fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

krajina - 95887 - 04.05.2016 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (7)

Gluposti u vezi pada Banjaluke


Ovako počinje tekst Hrvatskog bojovnika, "Mogli smo slobodno i Banjaluku osloboditi, kako smo krila dobili..."

Znašli ti "junačino" da je to sve bilo dogovoreno između tvog poglavnika Tuđmana i srpskog mučenika Mililoševića?

Znašli ti da je bilo dogovoreno da HVO preuzme put autoput kreko Ključa i Mrkonjić Grada?

Dogovor između dva predsjednika bio je da srpska vojska prepusti taj dio puta Hrvatima! Akcija povlačenja srpske vojske išla je brže nego što se očekivalo, pa je umjesto Hrvata, muslimanska vojska zauzela jedan dio tog prostora.

Uslijedila je kontra-ofanziva, vračanja Ključa i Mrkonjić Grada, u kojoj je učestvovao Arkan sa "dezerterima", na ćelavo ošišanim Srbima, koje je zarobljavao, dok su se ovi povlačili sa te teritorije. Zajedno sa njim u kontranapad išli su "Splecialni odred" iz Banjaluke, kojim je komandovao Luna i četa Vogošćanskih jurišnika, kojom su komandovali komandir čete Nenad Radovan i zamjenik komandira Lazar Kondić. U napadu su bili uključeni i avioni JNA, koji su ispred Arkana čistili teren.

U samom napadu srpski borci su se susretali sa hrvatskim bojovnicima, ali jedni na druge nisu pucali. Hrvatski bojovnici su se javljali srpskim borcima i usmjeravali ih u pravce na kojim su bili muslimanski vojnici, govoreći, "Ajte tamo, oni su tamo, mi smo ovo već zauzeli!"

Kada se uveče došlo do Ključa, naređeno je da se stane i obustavi napad i da se ujutro krene dalje. Ključ se vidio kao na dlanu, a bio je avetinjski pust. Tu noć je naređeno Vogošćanskoj jurišnoj četi da se vrati u Vogošću. Šta je bilo sa Arkanovom i Luninom jedinicom ne znam, ali znam da je sledećeg dana sve ono što su ovi heroji vratili, ponovo palo, ali ovoga puta u ruke Hrvatima, kako je bilo i dogovoreno!

Na ovu priču mogao bi da se nadoveže Luna, kao direktan učesnik ovih borbenih dejstava i kaže svoje viđenje svega toga! Ono šta ja znam o tome, po naredbi Miloševića, Mladić je sproveo u djelo, vojska se povukla i bez borbe prepustila Hrvatima teritorije oko tog autoputa!

Milošević je pokušao da pad Krajine pripiše Karadžiću, kao izdaju, jer su već bili u sukobu, zbog Karadžićevog odbijanja poslušnosti!

Međutim, da su Hrvati nastavili da napreduju dalje, pala bi i Banjaluka, jer su hrvatske snage tada došle na šest kilometara od nje. Naređeno im je da se stane, jer se po dogovoru ne smije ići dalje!

U to vrijeme, Banjalučani su imali najmanji procenat mobilisane vojske u cijeloj Republici Srpskoj. Mnogi mladići sjedili su po kafićima i nisu znali za rat. Dok je grad bio u situaciji da padne u ruke neprijatelju, oni su i dalje govorili našim borcima:

  • "Što više ne predate to Sarajevo, da konačno stane ovaj rat?"

    Sarajevski borci su im odgovorili:

  • "Ako treba daćemo ga u pregovorima, ali dok rat traje mi ćemo ga braniti.

    Sve ovo je ukazivalo da je narod u Banjaluci znao kako se rat može zaustaviti!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|