fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

1kk - 104181 - 02.04.2020 : Marko Manjaca - best (1)

Monografija 1.bVP 1KK VRS - Izlozba u Beogradu


Pozdrav Željko i svim čitaocima foruma,

Ja sam imao privilegiju da dođem u posed Monografije 1. bVP 1KK VRS. U dahu sam je pročitao dva puta da mi neki detalji ne bi slučajno umakli, pošto ima par stotina stranica. Sve te priče i anegdote čovek još bolje razvije u glavi, "nađe se" na tom mestu i vremenu pripovedanja, zbog foto materijala kojim Monografija obiluje.

Po meni ovo je recept koji bi barem svaka brigada VRS trebala da sledi da se njihova borba, požrtvovanja i ugrađeni životi za Republiku Srpsku prikažu u pravom svetlu, i što je najvažnije ostave kao zaveštanje i pouka budućim generacijama.

Kad sam saznao da će se izložba održati u Beogradu, uzeo sam slobodan dan na poslu i pravac Beograd da upoznam "stare" ratnike.

Čudno je bilo, proboj Koridora je bio pre 28 godina (tako davno), a "stari" ratnici u srednjim 40-tim (tako mladi). Tek onda skontaš, koliko su bili klinci a kakav teret su izneli na svojim leđima.

Pričali su malo manje o sebi, a malo više o svojim drugovima i saborcima koji su svoj život dali za Republiku Srpsku.

Ostavi dubok utisak na čoveka, kada ratnik priča o poginulom drugu koji nas zajedno nasmejan gleda sa slike.
rat_danas - 97893 - 24.10.2016 : Zeljko Tomic Sokolac - best (1)

(05.04.1992) Antiratni protesti u Sarajevu


Kao odgovor na izbijanje otvorenih sukoba, građani Sarajeva su 5. aprila organizovali velike antiratne proteste, suprostavivši se nacionalizmu. Do sličnih protesta je došlo i u Mostaru i drugim gradovima SR Bosne i Hercegovine. U Sarajevu su protestanti ušli u zgradu parlamenta, a kada su krenuli prema sedištu Srpske demokratske stranke u obližnjem hotelu "Holidej in". Na njih je otvorena vatra i tom prilikom su ubijene dve osobe, Suada Dilberović i Olga Sučić, koje Bošnjaci i Hrvati smatraju prvim žrtvama rata. Kasnije se ispostavilo da su na demostrante pucali pripadnici muslimanske jedinice "Ševe", mada su muslimani za ova dva ubistva dugo vremena optuživali Srbe.
rat_doboj - 104171 - 26.03.2020 : Putnikovo Brdo Usora - best (2)

Usora


110. HVO brigada, za razliku od ostalih HVO postrojbi iz Srednje Bosne, aktivno ratovala od početka '92. do Dejtona ostatak osim Posavine nije ratovao do sukoba sa muslimanima i to je trajalo godinu dana ali je bilo krvavo za obe strane. Tu je njihov početak i kraj rata.

Naša najbliža HVO je 111. Žepče udaljena izmedju 25-30 kilometara, koja je u dogovoru sa VRS zajednički ratovala sa ABiH. Maglaj, Zavidovići, Zenica su napravili dobar dil za sebe, a i Srbima je to odgovaralo da sačuvaju Doboj.

Kod nas je bila druga situacija jer mi smo ratovali od početka '92. sa VRS i imali smo sasvim korektne odnose sa ABiH tj. spasavali smo jedni druge u mnogim ofanzivama jer ako se VRS probije bilo gdje svi smo bili ugroženi.

Mi Hrvati smo cijeli rat imali teritoriju sa svojom policijom i civilnom vlašću. Bilo je ponuda od Srba da surađujemo i hvala Bogu da nismo prihvatili jer bi samo mi bili donji.

Činjenic je a je 110. HVO bila čvrsta i odlučna odlikovana sa najvećim priznanjima zaustavila VRS na 2 kilometra južno od Doboja do Dejtona.

Što se tiče poraza generala Lisice na Ušću usore marta '93. godine, treba reći da je ušće Usore u Bosnu su velika polja okružena brdima kao na dlanu. Oklopnjaci su došli, a potom su nakon početne zbrke počeo kraj za tenkove i transportere T-12 Hvo i crvene strijele su krive za masakr oklopa. Pored toga, i minobacači su odradili svoj posao jer se mogla vatra navoditi tako da je i pješadija bila osuđena na propast. Snimatelji su bili u kućama koje idu dolinom Usore i snimaju tad crvene strijele koje gađaju tenkove, znači nisu maljutke, promašuje jer crvena strijela ide na termalne mete a okolo gore njive pa promašuje. Top T-12 Hvo je odradio posao, gađao je iz Ularica 2800 metara udaljenost, sa Alibegovaca su dejstvovali naši tenkovi T-72, T-55 i dvije T34.

Eto, nadam se da sam iz prve ruke približio ratište oko Doboja.
podrska - 104147 - 09.03.2020 : Podrska Sokolac - best (2)

Molba za pomoć u liječenju Snježane Bašević


Snježana Bašević iz Sokoca ima urođenu obostranu policistozu bubrega, koju su ona i njen pokojni brat naslijedili od majke, koja je od iste bolesti umrla u 39-toj godini života.

Na hemodijalizu je krenula 08. 04. 2017. god. a u oktobru 2017 je uradila obradu za kadeveričnu transplantaciju bubrega u Banja Luci i na otpustu su predložili obaveznu operaciju štitne i paraštitne žlijezde kao i operaciju srca, mitralnih zalizaka. Od tada pa do danas su obavljene sve predložene operacije tako da se može pripremati za transplantaciju.

Ugovor sa Otvorenom mrežom je bio potpisan za Francusku u iznosu od 80. 000, 00 KM i tu sumu je uspjela prikupiti. Međutim kadeverične transplantacije su u Francuskoj ne rade već godinu dana. Ponudili su nam mogućnost transplantacije u Bjelorusiji u Minsku ali za sumu 140. 000,00 KM.

Kod njih se može doći na red za transplantaciju od 3 mjeseca do godine dana. Nažalost Snježana ne može duže ni čekati. U poslednjih mjesec dana već ima komplikacije i sa koljenima i otežano hoda i to sve zbog poremećaja metabolizma kao posledica dijalize i degerativnih promjena. Zato mora požuriti sa svim da što prije ode na transplantaciju.

Humanitarni broj 1416 je aktivan od 01. 03. -31. 03. 2020.

Pokrećemo još ovu akciju u nadi da ćemo prikupiti potrebna sredstva i da će Snježana otići na transplantaciju koja joj život znači.

Sredstva se mogu uplaćivati na žiro račun 5620128111736457 NLB Razvojna banka. Snježana je dugogodišnji humanitarni radnik, osnivač i predsjednik Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama "Podrška" Sokolac. Snježana je godinama pomagala drugima, sad je potrebno da zajednički svi mi pomognemo njoj.

S poštovanjem,
Udruženje "Podrška" Sokolac
Idi na stranu - |listaj dalje|