fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

1kk - 97087 - 07.09.2016 : Kartum7193 Banja Luka - best (1)

Monografija 1. bvp 1KK


"Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško." - major Tepić

Prvi bataljon vojne policije je jedna jedinica 1. krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske koja je dobila dva odlikovanja od predsjednika Radovana Karadžića i to: 1. Orden Nemanjića - koji se dodjeljuje vojnim jedinicama i pripadnicima VRS koji su se istakli junačkim podvizima u oružanoj borbi i predstavljaju naročit primjer junaštva.

2. Medalju Petra Mrkonjića - koja se dodjeljuje vojnim jedinicama koje su u oružanoj borbi ostvarili više podviga i odlučujuće doprinijele pobjedi nad neprijateljem.

Komadanti 1. bvp 1. KK

1. potpukovnik Radoslav Lakić, komadant bataljona 1. bvp do kraja 1993. Komandovao je i IDO 1KK kao i 3. srpskom brigadom. Kao komandant brigade zarobljen i streljan od strane hrvatske vojske na prevoju Mliništa, opština Glamoč 1995. Odlikovan Ordenom Karađorđeve zvijezde trećeg reda.

2. General-major Dragomir Keserović, komadant bvp u 1KK i IBK, načelnik štaba 1KK , načelnik uprave bezbjednosti. Odlikovan Ordenom Miloša Obiliša i Ordenom Karađorđeve zvijezde drugog reda.

3. Pukovnik Nikola Rasuo, načelnik resora vp u GnS VRS, komadant 112. mtrb VRS. Odlikovan Karađorđevom zvijezdom drugog reda, Ordenom Miloša Obilića, Medaljom za vojne zasluge.

4. Major Dragan Talić, ranjavan, odlikovan Ordenom Miloša Obilića, Medaljom majora Milana Tepića, Zlatnom medaljom za hrabrost.

5. Major Željko Zorić, ranjavan četiri puta u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost i Ordenom Njegoša trećeg reda.

Gubici 1bvp u periodu 91-95

Poginuulo : oficira 3 , podoficira 11 , vojnika 69 .
Ranjeno: oficira 16 , podoficira 21, vojnika 269 .
Povređeno : oficira 2 , podoficira 5 , vojnika 40 .
Oboljelo : oficira 3 , podoficira 5 , vojnika 39 .

Napomena postoje rekorderi u ranjavanju od po pet puta.

I da zatvorim sa besjedom General - majora Novice Simića, komadanta IBK VRS:

 • "... ali bataljon vojne policije 1KK je nešto posebno. To je jedinica koja je shvatila odmah na početku da neće izvršavati samo policijske zadatke... Drugo, ako iko može da se kroz grad, u tom slučaju Modriču, onda su to oni bili... 1bvp je kompletna jedinica. Ako bi se gledalo procentualno 1bvp ima i najveće gubitke... oni su probili na Modriči (proboj koridora i spajanja 1bvp sa jedinicama IBK baš u Modriči '92.), i produžili su sa mnom na Odžak, a čim su to završili otišli su na Jajce..."

  Bila je to "vojska de luks" koju bi poželjela svaka pa i najsavremenija armija na svijetu!
  General-pukovnik Momir Talić, komadant 1Kk

  Pohvale za junaštvo - Prvi bataljon vojne policije i prvu izviđačku četu 1KK VRS, koje su iz pokreta iz dva pravca - Ozren i Komar , uspjeli pomoći jedinicama u dodiru, stabilizovati odbranu, preći u napad i povratiti izgubljene položaje.

  Iz Glasa Srpske , Vidovdan '94.

  VRS je imala svoje proslavljene brigade po korpusima od Hercegovine prema sjeveru i Bijeljini pa na zapad prema Krajini. Pored brigada bili su tu i neki bataljoni koji su izvršavali najteže zadatke. Neka se niko ne uvrijedi ali ću spomenuti samo one sa kojima sam imao dodira u dejstvima, što po Krajini što po Posavini: Vukovi sa Vučijaka, Peša i Panteri...

  Brigade su zauzimale liniju i istu čuvale, i slale određene bataljone na izvršenje zadataka u druge jedinice. Moj bataljon je vojevao u zoni odgovornosti Republike Srpske Krajine, 2KK VRS, 1KK VRS, IBK VRS pa čak i Drinskog korpusa...

  Monografija je napisana na 570 strana sa slikama i pratećim tekstovima. Ništa slično nije napisano i izdato, možda monografija pomogne ostalim veteranima VRS da se odluče da napišu nešto kao ovo. I naravno izdana je i zbog ovih 69 SRPSKIH SOKOLOVA koji položiše živote za Republiku Srpsku.

  Da se ne zaboravi!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|