fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

cemerno - 9656 - 13.05.2006 : Rade - best (0)

Dodatak na Željkin komentar


Posto si i sam vidio sta se desilo tim jadnicima, koji nista jeftinije nisu prosli neko mucenici na Grahovištu ( Grahovište je prvo napadnuto, a prvi pokolj bio je u Sijekovcu kod Broda), ako mozes da biras reci kojima opisujes njihovo stradanje.

Samo da dodam: selo iz koga su balije dosle zove se Korita. Trojica koljaca su nakon 15 dana zarobljeni na brdu Motka iznad Ljubine, imali su zadatak da pokolju Srbe u Vrapcu, i odrzavali su vezu s balijama u Vrapcu i Tihovicima. Cilj im je bio da sa te strane prodru u Pretis i razbiju obruc oko Sarajeva.

Izricitom zabranom majora Srete Skipine, zabranjeno je lokalnim mjestanima da se koljaci pokolju, iako je kod njih nadjeno oruzje i dokazi sta su uradili na Čemernu, i da je isto spremano u Vrapcu.

Medjutim, lokalni Srbi, opameceni prethodnim muslimanskim pokoljima, razbili su njihove planove, rastjerali mudzahedine u krugu od 10 kilometara, i napravili slobodan put koji je sjeverni dio Srpskog Grada Sarajeva povezivao sa Palama.

Da ne bi ispalo da su na Čemernu bili nekakvi sumski ljudi koji su od "senluka" bacali granate po Visokom i Brezi, citiram sadrzaj zvanicne web stranice Visokog:

Godina 1991. je na ovom, kao i na drugim područjima, godina previranja i nespokojstva nastalog raspadom Jugoslavije.
Shvatajući takvu situaciju patrioti, pojedinacno i organizovano preko SDA, vrše nabavku manjih količina oružja u vrlo teškim okolnostima, jer putevi i doturanja idu iz daleka. Visoko već tada, zahvaljujuci strukturi stanovništva i tradicionalnoj privrženosti državi BiH, počinje da igra ulogu logističkog centra RBiH, jer svo nabavljeno naoruzanje ne ostaje u Visokom nego se transportuje u druge dijelove BiH a najviše u Sarajevo.

06. 04. 1992. godine " proglaseno je vanredno stanje na podrucju opcine. Istog dana formiran je i postrojen Protivdiverzantski vod TO. U Visoko je iz skladista "Bratstva" Novi Travnik, dovozena veca kolicina artiljerijskih orudja koja su bila izradena i nalazila se u skladistima "Bratstva".

03. 05. 1992. godine pripadnici jedinica sa ovog prostora izvrisili su Prvi Kombinovani Artiljerijsko-pjesadijski napad na neprijateljska uporista i polozaje u Ilijašu, Sovrlama, Ljubinićima i Čekrčićima"


To sto se tice Visokog, a sto se tice Breze, za njih se zna da su drzali oko 1500 zatocenih Srba, koje su na razne nacine klali mucli, pljackali, i ovi zatoceni Srbi su preko crvemog krsta, srpskom narodu Ilijaša poručivali: "Ili nas pobijte, ili nas oslobodite".

Ovim samo zelim da opisem situaciju zbog koje je s Čemerna morala da radi artiljerija, da je to bilo u cilju zastite Iljasa, koji je bukvalno desetkovan (mislim na civile) u proteklom ratu i ciji su unuci opet 1992. godine pokušali da naprave isto.

Ilijas je na svojim ledjima imao citavu centralnu bosnu, pa je naravno artiljerijom morao neutralisati uporista dzihada.

Molim da moje komentare ne razumijes kao zlonamjerne. Srdacan pozdrav i svako dobro...
Rade
Idi na stranu - |listaj dalje|