fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rodoslov - 104179 - 29.03.2020 : Zoran Kalinić Banjaluka - best (0)

Porijeklo prezimena Kalinić


Moji Kalinići su, po starini iz Bilišana kod Obrovca(Hrvatska), a slava nam je Đurđevdan.

Ovi Kalinići su sa drugim srpskim i crnogorskim porodicama naseljavali područje Ovče Polja, of Kumanova do Štipa. U selu Kadrifakovo su ih napadali bugarski nacionalisti i- konačno ih 1941. godine otjerali u Srbiju.

Drugi Kalinići (ili isti) su živjeli u Lici, na Primorju sadašnje Hrvatske, pa čak i u Italiji. Zatim su se raseljavali put Vojvodine, tako da moji žive u Crvenki, a drugi Kalinići žive u Subotici, Somboru, Riđici, Staroj i Novoj Pazovi, Inđiji, Beogradu, Sarajevu.

Ako neko ima sređene podatke iz istraživanja o porijeklu ove porodice, molio bih kontakt.

Srdačan pozdrav svim Kalinićima,
Zoran Kalinić
bijeli_vukovi - 104177 - 28.03.2020 : Boris Kovacevic Banjaluka - best (0)

Žene snajperi iz Rusije


Zanimaju me imena i slike ženskih snajperista iz rusije.

P.S. Živjela Rusija
prepiska - 104175 - 27.03.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

Molba


Zamoliću moderatora da moj e-mail proslijedi Nomad Srbija. Volio bih ga upitati za neka dešavanja oko Dervente i Brčkog. Hvala.

RE: MolbaKartum, ja sam to upravo uradio, prije nego što sam objavio ovaj članak.
rat_doboj - 104171 - 26.03.2020 : Putnikovo Brdo Usora - best (2)

Usora


110. HVO brigada, za razliku od ostalih HVO postrojbi iz Srednje Bosne, aktivno ratovala od početka '92. do Dejtona ostatak osim Posavine nije ratovao do sukoba sa muslimanima i to je trajalo godinu dana ali je bilo krvavo za obe strane. Tu je njihov početak i kraj rata.

Naša najbliža HVO je 111. Žepče udaljena izmedju 25-30 kilometara, koja je u dogovoru sa VRS zajednički ratovala sa ABiH. Maglaj, Zavidovići, Zenica su napravili dobar dil za sebe, a i Srbima je to odgovaralo da sačuvaju Doboj.

Kod nas je bila druga situacija jer mi smo ratovali od početka '92. sa VRS i imali smo sasvim korektne odnose sa ABiH tj. spasavali smo jedni druge u mnogim ofanzivama jer ako se VRS probije bilo gdje svi smo bili ugroženi.

Mi Hrvati smo cijeli rat imali teritoriju sa svojom policijom i civilnom vlašću. Bilo je ponuda od Srba da surađujemo i hvala Bogu da nismo prihvatili jer bi samo mi bili donji.

Činjenic je a je 110. HVO bila čvrsta i odlučna odlikovana sa najvećim priznanjima zaustavila VRS na 2 kilometra južno od Doboja do Dejtona.

Što se tiče poraza generala Lisice na Ušću usore marta '93. godine, treba reći da je ušće Usore u Bosnu su velika polja okružena brdima kao na dlanu. Oklopnjaci su došli, a potom su nakon početne zbrke počeo kraj za tenkove i transportere T-12 Hvo i crvene strijele su krive za masakr oklopa. Pored toga, i minobacači su odradili svoj posao jer se mogla vatra navoditi tako da je i pješadija bila osuđena na propast. Snimatelji su bili u kućama koje idu dolinom Usore i snimaju tad crvene strijele koje gađaju tenkove, znači nisu maljutke, promašuje jer crvena strijela ide na termalne mete a okolo gore njive pa promašuje. Top T-12 Hvo je odradio posao, gađao je iz Ularica 2800 metara udaljenost, sa Alibegovaca su dejstvovali naši tenkovi T-72, T-55 i dvije T34.

Eto, nadam se da sam iz prve ruke približio ratište oko Doboja.
prepiska - 104170 - 22.03.2020 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Кaraula Mijata Tomića i druge priče


pjesma - 104169 - 22.03.2020 : Nedeljko Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Volim tebe Romanijo goro (1), Izvorna grupa 'Zavičaj'


prepiska - 104168 - 22.03.2020 : Nedeljo Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Litija od Beograda do Banjaluke (Stevo Kapović)


jovo_mijatovic - 104167 - 22.03.2020 : Nedeljo Žugić Pale - best (0)

Sokolac: Sjećanje na Jovu Mijatovića (Milija Mijatović i Tomo Borovina)


1kk - 104165 - 19.03.2020 : Kartum7193 Predojević Banja Luka - best (0)

Monografija 1bVP 1.KK VRS - Izložba 'Stigla Korpusna'


Velika hvala kolegama iz Doma vojske Srbije na nesbičnoj pomoći oko otvaranja izložbe.

Da pogledate članak o tome, sa fotografijama, molim vas da kliknete ovdje.
1kk - 104161 - 13.03.2020 : Kartum7193 Predojević Banja Luka - best (1)

Monografija 1bVP 1. KK VRS - Izložba 'Stigla Korpusna'


Pred otvaranje izložbe "Stigla korpusna".

hercegovacki_korpus - 104159 - 13.03.2020 : Nomad Srbija - best (0)

Ispraćaj heroja Novice Gušića


Četvrt vijeka je već prošlo od rata, mutni prozori istorije već lagano zamagljuju mnoge istinite događaje, dok nam iznemogli narod "pozlaćuje" junake.

Ipak, da zublja dostojanstva i obraza još gori i da se kroz te plamenove osvjetljavaju istinske sudbine događaja i njihovih vinovnika, svjedoči i ohrabruje posljednji ispraćaj legendarnog komandanta Nevesinjske brigade pukovnika Novice Gušića, koji se na odru nakon dvije ipo decenije, vratio na vječni počinak u svoje rodno mjesto.

Novica Gušić, tribun, vođa, komandant, otac i siritinjska majka u najtežim trenucima minulog rata uspio je nemoguće: da odbrani i ujedini.

Nevesinje, Hercegovina, ali i prijatelji i poštovaoci djela komandanta Nevesinjske brigade, iz čitavog regiona, juče su se na svečan i dostojanstven način oprostili od ratnog komandanta pukovnika Novice Gušića.

Tijelo heroja, posljednjeg otadžbinskog rata po dolasku u Nevesinje, nalazilo se u sabornom hramu gdje su cijele noći i juče do počitka sahrane građani u mimohodu odavali poštu ovom hrabrom i čestitom čovjeku. Uz dirljive oproštaje vladike Atanasija Jevtića, sveštenika, Krulja, pukovnika Zorana Janjića, Vojina Gušića, načelnika opštine Milenka Avdalovića, na mjesnom groblju Drenovik pored brata Marka i majke Darinke, uz prisustvo više hiljada građana, počasnih plotuna i najveće mirnodopske i vojne počasti, sahranjen je heroj Novica Gušić rođen 1941 upokojio se 2020 godine.

Sveštenik Radivoje Krulj naglasio je da je ostao upamćen, po hrabrosti, srčanosti, ljudskosti i humanosti ne samo kod svojih građana i vojnika već i kod neprijatelja.

 • " A svjedočanstva govore da Novica Gušić, čovjek Hrista i Jevanđelja nikada nije dozvolio da se bilo čime uprljaju časne pobjede koji je izvojevao", rekao je sveštenik Krulj.

  Načelnik opštine Nevesinje, Milenko Avdalović nas je podsetio koliko su žive njegove pouke, moralni stavovi koliko se i nakon četvrt vijeka citira i prepričava ovaj hercegovački gorostas.

  Životni put od Bratača do legende evociorao je predsjenik RVI Vojo Gušić, rođak i saborac, apostrofirajući da je Novica Gušić, iznad svega i kao čovjek i oficir uz hrabrost i etiku uvijek pokazivao osećaj za pravdu i zaštitu slabijeg.

  To je i potvrdila delegacija građana Mostara na čelu sa Zlatkom Dizdrarevićem koja, uz veliku zahvalnost, položila vijenac na odar Novice Gušića čoveka koji ke uspio da objedini tradicionalne etičke norme, vojnička pravila i jevanđelske postulate.
 • prepiska - 104158 - 11.03.2020 : Stari - best (0)

  Molba za posetioce portala


  Molim posjetioce ovog sajta da mi odgovore:
  Kako se zove (ime i prezime) urednik Portala BN?
  rat_doboj - 104153 - 09.03.2020 : Nomad Srbija - best (0)

  Nažalost nije namešteno


  Za Peša Brčko:
  bio sam u periodu akcija u Bosanskoj Posavini o kojima postavljaš pitanja. Bio sam dva dana u Brčkom i veći deo sam učestvovao u akcijama oko Dervente.

  Što se tiče HV i HVO to je bila jedna celina potpomognuta muslimanima iz tog kraja bosanske Posavine. Apsolutnu komandu i odlučivanje na terenu su odrađivali Hrvati, komanda je bila smeštena u Hrvatskoj, oficirski kadar je bio ZNG, a muslimani su bili domaći i oni su bili vodiči na terenu, a potpomognuti su bili sa popunom muslimanima iz Hrvatske (Zagreb, Rijeka).

  Iz Hrvatske su bile jedinice ZNG iz Vukovara (žuti mravi, protiv-oklopna), iz Siska, Iz Splita 4. gardijska, iz Zagreba dve ili tri brigade, i dosta mobilisanih muslimana iz Hrvatske. U B. Posavini su dobro sarađivali ustaše i balije, a kontrolu nad balijama imao je A. Prkačin komandant HOS-a.

  Koliko se sećam bilo je i nekoliko jedinica ZNG sastavljenih od Engleza, Holanđana i drugih plaćenika.

  Što se tiče naših oklopnjaka tu je bila druga oklopna brigada i posle početnih uspeha doživeli su poraz u kojem je poginulo dosta članova posada tenkova, lično se sećam da je stradao mladi vojnik u tenku Milan Novković, inače brat od strica pevača iz Hrvatske Borisa Novkovića.

  Jedan od balija iz 4. brigade ZNG tzv. Bagdadski lopovi iz ručnog bacača je direktno pogodio tenk u kojem je bio pokojni Novković, kasnije sam pročitao da je taj balija otišao u Švedsku.

  Ima tu još mnogo detalja, ali možda nekom drugom prilikom, Nomad.
  podrska - 104147 - 09.03.2020 : Podrska Sokolac - best (2)

  Molba za pomoć u liječenju Snježane Bašević


  Snježana Bašević iz Sokoca ima urođenu obostranu policistozu bubrega, koju su ona i njen pokojni brat naslijedili od majke, koja je od iste bolesti umrla u 39-toj godini života.

  Na hemodijalizu je krenula 08. 04. 2017. god. a u oktobru 2017 je uradila obradu za kadeveričnu transplantaciju bubrega u Banja Luci i na otpustu su predložili obaveznu operaciju štitne i paraštitne žlijezde kao i operaciju srca, mitralnih zalizaka. Od tada pa do danas su obavljene sve predložene operacije tako da se može pripremati za transplantaciju.

  Ugovor sa Otvorenom mrežom je bio potpisan za Francusku u iznosu od 80. 000, 00 KM i tu sumu je uspjela prikupiti. Međutim kadeverične transplantacije su u Francuskoj ne rade već godinu dana. Ponudili su nam mogućnost transplantacije u Bjelorusiji u Minsku ali za sumu 140. 000,00 KM.

  Kod njih se može doći na red za transplantaciju od 3 mjeseca do godine dana. Nažalost Snježana ne može duže ni čekati. U poslednjih mjesec dana već ima komplikacije i sa koljenima i otežano hoda i to sve zbog poremećaja metabolizma kao posledica dijalize i degerativnih promjena. Zato mora požuriti sa svim da što prije ode na transplantaciju.

  Humanitarni broj 1416 je aktivan od 01. 03. -31. 03. 2020.

  Pokrećemo još ovu akciju u nadi da ćemo prikupiti potrebna sredstva i da će Snježana otići na transplantaciju koja joj život znači.

  Sredstva se mogu uplaćivati na žiro račun 5620128111736457 NLB Razvojna banka. Snježana je dugogodišnji humanitarni radnik, osnivač i predsjednik Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama "Podrška" Sokolac. Snježana je godinama pomagala drugima, sad je potrebno da zajednički svi mi pomognemo njoj.

  S poštovanjem,
  Udruženje "Podrška" Sokolac
  akcije - 104146 - 09.03.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

  Pomoć Snježani Bašević


  Zamolio bih sve one koji su u mogućnosti da pomognu Snježani Bašević, putem humanitarnog broja 1416. Ovaj broj će biti aktivan do kraja marta 2020. godine.

  Snježana Bašević je dugogodišnji saradnik ovoga sajta. Pomogla je realizaciju više akcija, uključujući i prenošenje četiri poginula borca sa teritorije Vogošće na vojnička groblja u Sokocu i Miljevićima.

  Zahtjev za pomoć sam dobio od nekoliko stanovnika Sokoca, uključujući i samu Snježanu Bašević.
  djukanija - 104145 - 09.03.2020 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Bravo Milo, bravo brate!


  Velikom gospodinu Đukanoviću treba odmah za života dignuti spomenik u sred Beograda pošto je učinio više zs srpski narod od svih srpskih političara od 1945. godine pa do dana današnjeg.

  Koliko ja vidim srpski narod je po prvi put istinski jedinstven u odbrani nacionalnih interesa i to zahvaljujući nekome ko nije Srbin.

  Zato gospodine Vučiću ostavi sujetu po strani i odmah naredi da se spomenik pravi i postavi na sred Terazija.
  plemena - 104143 - 08.03.2020 : Dragana Jovanović Leskovac - best (0)

  Poreklo porodice Stevanović


  Pozdrav! Interesuje me poreklo porodice Stevanović. Moj deda Petar je rođen 1927. Preci su se doselili iz okoline Peći sa Metohije. Krsna slava je sv. Arhangel.
  ilidza - 104137 - 05.03.2020 : Dado Neutraubling - best (0)

  Danijel Radmilović - Vidačković


  Postovani Željko,
  Imam par pitanja u vezi 14. 05. 1992 kda je poginuo moj rođak Danijel. Interesuje me tačno pod kojim je okolnostima poginuo? Ovo je jedini način da dobijem viće informacija pošto ne znam ni gdje je sahranjen.

  Unaprijed hvala!

  RE: Danijel Radmilović - Vidaković  Poštovani,

  ja o tome ništa ne znam, ali se naam da će neko moći da o tom događaju nešto podrobnije napiše.
  prepiska - 104136 - 04.03.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Izložba


  Poštovani Kartum,

  jako mi je žao, ali na dan izložbe neću biti u Beogradu, tako da neću moći da prisustvujem istoj. Inače, javiću se i na Tvoj email, a volio bih da se nekada i lično upoznamo.
  1kk - 104135 - 04.03.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (0)

  Monografija 1.bVP 1.KK VRS - Izložba 'Stigla korpusna'


  Dana 13. 03. 2020. u Beogradu u Domu Vojske Srbije, ulica Braće Jugović br. 19, u maloj sali biće otvorena izložba o ratnom putu 1. bVP 1. KK VRS sa početkom u 13h. Izložba će biti otvorena do početka aprila 2020. godine.
  brane_tadic - 104134 - 03.03.2020 : Miroslav Klaric Carina - best (0)

  Sjećanje na Brana Tadića - Roleta


  Prije nekoliko dana mislim o Roletu, gdje li je taj krsni momak sa kojim sam imao jako korektan momak, i naletim slučano na internetu da nije među živima. Jako sam se raztužio i nisam mogao vjerovati da nema Roleta. Neka mu je vječna slava i mir.
  srebrenica - 104132 - 28.02.2020 : Oklop Visegrad - best (0)

  Muslimani umesto grobnicu pobijenih svojih sunarodnika, otkrili ostatke pobijenih četnika


  (Ne)briga o zemnim ostacima predaka

  Svi znaju i svi ćute, kao što su ćutali i u vrijeme "bratstva i jedinstva", rezignirano završava Božo naš poduši telefonski razgovor

  Nedavno je u prostorije Veritasa u Beogradu navratio Drago M. rodom iz istočne Bosne, i ispričao mi sljedeću priču: Institut za nestale osobe BiH, pod pretpostavkom da se radi o posmrtnim ostacima bošnjačkih (muslimanskih) žrtava iz devedesetih prošlog vijeka, počeo je u maju 2015. ekshumaciju jedne masovne grobnice u rejonu Crnog Vrha u blizini mjesta Snagovo, na području opštine Osmaci, koja pripada Republici Srpskoj. Međutim, već na prvi pogled, po izgledu leševa i po predmetima koji su nađeni među kostima, bilo je jasno da su leševi iz nekog ranijeg vremena, vjerovatno iz Drugog svjetskog rata, pa se prestalo sa daljom ekshumacijom te je tek otvorena grobnica odmah i zatvorena.

  Otkrivanjem ove grobnice, po Draginim riječima, potvrdila se priča, koju Srbi ovog kraja šapatom prenose posljednjih 75 godina, da su partizani na ovom području likvidirali oko 1.000 četnika iz Šumadije, koji su se vraćali iz tog kraja nazad u Srbiju. Meni se lično obraća s molbom da ovu priču prenesem nadležnim organima i institucijama u regionu, posebno u Srbiji i Republici Srpskoj, ne bi li ko reagovao u cilju obilježavanja i zaštite ove lokacije. Dade mi i Božin kontakt, koji živi i radi na području gdje su se pomenuti događaji odigrali, i koji ima više informacija na ovu temu.

  Iako ništa ne obećah, ipak počeh da provjeravam Draginu priču.

  Na internetu naiđoh na mnogo tužnih i mučnih tekstova o masovnim grobnicama i njihovim ekshumacijama na Crnom Vrhu u rejonu sela Snagovo kod Zvornika. Prema riječima portparolke Instituta, Lejle Čengić: na području Snagova u ranijim godinama (prije 2015) je otkriveno sedam sekundarnih masovnih grobnica, iz kojih je ekshumirano 818 skeletnih ostataka iz perioda devedesetih; u rejonu Crnog vrha pronađena je i najveća masovna grobnica u BiH, iz koje su ekshmirani posmrtni ostaci zvorničkih Bošnjaka ubijenih 1992; na tom području je pronađeno i dosta skeletnih ostataka Podrinjaca, koji su ubijeni u julu 1995. prilikom prelaska na "slobodnu teritoriju".

  Mnogo manje tekstova se odnosi na ekshumaciju iz 2015, o kojoj govori Drago M. Priča ide ovako: Početkom maja 2015. mještani Snagova prilikom gradnje česme naišli su na masovnu grobnicu. Pozvali su Institut za nestale osobe BiH koji su odmah reagovali i nakon nekoliko dana grobnicu zatvorili, a javnosti objasnili da je nakon antropološkog pregleda utvrđeno da se tu nalaze žrtve iz Drugog svjetskog rata. Mještani su uvjereni da su to ubijeni Bošnjaci iz Podrinja. I nije im jasno zašto su pronađena tijela ponovno zakopana, a proces ekshumacije završen.

  Odgovor na to pitanje, kako prenose mediji, dala je već pomenuta portparolka Instituta, Lejla Čengić: "Tom prilikom otkriveni su posmrtni ostaci najmanje 15 žrtava. Međutim nakon antropološkog pregleda i pregleda skeletnih ostataka kao i procjene njihove starosti te predmeta koji su pronađeni uz žrtve, velika je vjerovatnoća da nije riječ o žrtvama iz mandata Instituta za nestale osobe odnosno da nisu žrtve iz proteklog rata. S obzirom da je zaključeno da žrtve nisu iz našeg mandata smatrali smo da ekshumaciju ne bismo trebali nastaviti".

  Neki mediji prenose izjavu profesora istorije Nazima Ibrahimovića koji navodi da bi to mogle biti i kosti partizana, odnosno partizanskih ranjenika iz septembra 1943. jer se na tom mjestu jedno vrijeme nalazio dio glavne partizanske bolnice, u kojoj je bilo još i tifusara od Sutjeske.

  Božo je kao policajac u maju 2015. bio na licu mjesta na Crnom Vrhu kada je otvorena "masovka". Pored predstavnika Tužilaštva i Instituta, okupilo se mnogo i drugog naroda, uglavnom Bošnjaka, među kojima je bilo i nekoliko muftija. Upravo je Božo, nakon što je mašina skinula površinski sloj zemlje, prvi "čeprkao" po kostima. Na prvom skeletu pronalazi metalnu kokardu, na drugom kandilo, treći je bio dječiji. Držeći u podignutim rukama kokardu i kandilo, okrenuo se prema okupljenoj masi i upitao ih: "jesu li ovo muslimanska obilježja", nakon čega su se okupljeni razičli a predstavnici Instituta su tek otvorenu grobnicu odmah i zatrpali. I kako onda tako i danas. Ćuti država. Ćuti i crkva. Svi znaju i svi ćute, kao što su ćutali i u vrijeme "bratstva i jedinstva", rezignirano završava Božo naš poduži telefonski razgovor.

  I Dragi i Boži sam obećao da ću o ovoj neobilježenoj masovnoj grobnici na Crnom Vrhu za "Politiku" napisati jedan tekst i na taj način pokušati uticati na savijest odgovornih, crkvenih i svjetovnih vlasti u regionu, da se prema ljudskim zemnim ostacima, bez obzira ko su i šta su za života bili, treba odnositi civilizovano, te ih, ako se već ne mogu identifikovati i predati porodicama, dostojanstveno pokopati i mjesto pokopa obilježiti, kao što se radi sa zemnim ostacima žrtava svih sukobljenih strana iz ratova devedesetih sa istih prostora.

  Odnos prema mrtvima i razlikuje čovjeka od ostalih živih bića. Barem bi tako trebalo biti.

  Autor teksta: Savo ¿trbac
  radomir_neskovic - 104129 - 27.02.2020 : Milos Đukić Ljubovija - best (0)

  Миленко Калезић


  Поздрав, и ја сам тражио где ми је ђед сахрањен у Борикама и Бранковићима, Капетан Добрица Ђукић, нашао сам неку локацију, нико ништа незна, чак ни да су чули за њега, праве се луди, сем једног црквењака ако је још жив, Милош Башовић.
  srbi_izdajnici - 104127 - 26.02.2020 : Nomad Srbija - best (1)

  Izjave Borisa Tadića na bosanskoj N1


  Savetovao bih (Aleksandru) Vučiću da podnese ostavku jer je uništio demokratiju u Srbiji. Instrumenti i rešenja koja ne donose poboljšanja zahtevaju promenu, rekao je lider SDS Boris Tadić za N1 Sarajevo, na pitanje šta bi, kao bivši predsednik, savetovao trenutnom. Na pitanje da li bi Srbija priznala RS, kaže da ne zna da li bi Vučićeva Srbija to uradila, ali navodi da on (Tadić) to nikada ne bi.

  Na konstataciju da se može pročitati da (Milorad) Dodik "radi što Vučić govori", Tadić kaže da ima indicija da je tako... "Ali ja pamtim nekoliko Dodika u poslednjih nekoliko decenija. Onog Dodika koji je čuvao pripadnike drugih nacija i bio za mir, pa je imao političke izlete sa kojima se ja nisam saglašavao, pre svega sa onima kada je koketirao sa onima koji žele podelu BiH, ali nikada, baš nikada, ovakve izjave da je ovo kraj BiH i da će doći do secesije Republike Srpske.

  Ja nisam zadovoljan odlukama Ustavnog suda, ali sam rekao da je od te odluke mnogo gora i opasnija rečenica Dodika da je to već sada crvena linija koja podrazumeva secesiju unutar BiH. Ja se izričito protivim secesiji BiH, kao što se protivim svim političkim procesima u zemljama regiona koji mogu ugroziti susednu zemlju regiona. U tom smislu sam se protivio i priznavanju nezavisnosti Kosova od strane nama susednih zemalja jer je to ugrožavalo stabilnost Srbije već i u krajnjem i drugih država.

  Kad god neki političar u BiH i Hrvatskoj usklikne da je za nezavisnost Kosova, on ne razume da je tog trenutka dao podstrek separatističkim snagama u BiH, i to je jedan princip kog moramo svi da se držimo", kazao je Tadić.

  Na pitanje da li bi Srbija priznala RS, s obzirom na to da je Dodik izjavio da ima već 10 država koje bi je priznale, kaže: "Ne znam da li bi Vučićeva Srbija to uradila, ali ja, kao predsednik Srbije, to nikada ne bih uradio i ne bih dao podstrek toj odluci. To je opasna odluka, koja ne vodi računa o drugim etničkim zajednicima, drugim narodima unutar BiH... A imali smo dovoljno takvih politika, nevođenja računa o drugim narodima... Inače, mislim da je vrlina politika misliti i na druge zemlje, a ne samo na svoju".

  Kada je reč o situaciji u regionu, Tadić je kazao da je ovaj prostor sklon više sukobima nego pomirenju.

  "Mi smo region sklon više sukobima nego pomirenju, više iracionalnosti nego racionalnom. Ispunjeni smo emocijama, imamo tešku istoriju i nije jednostavno pronaći rešenja za probleme s kojima se suočavamo. Identitetske razlike su minimalne, ali su često razlog brojnih problema i ratova. U vremenu naših mandata situacija je bila nemerljivo bolja. Jednom prilikom je meni Lagumdžija Zlatko rekao da sve zavisi od nekoliko ljudi koji se nađu na vlasti u regiji, i to je tačno i to vidite na primeru Skandinavije, Bliskog Istoka. Ova konstalacija političara nije ta koja će dovesti do rešenja i mi živimo u međuzavisnom svetu i niko nije potpuno nezavisan. Došli su na ideju da postave političke ajkule umesto delfina i imamo ove posledice. Srbija i Hrvatska se takmiče u naoružanju, stalno su problemi na nivou ličnih odnosa i bez promene na vrhu neće biti ni poboljšanja odnosa", istakao je Tadić.

  Upitan ko je glavni remetilački faktor u odnosima u regionu, navodi da da su svi već bili navikli da "optužuju moju zemlju, ali ja ne slažem. Svi su ovde doprinosili na svoj način remećenju elementarnih pravila i to se i danas dešava... Ili makar kada neko pokrene negativan proces svi se takmiče ko će još više doprineti tom negativnom procesu ili paljenju požara", naglasio je.

  Upitan da prokomentariše nekadašnju izjavu aktuelnog predsednik Hrvatske Zorana Milanovića da je "Srbija šaka jada", kaže: "To da je Srbija šaka jada, Milanović je i ranije rekao i rekao sam mu da bi trebao izbaciti te reči iz rečnika. Činjenica je da je Vučić bio ratni kabadahija, nadam se da neće više biti... Generalno mislim da mi u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, imajući u vidu zločine, treba da imamo maksimalnu uzdržanost kada su u pitanju oružje, ratovi i da se stidimo nekoliko decenija svi zajedno, jer svi imaju svoj udeo u zločinima devedesetih".

  "Veliku Srbiju smatram budalaštinom i besmislicom"
  Tadić je kazao kako je njegova politika bila, ali i ostala politika skandinavizacije Balkana. "Velika Srbija, to je budalaština i besmislica. To služi za podizanje snage populiste (Aleksandra) Vučića, njegovih kolega nacionalističkih u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji - širenje straha od velikosrpskog nacionalizma. Srbija nema kapacitet da to napravi, niti bi to međunarodna zajednica prihvatila", poručio je Tadić.

  U medijima u BiH ponovo je počeo da se pominje SANU memorandum 2, a komentarišući to, Tadić je rekao da za njega nikada nije ni čuo. "Prvi put čujem za tako nešto. Pod krivičnom odgovornošću mogu reći da tako nešto nije postojalo. Ni prvi nije bio završen dokument, to je bio radni papir. Memorandum 2 - potpuna budalaština i laž", rekao je gost Pressinga u sarajevskom studiju.

  Smatram Veliku Srbiju besmislicom, tom projektu se protivim čitav život, naveo je nekadašnji predsednik. "Potrebno je pronaći fleksibilna rešenja, a moja politika je skandinavizacija Balkana, politika poštenja i izvinjenja za sve zločine".

  Tadić je prvi došao u Srebrenicu i posetio Memorijalni centar, tada izrazivši žaljenje, izvinio se zbog zločina porodicama žrava. Inicirao je i rezoluciju u skupštini Srbije u kojoj stoji da Srbija osuđuje zločin u Srebrenici.
  "Ja sam inicirao donošenje rezolucije pre nego što je doneta. Ona je odbijena. Nakon toga, stranka je podržala rezoluciju, ali odnosi snaga u parlamentu su bili da je naša koalicija imala dva člana više od elementarne većine. U datim okolnostima - to je bio maksimum. Zadovoljan sam što smo to uspeli da uradimo", rekao je bivši predsednik Srbije za N1 Sarajevo.

  Kosor o projektima velikih država
  I Jadranka Kosor se usaglasila da su projekti velikih država nešto o čemu ne treba razmišljati.

  "Ma kakva Velika Hrvatska. Hrvatska je članica EU, mukotrpno smo se borili za to. Ne znam šta u BiH sanjaju, hrvatskim političarima ma gde bili - svakog puta bi se trebalo setiti evropskih vrednosti, vladavine prava, prava manjina. Na tome počiva EU", kazala je i dodala: "Ako BiH i Srbija žele u EU, a to je veoma važno, onda bi trebalo da se političari prizovu svesti i da počnu da rade ona tom projektu. Zauvek smo ovde, zauvek ćemo ovde živjeti. Treba da počnemo da radimo na prosperitetu za države i narode", poručila je.
  rat_doboj - 104125 - 25.02.2020 : Pesa Brčko - best (0)

  Odnosi HVO i Armije u Dobojskoj regiji


  Zanima me jedna stvar. Do skoro nisam znao da su na ratištima oko Doboja učestvovale hrvatske vojne jedinice. Po pričama vidim da su veliku ulogu u ratu odigrale 110-ta HVO, da je baš učestvovala u nekim značajnijim akcijama kao što je taj napad na Putnikovo brdo itd.

  Mene zanima kakvi su odnosi bili između tkz. Armije i hvo-a kad su počeli muslimansko-hrvatski sukobi u srednjoj Bosni? Nevjerovatna mi je ta činjenica da npr. u jednom dijelu tjesno sarađuju dok ajmo reć par stotina kilometara dalje izvode strašne napade i zločine jedni nad drugima.

  Što se tiče onog napada oklopne jedinice VRS, to u svojoj glavi nikako ne mogu da shvatim. Gledao sam par snimaka od strane "kontra strane" gdje prikazuju napade i uništenja tih oklopnih vozila. Ti snimci izgledaju mi kao da su montirani, jer se na snimcima se vidi kako osmatraju tenkove neko značajnije vrijeme. Tenkove koji su bukvalno na čistini i ne miču se. Čak ispaljuju prvu maljutku koja promašuje sve i pada nedaleko od tenkova. Zatim ti isti tenkovi stoje kako stoje, nevjerovatno. Izgledalo je kao neka vježba gađanja. Da li to možda nije bio snimak za propagandu i dizanje morala pa je montiran, ja stvarno ne znam. Na snimcima se se raduju kao da su na lotu dobili.

  I još mi je čudnije da npr. kao išao je žestoki napad i toliko je bio žestok da je kamerman uspio ljepo sve to da snimi a ovi na miru da naštimaju nišan i poderu te oklopnjake.
  saljivi_dogadjaji - 104123 - 25.02.2020 : Zela Šaljivi dogadjaji - best (0)

  Paprike sa kostima


  Prije nego sto napisem pricu, zamolio bih sve koji ovog trenutka jedu, da to odloze za drugi put.

  Ovu sam priču čuo danas od borca Vojske Republike Srpske, koji je ispričao događaj svog ratnog druga, pa sam bez razmišljanja odlučio da je podjelim sa vama.

  To je bilo na položajima iznad Kalinovika (najvjerovatnije Treskavica).

  Gore u zemunici je neko od boraca donjeo kiselih paprika od kuće, bilo je tu i ostalih dobrina koje su donosili borci kad su odlazili na ratište.

  Dok su se drugi sladili a poslje otišli na straže, jedan borac je te večeri dobro popio pa je otišao spavati, ostali ga nisu budili, pustili ga da spava i otisli na položaje.

  U međuvremeu ovog je probudila glad i onako pijan u mraku našao je teglu kiselih paprika. Tegla je bila ostavljena otvorena i dobro ispražnjna, tako da je bukvalno ostala samo tekućina.
  Tako je ovaj u svom bunilu zagrabio prvu "papriku" i počeo jesti, zvakati, trgati... Nikako nije mogao da sazvaće pa je na kraju ostavio to i otišao.

  Kad je poslje došla smjena, jedan borac je primjetio sažvakanog miša ostavljenog pored tegle, pa povikao:

 • "Ala ljudi koja je ovo budala žvakala miša i ostavila, sve mu kosti samljelo"!
 • bosna_buducnost - 104122 - 24.02.2020 : Nomad Srbija - best (0)

  Prijatelj - neprijatelj


  Ustaše. Balije. Šiptari. Crnogorci. Migranti. Tvoj nekadašnji komšija, sada živi u kući na Dedinju, ima Range Rover, gliser. Ti nemaš ništa, osim novih neprijatelja, koje tvoj bivši komsija smišlja - za tebe. On je pametan, a ti si - Glup. To je tvoja realnost.

  Naravno ovo što piše "tvoja" je uopšteno rečeno, ne mislim na nikoga lično, ali suština se ipak ne menja, razmišljajte malo u tom pravcu.

  Pozdrav Nomad.
  bosna_buducnost - 104119 - 23.02.2020 : Oklop Visegrad - best (0)

  Da li će biti rata?


  O tome da li će biti rata ili ne, davno su govorili starci Tadej i Gavrilo . Jedan od tih filmova ima na linku:  A kako će biti u ratu govori nam ovo čudo Božije kada na Vaskrs krvotoči Spasiteljeva ikona.  Da se podsjetimo, ikona Spasitelja je prokrvotočila onoga časa kad je lažni vožd otišao na noge sataninom ambasadoru u Vatikan da poljubi papuču. Tom prilikom mu je darivao i ikonu Svetog Save, koja je u tom času primopredaje proplakala.

  Ko će da ratuje? Sigurno neće onaj ko je i jedan dan bio na Žuči, Grbavici, Neđarićima... Pa i sami muslimani koji su osjetili miris rata neće htjeti ratovati. Prije će cijevi okrenuti u Bakira od trezora.

  Ali tu su sad desetine hiljada migranata. Sve mlada vojska. Dovoljno ih je da naprave incident i da zabava počne.

  Nama, Srbima nije interes da se ratuje. Nemamo vođe, nismo složni, nemamo oružje. Mslimani to sve imaju.

  Ko će da nas vodi? Mirko iz frižidera, ili Dodik iz gepeka? Ili Lukač koji je na početku rata ubijao Srbe snajperom, ili Pejova unuka, ili Dževad od Vozuće, ili Kasipović čiji je djed poklao Sargovac i Motike?

  Ali i ovaj put, kao i prošlih ratova, nama rat nije bio u interesu, mi nismo htjeli ratovati, ali rat nam je nametnut. Za ljubav je potrebno dvoje, ali za rat samo jedna strana da hoće ratovati, dovoljno je.

  Zato će Amerika da pusti sa lanca pse rata, onog časa kad ocijeni da se Rusija treba razvući na viće frontova. A to nije tako daleko. Već se nama Srbima gura prst u oko oko otimanja Svetinja, otimanja identiteta... I tako da je realno uskoro očekivati sukobe.

  Srećom, situacija u svetu se promenila i imamo ya nijansu dve, malo bolju podršku i Rusije i drugih zemalja.

  Sad nam opstanak zavisi od toga koliko ćemo se vezati za matušku Rusiju. Ako opet naše rukovodstvo napravi grešku, a pravi ih često, da malo se okrenu Rusiji, pa onda joj zabodu nož u leđa, može se desiti da ostanemo bez podrške, kao što je Milosević napravio grešku i nije ocijenio stvarnu snagu Jelcina. Postupio je česno i podržao one koji su htjeli da sruše Jelcina, a ovaj ih je pobio tenkovica, utvrdio vlast, ali izostavio podršku Srbima. Čak je poslao nekoliko brodova oružja ustašama.

  Ako srbsko rukovodstvo se više poveže sa Putinom, niko nam ništa neće moći. Za manje od sat vremena rakete iz Rusije mogu da dolete na ustaške mete i tako umanje ili skroz eliminišu njihovu trenutnu nadmoć nad nama.
  beograd - 104115 - 20.02.2020 : Ljuti Krajišnik Srpska Krajina - best (3)

  N1 Televizija


  Gledam N1 Hr N1 Bih kako blate po Srbiji i Srbima a o svojim sve najbolje! Potom Gledam N1 Srbija tek oni pljuju po Srbiji i Srbima. Uz sve to nakače se srpski ološi i izdajnici (političari) pa još više opleti po Srbiji! Svima je isti gazda koji ih plaća N1 ili Nato televizija!
  bosna_buducnost - 104111 - 17.02.2020 : Mile Peric Canada - best (0)

  Nema rata!


  Napisao si dosta toga, i to ima nekog smisla, ali od rata nema ništa. Znam da ima mnogo onih koji priželjkuju rat. Nešto mlađe generacije je raspoloženo za rat jer ne znaju šta je to i nisu iskusili rat, ali većina pametne omladine nije za rat.
  bosna_buducnost - 104109 - 17.02.2020 : Nomad Srbija - best (2)

  Neće biti rata!


  Primjedba moderatora: Prvo pravilo foruma je da je zabranjeno obraćanje drugim osobama. Ako diskutuješ o nekoj temi, navodi argumente, a ne tuđa imena. Svi tekstovi sa takvom sadržinom biće brisani!

  Da ne dužim neće biti rata 2021. godini! Šta će NATO-u zarušeni vojni objekti u R. Srpskoj kada imaju Bondstil?

  Dodik ima baš zabrinutu facu, brine ga kako će okrečiti vilu na Dedinju u Beogradu, poskupeo materijal, a i moleri se izbezobrazili, ali zato kućerda na obroncima Fruške Gore lepo napreduje.

  Hajde da se kladimo u 100 KM da rata u BiH neće biti sledećih 99 godina, a o 2021. godini da ne trošimo reči.

  Rata neće biti u BiH zato što nema para da se to pokrije (ili će vlast opet da štancuje pare , hiper inflacija, Dafina i Jezda su provaljene fore...

  O vojnom potencijalu da i ne govorim, jedino ako se politička vrhuška u Republici Srpskoj uzda u ono cevi što je narod konzervirao posle rata.

  I ono što je najbitnije nema ko da ratuje, iz BiH je posle rata otišlo više omladine u zemlje Zapadne Evrope nego što je bilo vojske tokom rata devedesetih na sve tri zaraćene strane.

  Nije omladina zadojena krvlju, nisu oni tako glupi da nasednu na priču, kao što su naše generacije nasele. Kako će rat doneti rešenje za sve probleme koji ih pritiskaju, ako ništa drugo imaju za nauk kako su prošli oni koji su ratovali devedesetih, i to na sve tri strane.

  Što se vojne i političke pomoći Rusije tiče, oni lepo trguju sa Amerikancima, i uveren sam da je Rusima važniji Krim nego Banja Luka, a sećamo se kako i gde je okončan rat 1995. godine.

  RE: Neće biti rata!  Nomad,

  evo, ja prvi prihvatam opkladu! Javi mi se za 100 godina da ti dam 100 maraka.
  bosna_buducnost - 104103 - 16.02.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (9)

  Rat visi nad Bosnom


  Kada se u proljeće 1992. godine situacija u Bosni i Hercegovini iskomplikovala do te mjere da je rat bio neminovan, ja sam bio ona "tvrda linija" koja nije do poslednjeg momenta vjerovala da će do njega doći.

  Danas je situacija sasvim drugačija! Besmislena odluka Ustavnog suda da se "poljoprivredno zemljište" uknjiži na Bosnu i Hercegovinu direktno je protivna Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji je već odavno narušen sa onih 51/49 u odnosu teritorije. Čitava ideja je da se od Republike Srpske otuđi sva imovina. Muslimani bi da joj danas otmu zemlju, za godinu dana će na red doći šume, a potom i rudnici, putevi, škole, državne ustanove itd.

  Inače, pozadina ove odluke je da se vojna imovina uknjiži na Bosnu i Hercegovinu, jer je ista potrebna NATO jedinicama. Riječ je, prije svega o objektu u Crnoj Rijeci, ali i o još par lokacija u Republici Srpskoj.

  Gledam u Dnevniku RTS-a zabrinuta lica Milorada Dodika i Željke Cvijanović. Oni po prvi put u njihovoj karijeri nisu u situaciji da sakriju teret koji nose na svojim plećima. Po političkoj liniji, za njih postoji samo jedan izlaz: da izađu pred Skupštinu Republike Srpske, koja će sigurno tražiti ukidanje Ustavnog Suda, tj. protjerivanje stranih sudija. Pošto se to neće desiti, jedina varijanta će biti da Republika Srpska donese odluku o separaciji iz Bosne i Hercegovine.

  Ovo će ujedno značiti - RAT. Bez njega ništa na Balkanu ne može da se završi.

  Kada bi se mogao desiti rat? Meni se sve čini da će se ova politička situacija lagano usložnjavati, ali bi do rata moglo doći tek u proljeće 2021. godine. Kod nas svi ratovi počinju u aprilu, pa bi tako moglo da bude i sa ovim.

  Ono što je posebno zabrinjavajuće, jeste raspoloženje među mlađim generacijama. U slučaju rata, oni su glavni nosioci istog, a svi su nekako "nadojeni" krvlju i jedva čekaju da se to desi.

  Kako stvari stoje, za rat su svi spremni.

  Kako bi Republika Srpska prošla u budućem ratu? Na ovo pitanje je teško odgovoriti, ali je već izvjesno da je Srbija vojno moćnija nego ikada ranije u prošlosti, a i Rusija bi pružila značajnu vojnu podršku, s obzirom da je Dodik jako blizak sa Putinom.

  Zašto ovo pišem? Namjera mi nije da prijetim, već da upozorim. Nekada sam bio slijep do očiju, međutim danas vidim jasno. Ne znam da li su muslimani bili ugroženi u Jugoslaviji, ali mi je sasvim jasno da su mjere Ustavnog suda čisto silovanje prava srpskog naroda. Pređena je "crvena linija" nakon čega nema više povratka.

  Ono što treba posebno naglasiti jeste da iza svega ovoga stoji Duboka država, bolje rečeno Amerikanci. Njima treba kriza, nestabilnost u Evropi, i oni bi učinili sve da dođe do još jednog ozbiljnijeg konflikta, iz koje bi samo oni profitirali.

  Šta će biti sa nama? E to nije važno. Mi ćemo za njih da odradimo "prljavi posao" a onda ćemo u narednih 100 godina kriviti jedni druge da je "protivnička strana" započela rat. Prebrojavaćemo mrtve, praviti spiskove, i pokušavati da sami sebe ubjedimo kako smo upravo mi iz rata izašli kao pobjednici.

  Dragi moji zemljaci, srećne vam buduće ratne rane!
  djukanija - 104101 - 16.02.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Beogradski sindikat: Sviće zora


  rat_doboj - 104099 - 14.02.2020 : Putnikovo Brdo Usora - best (0)

  Putnikovo Brdo


  Jugozapadno predgrađe Doboja, dominantna kota koja gleda južno od grada prema kotlini rijeke Usore, a na sjever prema Posavini.

  Vojska Republike Srpske je tu branila Doboj, Ozren i Posavinu cjele četiri godine rata. Velike borbe su se tu odvijale sa mnogo žrtava sa obe strane.

  Tu je bilo i najveće minsko polje u ratovima u bivšoj Jugi, Mjesto Makljenovac gdje su se vodile bliske borbe i gdje se linija pomjerala za par kuća, za par sokaka.
  dobrinja - 104097 - 14.02.2020 : Nikola Jankovic Beograd - best (0)

  Liston


  Zna li neko sta je sa Listonom sa Dobrinje? Da li je taj lik uopšte živ?
  poginuli - 104095 - 12.02.2020 : - best (0)

  Rade (Pero) Šehovac


  Pogrešno je upisana godina rođenja umjesto 1940. treba da stoji 1960.
  nisici - 104093 - 11.02.2020 : Lukas Johnny Vares - best (1)

  Istina o Vareću


  Molim vas nemojte iskrivljavati istoriju. Vareš je pao u Hercegovini jer se nije mogao braniti. Pomoć koju je dobijao isključivo od hercegovaca u nafti i hrani je prodavao tuzlanskoj strani. Mnogo je Hrvata u gradu a tako i muslimana bilo gladno.

  Da ste vi pomagali Vareš ne bi pao jedini pravi heroj u vašoj vojsci je bio legenda Vaske. Spavali smo zajedno u istoj kući dok je boravio na terenu. Nije dao svojima da piju, to vam je velika istina, pa su se morali kriti da ih ne vidi. Vaske je istinska legenda u vasoj vojsci a jednom prilikom je opalio samarčinu hrvatskom generalu zato što je otišao u Vareš na pregovore sa muslimanskom vojskom a da on to nije znao. Imao je jednog vojnika iz Beograda a taj je imao konja vrlo smiješan tip, pođemo mi na spavanje a on kaže: "Ako moj konj ne može u kuću ja ostajem napolju gdje on tu i ja!"

  Proveo puno vremena na ratištima sa tim konjem. I tako smo spavali nekoliko večeri sa konjem u kući.

  Velika zahvala srpskoj bolnici koja je spasila veoma mnogo hrvatskih vojnika!
  beograd - 104091 - 09.02.2020 : Nenad Pale - best (0)

  RE: Objektivnost N1 televizije


  Pozdrav uredniku portala i svim čitaocima!

  Gos. Željko,

  Da li slučajno, ili volšebnom telepatijom, pogledao sam isti TV dnevnik koji opserviraš u svom prilogu. Utisci su nam identični, i sam ne prihvatam tričarije kojekakvih (dez) informatora. Ne volim da mi se napaćena utroba prevrće zbog drske političke presije na zdrav razum normalnog čovjeka.

  Ali, istina, to je u zadnje vrijeme prevazišlo mjeru ljudskosti i dostojanstva. Konstantno otvoreno i nekažnjivo blatiti jedan narod i sr.. i mu se javno u obraz, je već otvoreni rat do istrebljenja, što mi (većina) smrtnici odavno znamo.

  I, nije suština u tome hoćemo li, i koliko ćemo vjerovati neprijatelju, već je nepojmljivo da tako dugo trpimo poniženje u vlastitoj državi, gdje vajni vlastodršci otvoreno kolaboriraju i idu na ruku našim krvnicima, osvjedočenim kroz Haški tribunal, NATO bombardovanje, pa do okupacije dijela teritorije nezavisne, suverene države.

  Pitam se: dokle će to ići, i dokle zaista može ići, i gdje će završiti? Stari bi rekli: "Koliko koza vidi ležeći, nije daleko". Za razliku od neuke svjetine, koja (oprostite na izrazu) misli guz.. om, i glasa za one što mu obećavaju maglu, blgostanje i raj na zemlji, i političare voli onoliko koliko im omoguće da dnevno puše po dvije tri kutije jeftine "Drine", dobar dio naroda zdravo misli i analizira svjetsku geopolitičku situaciju, i vidi ono što zatupljena masa ne vidi, ili neće da vidi. A ono što vidimo, u najmanju ruku onespokojava.

  Stari ljudi su govorili: "Ako se gvožđe zagrijava, ono će se kovati", ili: "Sve što se napravi, upotrijebit će se "(uključujući i oružje apokalipse). Poenta je, dakle, u tome gdje će se upotrijebiti, a upotrijebit će se, naravno, onamo gdje su vjetrovi usmjereni, a usmjereni su, vidimo, prema Balkanu.

  Ilustracije radi, navodim edukativan primjer slične situacije iz 1939. godine, kada tadašnji engleski diplomata, lord Čemberlen, slavodobitno i ulizivački izjavljuje, nakon Minhenskog sporazuma: "Postigli smo trajan mir s Hitlerom"!

  Da li su ga zaista pistigli? Uh kako to danas groteskno zvuči. Da li su postigli trajan mir kukavičlukom i popuštanjem neprijatelju koji je otvoreno agresivan?

  Znamo to iz istorije, koju sada takođe prekrajaju ondašnji gubitnici, i njihovi sadašnji sljedbenici, u vlastitom interesu, a na štetu slobodoljubivog svijeta.

  Ali: "Non pasaran" (ni treći put)!

  Lično ne vidim brzo izbavljenje iz zla koje nas je snašlo, u vrijeme kada nam neprijateljski oficiri sjede u generalštabu, kada nam zemlju vode nastrane ličnosti, kada nam strani ambasadori kroje nacionalnu politiku, kada nam priučeni režimski novinari definišu društveno ponašanje i igraju se neprikosnovenih sudija, što a'priori presuđuju i bez suda, jer zaboga, šta će nam Sud, kad je istina ono što kažu okupatorski podrepaši, kupljeni za šaku dolara.

  Zarad utjehe posustalim dušama, preporučujem ono što obično praktikujem: Najprije pogledati impressum dotičnog glasila, pa kada tamo vidite da na našem "brdovitom Balkanu" praktično nema nezavisnog, ne(pot)kupljenog domaćeg informativnog subjekta, nemojte se razočarati. Preskočite stranicu i znajte da "gazda ćuka hrani da mu čuva stado". Tako ćete se poštedjeti i dezinformacija, i sluđenosti, i moći ćete smireno stremiti ka rješenjima koja, nužno, traže pregalaštvo i žrtvu - duhovnu, moralnu, materijalnu...

  Niko se nije proslavio čekajući da ga neprijatelj pohvali, ili kako u novije vrijeme ističu: "... ohrabri u napretku ka evroatlantskim integracijama".

  Zato: "Srbi, u pamet se", što reče naš veliki prijatelj, čika Arči (A. Rajs 1875 - 1929).

  Nenad
  beograd - 104089 - 08.02.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (7)

  Objektivnost N1 televizije


  Danas, u subotu 8. februara 2020. godine, odem ti ja na roštilj kod jednom mog dobrog, ali politički neobrazovanog prijatelja. Poče on meni da hvali N1 televiziju, koju sam ja poslednji put gledao prije desetak godina. Nekako u isto vrijeme sam saznao da je SBB, najveći kablovski operater u Srbiji, u vlasništvu jedne američke kompanije, pa sam SBB odmah odjavio u svom beogradskom stanu i sve do današnjeg dana gledam samo TV kanale koje mogu da uhvatim preko sobne antene.

  U svakom slučaju, čim sam stigao kući, odlučih da se malo "obrazujem" pa ukucah na Google "N1 Beograd" (kako mi je on posavjetovao) i na Youtube nađem njihov dnevnik od današnjeg dana.

  Od mnoštva iznesenih informacija, na koje se gleda iz pomalo iskrivljenog ugla, najviše se izdvaja halabuka vezana za promociju tri knjige Vojislava Šešelja u opštini Stari Grad, koji je salu iznajmio za potrebe "stranačkog okupljanja."

  Predstavnici nevladinih organizacija (čitaj produžena ruka američke špijunske mreže) su putem interneta saznali za ovaj događaj, pa su se organizovali i došli da ga spriječe. Tu se umješalo i obezbjeđenje Radikala, pa je došlo i do manjeg incidenta.

  Običnom gledaocu ništa nije jasno! Zašto je promocija jedne knjige tako važna da dođe od sukoba nevladinih organizacija i Radikala? Zašto Radikali, koji su dio koalicije koja vlada opštinom Stari Grad, nemaju pravo da koriste salu SO Stari Grad?

  Ono što reporter nije eksplicitno pomenuo, a vidljivo je u montiranom prilogu, jeste da se sva ta buka digla ne zbog toga što Šešelj rezervisao salu da na "stranačkom skupu" predstavi svoje tri nove knjige pod nazivom - "U Srebrenici nije bilo genocida".

  Pored toga, reporter iste televizije dozvoljava sebi da isturi neku američku marionetu, koja tvrdi da je Šešelj "osuđeni ratni zločinac", što u svakom slučaju nije tačno jer ga je čak i fašistički Haški tribunal oslobodio, uprkos velikom naporu sudija i tužioca da dokažu njegovu krivicu.

  Ovakvo selektivno objavljivanje, koje ispusti jedan "mali detalj" da bi onome ko sluša a ne zapaža baš najbolje, stvorilo sasvim pogrešnu predstavu o nekom događaju, može se nazvati bilo šta sem objektivno novinarstvo.

  Zbog toga sam danas odlučio da i u sledećih deset godina ne gledam N1 televiziju. Veliki američki pisac Mark Tven je rakao da je onaj koji ne čita štampu neinformisan, a onaj koji istu čita - dezinformisan. U svakom slučaju, ova njegova izjava vrijedi i za N1 televiziju. Radije ću da je ne gledam, nego da dozvolim nekome da me intelektualno siluje. Neka hvala, daleko joj kuća.

  rat_doboj - 104086 - 05.02.2020 : Tova Doboj - best (0)

  Putnikovo brdo


  Putnikovo brdo se nalazi nedaleko od Doboja. Na tom dijelu ratišta, nisu se linije razgraničenja mnogo pomijerale, ali je bilo dosta poginulih i ranjenih.
  plemena - 104083 - 04.02.2020 : Branislav Blagojcic Sivac - best (0)

  Poreklo porodice Blagojčić


  Intersuje me poreklo Porodice Blagojčić. Većinom smo od Dervente, mesto Gornji Kalendrovci, BIH. Krsna slava nam je Sveti Trifun. Kolko znam o svojim prcima, moj čukudeda Jakov je imao brata Đorđu i još jednog, kome neznam ime. Njihova deca su bili ćerka Cveta i sinove Pero i moj pradeda Miloš.

  Moj pradeda Miloš je imao šestoro dece: ćerke Smilju i Spasu, i sinove Mirka, Jovana, Milivoja i moga dedu Bogdana.

  Hvala Vam unapred za date informacije.
  bors - 104081 - 03.02.2020 : Milenko Đurić Doboj - best (0)

  Boračke zablude u vezi sudova


  Dok je trajao rat borci su bili veoma važni našim političarima, a kad se rat završio oni su im postali smetnja, pogotovo ako traže neka svoja prava. Dokle god borci i njihovi prestavnici ne shvate da oni ne mogu biti partneri vlasti nego samo njeni protivnici, suštinski se ništa ne može mijenjati po pitanju njihovog statusa u društvu.

  Nažalost to se nikada neće desiti! Uvijek će rukovodstva organizacija vezanih za pitanje boraca biti u poltronskom položaju nadajući se da će dobiti od vlasti više novaca za svoje aktivnosti.

  Evo jedne teme gdje je u interesu boraca da se otvori rasprava u institucijama RS. Svojevremeno su neki srpski kvazipolitičari glasali za osnivanje Suda za ratne zločine BiH. Mislite li da oni nisu znali da će taj sud suditi isto kao i Haški tribunal? Pa naravno da su znali, da on ne smije mijenjati kriterijume pošto bi to bio šamar zapadnim centrima moći i srušio bi principe međunarodnog prava jačega koje je uspostavio Haški tribunal. Ali da su se usprotivili osnivanju tog suda mnogi bi ostali bez fotelja, a to je veliki problem za srpske kvazipolitičare.

  Evo vam jedan eklatantan primjer pravičnosti suda BiH za ratne zločine. Na području Srebrenice vojnici tkz. armije bih su izlazili iz zaštićene zone i ubijali srpsko stanovništvo u okolnim selima taj broj se mjeri u hiljdama. Šta mislite da li će ikada neko biti osuđen za te zločine? Mogu vam odmah odgovoriti da neće niko. Kada bi neki ljudi bili osuđeni za te zločine urušio bi se stvoreni stereotip o Srebrenici koji su kreirali zapadni centri moći.

  Gospodo predstavnci boraca pozovite borce na javne proteste protiv vlasti i tražite od njih da povuku srpske kadrove iz tog suda i na taj način mu oduzmu legitimitet i legalitet.
  rat_hadzici - 104079 - 03.02.2020 : Nusret Čomor Hadzici - best (0)

  Informacija o minama oko Hadžića


  Pozdrav svima,

  Humanitarno deminiranje je moj posao i obraćam se svima koji imaju ikakva saznanja o minama koje su postavljane ispred položaja VRS u Hadžićima. Molim vas za informaciju o minama na potezu Dupovci, Gunčar, Kosmać i Vrančići.
  1kk - 104075 - 27.01.2020 : Kartum7193 Banja Luka - best (2)

  Dodik uručio Medalju zasluga za narod porodici dobrovoljca Gorana Nikolića


  Trebalo je da prođe 27 godina da bi naš Makedonac, naš Goran Nikolić, bio odlikovan.

  Srpski član Predsjedništva BiH Milora Dodik uručio je danas u Skoplju Medalju zasluga za narod porodici 22-godišnjeg Gorana Nikolića iz Kumanova, dobrovoljca i pripadnika Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske koji je poginuo polovinom avgusta 1993. godine na Putnikovom brdu kod Doboja.

  Dodik je naglasio da je prošlo 27 godina od pogibije velikog junaka i borca Gorana Nikolića i poručio da Republika Srpska nikada neće zaboraviti njegovu žrtvu koju je dao da bi mi danas živjeli u slobodi.

 • Goran je bio hrabar mladić koji je sa svojim saborcima učestvovao u brojnim bitkama za odbranu Republike Srpske. Ono što je posebno veliki podvig i hrabrost tada 22-godišnjeg mladića jeste njegovo učešće u jednoj od najznačajnijih akcija kao što je "Proboj koridora" ili bitka "Koridor života" jer ona to i jeste bila i jeste značila život - istakao je Dodik.

  Dodik je rekao da je sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jeriniđem razgovarao da jedna od ulica u ovom gradu dobije ime po Goranu Nikoliću, što je odmah i prihvaćeno, te očekuje da već na prvoj narednoj sjednici Skupštine grada ova ideja bude i realizovana.

  Slađana Antić, sestra pokojnog Gorana, zahvalila je srpskom članu Predsjedništva BiH i svima u Republici Srpskoj što nisu zaboravili njenog brata koji je dao život za Srpsku i slobodu svih njenih stanovnika, te da su još jaka sjećanja na njega i njegovu hrabrost.

  Ona je u ime porodice Nikolić izrazila posebnu zahvalnost zbog činjenice da će jedna od ulica u Doboju nostiti ime njihovog sina i brata.

  Uručenju Medalje zasluga za narod prisustvovali su roditelji Gorana Nikolića i sestre Slađana, Svetlana i Frosina.

  Saborci Gorana Nikolića, pripadnici Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, večeras u Skoplju uručili su Dodiku monografiju o ratnom putu ovog bataljona.

  Na osnovu Ustava Republike Srpske, Zakona o odlikovanjima i priznanjima i Statuta ordena i medalja Republike Srpske predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno je odlikovala Medaljom zasluga za narod Gorana (Zoran) Nikolića iz Kumanova za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske.
 • radomir_neskovic - 104073 - 24.01.2020 : Milenko Kalezić Danilovgrad - best (1)

  Dragiša Kalezić


  Na dobrom sam tragu da nakon 76. godina pronađem posmrtne ostatke svoga đeda Dragiše Kalezića rođenog 1906. godine. Dragišu je smrt, ili pogibija zatekla u Borikama, tačnije zaseoku Zabrežje u rogatičkoj opštini, za vrijeme odstupnice crnogorskih četnika kroz Bosnu prema Zidanom Mostu.

  Dragišu su mještani sahranili ispod međe, na ulazu u mjesno groblje u Zabrežju. Molim sve one, koji još bilo kakvu informaciju imaju da mi jave, da bi bio što sigurniji prije no zemne ostatke svoga đeda prenesem u njegovo rodno selo Rova, podno Ostroga u Danilovgradskoj opštini.

  Unaprijed zahvalan,
  Dragišin unuk, narodni guslar Milenko Kalezić
  plemena - 104067 - 22.01.2020 : Osman Agic Sarajevo - best (0)

  Prezime Poljo iz Rogatice


  Prezime Poljo spominje se popisom čifluka 1835. godine u rogatičkom kadiluku. Tada se kao spahije u Staroj Gori općina Rogatica spominju braća Poljo, Mustafa i Hasan. Počevši od ovih predaka Polja, napisano je porodično stablo od osam generacija. Postoji sačinjen spisak svih Polja po muškoj liniji koji su rođeni u Staroj Gori.
  plemena - 104065 - 20.01.2020 : Milutin Pejic Banja Luka - best (0)

  Poreklo prezimena Pejić


  Interesuje me porijeklo prezimena Pejić. Sada su u selu Aleksići, opstina Laktaši, BiH. Krsna slava im je Sv. Pantelemon. Interesuje me iz koga su plemena? Prema neprovjernenim podacima, vode porijeklo sa Žabljaka, Crna Gora. Navodno iz sela Kovačka dolina, a neko od predaka im se u Banja Luku doselio iz Trebinja.
  plemena - 104063 - 19.01.2020 : Daniela Do¿en Banja Luka - best (0)

  Porodica Živanović iz Prokuplja


  Poštovani,

  tragam za svojim korijenima iz Prokuplja. Svi preci su umrli, tako da nemam koga da pitam. Moj djed se zvao Milomir Živanović. Rođen je 1930. godine u Prokuplju. Bio je vojni muzičar u JNA. Službovao je u BiH, gdje je i zasnovao porodicu. Umro je 1974. godine. Jedino znam da mu se majka zvala Lenka. Ništa više o svojoj familiji Živanovića ne znam! Molim Vas da mi pomognete.
  momir_krsmanovic - 104059 - 18.01.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (0)

  Banjaluka: Momiru Krsmanoviću dodjeljen Orden Njegoša trećeg reda


  dobra_knjiga - 104057 - 16.01.2020 : Sanja Ljubisavljevic Smederevska.Palanka - best (0)

  Knjiga Gvozdeni puk od Darka Nikolića


  Poštovani,

  Da li neko ima knjigu Gvozdeni puk od Darka Nikolića, za prodaju ili da mi pozajmi da pročitam.

  Hvala vam unapred
  Sanja
  poginuli - 104055 - 15.01.2020 : Odisej Zurovac Trebinje - best (1)

  Srđan (Nebojša) Gaćeša


  Brate moj, malo li se puta sjetih tebe iz onih naših sretnih i nesretnih vremena. Evo, nakon 25 godina, izbaci Google tvoju sliku i ja zaplakah kao malo dijete. Znam tačno šta bi mi reko da si tu!

  Samo da ti kažem da mi mnogo nedostaješ, jedini brate kog sam ikada imao. I jos da kažem neko gore napisa "nije morao ići." E, pa mi nismo morali, ali su nas tako djedovi odgojili.

  Laka ti crna zemlja, brate moj.
  Tvoj Ceja.
  Idi na stranu - |listaj dalje|