fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rusija - 104693 - 16.11.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (14)

O tome kako je Putin spasio Nagorno-Karabah od kapitulacije


Odgovor na post iz Blica pod nazivom "Zašto nas je Putin napustio?"

Neupućeni (ali i zlonamjerni) se danas nenormalno mnogo trude da okaljaju sve ono što je sveto Srbima, pa zato mislim da im je potrebno znati pravu istinu prije nego što se o nečemu upuste u raspravu. Da bismo govorili o sukobu na Nagorno-Karabahu treba da znamo bar nekoliko stvari iz istorije ova dva naroda.

Genocid nad Jermenima

Ne želim da ulazim u analizu kompletne istorije napaćenog jermenskog naroda, ali treba napomenuti da je Turska u periodu između 1912. i 1915. godine u okviru svojih granica napravila stravičan zločin nad Jermenima. U tom, zvanično priznatom genocidu, pobijeno je preko 1. 500. 000 Jermena, a dvostruko više njih je raseljeno po bijelom svijetu: počev od Amerike, preko Francuske pa sve do Rusije. Tako danas imate da dva puta više Jermena živi izvan granica svoje matične zemlje. U njoj ih je ostalo svega tri miliona.

Sovjetska era

Dok je bio u sastavu SSSR-a, Nagorni Karabah je bio autonomija u okviru Azerbejdžana, sa pravom na otcepljenje. Međutim, raspadom Sovjetskog Saveza ovo pravo mu je bilo uskraćeno, pa je zbog toga 1994. godine izbio rat, iz koga je Jermenija izašla kao pobjednik. Ovo se desilo zbog toga što su Jermeni imali jako sposoban vojni kadar, naslijeđen iz SSSR-a, ali i mnogo više materijalno-tehničkih sredstava.

Rat 1994. godine

Nakon poraza, u sastav Nagorno-Karabaha su ušle i tri "tampon zone" koje spajaju ovu oblast sa Jermenijom - pošto je sam Nagorno-Karabah jedno "malo ostrvo" u okviru Azerbejdžana, nešto manje od našeg Kosova.

Nakon toga, ovo postaje "zamrznut sukob" a Nagorni-Karabah kao državu nije priznao niko, pa čak ni sama Jermenija.

Azerbejdžan do 2020. godine

Godine su prolazile, i mnogi su zaboravili za ovaj događaj, tj. prihvatili faktičko stanje. Mnogi, ali ne i Azerbejdžan, koji je u poslednjih 25 godina zaradio mngo novca od prodaje nafte, i zahvaljujuši njemu modernizovao vojsku. Ova država, bliski prijatelj sa Turskom, je svoju armiju opremila najsavremenijim sredstvima: avionima, bespilotnim letjelicama, raketnim lanserima itd.

Ukratko, Azerbejdžan je u 2020. godinu ušao sa vojskom koja je bila opremljena za moderni način ratovanja.

Jermenija do 2020. godine

Sa druge strane, Jermenija gotovo da i nema prirodnih resursa, pa je ova država u poslednjih 25 godina tapkala u mjestu. Njena vojska je imala tri puta manji budžet od Azerbejdžana, a o modernizaciji vojske nije bilo ni govora.

Drugi, veoma tragičan događaj koji se desio Jermeniji, je bila "cvijetna revolucija" iz marta 2018. godine, kada je rulja sa ulice na vlast u Jermeniji postavila Nikol Pašinjana. Ovaj drugorazredni novinar je postao glava države ilegalno, tj. bez ikakvih izbora. Odmah na početku se vidjelo da je on pro-američki čovjek i da će voditi anti-rusku politiku.

Treba napomenuti i to da Rusija u Jermeniji ima vojnu bazu, a sa ovom zemljom je još davne 1992. godine potpisala Dogovor o kolektivnoj bezbjednosti. Pored Rusije i Jermenije, u ovaj savez su ušli i Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbkistan.

Pašinjan, za vrijeme svoje kratke vladavine, nije dirao ovu rusku bazu, jer je procjenio da može biti koristna, dok Rusija od njega nije mogla ništa dobro da očekuje. Pašinjanova vanjska politika se svela na jačanje veza sa Zapadom, što je dodatno oslabilo veze sa Rusijom, a samim time je i jermenska ekonomija počela da tone u krizu. Jermeni od Amerikanaca nisu ništa dobili, izuzev što se broj radnika Američke ambasade u Jermeniji uveličao za tri puta - čitaj špijuna.

Eto, u takvoj situaciji je Jermenija ušla u 2020. godinu.

Rat 27. septembar - 10. novembar 2020. godine

U prvih mjesec dana sukoba, Pašinjan se u više navrata obraćao svom narodu, ubjeđivao ih da je sve u redu i da će oni obavezno da pobjede. U isto vrijeme, Azeberdžanska armija je sa juga napravila značajan prodor. Nakon nešto više od mjesec dana, zauzeli su i Šušu, drugi grad po veličini na Nagorno-Karabahu. Tek nakon pada ovog grada, svima je postalo jasno da je Nagorno-Karabah pred sigurnom kapitulacijom.

Putin spasio Jermeniju

Kada je 10. novembra 2020. godine Putin objavio da je rat na Nagorno-Karabahu zaustavljen, tj. da je Azerbejdžan potpisao mir sa Jermenijom, svima je postalo jasno da je Putin spasio Nagorno-Karabah od kapitulacije. Kako mu je to uspjelo, nije mi poznato, ali je to bilo najbolje što je Jermenija mogla da dobije u situaciji u kojoj se nalazila.

Nakon potpisivanja mira, Azerbejdžan je slavio, jer je povratio (mogu slobodno da kažem) skoro 3/4 svoje teritorije. Po mirovnom dogovoru, Jermenija treba da vrati one tri "tampon zone" tj. može da zadrži samo koridor od 5 kilometara kojim će Nagorno-Karabah biti povezan sa Jermenijom. Koridor će biti kontrolisan od strane ruskih mirotvoraca. U isto vrijeme, sve teritorije Nagorno-Karabaha, koje je Azerbejdžan osvojio, ostaju pod njegovom kontrolom, uključujući i drevni jermenski grad Šuši (ili Šuša na Turski).

Sa druge strane, Jermeni su izašli na ulice. Pašinjan postaje najomrženiji čovjek u Jermeniji. Ipak, treba primjetiti i to da su ruski mirotvorci od strane Jermena dočekani kao spasioci, jer su svi normalni, sem Nomada i onog novinara Blica, shvatili da su Jermeni mogli da izgube mnogo više.

Govoriti o tome da je Rusija izdala Jermeniju, više je nego netačno. Ja upravo mislim obratno - jermenijska "cvijetna revolucija" i njeno "čedo" Nikol Pašinjan su isključivi krvivci za sve što se Jermenima desilo u 2020. godini.

Mnogi analitičari su govorili da se Rusija neće umješati u ovaj sukob sve dok Azerbejdžan ne napadne Jermeniju, što se nije ni desilo. Nije se umješao ni Putin, a nije ni imao pravo da to uradi jer niko na ovom svijetu ne priznaje nezavisnost Nagorno-Karabaha, uključujući i Rusiju. Uostalom, do početka novembra niko nije ni tražio pomoć od Rusije!

Nedavno je u javnost procurila i informacija da se Pašinjan nakon mjesec dana sukoba obratio Džo Bajdenu sa molbom da "veliki američki narod" pomogne Jermenima. Ovaj novinarski idiot je toliki diletant da mu nije jasno da Bajden u ovom trenutku nema ama baš nikakvu vlast, i da će tako biti bar do 20. januara 2021. godine.

Iz ove priče mogu da se izvuku mnogi zaključci. Za mene je najvažnije sledeće:

 • Ne vjeruj u cvijetne revolucije jer iza njih uvijek stoje Amerikanci.
 • Ne igraj na američku kartu, jer ti oni ti nikada neće pomoći.
 • Ne okreći leđa svojim tradicionalnim saveznicima, tj. Rusiji.
 • republika_srpska - 104691 - 16.11.2020 : Nomad Srbija - best (2)

  Građani BiH kaznili korupciju i nepotizam nacionalnih stranaka


  Građani Sarajeva su na lokalnim izborima glasajući protiv bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) rekli ne korupciji i nepotizmu, a i građani Banja Luke su pokazali da su nezadovoljni autokratskom vladavinom SNSD u Republici Srpskoj.

  Pao je i Milo u Crnoj Gori. Nadam se iskreno da će taj talas promena zapljusnuti i napaćenu, poniženu i opljačkanu Srbiju.

  Pozdrav Nomad
  rusija - 104687 - 14.11.2020 : Nomad Srbija - best (1)

  Zašto nas je Putin napustio?


  Prekid vatre ojačao etničko neprijateljstvo, ruše voljeni grad da ne bi ostao muslimanima.

  U gorkom oproštaju od svog doma u kom je proveo 21 godinu, Garo Dadevusijan skinuo je metalni krov i pripremio se da zapali kamenu kuću. Gusti dim kuljao je iz kuća koje su njegove komšije već zapalile pre nego što su pobegle iz ovog etničkog jermenskog sela koje treba da pređe pod kontrolu Azerbejdžana.

  Selo će u nedelju biti predato Azerbejdžanu kao deo teritorijalnih koncesija u sporazumu o okončanju šest nedelja intenzivnih borbi sa jermenskim snagama. Ovaj potez je 600 ljudi obuzeo strahom i besom toliko da su uništili domove koje su nekada voleli.

  Nakon godina u kojima su izbili sporadični sukobi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga, borbe u celom obimu počele su krajem septembra ove godine. Azerbejdžan je imao uspešne ofanzive, koje su kulminirale zauzimanjem grada Šuše, strateški ključnog grada, naselja od jakog emotivnog značaja kao dugogodišnjeg centra azerbejdžanske kulture.

  Dva dana nakon što je Azerbejdžan objavio da je zauzeo Šušu, Jermenija i Azerbejdžan su potpisali prekid vatre uz posredovanje Rusije pod kojim će teritorija koju Jermenija zauzima van formalnih granica Nagorno-Karabaha biti postepeno ustupljena.

  Muslimanski Azeri i hrišćanski Jermeni nekada su živeli zajedno u ovim regionima, ali nelagodno. Iako prekid vatre okončava borbu, to pogoršava etničkNa kraju ćemo ga razneti ili zapaliti, kako ne bismo ništa ostavili muslimanima - rekao je Dadevusijan o svojoj kući i selu.

 • Sad smo beskućnici, ne znamo gde da idemo i gde da živimo. Ne znam gde da živim. Veoma je teško - rekla je Dadevusjanova supruga Lusin, dok je bračni par u suzama poslednji put gledao unutrašnjost kuće.

  Dadevusijanovo zgražanje usmereno je i na ruskog predsednika Vladimira Putina. Jermenija i Rusija održavaju bliske odnose i Rusija ima značajnu vojnu bazu u Jermeniji, pa su se mnogi Jermeni nadali podršci Moskve. Umesto toga, Rusija je omogućila prekid vatre i teritorijalne ustupke i šalje skoro 2. 000 mirovnjaka da ga sprovedu.

 • Zašto nas je Putin napustio? - pitao je Dadevusijan.

  U subotu su kilometarske kolone automobila i kamiona koji su prevozili stanovnike koji su bežali zakrčili put do Jermenije.

  Mnoštvo lokalnog stanovništva pohrlilo je u Dadivank, manastir Jermenske apostolske crkve iz 9. veka, dok su sveštenici uklanjali svete predmete da ih ne bi odneli. Mnogi posetioci su se fotografisali na mestu smeštenom u planinama blizu Karvačara, sugerišući da nisu očekivali da će ga ponovo videti.

  Stotine hiljada Azera raseljeno je ratom koji se završio 1994. Nejasno je kada bi bilo koji civil mogao pokušati da se naseli u Karvačaru - koji će sada biti poznat pod imenom Azeri Kalbajar - ili negde drugde.
  Bilo kakav povratak može biti neskladan. Naseljenici će se suočiti sa spaljenim, praznim konstrukcijama kuća - ili još gore. Agdam, koji bi trebalo da bude predat sledeće nedelje, nekada je bio grad sa oko 40. 000 stanovnika, ali sada je prazan, samo su ostale zgrade koje su uništene u prvom ratu ili kasnije uništene od pljačkaša koji su krali građevinski materijal.

  Za Dadevusijana njihovo iznenadno preseljenje je ogroman šok, za koji nema reči.

 • Kada ste ovde proveli 21 godinu i sada to morate napustiti... - rekao je Garo Dadevusijan, zaostajući, dok ga je gušio dim iz obližnjih zapaljenih kuća. Uskoro je, znao je, njegova kuća bila jedna od njih čiji će dim da oseti.
 • politika_srbija - 104661 - 30.10.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  O tenkovima T72 B1MS


  Kada je riječ o analizi bilo koje oblasti iz domena vojne strategije i naoružanja, jedini čovjek kome vjerujem je Miroslav Lazanski. Evo šta on kaže o tenkovima T72 B1MS, koje smo dobili od Rusije.

 • Tenkovi su potpuno remontovani: nove cijevi, novi motori, nova elektronika, nove gusjenice... Od starih tenkova ostao je samo oklop, koji je takođe unapređen u svrhu zaštite od raketa.
 • Ovi tenkovi su bolji od našeg T84
 • Vrijednost svakog tenka je 5 miliona dolara, što znači da ukupna donacija od 30 tenkova koje će dobiti Srbija vrijedi 150 miliona dolara.

  Ne znam da li je potrebno još nešto dodati na ovu informaciju. Ako mi ne vjerujete, pogledajte video ispod, koji sam pripremio za vas. Potpišite se na kanal!


 • rusija - 104681 - 07.11.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (3)

  Zajednička vježba Vojske Srbije i Ruske armije


  Veoma interesantan, emotivan video o zajedničkoj vježbi ove dvije, bratske armije na sjeveru Rusije, u okolini Sent Peterbirga. Video je na mom kanalu, pa bih vam bio zahvalan da ga preko Fejsa pokažete i svojim prijateljima. Ne zaboravite da se potpišete na kanal.

  Ovo je i prvi "film" koji sam ja preveo sa ruskog jezika. Ukoliko vam se sviđa, stavite "lajk" kao podršku mom radu. Napišite i kakve biste još filmove željeli da budu prevedeni sa ruskog jezika.

  politika_amerika - 104675 - 03.11.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (11)

  Tramp pobjedio!


  Na zapadnoj obali Amerike, nije otkucalo ni 22:00, a svima onima koji prate izbore već odavno je jasno da je Tramp pobjedio.

  Problem je jedino što NIKO na TV programima nije to i javno rekao!

  Mnogo stvari, koje nisu fer prema Trampu, se desilo nepravedno prema njemu. Primjera radi, televizijske mreže su požurile da objave mapu država na zapadu, odmah nako što su zatvorena izborna mjesta. Tako je rezultatu Bajdena dodato 12 bodova za Vašington, 7 za Oregon i 55 za Kaliforniju. Sa ovih 74 boda, senilni Džo je skočio na 205 bodova.

  U isto vrijeme, u nekoliko država, poput Teksasa, Sjeverne Karoline, Džordžije i Pensilvanije, mogu da se proglasi pobjeda Trampa - ali to TV kuće ne žele da urade.

  Interesantan je i jedan događaj koji se desio u Džordžiji, državi koja će defitivno na ovim izboru izabrati Trampa. U gradu Atlanta, ljudi koji rade na brojanju glasova, su odlučili da prekinu brojanje - i otišli su kući.

  Sve u svemu, mnogo zabavno u Americi. Izgleda da večeras niko neće proglasiti pobjedu, a borba između Demokrata i Republikanaca će se nastaviti u danima koji su ispred nas. Jer, problem je glasanje putem pošte, pa će se glasovi brojati još mnogo dana nakon izbora. To ujedno znači da ćemo dugo čekati na Bajdena da prizna poraz.
  sc_komentari - 102367 - 06.06.2018 : Zeljko Tomic Sokolac - best (7)

  Dobro došli u Sokolac


  Evo mene, moji dragi sokolački sugrađani, hitam Jerininom cestom iz Pravca Žljebova, u namjeri da vas posjetim. Ovaj put sam krenuo na Sokolac u namjeri da produžim saobrađajnu dozvolu za mog Renoa, jer mu registracija ističe početkom juna.

  Već na ulasku u Luburić polje, pogled mi privuče prekrasan krst koji je karakterističan za Rusku pravoslavnu crkvu, mada se on može naći i na manastirima koristi još iz vremena prvih Nemanjića. U principu, ideja postavljanja krsta sa pogledom na Košuticu mi se dopada, ali ne i priča sokolačkih baba da je nekropola u Luburić polju nekakvo sveto mjesto, koje je Sisko zaregistrovao u UNESCO. Provjereno, i jedno i drugo je čista laž. Svi stećci u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori su pod UNESCO zaštitom, a pripadnici te srednjovjekovne crkve su samo djelimično bili pravoslavni, uglavnom su bili otpadnici iz Grčke pravoslavne crkve.

  Prolazim kroz Vidriće. U žurbi sam pa nemam vremena da svratim do krsta, koji su donacijom podigli drvo-prerađivači sa sokolačke opštine. Koliko je meni poznato, gradska uprava za ovaj projekat nije dala ništa, jer je u opštinskom budžetu katastrofalna rupa, kroz koju je "iscurilo" u nečije džepove oko jedanaest miliona i sedamsto hiljada maraka. Drugim riječima, SDS je potrošio tri godišnja budžeta Opštine Sokolac, pa me nije ni iznenadilo da su prije mjesec dana penzionerima blokirali čekove i sa njih nadoknadili nenaplaćene poreze na imovinu. Svaka čast, gradski oče, ovako se nije radilo čak ni u Tursko doba.

  U Sokolac, ulazim sa gornje strane, jer ovdje možeš samo nizbrdo, nikako uzbrdo. Oba sokolačka hotela su spremna za pretsojeću turističku sezonu. Bivši hotel "Romanija" srušen do ležeće ploče, Šs je to idealno mjesto za kampovanje - možeš slobodno da prilegneš u centru grada i nadišeš se svježeg vazduha jer od fabrika već odavno ništa ne radi. U hotelu u Podromaniji, koji ne radi, dobićeš krov nad glavom ali je vazduh zagađen zbog kamenoloma moga djede, koji se nalazi tačno preko puta magistralnog puta.

  Kao i uvijek, obilazak Sokoca započnem uz kafu kod Rusa Bakmaza. I dok smo sjedili pored one ogromne freske sa Putinom, uz dobru piletinu sa roštilja, prozborismo o svemu i svačemu, a najviše o onom Turčinu Hamu, koji je kupio Romaniju, pa sada tamo na veliko nezadovoljstvo sokolačkih drvo-prerađivača pravi nekakve ogromne sušare.

  U Sokocu sve miriše na predsojeće izbore. Doduše, njima se ne raduje ni pozicija ni opozicija jer imaju podjednake šanse da budu gubitnici. Kako stvari stoje, Čolovići su zauzeli rukovodeću fotelju u SNSD-u, i nemaju namjeru da se iz nje maknu.

  Što se biznisa tiče, jedino je Čolovićima pomalo krenulo nabolje. Nedavno su dobili koncesiju na nekakav rudnik glinice (čini mi se u Federaciji BiH) pa su sve svoje točkaše usmjerili na transport. Izgleda da im je baš krenulo.

  Sokolački službenici jako prijatni, ali i očajni. Još uvijek su na sedam neisplaćenih plata, a najavljena su i velika otpuštanja, kao posledica katastrofalne finansijske situacije u gradskoj kasi. Omladina još nezadovoljnija, jedva čekaju da gdje odu, makar da beru maline u Arilju.

  Nastavljam izlazom niz glavnu, sokolačku ulicu. Razmišljam, dobro je što jednosmjerna ulica kroz centar grada vodi direktno prema putu za Beograd, pa ne moram da napravim još jedan krug oko Sokoca. Dosadilo mi ovo sivilo, a teško mi i da gledam tužna lica ovih dobrih ljudi, među kojima sam se rodio i odrastao. Na izlazu iz mjesta, koje je već odavno prestalo da bude grad, sjetih se riječi Arsena Diklića "Ne okreći se sine" i, bez i jednog pogleda na retrovizor, požurih u pravcu iz koga sam i došao.
  rusija - 104660 - 30.10.2020 : Zeljko Tomic Sokolac - best (5)

  RE: Stižu tenkovi


  Nomad,

  nisam mogao da objavim tvoj članak u formatu kako si ga ti napisao zbog sledećih razloga:

  1) Prepravljanje tuđih članaka nije dozvoljeno na ovoj stranici. Zbog toga sam morao da odem na tvoj "izvor" i od njih prekopiram ispravnu verziju istog.

  2) Interesantno je i to da si najinteresantniji dio članka "slučajno" zaboravio da objaviš. On glasi ovako:

 • Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione "Mig-29", helikoptere MI-17 i MI-35, PVO sisteme "Pancir".. .

  Neću ovom prilikom da komentarišem mnogo o tenkovima koje smo dobili od Rusije, a koji su nam potrebni da nadomjeste naš "manjak" koji su nam napravili oni tvoji iz DOS-a, kada su poklonili 2000 tenkova Amerikancima, koji su ih pretopili u Smederevu, a zatim od tog istog (zlata vrijednog) čelika pravili vlastite tenkove, koje su potom po astronomskim cijenama prodavali širom svijeta.

  Ovom prilikom hoću samo da pomenem onu staru narodnu izreku koja kaže da se "poklonu u zube ne gleda". Pored toga, osjećam potrebu da se i ja lično ovom prilikom zahvalim Rusima na poklonu.

  Što se članaka tiče, nemoj (molim te) da miješaš "babe i žabe" tj. daješ sebi za pravo da prepravljaš članke, poput učiteljice iz prvog razreda. Ako imaš nešto da kažeš, "zasuči rukave" pa sam smisli. Tekstove parafraziraj, ali nemoj prepravljati, služiti se nepoštenom rabotom i iskrivljivanjem istine. Zar misliš da ovdje ima i onih koji će nasjesti na tvoje jeftine provokacije?

  U gore navedenom pasusu, koji si "slučajno" izbacio, pominje se i PVO sistem "Pancir", koji ima samo pet armija svijeta, a za koji kažu da nas NATO ne bi smio bombardovati da smo ga imali 1999. godine. Naime, ovaj sistem raspolaže sa 8 lansernih jedinica, i može da gađa do 4 cilja istovremeno, na udaljenosti do 25 kilometara. Sirijska vojska je iz ovoga sistema ispalila 25 raketa i oborila 23 cilja (aviona, drona itd). Ukoliko želiš da nešto više naučiš o ovom sistemu, pogledaj video ispod. Ja sam gledao neke američke reportaže o njemu, pa ako znaš ruski ili engleski, javi se da ti pošaljem još materijala za proučavanje.

 • Idi na stranu - |listaj dalje|