fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

plemena - 95635 - 31.03.2016 : Zeljko Djuric Doboj-Novi Sad - best (0)

Prezimena Blagojević, Đokić, Kuzmić od Kezmić


Htio bih nešto napisati u vezi plemena, pošto sam se bavio više godina poreklo prezimena i imena porodica Srba, Hrvata i muslimana. Prvo se mora reći, da nigdje nema isti razlog ko koje prezime nosi, nit znači da je kao što je kod porodica pravoslavne vjeroispovjest, kada je isto prezime i slava, da je ista loza ili stablo porodice.

Većina prezimena je od starih vremena gdje je zadruga, pleme, porodica bila bitnija nego neki pojedinac. I po imenu starešine plemena se to ime nosilo. Primjer radi u starih vremena da je me neko pitao koje ime nosim ja bih rekao da sam Željko. Onda bi na to se pitalo; Koji Željko? Od kuda si? itd. I prije bi se reklo ime starješine sela, plemena, zadruge itd. Djelomično to se u nekim krajevima još to radi. To znači mog prezimena Đurić je bio moj neki predak starješina Đuro, i po tome su svi iz tog sela, plemena, zadruge dobili prezime Đurić.

U Bosni i Hercegovini je za vrijeme Austro-Ugarske od vlasti u nekim opštinama vršena, kod brojnih porodica davanje novih prezimena, kao na primjer kod moje familije sa majčine strane Blagojević iz sela Velike Bukovice kod Doboja. To je činjeno da bi se moglo bolje kontrolisati i znati ko je ko. Jer sa vremenom su iz jedne familije ili pleme nosili dosta više jedno te isto ime.

Za vrijeme Austro-Ugarske, moje majčine strane, su kod mojih predaka 3 brata bila Kuzman, Blagoje i Đoka od plemena ili prezimena Kezmić, koji opet nastoji od imena Kezman. Koji opet ima svoj zančaj po čemu i od kuda je to prezime poreklo. Po ta tri imena su postale prezimena u selu Velika Bukovica porodice, familije Blagojević, Kuzmić i Đokić koje svi nose istu slavu Svetog Jovana.

Moje prezime Đurić kao većina svih Đurića iz Krajine, ili koje poreklo iz Krajine Banja Luke, Čelinac, Mrkonjic Grad, Kotor Varoš je većina kao svi ostalih iz Crne Gore gdje kod Podgorice isto postoje porodice ili pleme Đurić. U crkvenim analima se dosta može naći poreklo svojih porodica ili plemena.

Loza Đurića iz Čelinca je prvo poreklo iz Mrkonjić Grada, gdje je moj predak pobegao zbog razloga što nije htio dati moju prababu pre sklapanje braka za prvu noć tadašnjom begu. A tako ili slični razlog je pre njega isto predak imao kada je turska navale na Crnu Goru bila, pa je otišao za Mrkonjic Grad. U tadašnje vreme je u nekim zaseocima, selima, delovima Crne Gore isto bio glad. I kada se delila zemlja po potomstvu, je bilo dosta puta da nisu sva naslednici mogli dobit dosta da prihvatljivo žive.

Moram još jedan bitan značaj dati što se tiče Srba sa pravoslavnom vjeroispovjest i njenih slave. Postoje isto mogućnosti da različite porodice sa istim prezimenima, a različitim slavima, isto poreklo imaju. U stare vremena je ponekad od strane crkve ili isto porodice činjeno, ako je velik broj bilo da istu slavu slave, da prihvate novu slavu. Jer isto postoje razloge koje slave su koje plemena dobivale. Jer mora se podsjetit da stari Srbi je svako pleme imalo svog nekog boga u kome je u tadašnje vrijeme se vjerovalo. Zato Srbi kao jedini pravoslavni narod i slavenski narod ima slave.

Kod hrvatskog naroda je to djelomično slično, i ako ne postoji loza i poreklo iz Crne Gore, Bosne itd. Ali ne kod svih, kao što i kod muslimana isto djelomično isti takav razlog ima. Još kod porodica muslimanske vjeroispovjest je još interesantnije kada porodice na primjer sa prezimenom Kasmo i Kasmović istu lozu, poreklo imaju. Tu postoje razloga i objašnjena iz turskih vremena.

Da navedem jos da porodica Đurić od Tuzle sa rimokatoličke vjeroispovjest su ista loza i poreklo iz Crne Gore mojih Đurića iz Krajine.

Toliko od mene. Malo sam možda otišao predaleko sa svime da pojasnim barem malo.
Idi na stranu - |listaj dalje|