fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

pocetak_rata - 96985 - 19.08.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Muslimani su znali da će biti rata


Muslimani su znali da će biti rata, jer su njihovi političari planirali nezavisnost BiH. Na osnovu toga savjetovali su vojne obveznike islamske vjeroispovjesti da se ne odazivaju na pozive i vojne vježbe u JNA, nego da se priključe rezervnom sastavu civilne milicije. Tako je na neki način urađen brojčani balans prema JNA.

Nije doktor Dušan jedini koji je vjerovao da do rata neće doći! Mnogi ugledni srpski građani su se nadali da će biti postignut dogovor sa muslimanskom stranom! Ako se sječate Dr. Prof. Aleksa Buha, jedan od najcjenjeniji istaknutih političkih radnik u SDS-u, bio je zatečen početkom rata! Nije uspio na vrijeme da izađe iz Sarajeva, pa je tek nakon godinu dana rata razmijenjen. Nakon velikih mučnih pregovora sa vlastima u Sarajevu njegova razmjena organizovana tek 1993. godine.

Dr. Prof. Aleksa Buha, nakon razmjene nastavio je svoj rad za Republiku Srpsku, ali sebi nije nikad oprostio što je ispao toliko naivan i ostao u muslimanskom zatočeništvu. To je potvrdio 1996. godine, kada mu je ponuđeno da bude prvi poslijeratni predsjednik Republike Srpske. DR. Aleksa Buha je odbio, sa obrazloženjem da on ne zaslužije to, jer je godinu dana bio odsutan iz borbe za RS, kako je on to nazvao, ostao je na neprijateljskoj teritoriji. Funkciju prvog predsjednika dobila je Biljana Plavšić i svi znamo kako je to njeno presjednovanje završilo!
Idi na stranu - |listaj dalje|