaciji u evropskim klinikama, jer živih srodnika i donora nema. Uvrštena je i na listu čekanja. No treću godinu traje i njena borba da prikupi neophodan novac od skoro 100. 000 maraka.

U prethodnim humanitarnim akcijama obezbijeđeno je jedva pola novca. Onima koji su na njenu humanost već uzvratili Snježana zahvaljuje.

No, za transplantaciju, prethodne preglede i hospitalizaciju potrebno je još više od 40. 000 maraka.

Stoga Snježana moli ljude ako mogu da okrenu humanitarni broj 1416 da pomognu da se izbori u za život.

Za pomoć koja Snježani Bašević život znači otvoreni su tekući računi.

Do kraja decembra u funkciji je i MTELov humanitarni broj 1416. Јedan poziv jedna marka.
politika_srbija - 104017 - 28.12.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (6)

Tkz. Zakon o slobodi vjeroispovjesti u CG je američka kazna za Srbiju


Koliko je meni poznato, do sada se ni jedan politički analitičar nije oglasio sa tezom da iza tkz. "Zakona o slobodi vjeroispovjesti" kojeg je juče izglasala Skupština Crne Gore, stoji američka administracija.

U godini koja je iza nas, u Srbiji su se desile mnoge stvari koje ne idu na ruku tkz. "Duboke države" iza koje, prije svega, stoji američka administracija.

Sve je krenulo sa povlačenjem priznanja Kosova od strane 15-tak zemalja širom svijeta. Kao kontra mjera "Novog svjetskog poretka" bilo je uvođenje sankcija tkz. Kosovske vlade na robu iz uže Srbije.

Srbija je nakon toga povukla još nekoliko poteza koji su razljutili Amerikance. Najprije od Rusije dobila oklopna vozila, koja su u Beograd stigli avionom, dok ih je izdajnička novinarska mafija čekala na Dunavu.

Ipak, najžešći politički šamar u 2019. godini Zapad je od strane srpske politike dobio kroz vojne vježbe na Pasuljarskim livadama, u kojima su učestvovali i ruski raketni sistemi S400. Nakon završetka vježbi, ti moćni raketni sistemi su otišli u nepoznatom pravcu, a Amerikancima još uvjek nije jasno da li su uopšte izašli iz Srbije.

Konačno, u 2020. godini je najavljeno i snimanje filma o herojima sa Košara, koji su poginuli kao rezultat direktne albansko-američke agresije na Kosovo. Da napomenem, u Srbiji se već duže vremena snimaju filmovi sa patriotskom tematikom, jer je čak i na filmskoj traci zabranjeno ubijati Nijemce, Amerikance, pa čak i Albance i muslimane.

Srbija danas ima tri političke struje:

 • Vučićevu SNS, koja je na vlasti, pa bi zbog toga trebala da bude umjerena politička frakcija
 • Izdajnička opozicija, koja je žigosana NATO pečatom, pa ih je lako raspoznati, i o njima i nemam šta kazati
 • Srpsku radikalnu stranku, koja je nešto između, bolje rečeno prilično naklonjena koaliciji koja je na vlasti

  Nakon usvajanja tkz. Zakona o 'slobodi' vjeroispovjesti u Crnoj Gori, Boško Obradović i njegove Dveri su izazvali nerede u Skupštini. Ispadoše oni veći 'katolici' i od samog Pape, ili prevedeno na srpski, hoće Boško bombaš da sebe prikaže većim vojvodom od Šešelja.

  Ukoliko bi se vodili onom narodnom "S kim si, takav si" onda bi Boško trebao da bude isti kao i Jeremić i Janković, što dovoljno govori o njima i njihovim političkim ubjeđenjima, ili bolje reći željom da dođu na vlast po svaku cijenu.

  U svakom slučaju, ovakva, pomalo agresivna, politika je jedini način da te protivnik poštuje, da Zapad shvati da se svjetska politička situacija mijenja, jer sada i mi "Avangard" za trku imamo.
 • oglasi - 104015 - 24.12.2019 : Maja Bulajic Sokolac - best (0)

  Kupujem kuću


  Potražujem kuću na Sokocu do 42000 km.
  akcije - 104013 - 23.12.2019 : Marko Sokolac - best (2)

  Priča o Snježani Bašević


  rodoslov - 104009 - 22.12.2019 : Vojin Cuca Sokolac - best (0)

  Porijeklo prezimena Cuca na Romaniji


  Cuce su u devetnaestom vjeku došle iz Crne Gore na Romaniju. Nemamo evidenciju kako su se tamo prezivali, Krsna Slava nam je Sveti Jovan.
  pocetak_rata - 104007 - 20.12.2019 : Aleksa Beograd - best (4)

  Kako je počelo (iz ugla petnaestogodišnjaka) - 5. deo


  Mnogi novi, nama klincima do tada nepoznati pojmovi počeli su se pominjati u svakodnevnoj komunikaciji između ljudi. Neki od njih bijahu smešni, pa ih mi dočekasmo sa dozom humora i ironije. Tako smo, na primer, novopečeni pojam Zenge u nekoj našoj dečijoj ekstenziji upoređivali sa tada poznatim golmanom Valterom Zengom i koliko god da je taj nadimak za hrvatskog vojnika takozvanog Zbora narodne garde unosio nemir i strah na samu izgovorenu reč, mi bismo da bi taj isti strah odagnali pravili sprdnju na sve te novokomponovane i čudne izraze.

  Kada je Rašid jednog dana došao i hvalisavi tonom pričao kako mu je rođak sada u Zengama, mi bi ga zadirkivali da je možda prešao da igra za Inter kod Valtera Zenge.

  Pojam Zelene beretke je takođe itekako bio popularan tih predratnih meseci. Sa vremena na vreme se na ulici mogao videti poneki mladić sa takvom beretkom na glavi uz maskirne pantalone "Lee Cooper" koje su u to vreme mogle da se kupe samo u jednoj radnji na Skenderiji. Mi smo taj pojam često poistovećivali sa istoimenim filmom iz sedamdesetih godina i zamisljali velikog Džon Vejna kako šeta ulicama našeg grada.

  Moja generacija je, kao i mnoge pre nje, odrasla na istoriji koja se temeljila na bratstvu i jedinstvu, filmovima o Kozari, Sutjesci, Neretvi, u kojima su Četnici prikazivani kao nešto najstrašnije. U tom predratnom periodu bi samo pominjanje tog pojma kod mnogih od nas izazivao strah. U jednom razgovoru između komšije i mog oca, koji sam kao i obično krišom načuo, on je rekao mom starom da su Pale pune Šešeljevih četnika. Mene je od toga obuzeo veliki strah, tako da sam se sa sestrom povukao u sobu i počeo da paničim. Sestra, koja je starija od mene, uspela je da me smiri i da mi na neki način objasni taj pojam koji ću kasnije godinama temeljno istraživati i shvatiti da sam rastao uz iskrivljenu i lažnu sliku naše prošlosti.

  Dok smo jednog dana vozili bicikle po kraju, ne mareći za sve napetiju situaciju koja je uporno lebdela iznad naseg grada, u deliću sekunde iznad naših glava se pojaviše dva aviona. Eh koliko su oni tada bili ogromni u našim mladalačkim očima, da li zbog straha ili zbog sigurnosti koju nam je JNA tada davala, ne samo mom društvu već i ogromnoj većini stanovništva svih nacionalnosti.

  Koji sekund kasnije, čule su se dve jake eksplozije. Uplašeni, popadasmo sa bicikala i instiktivno legosmo na asfalt. Posle nekoliko trenutaka turobne tišine začusmo plač nekog malog deteta a odmah zatim viku komšije Ferida sa prvog sprata.

 • "Djeco, ulazite u zgradu, vidite da nas zlikovci bombarduju!"

  Mi se zagledasmo jedan u drugog i kao da smo se u tim trenucima bili skamenili.

  Sledeće čega se sećam su reči komsije Rajka, inače poznatog milicionera:

 • "Ne seri Fedja, ne širi paniku, samo je probio zvučni zid!"

  Naučismo taj dan još jedan pojam, do tada nama nepoznat: zvučni zid. Moguće je da smo i za njega smislili neku zajebanciju, ali iskreno da kažem ne mogu više da se svega setim.
 • tursko_doba - 104005 - 19.12.2019 : Ratko Obrenovic Detroit, USA - best (1)

  Galipoljski Srbi


  SRBI iz Srema i Beograda, branioci poslednjeg ostatka srpske despotovine, poklekli su pred osmanskom invazijom početkom 16. veka. Osmanlije su ih zbog nepokornosti u okovima preselile u Carigrad i na Galipoljsko poluostrvo. Najveći deo se u narednim vekovima stopio sa okolnim stanovništvom, samo su sremski izgnanici u selu Bajramčik 400 godina čuvali svoj nacionalni identitet, jezik, veru i nadu da će se jednog dana vratiti u otadžbinu.

  Želja im se ispunila 1922, kad su došli u Jugoslaviju, ponosni što su sačuvali srpski identitet. Posle 1945. za pola veka stvaranja veštačkih nacija u SFRJ po receptu Kominterne, Galipoljski Srbi su nestali.

 • Posle neverovatne odiseje više od 1.100 Galipoljskih Srba došlo je 1922. u selo Pehčevo na krajnjem istoku današnje BJR Makedonije. Na nadgrobnim spomenicima do Drugog svetskog rata vidi se da su sahranjivani pod starim prezimenima na "ić". Posle rata na grobnicama istih porodica pišu prezimena koja se završavaju na "ski". Od 73 porodice Galipoljaca koje su došle u Pehčevo na poslednjem popisu 2002. samo 12 stanovnika ove varošice izjasnilo se kao Srbi - kaže istoričar Borisav Čeliković, urednik edicije "Koreni".

 • Reč je o antropogeografskim istraživanjima porekla naselja i porodica Srba na svim našim etničkim prostorima. Među tim sagama o seobama našeg naroda, najintrigantnija je ona o Galipoljskim Srbima - smatra Čeliković, koji je nedavno posetio Pehčevo u potrazi za Galipoljcima.

  NESTALI ZBOG NEBRIGE

  SVE studije o vekovnoj odiseji "sremskih izgnanika" prvi put su sakupljene i objavljene tek krajem 2012. u knjizi "Galipoljski Srbi" edicije "Koreni" u izdanju "Službenog glasnika" i SANU. - Cilj "Korena" je da u 80 knjiga objavi na jednom mestu sve studije napisane o naseljima i poreklu srpskog stanovništva, od Galipolja do Bele Krajine u Sloveniji, od južne Italije do srpskih naselja u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Ukrajini. Osnovu čine studije objavljene u "Srpskom etnografskom zborniku" Srpske kraljevske akademije. Nažalost, ovakva ozbiljna proučavanja srpskog etničkog prostora praktično su prestala polovinom 20. veka. Zbog takve nebrige matice, Srba u udaljenim enklavama više i nema, jer su potpuno asimilovani.

  Otkrio je da se oni danas izjašnjavaju kao Makedonci.

 • To je očekivano jer ih je matica zaboravila. Pretapanju u novu naciju doprineli su i prirodni procesi mešanja i stvaranje veštačkih nacija u SFRJ. Tek tad su Galipoljci izgubili nacionalni identitet i zaboravili jezik koji su čuvali vekovima - konstatuje Čeliković.

  Odiseja "sremskih prognanika" počinje posle propasti despotovine, kad turski hroničari beleže da Srbi sa "ostrva Srem", kako su nazivali prostor između Save i Dunava, i dalje žestoko brane svoje utvrđene gradove, pre svih tvrđavu Šabac i rezidenciju despota, prestoni grad Kupinik. Ipak, njihova hrabrost nije mogla da zaustavi invaziju. Srem je opustošen, a osmanska vojska je uspela da u obruč zatvori Beograd, koji je pao 1521. posle junačke odbrane. Malobrojnu ugarsku posadu Osmanlije su pustile na slobodu, ali ne i nepokorne Srbe. Sremci i Beograđani su pod pratnjom turskih vojnika krenuli na dugi marš ka Carigradu.

 • Tvrđave Kupinik, Bareš, Zemun i Slankamen osvojene su velikim zalaganjem boraca. Predvodnici otpora i oni koji su se uporno suprotstavili bili su zarobljeni i stavljeni su u lance. Da bi se upokorili i postali poslušni, prebačeni su u okolinu Carigrada - zapisao je turski hroničar Bostan.

  Srpsko gradsko stanovništvo naseljeno je u Carigrad, u kvart koji se i danas zove Beogradska šuma, a "nevernici prognani iz Srema" upućeni su na Galipolje.

 • Njih oko 2. 000 naseljeno je u devet sela na Galipolju. Zabeležena su imena Pavle, Radoslav, Radovan, Marko, Jovan, Miloš, Vuk, Radič, Lazar.. . S vremenom se deo Srba islamizuje, a deo helenizuje pod snažnim uticajem Grka iz okolnih sela i grčkog sveštenstva, jer je služba na srpskom bila zabranjena - kaže Čeliković.

  Ipak, Sremci u selu Bajramič ostali su nepokolebljivi i zadržali su jezik i običaje daleke otadžbine.

 • Oni predstavljaju jedinstven fenomen. U potpunom okruženju Turaka, Grka i Bugara, oni su uspeli da četiri veka očuvaju svoj etnički indentitet, iako nisu imali nikakvu vezu s maticom - navodi Čeliković.

  Turski dokumenti u kojima piše da je deo "sremskih izgnanika" u 17. veku pobegao s Galipolja, stigao u Srbiju i uključio se u austro-turske ratove. Kad su se Austrijanci povukli ostavljajući Srbe na cedilu, Turci su kraj Jagodine ponovo zarobili deo Galipoljaca. Jednu grupu su odveli na opustele posede u pirotskom kraju, a drugu u Niš, u četvrt koja se i sada zove Jagodin-mala. Već na početku sledećeg austro-turskog rata 1737-1739. pirotska raja - Galipoljci - isterala je Turke iz svoje nahije. Turski prodor iz Sofije 1737. počeo je pokoljem ovih ustanika.

 • Stanovništvo pirotske nahije krenulo je za Austrijancima u drugu seobu Srba. Narod koji je prešao na austrijsku teritoriju pomilovan je 1740. i dozvoljen mu je povratak na svoja ognjišta. Deo Galipoljskih Srba vratio se u opustelu Srbiju, u Temnić, u blizini Jagodine - otkrila je dr Radmila Tričković.

  Novi preokret u život Galipoljaca u Bajramiču donose balkanski ratovi. Srpske trupe dolaze u pomoć bugarskoj vojsci i oslobađaju evropski deo Turske. Razjareni Turci i pridošli muslimani iz Bosne bes zbog poraza iskaljuju na Galipoljskim Srbima. Oni uz velike peripetije dobijaju odobrenje za seobu u Srbiju i dolaze u tek oslobođeno Skoplje.

 • Vlasti su im odmah dodelile zemlju gde je bilo razmereno zemljište za građenje kuća, pa je već i kamen donet, kad izbi Prvi svetski rat i prekide taj rad na naseljavanju ovih Srba u okolinu
  Skoplja - zapisao je naš čuveni etnolog dr Milenko Filipović.

  U jesen 1915. deo Galipoljaca kreće sa srpskom vojskom prema Albaniji, ali ih na Kosovu sustižu Bugari i odvode u internaciju, kao i one koje su zatekli u Skoplju. Veći deo uputili su u sela oko Niša i Aleksinca, da rade kao sluge i nadničari, a manju grupu šalju u Plovdiv.

 • Po okončanju Prvog svetskog rata, pogrešno obavešteni od nekih grčkih vojnika da je Bajramič zauzela Grčka, Galipoljci krenu da se vrate u svoje selo. Posle 40 dana putovanja u Solun su stigli početkom 1919. Tu ih je sačekalo veliko razočaranje, u Bajramiču su još bili Turci. Neki su se odmah vratili u Skoplje, a Grci ostale upute u selo Lutru, gde su ostali jednu i po godinu i mnogi stradali od raznih bolesti - naveo je Filipović.

  Mirovnim ugovorima iz 1920. Bajramič je pripao Grcima i Galipoljski Srbi su iz Lutre krenuli u svoj kraj.

 • Nažalost, dolazak u Bajramič 1920. nije doneo mira već znatno umanjenoj grupi Srba pošto su neki pomrli, a neki ostali u Plovdivu, Skoplju i Solunu. Septembra 1922. posle po Grke nesrećnog grčko-turksog rata, Bajramič je pao ponovo pod Turke - piše Filipović.

  Galipoljski Srbi su morali da beže glavom bez obzira pred novim turskim pogromima hrišćana.

 • Ovog puta nisu mogli gotovo ništa da ponesu od imanja. Dok su ranije nosili stalno sa sobom i zvono iz svoje crkve, prilikom ove seobe nisu mogli, nego su ga bacili u crkveni bunar. Mnogi nisu poneli ništa sem ikona - zabeležio je Filipović.

  Bežeći, stigli su do Soluna, gde su se obratili za pomoć srpskom konzulu moleći da budu preseljeni u Srbiju. Krajem decembra u planinsko selo Pehčevo stigle su 73 porodice Galipoljskih Srba i useljene su u napuštene turske kuće.

 • I danas su potomci Galipoljskih Srba žive u Pehčevu grupisani u gornjem delu varoši. Govor starih Galipoljaca znaju samo oni najstariji, i sa njima će nestati ta snažna nit koja je vekovima bila veza sa zavičajem predaka - smatra Branisav Čeliković.

  Ipak, dodaje on, još ima nekoliko Galipoljaca koji pamte svoje poreklo i pretke. Jedan od njih je i Ljupče Galzov, čiji je otac bio je vrlo ponosan na srpsko poreklo, pa ga je u srednju školu poslao u Jagodinu, a potom na fakultet u Beograd.

 • On nas je odveo do kapele Svete Petke, gde Galipoljci čuvaju svoju najveću svetinju - ikonu Svete prepodobne mučenice Paraskeve - koju su sa sobom nosili tokom svih seoba. Tu se poslednji Galipoljski Srbi mole da njihovi potomci ne zaborave korene. Da ne dožive ono što se već zbilo sa mnogim drugim srpskim zajednicama i pojedincima van državnih granica Srbije, tokom 19. i 20. veka, a dešava se i danas, kao što će se sve više dešavati u vremenu koje dolazi - zaključuje Čeliković.
 • oglasi - 104003 - 19.12.2019 : Senka Maric Sokolac - best (0)

  Potrebna ispomoć u stanu


  Potrebna prijatna i pedantna ženica koja bi dnevno posvetila četiri sata ispomoći(2 sata pre podne i 2 sata posle podne) pokretnoj i svesnoj ženskoj osobi u Sokocu. Plata za puno radno vreme. Unapred hvala na vašem javljanju.
  poginuli - 103999 - 17.12.2019 : Bojan Subotic Bogovadja - best (0)

  Velibor (Borislav) Kapetanović


  Bio mi je brat. Družili smo se, išli u školu, bili smo nerazdvojni. Njegova pogibija me je pogodila isto kao kad mi je poginuo rođeni brat Dejan. Ako ima života posle smrti nadam se da ću ga opet videti i da ćemo biti isto kao nekad.

  Hvala ti druže moj na prijateljstvu tvom i vremenu koje si posvetio meni i mojoj porodici kada im je bilo najteže. Počivaj u miru pa se vidimo.

  Bojan Subotić
  ilijas - 103997 - 16.12.2019 : Dalibor Ilijas - best (1)

  Ilijaš: Ravni Nabožić


  Na Nabožiću je VRS pomjerala svoje linije par puta i kontrolisala taj dio gotovo cijelo vrijeme rata, počevši od Mlina, kasarne Misoča itd da ne nabrajam. Toga 15. juna pripadnici tkz. ABiH jesu uzeli par kilometara šume Pelesije u tom rejonu i postigli početne uspjehe par dana ali gotovo sve je vraćeno pod našu kontrolu, vrlo brzo, čak su i bageristu poslali put da pravi koji je zarobljen.

  Pitam se samo da li je to bilo vrijedno i nečije ponašanje je bijedno ionako one tri budale skrojile ranije mape samo vojnici trebaju krvlju to da plate na obe strane?

  Drskom hrabrošću svojstvenoj samo izuzetnim borcima, "gaženi" su rovovi, zaobilažene minsko-eksplozivne zapreke i uspinjalo "čukama" kao da se na vojnoj vježbi. Ono što posebno zadivljuje, bila je brzina kojom su, uprkos velikom nagibu terena i mnoštvu načičkanih zemunica, te povremenoj vatri neprijateljske artiljerije, "knjiženi" kilometri novooslobođene teritorije. Dakako, izvrsnu pomoć svojim, nadasve preciznim pogocima davali su artiljerci i PAM-isti Sedme, "vezući" sitni vez nabožićkim šipražjem".

 • "Sve udaljeniji eho rafala i kratki tonski signali "iscrtavanja" trenutnih pozicija bili su siguran pokazatelj da uspjeh ni tada neće izostati. A i kako bi kada su heroji Bazuka, Šiške, Ramos, Gađun, Soša i Zuka predvodili svoje vitezove i pod budnim okom pukovnika Patkovića i Brzine, te majora Mašovića "šnjirali" brežuljke i doline, bratski uvezani u najdivniji đerdan pobje-donosnog pohoda"

  Eh, moji Jarani to mnogo košta vise vas vec nas za politicare bi sitno ali za vojnike bitno, nema Zoke, Drage itd a ni Koprdze Ramosa itd... Sve za par kilometara šume koju ste kao i cijelo Srpsko Sarajevo bili vec dobili na papiru samo to nismo tada znali ni mi a ni vi.

  Ali svako to vidi drugačije, možda ja grešim šta znam. Moji Jarani tih prvih dana smo izgubili mnogo i mi i vi, mislim ja, ali smo uspjeli odbraniti taj dio 15, 16 i 17. juna i kasnije 15. jula i bilo je pakleno tih dana mogu da kažem.

  Moram istinu reći, bili ste zaista hrabri, obučeni, opremljeni i imali izvrsnu podrsku artiljerije i svega što je potrebno za uspjeh, ali i nesreću da ispred sebe imate ljude koji nisu imali šta da izgube i srpske specijalce jurišnike koji su stizali na svaki dio teritorije kada je bilo potrebno uz ogromne napore i naprezanje izvlačili su maksimum od sebe. Ne hvalim se nečim, niti imam čime, ja sam se po podrumima krio i pokazati nisam smio samo tako vidim te lude dane.
  Kanjonom rijeke Misoče ste mogli faktički da idete do kasarne i grada jer tu nije bilo rovova, niti linije odbrane samo dva rova na putu za mam. rijeku i razmak oko dva kilometra između. Vaša linija bila s boka VRS i napred tako nepotrebno hvaljenje i preuveličavanje sa vaše strane, zato sam odreagovao ovako i ispisao ovo.
 • akcije - 103995 - 15.12.2019 : Predo - best (1)

  Humanitarni meč FK Glasinac za Snježanu Bašević


  Ponedjeljak dan za početak! Neka bude ovaj prvi dan u sedmici početak saradnje sa trenutno najboljim srpskim klubom i početak posljednjeg dijela prikupljanja pomoći za našu sugrađanku ŽSnjezanaBasevic koja se sprema za transplataciju bubrega.

  Idemo jako, najjače, samo onako kako mi to radimo na Romaniji. Svim srcem za one kojima treba pomoć. A mi ćemo se potruditi da priredimo nezaboravnu sportsku predstavu.

  Rijetkost je da imamo priliku da vidimo najveći nivo futsala u našoj dvorani, zato dođite i uživajte! Hvala načelniku što je preuzeo sve troškove oko organizacije ovog druženja sa gostima iz Beograda.
  akcije - 103991 - 15.12.2019 : Predrag Dobrilovic Sokolac - best (0)

  Poziv za pomoć


  У току је друга акција за прикупљање донација нашој Сњежани Башевиќ за трансплатацију бубрега. Соколачки Футсал клуб "Гласинац" организује хуманитарни меч са Клубом малог фудбала "Црвена Звезда" Београд. Из клуба поручују и апелују: "Уз празнично расположење, украшавање улица и наших домова, резервација за новогодишње славље, вријеме је, а и најбољи је тренутак за људскост и хуманост.
  Као и много пута до сада Футсал клуб Гласинац жели да помогне својим суграђанима да заједно са вама и нашим пријатељима из Црвене Звезде играмо за живот. Да играмо за наду у љепша и боља сутра свих.
  akcije - 103989 - 15.12.2019 : Goran Debelnogich Macedonia - best (0)

  Snježana Bašević


  Позивам све оне који могу да помогну мојој родици Сњежани Башевић којој су потребна средства за трансплантацију бубрега.
  Хвала унапред, уплатите на

  http://www. paypal. me/snjezanabasevic
  krajina - 103987 - 15.12.2019 : Saša Kovačević Ljuti Krajišnik - best (2)

  Koridor života 1992


  Počelo Snimanje Filma o herojskoj Akciji i bici. Film ima naziv KORIDOR ŽIVOTA 92! Učestvovaće u filmu učesnici samih tih događaja!

  Lično kažem hvala Bogu da se neko setio. Za razliku od drugih, mi Srbi imamo istinite događaje i snimke sačuvane horojskih bitaka koje su bile za opstanak srpskog naroda na svojim ognjištima, za razliku drugih koji snimaju sve i svašta, sa rekla-kazala i to sa 90% izmišljenih stvari!

  Pravda je spora ali dostižna! Ovde moram spomenuti i Debeljaču sa Youtube kanala koji jedini trenutno prikazuje snimke o srpakom stradanju isto tako i uspešnim vojnim akcijama Vojske Republike Srpske!!!

  Lep pozdrav!
  ilijas - 103985 - 14.12.2019 : Dalibor Svedska - best (0)

  Zašto?


  Poštovani uredniče tj. g. Željko,

  još jednom pohvale za vaš rad na sajtu. Zaista mi je zadovoljstvo u slobodno vrijeme sjesti i čitati sve ovo. A ima tu svega po nešto, kako bi rekli.

  Imam jedno pitanje: Prije izvjesnog vremena sam objavio jedan malo duži tekst iz dva dijela, jer mi je bilo nestalo slova pa sam nastavio, međutim ti si objavio samo nastavak ili drugi dio tog teksta. Zanima me zašto?

  Svako dobro i pozdrav
  od Durić Dalibora


  RE: Zašto


  Dalibore, odgovor je jednostavan! Tekst je bio preko "tehnički" dozvoljene dužine pa nije upisan u bazu podataka. Napiši ponovo i ja ću sa zadovoljstvom objaviti. Nije do mene. Svako dobro!
  pozdravi_ilijas - 103983 - 14.12.2019 : Elmir Dzaferagic Sarajevo - best (0)

  Danijela Ristić


  Pozdrav zna li neko Danijelu Ristić, djevojačko iz Podlugova gdje je sada i je li živa?
  rat_danas - 103981 - 13.12.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  (14.12.1992) Masakr u Bjelovcu


  U ranim jutarnjim satima, 14. decembra 1992. godine, muslimanske horde zla su napale selo Bjelovac, opština Bratunac. Ovaj zločin se desio od strane 28. divizije muslimanske Armije RBiH, pod komandom zločinačkog komadanta Nasera orića. Tom prilikom je ubijeno 68 Srba na području Bjelovca. Istovremeno je izvršen napad i na obljižnja sela Sikirić i Loznička Rijeka, pa je ukupan broj žrtava iznosio 109. Pored toga, spaljeno je i 350 srpskih kuća i drugih objekata, a sva pokretna imovina je pokradena i odnešena u pravcu Srebrenice. Ovo područje je sada potpuno pusto, a za ovaj zločin niko nije odgovarao.
  akcije - 103979 - 11.12.2019 : Vesna Sokolac - best (0)

  Snježana Bašević


  Odgovor korisniku Stefan CG - Poštovani Stefane, jeste to ja ta ista Snježana Bašević, koja je pomagala oko ekshumacije boraca i mnogih drugih humanitarnih akcija.
  cemerno - 103977 - 10.12.2019 : Petar Orozović Kovin - best (0)

  Imena ubijenih na Asama 13.4.1994


  Poštovani,

  Tražili ste datum za zločin na Asama, a to se desilo 13. 4. 1994. Molim vas da mi date imena poginulih.

  Interesuje me i kako bih mogao nešto više saznati o ustaškom zločinu u selu Karići, u toku 2 svjeskog rata. Ne znam ni datum i broj žrtava, ali znam da je kod džamije u tom selu spomen ploča. Pokušavao sam preko Istorijskog arhiva BiH, ali nisam ništa našao. Mislim da je bilo između 30 i 40 žrtava. Ovi podaci mi trebaju zbog pisanja epskih pjesama.

  Svako dobro
  akcije - 103976 - 10.12.2019 : Vlado Beograd - best (0)

  Pomoć za Snježanu Bašević


  Poštovani Janko,

  Za vas a i sve druge koji bi htjeli da pomognu preko PayPal uplate, najlakše je da to možda uradite putem ovog linka:

  http://www.paypal.me/snjezanabasevic

  ili kliknite ovdje

  Tu direktno upišete željeni iznos i prebacite novac sa svog PayPal naloga na humanitarni.

  Pozdrav,
  Vlado
  treskavica - 103975 - 10.12.2019 : Aleksandar Lukic Beograd - best (0)

  Neša Sušnjević


  Pokojni ujak mi je bio na Treskavici, ranjen je na svetog Luku. Voleo bih da saznam nešto o njemu tokom rata, jer je rat po njega posle ostavio velike posledice. Zvao se Nebojša Sušnjević iz sela Mokronozi kod Ruda. Poginuo je ove godine u saobraćajnoj nesreći.
  politika_srebrenica - 103973 - 10.12.2019 : Nomad Srbija - best (0)

  Zver u kavezu


  Svirepo ubistvo 12-godišnjaka: Elfeti Veseli kazna povećana na 13 godina

  09. decembar 2019.

  Apelaciono veće Suda BiH drugostepenom presudom povećalo je kaznu Elfeti Veseli sa 10 na 13 godina zatvora zbog ubistva dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića.

  Tužilaštvo BiH teretilo je drugooptuženu Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice. >br?
  Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila Stojanovića, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.
  poginuli - 103969 - 07.12.2019 : Focanka . Treskavica - best (1)

  Ivanović Veljas


  Ivanovic Veljas
  Nestao 04. 10. '95, Treskavica.
  Molimo za bilo kakvu informaciju
  Svi osim njega su pronađeni.
  istorija_srba - 103967 - 07.12.2019 : Nenocccc Sokolac - best (0)

  Zaboravljeni srpski vladari i njihove zemlje


  Miroslav Todorović

  Izdavač: Leo Commerce
  Broj strana: 144
  Pismo: Ćirilica
  Povez: Mek
  Format: 15 x 23 cm


  Opis

  Burna i bogata istorija Stare Srbije, oko koje su lomile koplja sve velike i imperijalne sile, našom nemarnošću i krivicom gurnuta je u gusti mrak. Zaboravljeno je da je na njenom prostoru rođeno čak 18 imperatora, među kojima je i preuzvišeni Konstantin Veliki, Nišlija rođenjem, slavljen kao tvorac Milanskog edikta (313), dokumenta kojim je omogućena sloboda hrišćanstva. Zabrinjavajuće je to što prosečno obrazovan Srbin veruje da srpska istorija počinje sa dinastijom Nemanjića, koju je ovekovečio Stefan Nemanja, i da su je obeležili car Dušan Silni, knez Lazar, kraljevske monarhije Karađorđevića i Obrenovića i nesrbin Josip Broz Tito.

  Malo se zna da je očinska Srbija imala veličanstvene vladare, nemerljivo zaslužne što mi, današnji, i postojimo. Na dušu i svih njihovih pokolenja pada greh što im živost i bogata delotvornost trune u istorijskoj tmini.

  Velika imigraciona pomeranja naroda Evrope uzela su maha u 2. veku po pojavi Hrista. Naredni iseljenički talasi povukli su ka srcu našeg kontinenta i raznoimena srpska plemena, kojima rodno zaleđe Transkarpata (iza karpatskih gora, pravcem od reke Visle do Azotskog mora i preko oblasti koju neki zovu Bojkovina ili Bela Srbija) nije davalo dovoljno hrane.

  Na nevolju, začetnička imigraciona srpska plemena uglavnom su završavala pod nogama brojnijih osvajačkih varvara: Huna, Avara, Gota, Gepida, Longobarda.

  Tako su Prasrbi do Dunavskog limesa stizali masovnije u drugoj polovini 6. i prvoj polovini 7. veka. Naravno, ako nisu bili žrtve jakih mrazeva, brzotočnih reka, potoka i izgladnelih divljih zveri, i ukoliko su im dlakavi konjići, drvene dvokolice i čvornovate noge obmotane kožom od divljači izdržali sve usputne nedaće.

  Predvođeni svojim plemenskim starešinama, oni su po zaposedanju dunavske Mezije, nastavili pohod do Carigrada, Egejskog i Jadranskog mora i samog centra Dalmacije. Koliko ih je u opštem metežu nestajalo, toliko su se obnavljali. Prvo organizovano okupljanje i ujedinjavanje u zajednicu nalik na državu, oni su imali za vreme vladavine vizantijskog cara Iraklija (610-641), koji im je velikodušno ustupio zemlju zapadno od Soluna. Bilo je to u periodu kada još nisu postojale Engleska, Francuska, Nemačka, Austrija, države koje Srbija moli da je prime u Evropu koju je ona stvarala.

  Na čelu te prasrpske državne tvorevine bila su dva sina zakarpatskog župana koji je doveo Srbe na Balkan. Od njih je nastao znameniti župan Višeslav (780), prvi srpski vladar koga istorija pominje imenom. Od Višeslava Radoslav, od Radoslava Prosigoj, od Prosigoja Vlastimir, od Vlastimira Mutimir, Stojimir i Gojnik. Od Mutimira Stefan, Bran i Pribislav. Od Gojnika Petar. Od Stojimira Klonimir. Od Brana Pavle, od Pribislava Zaharije, od Klonimira Časlav.

  Knezu Vlastimiru (850-862) uspelo je da zvanično uvede Srbiju u narod Evrope, prostorno je proširi i osigura joj višegodišnju slobodu.

  Srbija koju je stvorio Vlastimir, tonula je kroz vekove i ponovo se čudesno uzdizala, kao što je bio slučaj sa onom pod vlašću kneza Zaharija (921-924), koji je pod jakim bugarskim naletom prebegao u Hrvatsku, omogućivši caru Simeonu da državu pretvori u grobnicu sa samo nekoliko gomila preživelih lovaca, od kojih neke čine i deca. Tako opustošenu Srbiju vaskrsao je uzvišeni knez Časlav (924), vrativši je u okvire Vlastimirove države. Reč je o plemenitom vladaru koga je udovica mađarskog kralja Kiša podmuklo zarobila i u sanduk okovanog, živog bacila u talase Dunava u znak osvete za muževljevu odsečenu glavu.

  Žilavi srpski narod, koji nikada nije umeo da uspostavi nacionalne ciljeve i omeđi svoju državu, ponovo se digao iz pepela.
  dobra_knjiga - 103965 - 07.12.2019 : Nenocccc Sokolac - best (1)

  Hohštapler


  HOHŠTAPLER
  Miroslav Todorović

  Izdavač: Leo Commerce
  Broj strana: 340
  Pismo: Latinica
  Povez: Mek
  Format: 15x23 cm
  Godina izdanja: 2014.

  Opis:

  Ova neobična knjiga, govori o podnaredniku austrougarske carevine, Josipu Brozu, koji je ratujući pod njenom zastavom u sastavu zloglasne "42. vražje divizije", zavrednio srebrnu medalju za hrabrost, nabijajući na bajonet prekodrinsku srpčad. Taj Hitlerov školski drug iz Pečujskog divezantskog centra (1913), takoreći po svršetku Prvog svetskog rata, stavio se na čelo srpskog naroda koga je zavojevački satirao, nastavljajući da ga uništava, menjajući mu nacionalnu suštinu, duhovno biće i genetsku osnovu "tako da za 200 godina nestane, a za 50 ne sazna ko je on". I evo još se prebrojavaju smrtno nastradali koji su samo pokušali da obelodane ko je "On", i kako je od svetskog pustolova postao polupismeni seljačić Josip Broz iz Kumroveca, kao i oni koji su nazreli sile koje su ga učinile moćnijim i od jednog Staljina, fabrikanta smrti 20 miliona Sovjeta.

  Demistifikacija "hohštaplerovog" porekla, tvorca komunističke Jugoslavije, stvorene da potone u sopstvenoj krvi, istovremeno je i opomena lakovernima da se ne unesrećuju, predajući se pohlepnim i pohotnim i vlastoljubivih vladara nepoznatog, sumljivog i uprljanog porodičnog korena i stabla.

  Ova knjiga u narodu veoma poštovanog sudije Miroslava Todorovića, Miloseviševom palicom i pendrekom nasilno prognanog iz srpskog pravosuđa nudi odgovore na mnoga pitanja na koja se predugo čekalo, kao što su: šta o "Njemu" nismo znali; šta nismo smeli da znamo; šta nam je uradio; u čije ime i za čiji račun je ugusio Kraljevinu Jugoslaviju, sve njene rodoljubive pokrete i skoro ceo njen građanski stalež; zašto je "demokratskom" Zapadu više pogodbala boljševička Jugoslavija smrtosnica Srbije, od od građanske; da li srpskom narodu predstoji sudbina Jevreja, posledica delovanja titoističkog režima; da li je "Hohštaplerizam" postao naša suština, način življenja i opstanka; kada će Srbi da shvate poruku svog omiljenog Kralja Petra I koja glasi; "Bog vam je udelio život, a vaša dužnost je da ga sačuvate. Vreme je da shvatite da ste važniji od svake vlasti. Ne postoji Kralj koji je vredniji od Vašeg života. I kao što vam je živom važan važno je i vaše dostojanstvo i ne dajte čak ni kralju da vam ga kalja i topi u vašoj krvi".
  1kk - 103963 - 06.12.2019 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Monografija 1bVP 1.KK VRS - Koridor života


  Pocelo je snimanje filma o proboju Koridora. Nekolicina mojih saboraca je već snimljena, kao i "druga strana" borci iz 2. posavske brigade sa kojima smo se spojili u Živkovom polju. Uskoro kreće i snimanje boraca iz drugih jedinica koje su učestvovale u proboju "Koridora života".
  U prilog tome i vijest sa RTRS-a kliknite ovdje.

  Pozdrav svim borcima Vojske Republike Srpske
  akcije - 103962 - 05.12.2019 : Stefan CG - best (0)

  Snježana Bašević


  Poštovani gospodine Željko,

  mene interesuje da li se radi o onoj istoj Snježani Bašević koja Tebi pomagala u vezi ekshumacije poginulih boraca koji su zahvaljujući ovom forumu preneseni na Vojničko grobje u Sokolcu? U svakom slučaju, čak i da nije, toj ženi bi obavezno trebalo pomoći.

  Pozdrav iz srpske Crne Gore.
  trnovo - 103961 - 05.12.2019 : Rusin CG - best (0)

  1992. godina - Strajista pa Kijevo


  Pozdrav svima,

  Pročitao sam mnogo članaka s ove stranice, vidim da saznanje događaja daje ljudima neku utjehu. Mene od kraja rata i moga djetinstva muči baš neznanje o tome šta se desilo mojom rodbinom i ko im je to učinio. Ako ima neko što može da mi pomogne sa bilo kojim detaljima bio bih mnogo zahvalan.

  šta se desilo 7. 7. 1992. na Strajištu u rovovima VRS? Nakon toga su 15. 11. 1992 U Kijevu su stradale četiri osobe u nepoznatim okolnostima, jedino što je sigurno je da su stradali. Trojica su bili članovi iste porodice Milidrag, a četvrti je bio moj djed pokojni.


  Hvala vam za bilo kakvu informaciju.
  politika_srbija - 103959 - 05.12.2019 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Profesor Zec: Kada će Srbi biti bogati?


  plemena - 103957 - 04.12.2019 : Radovan Soklovački Kikinda - best (0)

  Prezime Nedeljkov i Lalin


  Jovan Nedeljkov je rođen 1888. god, a supruga Persida-Sida 1890. god.
  Njihova decu su: Danica 1911-1937, Marija 1912-?, Živojin 1924-1924, Jovanka 19125-1926 i Nadežda 1932-?
  Jovanovi roditelji su: Radivoj Nedeljkov 1859-1941 i Angelina 1860-1932.

  Pozdrav,
  Radovan Šoklovački
  ilidza - 103953 - 04.12.2019 : Neba Bak Srbija - best (1)

  Otes, pogibija Miće Austrijanca i ranjavanje Buce i Pirija


  Na današnji dan, 04. 12. 1992. godine, u akciji oslobađanja Otesa, nažalost, nisam učestvovao i nisam mogao pomoći mojoj braći u teškim borbama. Tom prilikom, komandir, pokojni Buca, zadobio je nekoliko povreda, što lakših, što težih. Moj pobratim, sugrađanin, Piri, tom prilikom je ranjen, i ostao je trajni invalid. Imali smo gubitak, takođe moj sugrađanin, Mića Austrijanac, je nažalost teško ranjen od neprijateljske granate, i tom prilikom je pokleknuo, nije mu bilo spasa, i junački je položio svoj život. Neka im je laka zemlja, i neka ih Bog čuva!
  akcije - 103951 - 04.12.2019 : Janko - best (0)

  Pomoć Snježani Bašević


  Dobar dan, braćo. Ja bih želeo poslati pomoć Snježani Bašević, ali ne znam kako ide ta uplata preko PayPal-a? Preciznije rečeno, kako može da se to uradi preko email adrese? Da li neko može da mi to objasni?
  treskavica - 103949 - 03.12.2019 : Focanka 2510 Treskavica - best (0)

  04.10.1995. - Valjas Veljku Ivanoviću


  ...a nada je tinjala u meni, da je živ,
  i da će doći..
  Nada je tinjala, ali tvoj otac nije dočekao da te pronađe.
  Možda te je tamo pronašao, ne znam...
  I sestra te još čeka, majka je još živa.
  Snovi su često teški, bolni...
  I svi te vole, do bola, do suza, pa nadalje
  do vaših najradosnijih sjećanja.
  Čekam te i ja, a ne znam šta ću i da li
  ću te ikad i dočekati...
  i još nas je mnogo što te čekamo, neko bi da te dočeka rukama
  sirom rasirenih za zagrljaj, jer čudna
  je ta nada...
  a neko bi i na onaj svijet samo da te nađe...
  i ne nisi ni na tren zaboravljen, ako si sad s anđelima, onda to znaš.
  Voljeni su uvijek u našim srcima, a ako se ne vratiš, čekaj nas sa an đelima...
  Zašto svi ćute??
  Gdje si?
  Zašto samo ti još nisi pronađen?
  Zasto nam te Treskavica sakrila?


  (Ako neko ima precizne informaciije i detalje od 04. 10. 95. i nestalom vojniku Veljasu Veljku Ivanoviću bili bi zahvalni kad bi se na ovom forumu objavilo ili moderatoru proslijedilo ako ne želite javno pisati.)
  cemerno - 103945 - 03.12.2019 : Bijeljina RS Bijeljina - best (1)

  Čemerno


  Čemerno se desilo 1992. godine, Rat maltene nije još ni počeo a oni su počeli da kolju. Čemerno razbija mit o lošim Srbima i dobrim baljama. Zločin na Čemernu se mora iskoristiti da se sazna istina ko su islamski fanatici i da im je bio cilj da svi Srbi prođu kao oni mučenici na Čemernu.
  cemerno - 103943 - 03.12.2019 : Bijeljina RS Bijeljina - best (0)

  Kapela Čemerno


  O kapeli možeš više da vidiš ovde:  O kapeli ima na You Tube pod naslovom "Pomen srpskim civilima ubijenim na Čemernu" video je postavio RTRS prije pet mjeseci.
  akcije - 103941 - 02.12.2019 : Vesna Samardzija Sokolac - best (0)

  Apel za pomoć Snježani Bašević


  Snježana Bašević iz Sokoca ima urođenu obostranu policistozu bubrega, koju su ona i njen pokojni brat naslijedili od majke koja je od iste bolesti umrla u 39. godini života.

  Bolest je u takvom stadiju da je neophodno što prije uraditi transplataciju bubrega, za što su neophodna novčana sredstva koja Snježana ne može sama da obezbjedi. Potrebna sredstva za transplataciju bubrega u inostranstvu iznose 100.000 KM, a dosadašnjim akcijama prikupljeno je 2/3 potrebnih novčanih sredstava.

  Snježana je dugogodišnji humanitarni radnik, godinama je pomagala drugima, a sada je potrebno da zajednički svi pomognemo njoj.

  U decembru je u Republici Srpskoj pokrenut Mtl humanitarni broj 1416, a pozivom istog se donira 1 KM za Snježanino liječenje. Takođe može se pomoći i uplatom na račune

  BiH KM-562-012-81117364-57
  Srbija DIN-205-900-1021905860-11
  Inostranstvo PAYPAL:bsnjezanaŽhotmail.com
  cemerno - 103937 - 28.11.2019 : Petar Orozović Kovin - best (0)

  Ubijeni Srbi na Asama


  Bio bih vam zahvalan , ako bi mi poslali imena i prezimena ubijenih Srba na Asama između sela Rokoč i Žalja, njih 12, kao i imena očeva i njihovih majki, kao i datum kada se to desilo. Ili , ako vam ti podaci nisu dostupni, da me uputite na pravo mjesto. To mi treba zbog pjesme koju pišem - Dvanaest pečata od krvi-. Na Rokoču je to vrijeme živeo moj otac i majka.

  Srdačan pozdrav i sva ti sreća.

  RE: Ubijeni Srbi na Asama


  Poštovani, bilo bi dobro da si napisao i datum kada se to desilo. Ja nemam podatke za civile, samo za pripadnike VRS, mada je moguće da je i njih bilo među njima.

  RE: Ubijeni Srbi na Asama


  Pogledaj u Virtualnom groblju stranicu Duško (Borislav) Stanišić. On je nestao u rejonu Rokoča, piše i datum, a kasnije mrtav razmjenjen nekoliko mjeseci kasnije.
  poginuli - 103936 - 27.11.2019 : Radanović Marko Krivaja Prijedor - best (1)

  Radanović (Branko) Milenko


  Radanović (Branko) Milenko
  Poginuo u avgustu 1995. na Srbobranu.
  poginuli - 103935 - 27.11.2019 : Marko Radanović Krivaja Prijedor - best (0)

  Radanović (Dragoljub) Zoran


  Radanović (Dragoljub) Zoran
  Poginuo 12. oktobra 1995. u naselju Kljajići, Gornje Sokolovo.
  ilijas - 103933 - 25.11.2019 : Dalibor Svedska - best (2)

  Ilijaš: Ravni Nabožić


  nastavak<

  Samo nikad nam nije bilo jasno zašto niste pokupili mrtvog ili mrtve? Za to vam je trebalo dugo vremena pa se neprijatan miris širio na sve strane, tako da je bilo teško disati.

  Teren na tom dijelu vam je dozvoljavao da se krećete gotovo neprimećeni, zato nam nije bilo jasno čemu ste čekati toliko? Mogli ste prići liniji odbrane VRS na nekih 30tak metara neprimećeni zbog padine koja je bila oko tih 4 do 5 rovova na tom dijelu i velikih stabala drveća.

  15. jula jedna vaša jedinica, koja je imala izuzetno preciznu podršku artiljerije i dejstvovanje pama i pata sa naseg boka, je čak uspjela da dođe do linija VRS na nekih 10 do 20 metara. Možda griješim, ali je vrlo moguće da su to bili neki specijalci tkz. ABIH. Ovo bolje znaju oni koji su bili s druge strane, ne mogu im ja sada nalaziti vrline i mane.

  Jedan od njih je došao čak do tranšeje i bukve ispred rova ali ne dalje. Čisto sumnjam da je preživjeo povrede jer u krugu od dvadesetak metara palo šest bombi i jedna čak pored njega. Onom momku koji ga je izvukao odatle i poslije previjao treba dati ne jedan već tri ordena. Iskoristio je 5 do 10 minuta prekida vatre i dejstava da izvuče povređenog druga. Ispod naših položaje je previjao ranjenog. Ostavio je dosta materijala prve pomoći i bilo je dosta krvi.

  Za suvenir ste nam ostavili dva projektila iz RPG ili kako se zove a koji su bili u velikoj bukvi iza naših leđa nekih 5-6 metara ste prebacili, vjerovatno zbog nagiba terena i puškaranje vas je omelo na vašu nesreću a našu sreću, a bili ste zaista blizu. Međutim, vi to niste mogli znati, kao ni ja što nisam znao ko je ispred nas ali u tom trenutku ste imali ispred sebe tri pripadnika VRS nekih stotinjak metara lijevo i desno.

  Još jednom sve čestitke onom borcu što je izvukao ranjenog kolegu u tih 5 do 10 minuta tišine, neki naši pripadnici su bili ranjeni a taj pripadnik VRS je imao još jednu bombu kod sebe i nekih dvadesetak metaka za AP zbog toga je prestao pucati, a ostao je i sam otišao kod svog kolege da vidi kako je stanje kod njega i po municiju.

  Nekih pola sata posle toga su došli naši jurišnici Bode i njegovi, kao i još neki pripadnici tako da je prošao i taj zadnji pokušaj ABiH na tom dijelu. Sve što ste uzeli pripadnici VRS su vratili nazad osim tih nekoliko kilometara šume i brda kao i nešto MTS-a i pa mi zato nije jasno junačenje nekih.

  Uh, satić kuća tika taka ne mogoh ovo da ispišem na brzaka. To mi je sada već jasno, mada je poprilično kasno, ponoć prođe i novi dan dođe. Vrijeme da se spava, svašta ispisa ova luda glava.
  dobra_knjiga - 103931 - 24.11.2019 : Ex-ponto - best (0)

  Knjiga Sami na svijetu


  Knjigu "Sami na svijetu" možete kupiti na sajtu "Crvene beretke". Istu je lako naći na Google.
  rat_majevica - 103929 - 24.11.2019 : Diverzant Chicago - best (0)

  Zauzimanje sela Laze na Majevici


  Prvo mjesto koje smo oslobodili na teritoriji Teočaka bolo je selo Laze. U toku te akcije bilo je poginulih srpskih vojnika, dvojica su ostali tu nisu izvučeni. Ležali su neko vrijeme kraj puta, a posle su pokopani pored jedne kuće. Ne znam da li su ti preminuli, kao i da li su ikada razmjenjeni.
  rat_majevica - 103927 - 24.11.2019 : Diverzant Chicago - best (0)

  Laze kod Teočaka


  Selo LAZE je prvo mjesto koje smo oslobodili u okolini Teočaka. Tu su bila ubijena dva srpska borca koji su ležali dugo pored puta. Ukopani su pored jedne kuće, ne znam da li ih je ikada iko razmjenio. Bili su srednjih godina možda 35-45.
  ratne - 103925 - 24.11.2019 : CCC Sokolac - best (0)

  Sami na svijetu: Oproštajna pjesma


  Stihovi: Željko Pržulj:

  Iz zbirke poezije "Gorštak u tenama"

  OPROŠTAJNA PJESMA

  Kad posljednji put kaljavim drumom
  Za jedan od bregova Rogoja,
  Ponesu krst sa mojim imenom,
  Nemoj tugovati, ljepoto moja

  Pravi se i nijema i slijepa

  Samo obriši prste od voska,
  Čvrsto stisni trepavice duge,
  To je mene stigla Kasindolska
  Ona moja iz devedeset druge

  Krvava, nesrećna i lijepa

  To su moji đavoli bijeli
  S oblaka spustili stepenice
  Da bi i mene sobom odveli
  Gore, u zaboravljene ulice

  Da se ne mučim na ovoj planeti

  I zato pusti, ostavi suze,
  Za one male, važnije stvari,
  A kao suvi snijeg sa bluze
  Mene rukom stresi i ne mari

  Da li će još neko da se sjeti

  Drvenog krsta s mojim imenom
  Na jednom od bregova Rogoja,
  Ova pjesma na drumu kaljavom
  I mene i tebe, ljepoto moja.

  Stihovi preuzeti sa sajta: Matična biblioteka Istočno Sarajevo
  rat_kalinovik - 103922 - 23.11.2019 : Vuk65 Vuk Obalj - best (0)

  Rat u rejonu Bjelimića


  Poštovani saborci, ovih dana je godišnjica pokušaja proboja u rejonu Bjelimića. Da li je tačno da je naša akcija na kote Komić i Međukomlje bila prodata?
  istorija_srba - 103921 - 23.11.2019 : Nenocccc Sokolac - best (0)

  Sami na svijetu ili Zabranjena istorija Srba


  ZABRANJENA ISTORIJA SRBA- Miloš S. Milojević

  Br. strana: 443
  Povez: mek
  Format: 13x20 cm
  Sazvežđa 2013
  Sadržaj:

  Miloš Milojević, naš predani istoričar, svakako je uperio svoje misli ka budućnosti, ka budućim generacijama jer je spoznao zaveru - zaveru koja još uvek traje. Suština te zavere je uzmimo jednom narodu veličanstveni deo istorije, uzmimo mu korene, uzmimo mu ponos - uzećemo mu teritorije, uzećemo mu budućnost. Borio se kao lav protiv neprijatelja, često najžešćih baš iz srpskog naroda, od kolega koje su mu morali pomoći da shvati da nije na pravom putu ili ako jeste da ga podrže, da tu istorijsku baklju održe upaljenom za buduće generacije.
  Zašto je Milojevićeva istorija zabranjena već 141 godinu?! Ko stoji iza te zabrane u svetu i kod nas Srba?!

  Kao kad se otvore bezgranične nebeske kapije tako ćete moći da otvorite vrata istorije sopstvenog naroda kada pročitate ovu dokumentovanu i argumentovanu knjigu - zabranjivanu, spaljivanu, ali, ipak ŽIVU...

  Zbog čega je ova knjiga bila zabranjena?

  Zbog toga što daje istinu o srpskom narodu. Miloš Milojević nije imao dlaku na jeziku, a bio je strogo pobožan, i jednostavno je napisao istinu. Nije pisao laži, da se nekome sviđaju a nekome ne. On je jednostavno napisao ono što je istražio. A šta je to istraživao i šta je koristio kao izvore, to danas ni jedan tim od dvestotinak eksperata, i to ruske Akademije istoričara, ne bi mogao da sledi, naročito u onom delu gde govori o Slovenstvu u Aziji. Vrlo važan elemenat jesu i njegovi putopisi i gradivo za Običaje ukupnog naroda srpskog. Jer, on je shvatio običaje, pa zatim jezik, razumeo njegov logički sistem, što ga je potom dovelo do Indije. Sve to zajedno vodi do Indije. Svakoga ko se ne plaši germanskog katedrizma i političkih ideologija koje se nazivaju kritičkim istorijskim pravcem to naime vodi do Indije, a onoga koji sam sebe laže to vodi do sedmog veka. U Indiji je Miloš S. Milojević sakupio, nešto preko 4470 srpskih toponima - znači imena gradova, reka, planina, jezera, oblasti sa prostora Indije, Kine, Bliskoga Istoka, Severne Kine, pa dalje sve do Južne i Zapadne Evrope.
  krusevo - 103919 - 23.11.2019 : Nemanja Vaskovic Nisici - best (3)

  Olovski Džokeri


  Jesu li olovski Džokeri bili na Kruševu ili samo na Nišićka visoravan, Mačak, Polom itd. Oni su bili opasni, imali su indijansku taktiku privlačenja direktno u rovove, imali su i hrabre momke koji su išli srcem na neprijateljske položaje i ratovali su po konvenciji, nikada nisu ubijali zarobljenika.

  I sam sam bio zarobljen od strane džokera, dvojica iz te jedinice "Džokeri" su uletili u rov u 05:10h ujutro i zarobili mene i trojicu komšija. Odveli su nas i dali nam da jedemo. Sjećam se dobro da je ručak stigao i bio je grah sa suhim kostima.

  Razmijenili su nas i hvala im što nas nisu ubili, a mogli su. Ovom prilikom ih pozdravljam sve ako su živi, a prošlo je puno godina od toga dana i završetka rata.
  poginuli - 103917 - 23.11.2019 : Vesna Antunovic Simić Brčko - best (2)

  Tata


  Dragi moj tata, volimo te puno. Nedostaješ nam!
  dobra_knjiga - 103911 - 20.11.2019 : Marko Manjaca - best (0)

  Sami na svijetu


  Upravo sam pročitao oba dela knjige "Sami na svijetu" od Željka Pržulja. Fenomenalna knjiga, preporučio bih je svima. Prati likove iz Kasindolske ulice malo pre rata pa do kraja.

  Ja sam knjigu kupio preko sajta "Crvene beretke." Izdava! je Matična biblioteka Istočno Sarajevo, pa pretpostavljam da se u Republici Srpskoj može kupiti preko njih.
  kosovo_21_vijek - 103909 - 18.11.2019 : Nomad Srbija - best (1)

  Istina  Idi na stranu - |listaj dalje|