fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

slavuj - 9863 - 04.06.2006 : Slavko Jovičić - Slavuj Istočno Sarajevo - best (0)

Da li je održiva dejtonska BiH (2)


nastavak sa prethodne strane

Skoro identična situacija, petnaestak i više godina kasnije, ponavlja se i danas, samo u drukčijim unutrašnjim i međunarodnim okolnostima.

Tako Bošnjaci i Hrvati svim silama, istina demokratskim sredstvima, nastoje da se stvori jaka, centralna vlada u Sarajevu i da se tako oslabi pozicija Republike Srpske i u određenom vremenu i potpuno ukine.

Srbi, pak, nastoje sačuvati Republiku Srpsku stvorenu u tragičnom sukobu u regionu, potvrđenu i verifikovanu u Dejtonu.

Opet se postavlja ono sudbonosno pitanje " kako pomiriti ove suprotnosti? Odgovor je - skoro nikako. Jer, na ovakvim pitanjima, realno gledajući, i nije moguće postići kompromis prihvatljiv za sve narode. Zato Bosna i Hercegovina može opstati samo na dejtonskim principima. Ponavljam, sve drugo vodi u avanturu sa nesagledivim posljedicama.

U poslednje vrijeme nastavljaju se strahoviti pritisci i, vidljivo je to, u talasima se pojačavaju udari na Republiku Srpsku. Sve se dovodi u pitanje. Srbima se danas, više nego ikad do sad nameću neprihvatljiva rješenja i na svakom koraku «zavrću uši». Neopravdano se optužuju za sve i svašta. U svim tim prilikama narušavaju se, kako kolektivna, tako i individualna ljudska prava i slobode jednog naroda. Srbima se i kad iznose istinu, kao po pravilu, opet, spočitava ekstremizam, nacionalizam i šta sve ne?

Od Srba se traži potpuna kooperativnost i uglavnom, izvršavanje onoga što se ultimativno nudi, po sistemu: «uzmi ili ostavi», bez mogućnosti za bilo kakav manevar. Je li to, onda, demokratija? Nije li to, opet pokušaj dominacije najbrojnijeg bošnjačkog naroda, potpomognutog hrvatskim i nekim predstavnicima međunarodne lobističke grupe, koji u zemljama iz kojih dolaze ni u snu nijedan od tih zahtjeva koje podstavljaju pred Srbe nikada ne bi pokušali provesti u djelo.

To je naprosto slika sadašnje pozicije Srba u Bosni i Hercegovini, koji su bezbroj puta do sada rekli da za sebe traže " onoliko prava i vlasti koliko imaju i druga dva naroda. I ništa više, ali ni manje od toga.

Oprečne su i potpuno suprostavljene istine, koje više od decenije u javnost plasiraju razno-razni političari, kvazi intelektualci, naučnici, politički i vojni analitičari, mnogobrojni mešetari, onako i onim redom kako to kome odgovara. Mnogi tako «znanjem potkovani» ne mogu da «pobjegnu» od nacionalne isključivosti, već sa ogromne vremenske i prostorne distance tumače nama - preživjelim žrtvama najokrutnijeg zlostavljanja " šta nam se to dogodili i kako nam je bilo i nažalost, predviđaju kako će nam biti?

Bježeći iz zadatih klišea, kao i od dnevno-političkih potreba, uzimam sebi za pravo da iznesem svoje mišljenje u vezi sa nekim bitnim dešavanjima iz predratnog vremena, a koja su, pokazaće se, kasnije imala teške i tragične posljedice, koje su točak istorije potpuno okrenuli i u sunovrat i agoniju gurnuli sve narode u Bosni i Hercegovini. Sticajem raznih okolnosti u mnogim presudnim događajima za BiH - bio sam jedan, negdje i jedini od svjedoka.

Stalno potezanje i aktuelizovanje pitanja da je Republika Srpska remetilački faktor i prepreka svakojakog napretka svih naroda u BiH " nije ništa drugo već čista spekulacija, koja srpaki narod, pa i sve građane u RS drži u permanentnom strahu i grozničavom iščekivanju " šta će biti sutra? Podgrijavanje takve atmosfere i neprekidno zatezanje već prenapregnutih nacionalnih «struna», ne doprinosi toleranciji i razumijevanju među narodima u Bosni i Hercegovini
bjelosvjetski logističari i lobisti koji se zalažu za ukidanje Republike Srpske, odnosno stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine, naprosto se utrkuju u promovisanju samo svoje istine, poput tzv. Međunarodne krizne grupe, raznih «boraca za ljudska prava» u liku «hjuman rajts voča», te Društva za ugrožene narode, formalnih i neformalnih domaćih i međunarodnih grupa isl.

Sta se ustvari krije iza nastojanja tzv. intelektualnih foruma koji dolaze iz Sarajeva i koji se zalažu za promjenu ustava BiH? Mogu li se sa još uvijek preteškim bremenom nikad razjašnjene tragične prošlosti kroz koju su prošli svi narodi u BiH, nametati samo jednom narodu potpuno neprihvatljiva rješenja za budućnost BiH. Nakon svega što nam se dogodilo, a i sad se događa, postavlja se ključno pitanje " kako je onda moguće graditi BiH i može li ona uopšte i funkcionisati bez međunarodnog starateljstva? Kako je, i da li je uopšte moguće pomiriti različite nacionalne interese, kada je svakom jasno da nema niti jednog jedinog Bošnjaka ili Hrvata iz federacije BiH, o povratnicima u RS da i ne govorim, koji nije za ukidanje RS. Sa druge strane, nema niti jednog jedinog Srbina iz RS koji bi prihvatio stvaranje unitarne BiH.

Nesporno je da će brojčana nadmoćnost jednog od naroda i u budućnosti imati presudnu ulogu za nacionalno profilisanje Bosne i Hercegovine kao države. Dugoročno gledano, to i jeste trajna opasnost za Srbe u BiH. Jer, niko ne može osporiti činjenicu da je zbog dominacije udruženih političkih snaga i naroda " Bošnjaka i Hrvata - protiv Srba i započeo rat. Rat i ogromno stradanje su počeli zbog najdemokratskijeg prava na svijetu «jedan građanin, jedan glas», putem čega je sprovedena dominacija i majorizacija dva nad jednim narodom. Sasvim je irelevantno ko je na koga prvi potegao obarač.

Na kraju, pročiće decenije a najvažnija stvar u Bosni i Hercegovini neće se saznati. Ona se zove istina! Istina je osnovni preduslov svih budućih i srećnih i nesrećnih dana koji očekuju sve njene narode.
Idi na stranu - |listaj dalje|