fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_doboj - 96269 - 24.06.2016 : Max Wolf Usora - best (5)

Poraz oklopne brigade vrs, matra '93


u rano jutro 20. marta 1993. napadom sa 8 oklopnjaka VRS počinje u rejonu Putnikova brda. Sa distance počinju da dejstvuju po našim položajima i uspješno pogađaju naš položaj. U špicu imamo dva teško ranjena vojnika, jedan ostaje bez ruke a drugi je imao tešku ranu noge koju mu spasavaju ali je ostao teški invalid.

Sve to čuje moj brat preko motorole, pošto je maljutkas, brine da nisam ja jedan od tih šifriranih ranjenika! Možda mu je to dalo još veću snagu da kod sledećeg izlaska tenka koji sad gađa položaj desno od nas, misleći da je nas sredio, SSS mi mu javljamo tenk na 43, suklja vatra iz cijevi tenka plamen od minimum 20 metara ko je to doživio zna o cemu pričam tad čujemo frktanje maljutke, tenk se priprema na korekciju i jedan član posade je na luku kupole tad maljutka pogađa tenk. Taj tenkista je katapultiran iz tenka a tenk zahvaca plamen. Mi smo ludi od radosti jer smo vidjeli sve to uživo, još moj brat sve to odrađuje

Poslje rata tenkista VRS iz Doboja mi je pričao da su tenk morali puniti zemljom da bi prestao goriti!

Međutim, to je bio pomoćni pravac napada. Glavni pravac je ušće Usore u Bosnu, u Makljenovcu. Tu je VRS postavila ponton kod stadiona i počela sa prebacivanjem tenkova i oklopne pjesadije. Na našem položaju poderali smo pješadiju koja je bezglavo bježala ostavši bez oklopa. Kada je nas centar veze ulovio da neće na nas nego na Karuše, počinje se okupljati borbena grupa koja će na ispomoć dole jer su tenkovi ušli u prve kuće.

U sledećem postu ću opisati najteži poraz tadašnjeg pukovnika Slavka Lisice, poraz oklopne brigade vrs i naš povratak u Posavinu.
Idi na stranu - |listaj dalje|