fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

politika_amerika - 99199 - 20.01.2017 : NOMAD Srbija - best (3)

Ipak neko iz Republike Srpske


Željka Cvijanović i Snježana Dodik na inauguraciji u Vašingtonu

SARAJEVO/BANjALUKA - Vest da će premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i supruga predsednika RS Snježana Dodik prisustvovati danasnjoj inauguraciji izabranog predsednika SAD Donalda Trampa na Kapitol Hilu uznemirila je duhove u Federaciji BiH.

Oglasilo se tim povodom odmah ambasador BiH u SAD Haris Hrle, koji je za sarajevski portal Kliks rekao da Cvijanović nije u službenoj poseti SAD i da neće prisustvovati inauguraciji Trampa. Cvijanovićeva, međutim, to demantuje i poručuje da je reč o zvaničnom pozivu za inauguraciju izabranog predsednika SAD.

 • "Željka Cvijanović se ne nalazi u službenoj poseti Vašingtonu niti će prisustvovati službenim aktivnostima vezanim za inauguraciju predsednika Donalda Trumpa", rekao je Hrle.

  Uz opasku da Cvijanovićeva očito privatno boravi u SAD, Kliks postavlja pitanje opravdanosti njenog boravka i trošenja, kako se navodi, novca građana RS na privatna putovanja.

  Portal konstatuje i da Vlada RS javnosti nije objasnila zbog čega je, kako navode, privatno putovanje Željke Cvijanović od ključnog značaja za Vladu RS-a i Republiku Srpsku u celini.

  Cvijanović je s druge strane poručila da je počastvovana i ponosna što će danas u Vašingtonu prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa i na taj način predstavljati institucije i građane Srpske.

 • "Građani Republike Srpske očekuju i uvek su očekivali da njihove institucije imaju dobru saradnju sa svim zemljama sveta, posebno sa važnim državama kao što su SAD", rekla je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.

  Ona je izrazila očekivanje da će nakon dolaska Trampa na čelo SAD mnoge stvari u svetu biti drugačije i bolje.

  Premijer Srpske je naglasila da je inauguracija američkog predsednika veliki i važan događaj i ujedno prilika za razgovore sa značajnim ljudima koji će biti deo nove američke administracije.

  Cvijanovićeva je navela da je Predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu već imalo razgovore sa visokim zvaničnicima, koji će biti nastavljeni nakon inauguracije na svečanosti kojoj će lično prisustvovati.

 • "Očekujem da ćemo imati bolje razumijevanje za ono što jeste BiH i da ćemo negovati i razvijati kontakte na dobrobit svih nas", istakla je Cvijanovićeva.

  Ona je dodala da bi bilo dobro da ovom događaju prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, što nije bilo moguće zbog javnosti već poznatih okolnosti.

  Cvijanovićeva je demantovala spekulacije koje su objavili pojedini mediji o troškovima njenog boravka u Vašingtonu.

 • "Reč je o zvaničnom pozivu i ovo nije stvar koju treba svoditi na određena finansijska pitanja. Nisu tačne spekulacije da je za ovaj događaj izdvojena određena suma novca. Dolazak ovde u finansijskom smislu za Srpsku je jednak odlasku predsednika vlade ili ministra finansija na razgovor sa MMF-om kada treba da se plati putna karta i smeštaj", pojasnila je Cvijanovićeva.

  Ona je istakla da takve spekulacije neće umanjiti značaj i ponos koji oseća zato što ima priliku da prisustvuje ovakvom događaju, preneo je RTRS pozivajući se na Srnu.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|