fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bihac - 82605 - 14.02.2013 : Hamza Buzim - best (1)

O Dokumentarcu Breza '94


Ovako se dešavalo: Naše elitne jedinice: Hamze, Gazije, Tajfun sa oko 350 boraca u toku noći 11/12 septembar uspjevamo se neopaženo ubaciti neprijatelju duboko iza leđa, kroz gusto posijana minska polja na putu do naših zacrtanih jurišnih pozicija.

Jutro smo dočekali duboko u zaleđini. Dok smo se malo odmarali, naši izviđači su tražili pogodno mjesto za početni udar. U jednom trenutku se iza naših leđa začula jaka detonacija, a odmah zatim i jaka rafalna paljba.

U tom trenutku se preko motorole začula Nanićeva komadanta:

 • "Hari, napadajte ode Bužim!"

  To je bilo sve što je rekao. Momci koji u tom trenutku bili uz komandanta Nanića kažu da je to izgovorio u trenutku kad je srpski tenk probio našu liniju. Potom je bacio motorolu, uzeo pušku i potrčao ka Sipu.

  U tom trenutku, kada je izgledalo da pade Bužim dolazi do preokreta. Duboko u nepijateljskom zaleđu na Marakovači je odjeknuo dobro poznati bužimski Tekbir koji mijenja situaciju.

  U prislušnom centru čujemo viku jednog srpskog komandanta koji, najvjerovatnije jednom od svojih nadređenih, kaže:

 • "Jesam li ti rekao šta se može dogoditi!"

  Ovo je ta priča koju Cvrle spominje u vezi nas 350 boraca koji su promjenili ishod čitave bitke. Da nas nije bilo, Boga pitaj šta bi bilo.

  Eto toliko od mene!
  Pozdrav.
 • rat_doboj - 96269 - 24.06.2016 : Max Wolf Usora - best (5)

  Poraz oklopne brigade vrs, matra '93


  u rano jutro 20. marta 1993. napadom sa 8 oklopnjaka VRS počinje u rejonu Putnikova brda. Sa distance počinju da dejstvuju po našim položajima i uspješno pogađaju naš položaj. U špicu imamo dva teško ranjena vojnika, jedan ostaje bez ruke a drugi je imao tešku ranu noge koju mu spasavaju ali je ostao teški invalid.

  Sve to čuje moj brat preko motorole, pošto je maljutkas, brine da nisam ja jedan od tih šifriranih ranjenika! Možda mu je to dalo još veću snagu da kod sledećeg izlaska tenka koji sad gađa položaj desno od nas, misleći da je nas sredio, SSS mi mu javljamo tenk na 43, suklja vatra iz cijevi tenka plamen od minimum 20 metara ko je to doživio zna o cemu pričam tad čujemo frktanje maljutke, tenk se priprema na korekciju i jedan član posade je na luku kupole tad maljutka pogađa tenk. Taj tenkista je katapultiran iz tenka a tenk zahvaca plamen. Mi smo ludi od radosti jer smo vidjeli sve to uživo, još moj brat sve to odrađuje

  Poslje rata tenkista VRS iz Doboja mi je pričao da su tenk morali puniti zemljom da bi prestao goriti!

  Međutim, to je bio pomoćni pravac napada. Glavni pravac je ušće Usore u Bosnu, u Makljenovcu. Tu je VRS postavila ponton kod stadiona i počela sa prebacivanjem tenkova i oklopne pjesadije. Na našem položaju poderali smo pješadiju koja je bezglavo bježala ostavši bez oklopa. Kada je nas centar veze ulovio da neće na nas nego na Karuše, počinje se okupljati borbena grupa koja će na ispomoć dole jer su tenkovi ušli u prve kuće.

  U sledećem postu ću opisati najteži poraz tadašnjeg pukovnika Slavka Lisice, poraz oklopne brigade vrs i naš povratak u Posavinu.
  Idi na stranu - |listaj dalje|