fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

politika_srebrenica - 97317 - 11.10.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Pabjeda Srbina za istinu o Srebrenici


PORTRET BEZ RAMA: MLADEN GRUJIČIĆ

Srebrenički Srbin u misiji pomirenja

Autor: Mladen Kremenović nedelja, 09. 10. 2016

Tridesetpetogodišnji Mladen Grujičić, s nevelikim političkim iskustvom, uspeo je u tri stvari naizgled teško dokučive i onima iskusnijima.

Pošto je zadobio poverenje dva zavađena politička bloka u Republici Srpskoj, odoleo je pokušajima remećenja svoje dosta staložene kampanje i obezbedio da predstavnik srpskog naroda, prvi put od kraja rata, postane gotovo izvesni načelnike Srebrenice.

Protiv sebe je imao iskusnijeg Ćamila Durakovića, strasnog lovca s američkom diplomom i ništa manje dobrim relacijama s političarima zemlje u kojoj je diplomu stekao.

On se nije trudio da štedi Grujičića birajući kao teme polemike uvek najosetljivije reči - negiranje genocida, da će srpski kandidat sagraditi crkvu u Potočarima, da je sledbenik Karadžića... Grujičić je tiho odgovarao da takav rečnik ne doprinosi suživotu, već naprotiv = nepotrebno plaši ljude i da se nada da je "takva politika prošlost".

I posle svih optužbi i čudnog prebrojavanja glasova (u kome vodi sa 70 odsto osvojenih glasova), Grujičić poručuje Bošnjacima i sugrađanima da nemaju razlog za brigu i da je spreman da poseti Memorijalni centar u Potočarima.

Ali i da se dostojanstveno obeleže srpska stratišta u Podrinju.

 • "Poštujem svaku žrtvu, poštujem svakoga ko je izgubio nekoga, jer sam i sam žrtva rata", smiruje sugrađane Grujičić koji je tokom rata ostao bez oca koga su na pragu roditeljske kuće ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića.

  Oni koji ga poznaju kažu da uprkos ličnoj tragediji nije odrastao na mržnji i da ga je tragedija učvrstila u uverenju da svaka žrtva zaslužuje poštovanje, a svaka porodica razumevanje neopisive boli.

  Svojom je mladalačkom neposrednošću dao je novi politički diskurs srebreničkom gotovo dvodecenijskom trvenju, etničkoj isključivosti koja se usijavala svakog 11. jula, među stanovništvom koje vapi za smirivanjem.

  Nisu ga u tome pokolebale teške reči kojima ga je na svađalački put pokušao uvući Duraković, kom Grujičić najviše zameri baš na igri na koju nije pristao - etničko sukobljavanje.

  Time je i pre pobede pobedio, ne dozvolivši da bude ometen u onom što je proklamovao kao vlastiti cilj da Srebrenica dobije rukovodioca koji će prvi put biti načelnik svih građana.

  Utisak koji ostavlja moraće da opravda u naredne četiri godine u opštini u kojoj je to neophodno koliko i zahtevno, ako CIK BiH prebrojavanjem glasova potvrdi pobedu.

  Lojalan, marljiv, od reči, uporan i odgovoran osobine su kojima Grujičića opisuju sugrađani koji ga poznaju. Tehnološki fakultet završio je u Zvorniku, tokom srednjoškolskog obrazovanja izučavao je arhitekturu. Živi u Srebrenici, oženjen je suprugom Zoricom s kojom ima bebu Dunju od 15 meseci. Profesor je u srednjoj školi, predaje hemiju.

  Bio je potpredsednik Studentske unije RS i predsednik Saveza studenata Tehnološkog fakulteta, član je SNSD-a. Već osam godina je na ćelu Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS iz Srebrenice.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|