fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

16_krajiska - 95305 - 27.02.2016 : Max Wolf Usora - best (1)

Obaranje helikoptera VRS iznad Usore


Kao jedinica vična bliskoj borbi, prebačeni smo na položaj zvani Špic, koji se usjecao u Putnikovo brdo, najbitniju kotu jugozapadno od Doboja, koja je bila prije rata poznato strelište i vojni poligon JNA. Moji preci su ga zvali Švabe pošto su tu do 1945. živjeli Nijemci, a malo ih je ostalo i do ovog rata a sada izgleda sablasno.

Ovaj položaj, Špic, se usjecao se u liniju VRS, te nas je djelilo najviše 50 metara stare hrastove šume. Nije bilo strane svijeta odakle nije pucano na nas. Iz komande smo upoznati da je linija lijevo iza naših leđa izizetno mirna i da su položaji HVO i VRS 1500 metara vazdušne linije. I baš iz tog smjera taj dan počinje pucnjava, sve žešća i žešća i sve bliža. Izlazimo iz zemunica i čujemo zvuk helikoptera koji nam se približava, a tako i pucnjava. Ugledasmo helikopter koji leti paralelno iznad položaja, ljevo od nas i ide direktno celom kabinom na nas. Uzimamo oružije. Ja sam uzeo M53, koji je bio dežurno oružije, a ostali šta im je bilo pri ruci. Pucamo na helikopter, koji je sve bliže i bliže: 100 metara, 50 metara, 30 metara... Vidimo pilote kao na dlanu. Helikopter poče da se naginje i pada iza naših položaja. Odjeknu ogromna eksplozija, stub dima i vatre. Svi smo u ekstazi radosti. Eto, takva su tad bila vremena. Nisu imali sreće, falilo im je još 100 metara i bili bi iznad svojih. Međutim, dok su došli do nas pucano je na njih iz 15 rovova, po 3 čovjeka. Silazimo ispod brda ka mjestu gdje se helikopter srušio. Navodi nas vatra i dim. Dolazimo do mjesta udesa i tu zatičemo par naših vojnika. Helikopter gori, ne moze se blizu od toplote. Vidim sklupčana, ugljenisana tjela. Ima ih ukupno pet, među njima dvije žene. Nije im bilo pomoći, svi su bili mrtvi od eksplozije. Iznenadila nas je druga strana, koja je brzo minobacačima počela da poklapa mjesto pada helikoptera, na sreću bez posljedica za našu jedinicu.

Ni sada ne znam kako je taj helikopter zalutao na našu stranu jer su se položaji već znali. Mi smo pretpostavljali da je išao iz Banjaluke za Doboj i da je pratio prugu, te da je iznad tunela promašio istu te tako završio kod nas. Još jednom kažem da mu je falilo samo 100 metara i bio bi iznad svojih. Jedan Dobojlija mi je rekao da je pilotirao neki natporučnik iz Banjaluke i da ima spomenik za njih tamo. Ako neko sa druge strane zna za njih i zašto su zalutali neka napiše jer vjerujem da ni na vašoj strani taj slučaj nije prošao neprimjećen.
Idi na stranu - |listaj dalje|