fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_zvornik - 94857 - 17.01.2016 : Ratko Obrenović Detroit, USA - best (0)

Muslimani iz Zvornika u Srbiji


U Subotici je već polovinom aprila 1992. počela je najezda izbeglica iz Bosne i to pretežno muslimanske nacionalnosti. Ovaj grad je već ranije bio prebukiran srpskim izbeglicama iz Hrvatske. Razumljivo je da su se Srbi osećali sigurno, što nije bio slučaj i sa muslimanima.

U isto vrijeme, i Srbi su se pitali šta da rade sa muslimanima. Kako nije bilo dovoljno raspoloživih kapaciteta, na Paliću je postojao auto kamp. Tu su Komesarijat za izbeglice i lokalni Crveni krst podigli privremene kućice, dok muslimani ne dobiju putne isprave. U maju ili junu 1992. na železničku stanicu je stigla kompozicija sa muslimanima iz Bosne. Došlo ih je tačno 18222, u 18 vagona. Zamenik direktora Jugoslovenskih železnica je došao da traži vagone, pa je i to bio razlog hitnog izdavanja pasoša izbeglicama.

Većina izbjeglica je namjeravala da ide u treću zemlju. Putne isprave su izdavane na osnovu izjave svedoka. Postojeće Odeljenje za strance i putne isprave nije imalo dovoljno zaposlenih da urgentno izdaju putne isprave, pa su došli radnici iz okolnih SUP-ova. Pasoši su deljeni ispred železničke stanice u Subotici i na Plaiću. Ljudi su htjeli samo što prije da odu.

Predstavnici MKCK su bili upoznati sa uslovima u kojima su boravile izbeglice iz Zvornika. Auto kamp na Paliću je bio ograđen običnom žicom. Ne zna se da li je izbeglicama bilo omogućeno da izađu iz tog kampa i da odu u kupovinu ili da obave neke poslove na Paliću ili Subotici. Spolja psomatrano, vagoni su izgledali kao vagoni 2. klase, koji saobraćaju na relaciji Subotica-Beograd.

Pitanje dokumenata je važno jer iz iskaza svedoka proizlazi da su muslimanima iz Kozluka izdate putne isprave samo u jednom pracu, što ukazuje da je srspka vlast palinarala njihovu deportaciju.

RE: Muslimani iz Kozluka u Srbijislučajno sam se tom prilikom, ili bolje rečeno nekoliko mjeseci nakon toga, zatekao u Subotici. Jedan moj prijatelj, inače visoki opštinski funkcioner u Subotici, odveo nas je na ribu na Palićkom jezeru i pri tome ispričao jednu interesantnu priču.

Alija Izetbegović je na sarajevskoj televiziji izjavio da u Subotici postoji "logor za muslimane" pa su se svi reporteri svijeta sjatili u Subotici. Svi su htjeli da vide taj "logor". Upravo zbog toga opštinske vlasti su ubrzale proces dobijanja pasoša za muslimane, jer im ta medijska kampanja nikako nije odgovarala. Mnogi muslimani su dobili pasoše sa srpskim imenima. Na Floridi sada živi Jasmina Đorđević, muslimanka sa Sokoca, koja tvrdi da u džamiju u Tampa Beju dolazi mnogo muslimana koji su u Americi dobili papire sa srpskim imenima. Tako, npr. u džamiji možeš vidjeti da se klanja Dragan Jovanović pored Osmana, Jovanka pored Fate....
Idi na stranu - |listaj dalje|